Борисов: Постът външен министър може да провали ротацията. Категорично

Ако това е вярно, което излезе от експертизите, Терзиев не е кмет. Те са купили изборите, искаме нови, отсече лидерът на ГЕРБ

Борисов: Постът външен министър може да провали ротацията. Искаме нови избори за кмет на София

32776 | 7 февр. 2024 | 10:04

Лидерът на ГЕРБ разкри, че Кирил Петков казал, че решението на тяхната група партии е, ако Денков не е външен министър, да няма ротация


Постът външен министър може да провали ротацията. Категорично!

 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в кулоарите на парламента. Той разкри, че от ПП-ДБ са начертали "червена линия", че ако Денков не е външен министър, да няма и ротация.

 

След като те поставят тази червена линия, не виждам как ще се проведе и да стигнем до някакъв консенсус, изтъкна Борисов. И напомни, че Външно е единственото министерство на ГЕРБ.

 

За скандалите сред непартньорите Епицентър. бг съобщи още в понеделник, когато написахме: "Сглобката виси на косъм. Денков иска да е външен министър, за да пътува, Габриел готова да си тръгне"

 

Лидерът на ГЕРБ-СДС отхвърли възможността трети човек да вземе поста на външен министър. Той бе категоричен, че МВнР трябва да остане за първата политическа сила, както е било досега.

 

До този момент направихме огромен компромис, отсече Борисов. 

Ние сме първа политическа сила, дадохме си мандата, дадохме си премиера. Не виждам повече какви компромиси трябва да направи ГЕРБ'', заяви Борисов. И напомни, че ГЕРБ има 69 депутати, а цялата изпълнителна власт е в ПП-ДБ, които са с по 30 депутати.

 

Така той отговори на настояването на ПП-ДБ Мария Габриел да е премиер, но не и външен министър, а този пост да се поеме от Николай Денков.

 

За разлика от тях, аз няма да чертая днес червени линии. Но в разговорите, в неделя имахме много сериозно изтъкване на червени линии. Ротацията не е на всяка цена. Не можем да разбираме от медиите за червени линии, подчерта Борисов.

 

"Най-безпроблемно и с най-голям пасив за ГЕРБ е да се ротират Денков и Габриел и Денков да стане министър на образованието. Ако не стигнем до някакъв консенсус и след като те поставят тази червена линия, аз не виждам как ще се стигне до ротацията. Категорично постът на външен министър може да събори сглобката. До този момент направихме огромен компромис. Успехите на външните работи се дължат на контактите на Мария Габриел", каза още Борисов.

"Успехите на външните работи се дължат на контактите на Мария Габриел. Мога да направя компромис, но извън тази ротация. С това желание стават нахални", негодува бившият премиер.

 

Терзиев не е кмет, те са купили изборите. Разбира се, че искам нови избори в София”, коментира още Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ разкри, че Кирил Петков казал, че решението на тяхната група партии е, ако Денков не е външен министър, да няма ротация.

 

Поставянето на червени линии от страна на колегите не помага за взимането на крайно решениеПостът външен министър може да провали ротацията. Категорично!, отсече ядосано Борисов.

 

Според него Мария Габриел трябва да е и външен министър, и премиер, а Денков - специален вицепремиер и министър на образованието.

„Как си представяте всички министри и зам.-министри да са на ПП-ДБ, а Мария да седи в МС като кукувица? Да трябва да се моли всеки ден на Асен Василев, който сега си командва всички министри в САЩ? Успехите на България във външнополитически план се дължат не на Външно министерство, а на контактите на Мария Габриел. Много от опитите на правителството да действа по други канали се провалят”, разкри Борисов. 

 

Денков ще е вицепремиер с особен статут, може да ходи с нея където иска, коментира Борисов информациите, че Денков настоява да е външен министър, защото искал да пътува по света.

 

Лидерът на ГЕРБ обясни, че до този момент има спор с ПП-ДБ само за външния министър. А в правителството "Габриел" пак тя ще е единственият представител на ГЕРБ като премиер и външен министър.

 

Съглашателство е силна дума, то е нещо лошо. След 5 избора решихме да направим подобно формирование, да приемем бюджета, Плана за възстановяване. Впоследствие, след подписания меморандум, сглобката се превърна в работеща структура, която в мамента няма алтернатива, обясни Борисов.

За разлика от колегите, аз си меря добре думите. Защото всички проблеми са свързани с непременени думи и действия, коментира лидерът на ГЕРБ.

 

В Меморандума, който сме подписали, ясно е записано, че Денков е един безспорен и много добър вицепремиер и министър на образованието. Това ни е в програмата. Сега ПП-ДБ казват: "На нас ни трябва Външно министерство, за да имаме излаз към света". Контрааргументът, който им казах, бе: "Когато Асен Василев предложи група министри само от ПП, то това не е ли излаз в сферата на икономиката, енергетиката, финансите? Когато министър Василев участва на ЕКОФИН - един от най-важните съвети, това не е ли излаз? Когато министърът на енергетиката участва във всички регионални геостратегически срещи, това не е ли излаз? Когато министърът на отбраната в тази воюваща обстановка в света участва в срещи на НАТО с най-силните евроатлантически партньори, това не е ли излаз?”, коментира Борисов драмите в некоалицията

 

Ако това е вярно, което излезе от експертизите, Васил Терзиев не е кмет. Те са купили изборите. Разбира се, че искам нови избори, манипулирани избори не са избори, отсече Борисов.

 

"Не сме се разбирали за нищо в София. Кметът и първата политическа партия правят мнозинствата. Когато показват такава импотентност, месеци наред София е в хаос, борят се кой да е кмет Бонев или Терзиев. Разбира се, че искам нови избори. След като има данни, че има манипулации. Нашето предложение е да закупим нови електронни устройства - такива, каквито има в Щатите, за да решим този проблем с флашките", обяви Борисов.

 

"Сутринта се видях с акад. Денков. Представи един не лош план за земеделието. Ако не се подвеждаме по модата в Европа, имаме шанс да се разберем със земеделците. До този момент имам спор с ПП само за външния министър", увери той.

 

"С Кирил много се шегуваме. Когато той оспорва моето лидерство, аз оспорвам неговото с Асен Василев. Никога извън шегата не е ставало въпрос Василев да е вицепремиер", разкри още лидерът на ГЕРБ.

 

"Никога не съм чувал за този човек и за подобни клубове", коментира Борисов Мартин Божанов - Нотариуса.

 

Запитан за позицията на ДПС, Борисов каза, че Движението не желае да участва в изпълнителната власт. Те обаче активно водят разговори за механизма за назначаването на новите ръководства на регулаторите.

 

"На мен никога не са ми влияли от американското посолство. Дори когато са ми влияли, аз съм си я построявал политиката. Във времето сме доказали, че политиката, която правим, е златна за България", завърши Борисов.

 

 

 Борисов: Постът външен министър може да провали ротацията. Искаме нови избори за кмет на София

Лидерът на ГЕРБ разкри, че Кирил Петков казал, че решението на тяхната група партии е, ако Денков не е външен министър, да няма ротация
Еврохолд

От категорията

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Георги Тахов се закле като министър на земеделието в служебния кабинет

Георги Тахов
Снимка БТА-Georgi-Tahov-Snimka-BTA_1713946803.png

Председателя на парламента Росен Желязков обясни защо не е необходимо премиерът ...

24 апр. 2024 | 11:12

ПП-ДБ: Второто плащане по ПВУ е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта

ПП-ДБ: Второто плащане по ПВУ е блокирано заради неприемането на четири законодателни акта-PP-DB--Vtoroto-plashtane-po-PVU-e-blokirano-zaradi-nepriemaneto-na-chetiri-zakonodatelni-akta_1713941018.jpg

Депутатът от ПП-ДБ и бивш премиер Николай Денков посочи, че Министерският съвет ...

24 апр. 2024 | 09:41

Най-важното

Елена Йончева е достоен представител на гражданската ни квота, каза председателят на ДПС

Делян Пеевски: ДПС няма да работи с ПП-ДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците

Делян Пеевски: Няма да имаме диалог с ППДБ, ако се докаже връзката им с контрабандата в митниците-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Бойко Рашков няма място в политиката. Това, което видяхме, е чудовищно и мисля, ...

24 апр. 2024 | 10:44

Акад. Денков да си отговори защо три години бяха в кабинети и само България нямаше ПВУ

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката

Борисов: Кабинетът “Главчев” ще разчита на подкрепата ни в отбраната и енергетиката-Borisov--Denkov-i-Gabriel-ako-ne-se-razberat--nyama-da-ima-rotatsiya-_1707896269.jpg

Лидерът на ГЕРБ заяви, че твърденията на Денков са несериозни. "Не може да ...

24 апр. 2024 | 09:51

Имената им се споменават от доста свидетели

Прокуратурата: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците

СГП: Бойко Рашков и Асен Василев ще бъдат разпитани за аферата в митниците-SGP--Boyko-Rashkov-i-Asen-Vasilev-shte-badat-razpitani-za-aferata-v-mitnitsite_1713939913.jpg

Не е имало сделка между бившия вече главен секретар на МВР Живко Коцев и ...

24 апр. 2024 | 09:20

С 9,1% БСП е на пета позиция, ИТН са шести с 4,8%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%, ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%

Тренд: ГЕРБ-СДС - 24.9%,  ПП-ДБ се срива до 15.5%, ДПС - 14.4%, Възраждане - 14.2%-Trend--GERB-SDS---24-9--PP-DB-se-sriva-do-15-5--DPS---14-4--Vazrazhdane---14-2-_1713941260.jpg

Кабинетът на Димитър Главчев стартира с 20% одобрение. 11% оценяват положително ...

24 апр. 2024 | 08:29

Резолюцията трябва да бъде гласувана утре в пленарна зала в Страсбург

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас

В Европарламента се опасяват от руска намеса в изборите у нас-Sram--Premierat-Denkov-govori-pred-prazna-zala-v-Evroparlamenta--Oplakva-se-ot-Putin-i-sluzhbite-mu_1700649157.png

Изразява сериозно безпокойство от съществуването на руския контрол върху мрежа ...

24 апр. 2024 | 10:01

Очаква пакетът веднага да бъде изпратен в Белия дом за подпис от президента Джо Байдън

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван

Сенатът одобри законопроектите в подкрепа на Украйна, Израел и Тайван-Senatat-odobri-zakonoproektite-v-podkrepa-na-Ukrayna--Izrael-i-Tayvan_1713898404.jpg

Текстовете, които предвиждат общо 95 милиарда долара за оръжейни доставки и ...

23 апр. 2024 | 21:52

Законът за пътищата също е в програмата на народните представители

НС реши: Създава се Съвет за координация на политиките за българите в чужбина
(Видео)

Депутатите обсъждат Закона за българите, живеещи извън България-Predsedatelyat-na-Narodnoto-sabranie-Rosen-Zhelyazkov-nasrochi-izvanredno-zasedanie-na-parlamenta-v-petak_1698317841.jpg

В предложения дневен ред е и второто четене на промените в Закона за експортния ...

24 апр. 2024 | 08:02

Път на Димитрови в министерството е прокарвал член на политическия кабинет на Асен Василев

Доклад: Обявените за контрабандисти баща и син Димитрови са влизали и в МФ за срещи с Асен Василев

Асен Василев-Asen-Vasilev--Dano-ne-ni-servirat-vtora-seriya-ot--darzhavata-falira--i--shte-umrem-ot-stud-_1712731946.png

Това развитие, ако не се окаже, че Димитрови са били консултанти по борба с ...

22 апр. 2024 | 22:33

Гласовият й диапазон напомня на река без брегове, съчетан с изумителна музикална страст

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Истинска емблема на България! Безпрецедентен феномен!

Проф. Любомир Стойков за Лили Иванова: Безпрецедентен музикален, културен и естетически феномен-Prof--Lyubimir-Stoykov-za-Lili-Ivanova--Bezpretsedenten-muzikalen--kulturen-i-esteticheski-fenomen_1713856835.jpg

Една от най-големите заслуги на Лили Иванова към България е, че тя – чрез ...

23 апр. 2024 | 21:02