Борисов с извънреден брифинг: Спрете да спекулирате, че няма План за развитие!

Имате пълно мнозинство, защо не направите мажориторни избори. Ние вече не сме ви нужни!

Борисов извънредно: Спрете да ме хулите! Няма да си изпусна нервите! Време е да управлявате!

28713 | 18 апр. 2021 | 09:40

Утре след карантината колегата Трифонов трябва да ги събере. След няколко дни те ще имат възможност да съставят правителство. Само че моят страх е, че те няма да направят правителство. Те ще направят служебно правителство, каквото иска Радев, посочи той

Борисов с извънреден брифинг: Спрете да спекулирате, че няма План за развитие!-1618730754.jpgКадър: Нова.тв-1618730492.jpgБорисов: Спрете да спекулирате, че няма План за развитие:-1618728141.jpg

"Те ме викат в парламента, но аз съм гражданин вече. Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. И използват всяка възможност да ни хулят. Изборите свършиха, те са управляващото мнозинство. Да станат и да работят! Нали беше зор да ме махнат! Не се кандидатирам, да не ги дразня, ето, стоя си в централата. За какво съм им?! Управлявайте! Те искат да правят скандал. Затова е викането, не за плана. Утре след карантината колегата Трифонов трябва да ги събере. Само след няколко дни те ще имат възможност да съставят правителство". Това заяви днес премиерът в оставка Бойко Борисов в  отговор на нападките в последните дни

 

"Само че моят страх е, че те няма да направят правителство. Те ще направят служебно правителство, каквото иска Радев. И нека си решат. Мнозинството е в тях, те не са опозиция. Не искаха - ето, оттеглил съм се от всички места, за да не ги дразня. Спрете да се занимавате с нас. Вече ние сме опозицията, управляващите са те", допълни още лидерът на ГЕРБ.

 

"Не е възможно да се изчете Плана за развитие, той е внесен в петък в парламента. Томислав Дончев и Кирил Ананиев са ви на разположение 24 часа в денонощието. Но спрете да спекулирате, че няма План за развитие. Проверето го, ако ви харесва, приемете го. Готови сме да го представим във всеки момент, но той трябва да бъде четен.

Имате пълно мнозинство, защо не направите мажоритарни избори?

Вече имаме ново управляващо мнозинство. Приятелски си приказват, виждам ги".

 

Така коментира премиерът в оставка Бойко Борисов, който даде извънредна пресконференция в централата на ГЕРБ.

 

На брифинга присъстват министрите в оставка Томислав Дончев, Кирил Ананиев, проф. Костадин Ангелов.

 

Планът е правен от над 200 човека. Тези, които ме викат в парламента, няма лошо. Но как си представят този план да бъде представен с всичките му предложения. Аз съм отговорен човек и не случайно много сме работили по този план.  Предложението ми към новото управляващо мнозинство, особено като гледах по снимки как си говорят приятелски Йордан Цонев и Атанас Атанасов и други такива - имате мнозинство, прочетете го този план, внесете, ако искате нов", каза още Борисов..

 

Според Борисов след сформирането на новото Народно събрание ДПС винаги гласува с опозицията и вече на всеки трябвало да стане ясно, че те нямат нищо общо с ГЕРБ.


"Росенец" вече няма да бъде закачан - бъдете сигурни! Бъдете сигурни и че няма да има и мажоритарни избори, защото оправданието е, че трябва да има по-спокоен парламент", каза Борисов.

По думите му "летният преврат, започващ от "Росенец" и Христо Иванов, е добре координиран между "Да, България" и ДПС".

"За всички стана ясно, че ГЕРБ не е имала, няма и няма да има договорки с ДПС. Сега ще питате ли - има ли тайна договорка между ДСП и ДБ?", посъветва журналистите премиерът в оставка и отпуска.

 

Лидерът на ГЕРБ обясни и защо е разпуснат Националният оперативен щаб.

"Опитаха се да се заиграят със здравето на хората и да кажат, че не мислим за него. Членовете на НОЩ са държавни служители... Една година не спряха да се подиграват с Щаба, дори гориха маските и казваха, че двама генерали плашат народа. Казват, че ние едва ли не на инат сме затворили Щаба. Няма такова нещо. Моето предложение е, ако искат да го има този щаб, да го назначат. Д-р Симидчиев (Александър Симидчиев от Демократична България бе избран за председател на комисията по здравеопазване в НС) да дава указания. Но злобата и реваншизма им стигна до там, че в петък толкова искаха бързо да се саморазправят, че приеха оставката на кабинета", каза премиерът в оставка.

Борисов използва случая и да припомни колко добре е управлявал България.

"Благодарение на мен - колкото и да е нескромно, вие не разбрахте, че има миграционна криза. Приеха ни в Банковия съюз и Чакалнята на Еврозоната. Рейтинговите агенции постоянно ни вдигат рейтинга. Справихме и с финансовата криза. Сега, като гледам резултатите от вчера, имаме 1076 нови случаи на коронавирус - може би най-ниско новозаразени за региона. Това показва, че имаме много умело управление на пандемията", добави той.

 

"38 работни сесии с ЕК, правени са от най-добрите специалисти в държавата. На практика не е възможно да се изчете в парламента, трябва да го четем до края на юли. За това ние в петък го депозирахме в деловодството на парламента и умолявам колегите най-отговорно - приемете го", добави Борисов още по темата за Прата за възстановяване и развитие.


Според него злобата и реваншизмът е стигнала до там, че в петък толкова са искали бързо да се саморазправят, че са приели оставката на кабинета. "Сега тук възникна първият спор. Да, има чл. 111, ал. 3 в Конституцията, който казва, че до следващото правителство този кабинет изпълнява своите функции. Спомням си при Станишев - чак когато има ново правителство, се приема оставката на старото, защото сега министрите, които са уволнени от парламента, в сряда ще явят да искат да стават депутати, защото с акт на парламента са махнати от там. В желанието си толкова да унижат ГЕРБ, че те в петък приеха такова решение. Нали там бяха новите най-велики юристи, прависти. Спомням си на конгреса на Таня Дончева, на който присъствах, много се надявах, че там действително има юридическа мисъл. Другите от "Да, България" няколко години знам колко им е юридическата мисъл", не спираше с потока от упреци Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и така наречените чистки. Той посочи, че сестрата на Драгомир Стойнев работи в Агенция "Митници" и е на висок пост, а Мая Манолова е била омбудсман.

 

"Ние не сме били талибани, не сме били фашисти. Направиха комисия, ще проверяват", посочи още Борисов.

 

Лидерът на ГЕРБ представи и карта на България с резултати от изборите. "И в Ямбол, и в Разград, в областните градове ГЕРБ е първа политическа сила и там. Ако това са МИР-овете, в 24 печели ГЕРб, в 3 ДПС, в 2 "Да, България", в 1- ДПС и в 1- "Има такъв народ".

 

"Не знам откъде идва приповдигнатото огромно самочувствие на нашите колеги. Спомням си, когато прохождах в политиката, срещу мен бяха кандидатката на БСП Татяна Дончева като кмет на София, в тази партия тогава бяха и Корнелия Нинова, и Мая Манолова. Те бяха на Сергей Станишев остриетата срещу мен. Като гледах резултатите им, техните нови партии са далече от нашите резултати", разнищи изборните резултати Бойко Борисов.

Лидерът на ГЕРБ обърна внимание, че Корнелия Нинова вече чува под прозорците си виковете за оставка и ще разбере, че винаги може да извадиш 20-30 или 100 човека да го правят.

 

Според него в Народното събрание има плътно управленско мнозинство.

Той отчете, че ГЕРБ са провели най-успешното председателство на ЕС. "Не сме ли тези, които вкарахме България в Еворпейския банков съюз и в чакалнята на Еврозоната? Не сме ли тези, които най-мощните кредитни агенции в света непрекъснато вдигат кредитния рейтинг? Не сме ли тези, които двойно вдигнахме доходите на учителите и в образованието се направиха най-големите неща, които са правени в образованието? Това ще дава резултати след 10 години? Ми църквите, манастирите, инфраструктурата? Да, има неща, които не успяхме и недостатъчно добре направихме. Хората ясно казаха - 840 000 гласуваха за ГЕРБ", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

"Ако от "опозицията" иска да направят провокация срещу мен и да ме вкарат в словоблудството, няма да стане. Защото в понеделник ще минем 8 милиарда фискален резерв в условията на пандемия. Така че нека видим какъв е бил техният резерв - при Орешарски - без криза, без пандемия. Благодарение на мен, колкото и да е нескромно, вие не разбрахте за миграционна криза. По този начин се справихме и с финансовата криза. И сега като гледам резултатите от вчера, имаме 1078 нови случая - най-ниско може би в региона. А 1026 излекувани, за съжаление 38 починали. Виждате - с много умело управление на пандемията, българите икономически не усетиха кризата. Максимум ги компенсирахме, при всеки удобен случай ги отваряхме да работят", отбеляза още Борисов.

 

"Днес имаме доставка на "Модерна" 38 400 дози. В понеделник - 62 010 дози на "Пфайзер". През май всяка седмица от ваксините на "Пфайзер" ще идват по 270 000, а през юни - всяка седмица по 410 000 от "Пфайзер". Сиреч - само за два месеца ще приключим с ваксинацията и критичната зона", отбеляза още премиерът в оставка

 

"Тепърва ще видите колко обещания от "управляващото мнозинство" ще бъдат изпълнени. Аз имам едно неизпълнено обещание - за скенер на "Св. Анна" и него ще го изпълня", заяви Борисов.

 

Томислав Дончев отбеляза на свой ред, че в последния месец се чува само - правителството "е подготвило корупционен план". "Първата ни работа - когато влезем в Народното събрание, е да реализираме план". Аз заявих, че нямам морално право да подавам плана, по който работихме 8 месеца.

Уважаеми колеги, дайте вашия план, ревизирайте плана. Какво чувам? - Саботаж. Планът може да бъде изпратен в Народното събрание. Можем да договорим - месец, два да пишете нов план, от ЕК казаха, че ще проявят гъвкавост. А те нито имат капацитет да изработят друг план, нито имат визия, вие знаете ли какво представлява да напишеш такъв план?! Това не е да седнеш да пишеш есе".

 

"Планът е най-бързият инструмент до 2026 г. Всичко е разработено, подадено е в ЕК. - Нито един коментар! Вместо това - "Дончев да представи плана - Ами той е представен октомври месец. Не знам какво е това - липса на желание да четеш, да се информираш - и накрая - саботаж.

Борисов отново заяви, че правителството му е депозирало Плана за възстановяване.

 

"Те ме викат в парламента, но аз съм гражданин вече. Квалификациите са ето тука. Събрали се старото БСП срещу мен - Таня, Мая и Корнелия. И използват всяка възможност да ни хулят. Изборите свършиха, те са управляващото мнозинство. Да станат и да работят. Нали беше зор да ме махнат! Не се кандидатирам, да не ги дразня, ето, стоя си в централата. За какво съм им?! Управлявайте! Те искат да правят скандал. Затова е викането, не за Плана. Утре след карантината колегата Трифонов трябва да ги събере. Само след няколко дни те ще имат възможност да съставят правителство", заяви още той.

 

"Само че моят страх е, че те няма да направят правителство. Те ще направят служебно правителство, каквото иска Радев. И нека си решат. Мнозинството е в тях, те не са опозиция. Не искаха - ето, оттеглил съм от всички места, за да не ги дразня", коментира Борисов.

 

"Спрете да се занимавате с нас. Вече ние сме опозицията, управляващите са те", допълни той.

 

Министър Ананиев коментира, отговаряйки на журналистически въпрос, че фискалният резерв към 31.03.2021 възлиза на 7,9 млрд. лв. В началото на следващата седмица фискалният резерв ще надхвърли 8 млрд. лв. Т.е. ние имаме два пъти по-голям фискален резерв от изискуемото по закона. За социално-икономически мерки са изплатени 1 млрд. 350 млн. 100 хил. лв. До този момент от началото на пандемията правителството е платило 5,1 млрд. лв. за социално-икономически мерки: "Мисля, че тези цифри говорят добре, че правителството правилно управлява финансите на държавата. Другият мит - за дефицита по държавния бюджет. Той е отрицателен за първото тримесечие - 644 млн. лв. Но не може да се сравнява първото тримесечие на 2020 с първото тримесечие на 2021 го обективни причини. В края на месеца обаче ние ще се върнем отново на балансиран бюджет. И последната цифра - със Закона за бюджета е предвиден 4,9 млрд. лв. бюджетен дефицит. До този момент правителството е изтеглило само 800 млн. лв.".

 

Проф. Костадин Ангелов коментира на свой ред: "Уважаеми колеги, моля да прочетете действащите закони в Република България и правомощията на НОЩ - кой носи отговорност за действията в пандемията. Всички коментари, направени от лекари и д-р Симидчиев, ясно и точно показват, че тези хора не познават законодателството в сферата на здравеопезването и не знаят какво правят".

 

Той отбеляза, че е логично и коректно отиващата си власт да разформирова Щаба и новите управляващи да направят нов, но преди това ще им се наложи да променят Закона за здравето: "Може би сме единствените в Европа, които постигнаха с такива мерки, такива резултати. Да, справихме се и с първата, и с втората вълна. И с третата ще се справим. С ваксинационния план през май можем да ваксинираме 52 хиляди, през юни - 55 хиляди души. Пожелавам успех на всички колеги".

 

"Да, вече не сме ви нужни. Управлявайте! Управлявайте!", заяви в заключение Бойко Борисов.

 

 

">


От категорията

Радев: Сегашната корупция ни излиза най-скъпо от всичко, в огромни размери е! (Видео)

Кадър: Нова.тв-1620542585.jpg

Служебното правителство има малък времеви мандат, очакванията към него са ...

9 май 2021 | 09:40

Татяна Дончева: В партията на Слави хората се водят от команди, нямат собствена воля

-1510992920.jpg

Политик от фейсбук и екран може да се прави във фантастични филми, но не и на ...

9 май 2021 | 11:03

Зарков: Резултатът от 45-то НС е доста скромен, трябва да предотвратим тежката политическа криза

-1620192885.png

Този Изборен кодекс не атакува основните проблеми – какви са избирателните ...

9 май 2021 | 10:59

Даниел Митов: Какво значи корупция на ГЕРБ? Общи приказки! Слави щял да ни изчегърта! Как?

-1614840919.png

Светослав Илчовски казал неща, които не са верни – че Миню Стайков е човекът, ...

9 май 2021 | 10:45