Борисов гневен на ПП: Ей, по корем легнах и те отгоре!

Сега трябва незабавно да се отвори и да се реши какво ще правим с темата за бюджета

Борисов гневен на ПП: Ей, по корем легнах и те - отгоре!

11751 | 27 май 2023 | 18:10

Ако те не се вразумят, аз не им се сърдя, коментира лидерът на ГЕРБ


Борисов гневен на ПП: Ей, по корем легнах и те отгоре!

 

"Днес разговарях с някои от лидерите - ще се направи едно предложение в парламента, за да провеждаме честни избори, за да няма флашки и ала-бала, не вярвам в това, но те си го говорят - да купим същите машини, които са в САЩ. Приемаме, че там, че е най-голямата демокрация. И със същите машини да правим изборите".  Това заяви на брифинг в централата на партията лидерът на ГЕРБ.

"Предлагам този вариант - гласуваш си на бюлетина, слагаш на четеца и вечерта в 21:30 имаш резултата", продължи той.

"Никога не е бил поставян въпроса нито за моя имунитет, нито за някой друг, нито да се пази който и да е било. Това е абсолютна лъжа, не е вярно. Аз 2 години съм без имунитет. Законът за домашното насилие, приехме го. В момента хората, пострадали в катастрофи, всичките им предложения сега са на второ четене. Тръгнахме под нулата, а само за седмица-две свършихме доста работа. Сега трябва незабавно да се отвори и да се реши какво ще правим с темата за бюджета", каза Борисов и подчерта, че трябва да се знае дали ще има удължаващ бюджет или ще се приеме нов.

"Вчера сутринта казах, че записите, които г-н Петков анонсира, не могат да ми повлияят. Той каза, че са записвани от службите, това е "Уотъргейт". Оказа се, че то не е така. Това е подтекст, за да се разрушат службите, стотици офицери да бъдат махнати. Разбира се, че във всяко стадо има "черни овци", обясни Борисов промяната в мнението си от вчера до днес.

Той се възмути, че са говорили, че ще сменят 500 директори на училища, че ще сменят държавата администрация. "Извинявайте, връщам се назад, казаха, че не могат да подкрепят правителство с нашия мандат. Тръгнахме от 3 месеца за правителство. Колегите от ДБ и до днес смятат, че трябва да имаме експертно правителство. Съгласихме се да върнем нашия мандат. Нашите хора се почувстваха много обидени - аз ги убедих, че това е добро за държавата. Срещнах един, който буквално ми каза: "Дай да се снимам с тебе, докато не си направил Асен Василев". Хиляди хора ме питаха защо унижавам партията, аз ги убедих, че е по-добре да имаме правителство, за да приемем бюджет и да прекараме България през кризата", продължи с обясненията си лидерът на ГЕРБ.

По думите му въпросът в този запис е начинът, по който се мисли да се управлява държавата.

"Сега чухме какво ще правят за местните избори. Да ни ползват за параван, тогава да съборят конструкцията и да ги проведат с техния вътрешен министър. Това честно ли е", попита Борисов.

"Говорихме за 5-6 приоритета и ние изпълнихме голяма част от тях. Ще седнем и ще направим бюджета. Аз имам тежък проблем с моите колеги, които не са били на преговорите. Ние имахме изключително разбирателство по всичките теми. Това ни дойде като гръм от ясно небе. Първо си помислих, че всякакви мерзавци са ги подслушвали. Тук не става въпрос за Мария, нейната репутация не може да я бутне никой. С бащата на Кирил Петков сме се срещали по татамитата преди 20-30 години. Ако го видя, не мога да го позная. Четейки, слушайки, партита се бушува. Как е възможно такъв език, такова поведение", недоумява Борисов.

"ГЕРБ затова е първа политическа сила, защото гарантираме на всеки честен и работещ служител, че няма да допуснем политическо преследване, незаконни арести, омаскаряване. България ни е мила, но както каза Вежди Рашидов: "По корем легна и те отгоре ти".

"Подходихме честно и отговорно, скарахме се с партньорите от другите партии само и само за да направим правителство. С приятели се изпокарахме само и само за да преведем България. Ако те не се вразумят, аз не им се сърдя", коментира лидерът на ГЕРБ и каза, че няма случай, в който някой отвън да е определял кой да се назначи.

"Това, което ще постигнем в България, ще е да няма кой да ни вдигне телефона, кой да ни изпрати един имейл Това постигнаха тези с това, което говорят", допълни той.

"Вече и аз не знам какво става. Това беше въпрос, който ме ядоса, защото надали, както във футбола Меси побеждава, взима купата и я дава на Франция. Аз ден след ден обяснявах, че трябва да има редовно правителство, за да успеем по тези 5-6 точки. Таман ме разбраха, агитките това не могат да го разберат никога, но голямата част ме разбраха. Защо изтекоха сега тези записи? Когато тръгнахме да правим правителство" каза Борисов на въпрос на ПИК дали съжалява за думите си към недоволните от ГЕРБ, че има още 240 партии.

По думите му нито веднъж не се е съмнявал, че това му мислят зад гърба му.

"Преговорите могат да бъдат размразени, преди да бъде сложен окончателно край. Аз посочих принципи и отговори, които чакам. Извинението не е към мен, а към гражданите. Уважението е към партньорите. Това ще предопредели дали ще има размразяван", обясни Мария Габриел.

А Борисов се зачуди как колегите от ДБ ще приемат изказванията, че не са антируско настроени.

"Те са мислили да заменят един параван с друг, за да могат да безчинстват навсякъде. ГЕРБ е гарант, че няма да допуснем подобно нещо. Ще бъдат размразени, ако видим истинско желание и това, което и ДБ казват, експертно правителство с кратък срок", разкри Борисов.

"Трети мандат не виждам как ще стане. И тогава изборите са много по-честен вариант към хората", добави той, като все пак призова за разум, за да може да се изпълнят приоритетите, които са поставени на масата.


Еврохолд

От категорията

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен-Ninova--Oshte-sam-predsedatel-na-BSP--vseki-dokument--podpisan-ot-drug--e-nezakonen_1720853458.jpg

Зафиров не е вписан като председател и не може и да бъде вписан като такъв, ...

13 юли 2024 | 09:50

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община-MVR--Kmetat-Terziev-lazhe--GDBOP-ne-izvarshva-nikakvi-proverki-svarzani-sas-Stolichna-obshtina_1720892650.jpg

"Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална ...

13 юли 2024 | 20:43

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39