Трябва смирение и свиване на партийните байраци. Отлагане на Плана за възстановяване не е в национален интерес

Борислав Цеков: Върви се към предсрочни избори, малките играчи ще бягат от тях като дявол от тамян

5806 | 9 апр. 2021 | 12:34

Преди да се отиде на избори, трябва да се свърши всичко онова, което пряко засяга живота, жизнения стандарт на гражданите, на бизнеса, а не дайте да си идем на избори и да си гледаме партийните интереси, пък хората и бизнеса – кучета ги яли


Борислав Цеков е д-р по конституционно право, директор на Център за Нова Европа. Интервюто е пред Радио „Фокус”

- Д-р Цеков, проектът за Плана за възстановяване и устойчивост, който беше върнат със забележки от Европейската комисия, трябва да бъде отново подготвен и отново внесен и одобрен от парламента и депозиран в Брюксел до 30 април, за да бъде одобрен и България да получи максималната финансова рамка. Какво може да се случи с него в ситуацията, в която се намираме? Кой трябва да подготви този проект, кога парламентът трябва да го внесе и как трябва да се задействат новоизбраните народни представители, така че да не изпуснат бленуваните милиарди, за които говорим от месеци насам?

- Тази ситуация е типичен пример за политически и конституционни ситуации, в които политическата партизанщина, партийните знамена трябва да отстъпят на заден план пред националния интерес и пред прагматиката, както и вие се изразихте. Това е стартирала процедура, която е необратима, или дори и да има възможност за ревизия, това би проточило напред във времето резултата, а именно тази финансова рамка, която очакваме – т.е. това не е в интерес на държавата. И затова институциите и политическите субекти трябва да действат именно от тази гледна точка. Какво означава това? Президентът по Конституция има 30-дневен срок, в който може, трябва и е длъжен да свика Народното събрание. Този срок изтича до 4 май. Без излишно протакане, президентът може да свика на първо заседание Народното събрание още другата седмица. Това би дало достатъчно време на Народното събрание, след като се конституира в първия ден – това означава да се избере председател, да се образуват парламентарните групи, след това следващите няколко дни да се излъчат съответните парламентарни комисии, парламентът да започне с нормален ритъм и този въпрос да бъде приоритетен, след като бъде внесен от действащото правителство.

- Действащото правителство ли, макар и в оставка, трябва да нанесе корекциите, изисквани от Европейската комисия?

- Точно така, защото има основен конституционен принцип и той се нарича непрекъсваемост на държавното управление. Правителството, което действа сега по Конституция, ще трябва да подаде оставка пред новоизбрания парламент. От този момент насетне до избирането на ново правителство то ще бъде така нареченото „правителство в оставка“, но това правителство в оставка има всички правомощия и всички задължения, които има всяко редовно, излъчено по парламентарен път правителство. Това, че е в оставка, по никакъв начин не го ограничава да продължи и да внесе в Народното събрание този конкретен документ. Напротив, именно този принцип за непрекъсваемост на държавното управление, който Конституцията предвижда, задължава и правителството, но и парламентът да се отнасят отговорно към такива текущи и нетърпящи отлагане въпроси.

- И тук идваме до следващи усложнения, които биха могли да възникнат. По време на предизборната кампания, а още и при представянето на вариантите на Плана за възстановяване и устойчивост, повечето политически сили, които сега за 45-я парламент се декларират като опозиционни, критикуваха документа. При това положение те как ще гласуват подготвен от правителството последен вариант, който иначе в кампанията и преди това са критикували?

- Те може да са критикували, но очевидно, след като са малки парламентарни групи, при които нито една от тях няма достатъчно мнозинство, следователно не са получили необходимото доверие от гражданите, за да могат да блокират на базата на своите възгледи такъв важен акт. И след като сме в ситуация, в която има един краен срок – вие го споменахте, края на април, в който България трябва да си свърши работата, за да може Брюксел да реагира след това с тази финансова помощ, политическата партизанщина и кой какво бил казал трябва да отстъпи пред една реалност, в която очевидно трябва да се направят и компромиси.

 

Но пак подчертавам – щеше да е още по-валиден този въпрос, ако имахме една или две големи партии, които са получили мнозинство в парламента и т.н. – никой в момента не е получил такова доверие, за да говори от името на народа или да смята, че трябва да се изпълни именно неговата програма, именно неговите предизборни ангажименти. А заедно с това, не трябва да забравя и другия обективен факт – че ГЕРБ, които досега управляваха и чието правителство е подготвило тези документи, тази процедура, този план, в крайна сметка са първа политическа сила, според вота на гражданите, при това с чувствителна разлика от 8 и 10% пред втория и третия в класирането. Така че затова казвам – малко смирение, свиване на партийните байраци и да се забрави кой какво претендирал, за да се види какъв е националният интерес, какви са реалностите. Всичко останало би било безотговорно и ще бъде, сигурен съм, наказано от българските граждани.

- И още един уточняващ въпрос, д-р Цеков – дали, ако се забави съставянето на правителство, дали, ако парламентът все пак реши да не гласува предложения от ГЕРБ проект на Плана за възстановяване и устойчивост, в Европейската комисия биха могли да проявят разбиране, да направят дерогация на сроковете или на самия проект, т.е. процесът да започне отначало? Съществува ли такъв вариант в практиката на европейските институции, най-вече в тази на Европейската комисия?

- Аз не съм специалист по европейската бюрокрация, но дори и да е възможно това, със сигурност едно отлагане във времето не е в интерес на България. Така че парламентът просто трябва да си свърши работата, за да се защити националния интерес. Българските граждани, бизнесът имат нужда от подкрепа днес и сега, а не от партийни приказки, които ще отложат с месеци и месеци важни решения, които ще се окажат фатални в крайна сметка за много бизнеси и за много хора от гледище на тяхното финансово състояние и социално положение.

- Не мога да не ползвам това, че сте наш гост, за да ви попитам: в патова ситуация ли е политическата действителност в България? Как ще се развие и какво ще се случи, ако пък се тръгне към предсрочни парламентарни избори ето с такива документи, като този план?

- Дори и да се тръгне към предсрочни избори, моята поне позиция и – надявам се – позицията такава ще бъде и на повечето партии в парламента, е, че преди да се отиде на избори, трябва да се свърши всичко онова, което пряко засяга живота, жизнения стандарт на гражданите, на бизнеса, а не дайте да си идем на избори и да си гледаме партийните интереси, пък хората и бизнеса – кучета ги яли. Така че преди да тръгнат към избори, ако трябва, денонощно ще работят, но в рамките на конституционните срокове трябва да свършат тази работа. Защото от тези новите, дето се появиха, доскоро друго говореха – как трябвало депутатите да са слуги на народа. Хайде сега, когато и те са в парламента, да видим какви слуги са и дали ще са слуги, или ще си преследват своите частни, себични и егоистични интереси. Иначе, много е важно да се знае, че държавата не отива на самотек, в момента, в който се отиде на предсрочни избори. Има служебно правителство, което трябва да поддържа управлението, и веднага когато бъде избран новият парламент, той трябва максимално спешно да се събере и да възстанови нормалния законодателен процес и парламентарния контрол върху управлението.

- В патова ситуация ли изпаднахме с тези избори?

- Патова е, защото българските граждани не дадоха мандат на нито една партия да управлява. Чувам сега, естествено, всичките тези партийни приказки: от едната страна казват – ние сме първа сила, победители и т.н. Добре, факт, но не ви беше даден мандат да управлявате. От другата страна – няколко малки партии, твърдят: ама ние сме партиите на протеста, ама имаме мнозинство. Никакво мнозинство нямат. Българските граждани не им дадоха мандат да управляват. Ако трябва да се разчете коректно вота на българските граждани, той гласи: нито една от вас като партия не заслужава доверие, нито една партийна програма не заслужава пълно доверие, затова седнете, разберете се върху 10, 15, 20 пункта в интерес на гражданите и на нацията, потърсете повече съгласие и управлявайте. Сами по себе си нито ГЕРБ, нито БСП, нито „Има такъв народ“, нито „Изправи се! Мутри вън!“, нито ДПС, нито „Демократична България“ имат доверието на общественото мнозинство, следователно вотът на гражданите предопределя коалиционност. Но въпрос вече на коалиционна и политическа култура е, дали това ще се случи. Като знаем нивото, аз лично съм силно скептичен.

- Тоест, върви се към предсрочни избори?

- Да, върви се към предсрочни избори. В интерес на истината, тепърва ще видим как тези малки играчи в парламента, нови играчи, които се появиха, ще бягат като дявол от тамян от бързи предсрочни избори, защото най-вероятно част от тях или няма да влязат, или ще редуцират силно сегашното си представителство като численост.

Автор: Цоня Събчева


Еврохолд

От категорията

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Л. Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държавата

Любомир Кючуков: Казусът „Ненчев” - устройването на една личност е по-важно от политиката на държават-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Самият факт, че България вече две години няма посланик в Киев повдига много ...

24 юли 2024 | 11:39

Любомир Стефанов: Следващото правителство трябва да бъде коалиционно консенсусно

Любомир Стефанов-1637047313.jpg

От шест избирателни цикъла българското общество живее с усещането за някаква ...

24 юли 2024 | 18:52

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

НАЙ-ВАЖНОТО

Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов, категоричен е министър Калин Стоянов

28 проверки на МВР срещу Ивелин Михайлов за финансови измами, побои и следене

Министър Стоянов: Няма опънат чадър от страна на МВР над Ивелин Михайлов-Ministar-Stoyanov--Nyama-opanat-chadar-ot-strana-na-MVR-nad-Ivelin-Mihaylov_1721825077.png

Има съмнения за схема за пране на пари, при която имотите се закупуват на силно ...

24 юли 2024 | 15:43

Докато не се произнесе съдът, председател на БСП съм аз и аз трябва да подпиша документите за ЦИК, добави тя

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм до Гуцанов и Зафиров. Искат да ме изключат от БСП

Нинова: Няма да отида на Бузлуджа. Не мога да съм редом до Борислав Гуцанов и Атанас Зафиров-Ninova--Nyama-da-pozvolim-izprashtane-na-voynitsi-v-Ukrayna--Veche-vnesohme-takova-reshenie-v-parlamenta_1717569386.jpg

Сегашното ляво обединение ще доведе до още по-голямо разединение. Наказват ...

24 юли 2024 | 17:38

Ще ви разказвам как са потулени делата на ПП-ДБ, на техния баща Радев, защо нищо не прави прокуратурата

Пеевски: Искам да знам - колко срещи е имал Христо Иванов с шефа на съда и с главния прокурор
(Видео)

Пеевски: Тепърва ще ви разказвам защо са потулени делата на ПП-ДБ и Радев-Delyan-Peevski_1720014052.jpg

По-рано днес Пеевски изпрати до МВР, Прокуратурата и ДАНС доклада за ...

24 юли 2024 | 09:33

Трябва да се смирим. Другите да използват бухалки, ние ще работим за хората, каза Борисов

Борисов: Николай Ненчев е бил 4 години военен министър, кандидатурата му за посланик е добра
(Видео)

Борисов за третия мандат: Станахме като прогноза за времето-Liderat-na-GERB-i-na-PG-na-GERB-SDS-Boyko-Borisov-Snimka--BTA_1721302535.jpg

Винаги съм бил против институциите и съдебната власт да се ползват за арбитър ...

24 юли 2024 | 09:37

Най-бързият механизъм за подкрепа е по програма de minimis

Министър Тахов: Има шанс до петък да подпомогнем земеделците с изгорели ферми

Министърът на земеделието и храните д-р Георги Тахов-Ministar-Georgi-Tahov-shte-inspektira-shtetite-ot-pozharite-v-Haskovsko-Snimka--MZH_1721641221.jpg

"От два месеца съм министър и минах през много обстоятелства, които са ...

24 юли 2024 | 20:35

От Киев реагирали остро на кандидатурата му за български посланик

Спрели назначението на одобрения от Радев Петър Танев за посланик в Украйна заради съпруга рускиня

Румен Радев одобрил Петър Танев за посланик в Украйна-Radev-se-yadosa--Nikolay-Nenchev-nyama-kachestva-i-podgotovka-za-poslanik--otkazah-da-go-naznacha-_1721711845.jpg

Очевидно е, че г-н Ненчев има необходимите качества, още повече, че е минал ...

24 юли 2024 | 18:28

Когато БСП е била управляваща, от Бузлуджа са прозвучавали намеренията й в изпълнителната власт

И "Бузлуджа" влезе в битката за БСП. Храмът не бива да бъде подпалван отвътре

--_1670329277.jpg

Дори през 1997 година една от най-тежките за левицата на никого и през ум не му ...

24 юли 2024 | 18:14

Христо Иванов, Атанас Славов, Йонко Грозев, Андрей Янкулов са в яростна атака срещу висшите магистрати

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов

Истеричната кампания срещу Конституционния съд и провалената съдебна реформа на Христо Иванов-Isterichnata-kampaniya-sreshtu-Konstitutsionniya-sad-i-provalenata-sadebna-reforma-na-Hristo-Ivanov_1721724406.jpg

В близките дни магистратите трябва да се произнесат по атакуваните ...

23 юли 2024 | 11:21

Европейската комисия издава шест препоръки за нашата страна

ЕК отчита промените в Конституцията на България в годишния доклад за върховенството на закона

-Evropeyska-komisiya--EK_1712853186.jpg

Отбелязва се липсата на напредък за постигането на окончателни присъди по дела ...

24 юли 2024 | 12:56