Бойко Борисов Снимка: БГНЕС, архив

Заради доклада на ОЛАФ за корупцията

Борисов: Борбата в България не е да управляваш, а да си в опозиция (Стенограма)

5742 | 1 юни 2016 | 15:08

„Всеки търси какъвто и да е елемент за атака. И когато една такава мълва – направо надминават Гьобелс – е повторена многократно, лъжата става", коментира премиерът.


„Понеже имам старомодния навик да чета какво пише в самия доклад... и предвид факта, че в някои издания видяхме заглавия от типа, че ОЛАФ е казал, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете: в самия доклад няма нито един текст, който съответства на това заключение или на тази констатация. Нещо повече, във всички изнесени данни няма нито един процент, нито едно число, което да потвърждава нещо подобно”. Това каза вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев на днешното правителствено заседание по повод доклада на ОЛАФ и появилите се интерпретации по него, съобщиха от правителствената пресслужба.

„Отдавам това не само на предизборната кампания, а и на този яд, че по всички параметри, които и ЕВРОСТАТ дава – намаляване на безработицата, ръстът на икономиката, повишено потребление, параметри, при чието изчисляване не участваме, за да ни подозират, че някой напудря данните, те са факти”, коментира министър-председателят Бойко Борисов.

По думите му, борбата в България не е да управляваш, а да си опозиция и „всеки търси какъвто и да е елемент за атака. И когато една такава мълва – направо надминават Гьобелс – е повторена многократно, лъжата става.

Вицепремиерът Дончев изнесе конкретни данни от изготвения от Европейската служба за борба с измамите документ и посочи, че тези, които злоупотребяват с данните в доклада, го правят с политически цели. „Всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала на тясно, е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и не веднъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи”, посочи Дончев.

Той припомни също, че няма държава-членка, в която да не се правят опити за злоупотреба с европейски пари. „Важното е как държавата реагира на подобни опити, а държавата в България реагира абсолютно безкомпромисно”, категоричен беше вицепремиерът.

Ето стенограмата:


БОЙКО БОРИСОВ: Правя техническа промяна само.

Горанов!

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ: Използвам повода да попитам, тъй като относително лек е дневният ред, четох някакви глупости за ОЛАФ, ще помоля господин Дончев или госпожа Бъчварова, ако могат да коментират.

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: По въпроса на колегата Горанов – те могат да се прочетат всякакви неща в печата. Човек, ако остане на ниво публикация, особено на ниво заглавие, може да попадне в заблуждение.

Факт е, че по повод на годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите като че ли се получи опит за създаване на драма. Между другото, отбелязвам, че за последните няколко дни това е втората ситуация, в която влизам в ролята да се обяснявам, че някой, който е казал нещо, не е вярно, което не е особен проблем, само че се консумира време, в което бих могъл да свърша някаква друга полезна работа.

По повод доклада. Понеже имам старомодния навик да чета – какво пише в самия доклад. Разгледан е един конкретен case study, който е свързан с България, финансиран от Програма за развитие на селските райони. Става дума за хладилна инсталация. Проектът е спечелен от фирма, която е италианска като собственост, с италиански мениджър, който си е позволил да снабди въпросната инсталация с друга фирма, притежавана от него, което безспорно е нарушение. По този случай с основание се работи.

Не това обаче е най-интересното. Предвид факта, че в някои издания видяхме заглавия от типа, че ОЛАФ е казал, че България е най-корумпираната или най-много злоупотребява с еврофондовете: в самия доклад няма нито един текст, който съответства на това заключение или на тази констатация. Нещо повече, във всички изнесени данни няма нито един процент, нито едно число, което да потвърждава нещо подобно. Там, където наистина страната би могла да бъде наредена в лидерска позиция сред останалите държави, това е по броя подадени сигнали, което едва ли би следвало да изненадва някого. Ако обърнете внимание броят сигнали за 2015 г., които са получени в Европейската служба за борба с измамите, България фигурира с 34 сигнала, два от държавни институции и 32 от частни субекти. Тя, разбира се, не е абсолютен шампион в тази дисциплина, доколкото броят сигнали, примерно, в Германия е равен, в Италия са 40, в съседна Румъния са 49. Само че обръщам внимание, че става дума за сигнали, тоест, някой имал подозрение или съмнение, че в някой изпълняван проект има нещо нередно и е подал сигнал на ОЛАФ, което е напълно в реда на нещата. Европейската служба за борба с измамите, заедно с локалния партньор АФКОС, който е дирекция в МВР, в такива ситуации веднага стартира проверка и, ако е необходимо, стартира разследване. Министър Бъчварова може да уточни на ниво детайли, че всички подобни разследвания се правят заедно с българските институции и тук мисловната линия, че Европейската служба за борба с измамите ни е хванала на тясноq е абсолютно нелепа, доколкото ние работим заедно и неведнъж от ръководството на службата е подчертавано колко добро е партньорството с българските национални органи.

Естествено, по-големият брой разследвания е пряко свързан с по-големия брой сигнали, които се подават от страна на България. Само че в доклада е изрично отбелязано, че специално в случая за България и специално за случая Румъния по-големия брой разследвания, които се водят, се дължи и на старите незатворени случаи от Програма САПАРД от 2008 и 2009 г. Последното да се ползва като информация. А всички, които имат амбицията да злоупотребяват с данните в доклада, го правят с политически цели. Има се предвид, че част от разследванията или съдебните производства по тези случаи – старите сапардски случаи, продължават и до ден днешен. Ако обърнете внимание на данните, свързани със стартирали проверки или производства по въпросните случаи, в България те са 37, примерно, в Белгия са 45, в Италия са 60, в съседна Румъния са 100.

Може би най-интересното, ако сравнявате данните за производствата, които се правят по инициатива на Европейската служба за борба с измамите по повод различни видове нередности, без значение дали включват измама или не, ще забележите, че тези производства, тези проверки, които се правят от българските институции, които не са инициирани от службата, са много, много повече. Тук говорим за засечени случаи на нередности, без значение дали имат измама или нямат, които са установени от българските власти, които са на брой 513. Докато, както коментирах, тези, които са затворени по препоръка на Европейската служба за борба с измамите, са едва 34.

Впрочем, по брой случаи България също няма какъвто и да било шанс да се нареди на лидерска позиция, доколкото тези, които са в Германия, са 1300, над 2240 са в Италия, над 3200 в Полша, 3606 в Румъния и т. н. Това е за тези, които няма да си направят труда да прочетат доклада, а иначе когато става дума за такива сериозни документи, важи универсалната препоръка, че човек преди да говори, преди да пише е хубаво да чете.

Най-важното обаче е друго, че ситуацията, при която на някоя европейска институция – било службата за борба с измамите, било Европейската комисия, й се налага да наказва правителството или някоя българска институция, защото не си е свършила работата… Тези случаи датират от преди години, преди 6 или 7 години. Много отдавна имаме такова ниво на партньорство и с Комисията, и с Европейската служба за борба с измамите, че един подобен ракурс е абсолютно нелеп. Ако има нещо нередно, то се проверява надлежно от всички органи – и от одиторите, и от структурите на МВР, заедно и поотделно с Европейската служба за борба с измамите.

И последно. Няма държава-членка, в която няма опити да се злоупотребява с европейски пари. В едни държави е повече, в други е по-малко. Не това е важното. Важното е как държавата реагира на подобни опити, а държавата в България реагира абсолютно безкомпромисно.

БОЙКО БОРИСОВ: Кунева!

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Аз искам да подкрепя посоката на разговора и това, което каза министър Дончев, защото такива случаи има действително във всяка европейска страна, а ако нямаше, нямаше да има нужда и да има ОЛАФ на европейско ниво.

БОЙКО БОРИСОВ: Той е създаден преди България да влезе в Европейския съюз.

МЕГЛЕНА КУНЕВА: Точно така.

Въпросът е действително ние как реагираме и дали си затваряме очите или не. И с факта, че за нас антикорупционното законодателство, практиката по всяка една област, която може да затвори пробойните, стана от най-важните задачи на правителството, според мен доказва точно това – адекватни мерки. Не трябва да ни плаши факта, че има сигнали. Би трябвало да ни плаши, ако няма сигнали, ако си затваряме очите. И оттук нататък как можем да направим така, че системата да работи по-гладко, включително и по повод на даден сигнал за злоупотреби. Мисля, че това възпитава като цяло дисциплината в държавата и мерките и отговорите на министър Дончев са абсолютно адекватни.

БОЙКО БОРИСОВ: Вие усетихте нервния глас на вицепремиера Дончев. Той е в следствие на моя разговор с него, защото спорихме вчера и той упорито отказваше да коментира написаното.

Явно, че неговият английски е в пъти по-добър от моя, той казва „Аз чета, документът е пред мен и такова нещо, което ти ми твърдиш, че четеш, няма”. А аз, тъй като ми обърнаха внимание, огледах сайтовете и видях чудовищно нещо – България, Румъния и Унгария най-корумпираните, с най-много дела. И му казвам: Колега, това как си го допуснал? И той казва: „Аз чета и такова нещо не пише”. Казвам му: Не е важно ти какво четеш, важно е какво четем аз и читателите. И ще излезеш да го опровергаеш. Той казва: „Няма да излизам да опровергавам нещо, което не пише. Да четат”. Казвам: За съжаление не четат. А видяхте, то се разпръсна навсякъде. И оттам идва натискът, който упражних срещу него да коментира тази тема.

И тя понеже е поредната, не е един, два или три пъти, аз го отдавам не само на предизборната кампания, а и на този яд, че по всички параметри, които и ЕВРОСТАТ вчера даде – намаляване на безработицата, ръстът на икономиката, повишено потребление, сиреч параметри, при чието изчисляване не участваме, за да ни заподозрат, че някой напудря данните, те са факти. За първи път хората харчат повече за образование.

Даже вчера ми направи впечатление – още към обяд ние бяхме приключили случая с „Пирогов”, а в една телевизия до вечерта, до 7 или до 8 часа, гледах „Одобрявате ли протестите на „Пирогов“ – въпроси към зрителите. И човек, който е на тази програма, остава с впечатлението, че има протести. Сега, тази уважаема госпожа от Софийската каса, които са допуснали тези технически грешки и ни заложиха с Москов да се оправдаваме до обяд за нещо, което и като пари, и като ресурси… Със самия проф. Миланов сме си говорили нееднократно по тези теми – от нищо предизвикаха конфликт.

С една дума, понеже борбата в България не е да управляваш, в България борбата е да си опозиция и всеки търси каквото и да било, какъвто и да е елемент за атака. И когато една такава мълва… направо надминават Гьобелс – e повторена многократно, лъжата става истина. Когато пет електронни сайта, няколко телевизии и няколко вестника и фейсбук изкоментират тази новина… Ако сега направим една социология съм сигурен, че 80% от хората ще са останали с това впечатление за нещо, което не е писано, което го няма, ето го доклада.

Ние имаме ли право да го публикуваме този доклад?

ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ: Той е публикуван.

БОЙКО БОРИСОВ: Значи го има.

За нас темата я няма, но вчера вечерта това беше основна тема за коментари!

Затова ви моля – колкото и да ви е неприятно, реагирайте бързо, говорете, обяснете. Поне тези, които са обективни медии, като им се дадат документи, съм сигурен, че като ги прочетат (за радост, и там има грамотни хора, могат да прочетат) поне няма да се разраства такава вълна. Това е положението.

Вие виж,дате, Германия и Франция ги отнесе наводнението. Ако такова, пази Боже, се случи тук, както се е случвало, започват веднага: „Шахтите на София… или отводнителните инсталации не могат да поемат”. И в Германия и Франция, като придойде водата, не могат да ги отводнят и виждате какво е във Франция, видяхте и в Германия какво е. По тази логика, нима там инфраструктурата е по-лоша от нашата? Или в Америка? Гледате – същото, но по един друг начин се третира.

От вчера слушам за тази цена на билетчето – 80 цента. Видяхте колко е в Гърция, 2 евро в Брюксел. Ще кажат: „Има разлика в заплатите”. Ами тук в пъти е разликата в цената на билета! Автобусите и тролейбусите са едни същи. Метрото ни е по-ново, по-хубаво и по- във всяко едно отношение. Едва ли не, ако има гратисчия да го дадем и да кажем, че това всъщност е…

С цялото ми неудобство, не ме карайте да реагирам аз. Всеки да си следи темата и да обяснява. Защото, помните преди три години каква еуфория беше в българския парламент, когато от БСП казваха, че лявата вълна идва, и че президентът Оланд и социалистите са победили във Франция, Ципрас в Гърция, и че започват да текат медът и маслото, ще се вдигат заплатите, а ще намаляват данъците... Хубаво е да се помни. В момента и във Франция, и в Гърция данъците растат, стачки, митинги, протести точно на тези хора, които доведоха на власт социалистите.

С една, дума не винаги това, което правим, може да заслужи одобрение. Ако има референдум да се вдигне ли цената на билетчето, аз знам изходът какъв ще бъде. Но ако има и референдум „Искате ли старите „Икарус”-и”… Защото не беше толкова далече времето като станах кмет, най-младият „Икарус” в София и тролей ми бяха набори – 47-48-годишни. А сега като гледате – всичко е ново. Дотацията на държавата към София и на София към билетчетата е 90 милиона на година. С по 90 милиона на година за градския транспорт знаете ли колко булеварди, мостове и естакади в София ще се построят и т.н., и т.н.

Повече характер, повече здрави нерви и обяснения! Лесно е да се подведем и ние по тази тема, но резултатът е стар „Икарус” на 50 години, зимата – студено, а лятото – топло. Сега сядат хората – климатик, отопление, интернет и като намерят автобус със счупена седалка веднага това е новина. Това е новина вече! Знам колко е непопулярно, но тук кметът на София има цялата ни подкрепа за действията.

Приемаме точка 23.

 


Еврохолд

От категорията

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен-Ninova--Oshte-sam-predsedatel-na-BSP--vseki-dokument--podpisan-ot-drug--e-nezakonen_1720853458.jpg

Зафиров не е вписан като председател и не може и да бъде вписан като такъв, ...

13 юли 2024 | 09:50

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община-MVR--Kmetat-Terziev-lazhe--GDBOP-ne-izvarshva-nikakvi-proverki-svarzani-sas-Stolichna-obshtina_1720892650.jpg

"Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална ...

13 юли 2024 | 20:43

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39