Борисов с коженото си палто през 2001 г., през 2023 г. и през 2024 г.

Иска да ни каже, че той е точният човек, че има опит и вече се е справял многократно с кризите в държавата

Борисов облече тужурката и започна срещите из страната (Снимки)

21895 | 2 ян. 2024 | 15:45

Дрехата е емблематична не само за началото на века, политическата и обществена обстановка у нас в периода 2001 - 2005 - 2006 г., а и за самия политик, който изгради образа си на мачо, спасител на нацията именно чрез симиотичния образ на черния кожен тренч

Борисов с коженото си палто през 2001 г., през 2023 г. и през 2024 г.-Borisov-s-kozhenoto-si-palto-prez-2001-g--prez-2023-g--i-prez-2024-g-_1704206901.jpgБорисов в Стара Загора, декември 2023 г.-Borisov-na-sreshta-sas-simpatizanti-v-Stara-Zagora--dekemvri-2023-g-_1704205068.jpgБорисов на среща със симпатизанти в Стара Загора, декември 2023 г.-Borisov-na-sreshta-sas-simpatizanti-v-Stara-Zagora--dekemvri-2023-g-_1704205047.jpgБорисов на среща със симпатизанти в Стара Загора, декември 2023 г.-s_1704205008.jpgБорисов на среща със сипматизанти в Бургас, януари 2024 г.-Borisov-na-sreshta-sas-sipmatizanti--yanuari-2024-g-_1704204986.jpgБорисов в Кърджали, март 2023 г.-Borisov-v-Kardzhali--mart-2023-g-_1704204944.jpgБорисов като главен секретар на МВР, 2003 г.-Borisov-kato-glaven-sekretar-na-MVR--2003-g-_1704204933.jpgБорисов като главен секретар на МВР, 2004 г.-Borisov-kato-glaven-sekretar-na-MVR--2004-g-_1704204905.jpgБорисов (вляво - 2001 г., вдясно - 2023 г.)-Borisov--vlyavo---2001-g--vdyasno---2023-g-_1704204872.jpg

Бойко Борисов облече любимата си тужурка и започна срещите из страната. 

 

Лидерът на ГЕРБ изненада симпатизантите, появявайки се първо в Стара Загора през миналата седмица, а после и в Бургас в първия работен ден на 2024-та година, облечен отново с прословутия черен кожен шлифер от времето, когато беше главен секретар на МВР.


Дрехата е емблематична не само за началото на века, политическата и обществена обстановка у нас в периода 2001 - 2005 - 2006 г., а и за самия политик, който изгради образа си на мачо, спасител на нацията именно чрез симиотичния образ на черния кожен тренчкот.

 

Припомняме, че Борисов не бе обличал любимата си дреха в продължение на повече от десетилетие, преди най-неочаквано да се появи с черната тужурка от овча кожа през март 2023 г. 

 

Тогава, в разгара на предизборната кампания за поредните предсрочни парламентарни избори, Борисов се появи в Кърджали, изглеждайки точно така, както и преди 20 години – с тъмни дънки, с черна блуза и кожен шлифер.

 

„Той се завърна“, обяви на 23 март 2023 г. пиарът на ГЕРБ Николай Николов, публикувайки снимка на Борисов в цял ръст, на която ясно личи решителната осанка на лидера и твърдото изражение на лицето му.

Това бе и поредната препратка към любим за мнозина екшън филм и към може би най-цитираната кино реплика на всички времена: "I ll be back", с която мускулестият Арнолд Шварценегер винаги се завръщаше в най-добрата си форма, за да разгроми неприятеля.

 

Несъмнено припомнянето на времената отпреди 20-ина години в разгара на предизборната кампания бе търсен пи ар ход от страна на екипа на Борисов. Целеше се припомняне, дори изграждане на чувство на носталгия по онези отминали времена, когато Борисов буквално "ловеше" престъпниците ежедневно, появявайки се в този вид на всяка полицейска акция.

Образът му тогава се свързваше с действеност, с мачизъм, с геройство. Носеше усещане за контрол, за сигурност. 

И донесе първото място на ГЕРБ на изборите за парламент на 2 април 2023 г.


Както се оказа в последствие, тези качества са сред търсените и днес от избирателя, жадуващ за стабилност и подем и през Новата 2024-та година.

 

Връщайки се към образа, който го изстреля начело на държавата през далечната 2001 г., Борисов иска да напомни, че днес, цели две десетилетия по-късно, той е точният човек, че има опита и вече се е справял многократно с кризите в държавата. 

 

Иска да наблегне отново на мъжествеността, на силата, на харизмата. В този смисъл коженото палто е своеобразна препратка и към наметалото на Супермен. Както и към кино образите на самотния войн, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ неприятеля в името на спасението на света.

 

И наистина за тези над 20 години Бойко Борисов почти не се променя визуално, ако не отчетем някой друг килограм отгоре, но енергичността му е несломима. Ако сравним фотоси от 2001 г. и 2024 г. ще видим, че гордата осанка на политика е запазена, както и волевата му походка и цялостно излъчване. В кожения си шлифер той изглежда почти идентично с по-младото си "аз".

 

Ето я и историята на Борисов и любимото му кожено палто


Метаморфозата на Борисов през последните 30 години е голяма: от охранител на видни личности като бившия държавен глава Тодор Живков, Негово Величество цар Симеон Втори и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, през поста главен секретар на МВР и кмет на столицата до министър-председател в три правителства (с малки прекъсвания в периода 2009 - 2021 г.). Постепенното изкачване по социалната стълбица променя и външния вид и модните предпочитания на Борисов. Типично в свой стил през последните три десетилетия той изгражда емблематични визии, които допълват образа му на човек от народа и генерал-лейтенат в структурите на МВР.

След като става главен секретар на МВР Борисов започва да проявява доста фриволност от отношение на облеклото си. В началото на новото хилядолетие генералът допълва героичната си осанка на борец с престъпността с дълъг шлифер от лъскава кожа, като цялото му облекло е решено в черен цвят. 

 

(Според медиини публикации мантото е подарено на Борисов от сестра му – медицинската сестра Красимира Иванова. Тя зарадвала по-малкия си брат с уникалния шлифер от телешки бокс за 40-ия му рожден ден).

 

Носи маратонки и пристегнат кожен колан, а акцентът пада върху широкополата му шапка борсалино. Визия, която „говори” много за притежателя си – мъжкар, борещ се със злото в името на народната правда. Един истински екшън герой.

По-късно, като министър-председател, Борисов продължава да носи кожено палто, но в доста по-скромен вариант, като правят впечатление скъсената му дължина, декоративните елементи по шева, удобните обемни странични джобове, както и пухената вътрешна част.

Той комбинира якето с всичко, което има в гардероба – тениски или блузи в разнообразни цветове и като правило го носи винаги разкопчано. Тук трябва да подчертаем, че като премиер Борисов си позволява да носи дрехата само в дните на обиколки из страната. По време на другите си ангажименти винаги следва протоколните норми.

Ако обаче сравняваме бившата leather визия на Борисов от годините му на главен секретар на МВР с премиерскта му осанка, трябва да отбележим, че налице е по-малко модна пушилка, т.е. търсен е ефектът на небрежност и работоспособност, а не на мачизъм и сила.

И все пак, ако внимателно проследим визията на политика, ще забележим нещо любопитно. През януари 2017 г. Борисов избира да облече любимото си дълго кожена палто за церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев. Разбира се, под шлифера тогавашният премиер носи костюм с риза и сако, както изисква протокола на заемания от него пост. Но може да предположим, че изборът на тренчкот за официалното събитие е израз на непризнаване на новоизбрания държавен глава – дали е така или не, можем само да гадаем, но фактът, че пет години по-рано, през януари 2012 г., когато Росен Плевнелиев полага клетва като президент, Борисов носи далеч по-елегантно вълнено палто с двойна яка, е красноречив.

Мястото на кожения шлифер в модната индустрия


На английски го наричат с думата raincoat, дъждовно палто, или тренчкот. В историята на модата, изкуството и литературата то е заредено с огромно напрежение и противоречиви емоции. Най-ранните реквизитни представи за него са метафора на мракобесието и насилието - кожен шлифер върху военна униформа, символ на жестокостта, фашистите, Гестапо, лагерите, непроницаеми мъже с лъскави ботуши насилват безпомощни хора.

От друга страна, Щирлиц, добрият разузнавач, също носи дъждовно палто, така че става въпрос по-скоро за обща негативна представа за шлиферите от епохата на Втората световна война. Цивилният му вариант е не по-малко отблъскващ и безскруполен - мафиотският шлифер, пристегнат с колан, прикриващ пистолети, автомати, остри ножове и зли намерения.

Съвсем друго нещо обаче е кариерата му в киното, там тази иначе безформена непромокаема дреха бележи неописуем възход, превръщайки се в атрибут на самотния войн, който се бори със злото, независимо от невъзможните обстоятелства, побеждава го, рискувайки всичко.

Несъмнено, последното тълкувание е подходящо за лъскавия кожен шлифер на Борисов, който "възкръсна" в гардероба му през пролетта на 2023 година и който влезе в употреба отново в началото на 2024-та. Дрехата, символ на мачото, борещ се с трудностите, рискуващ и побеждаващ в името на общото благо.


От категорията

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат

Кралски биограф твърди: Даяна виждаше принц Хари като по-подходящ владетел от по-големия му брат-Kralski-biograf-tvardi--Dayana-vizhdashe-prints-Hari-kato-po-podhodyasht-vladetel-ot-po-golemiya-mu-brat_1720973811.jpg

„Хората биха били изумени от обикновения живот, който живеем с Уилям. Аз ...

14 юли 2024 | 19:15

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден

Десислава Радева се пошегува с възрастта си навръх 55-я си рожден ден-1654452085.jpg

Тя препубликува и свой пост от 9 юли 2011 г. с откъс от стихотворение на Соня ...

9 юли 2024 | 15:57

Музикалната експлозия RAGADA DUGADA на Бялата сцена

Музикалната експлозия RAGADA DUGADA  на Бялата сцена-Muzikalnata-eksploziya-RAGADA-DUGADA-na-Byalata-stsena_1721308993.jpg

В самото пространство пред сцената ще могат да се съберат 5000 човека

18 юли 2024 | 16:22

Замъкът в Равадиново търси следващата принцеса за Мис Созопол 224

Замъкът в Равадиново търси следващата принцеса за Мис Созопол 224 -Zamakat-v-Ravadinovo-tarsi-sledvashtata-printsesa-za-Mis-Sozopol-224-_1721306593.jpg

Момичета на възраст между 16 и 24 години и ръст над 168 см, могат да се ...

18 юли 2024 | 15:42

НАЙ-ВАЖНОТО

Хеликоптери и алпинисти участват в гасенето на огъня

Премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов на пожара на Беклемето: Ситуацията е много сложна
(Видео)

Два хеликоптера гасят на Беклемето, два - край Воден, заявиха премиерът Димитър Главчев и министър Калин Стоянов
Снимка БНР-Dva-helikoptera-gasyat-na-Beklemeto--dva---kray-Voden--zayaviha-premierat-Dimitar-Glavchev-i-ministar-Kalin-Stoyanov-Snimka-BNR_1721473803.jpg

Огънят се разпростира на територия от 1000 декара и ще се гаси с помощта на ...

20 юли 2024 | 11:21

!Къде е превенцията срещу човешката глупост?И 300 кугари да извадим, малко ще са, каза Борисов за пожарите

Борисов: За нас тези избори трябва да са последни, защото ще дойде по-лошо!
(Видео)

Ние не сме самохвалци, ние не сме самонадеяни, ние сме ГЕРБ - тези, които вършат работа, заяви Бойко Борисов-Nie-ne-sme-samohvaltsi--nie-ne-sme-samonadeyani--nie-sme-GERB---tezi--koito-varshat-rabota--zayavi-Boyko-Borisov_1721461143.jpg

Борисов се обърна към политиците с призив: Не минавайте червените линии! А на ...

20 юли 2024 | 09:40

Инцидентът се разигра пред кметството

Жителите на село Воден изгониха Петков и Денков: Изчезвайте екскурзианти такива!

Кирил Петков пред кметството на с. Воден-Kiril-Petkov-pred-kmetstvoto-na-s--Voden_1721476846.jpg

Съпредседателят на ПП-ДБ и депутатът от групата облетяха засегнатите райони с ...

20 юли 2024 | 14:58

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци

Монтираха къщите, дарени от Пеевски за възрастните от Воден, загубили всичко в огнените пламъци-Montiraha-kashtite--dareni-ot-Peevski-za-vazrastnite-ot-Voden--zagubili-vsichko-v-ognenite-plamatsi_1721476781.jpg

„Ние сме тук при реалните хора и техните проблеми. ДПС и Делян Пеевски винаги ...

20 юли 2024 | 14:54

Президентът е в засегнатите от огъня райони

Радев в Болярово за пожарите: В момента е време за действия, а не за анализи и доклади
(Видео)

Радев в Болярово: На дневен ред е справянето с природните бедствия, с политическите - после-Radev-v-Bolyarovo--Na-dneven-red-e-spravyaneto-s-prirodnite-bedstviya--s-politicheskite---posle_1721456956.jpg

Държавният глава алармира, че армията се "обезлюдява с аварийни ...

20 юли 2024 | 09:28

Хеликоптерите от Чехия са на мястото и вече гасят

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето
(Видео)

Премиерът Главчев: Алпинисти ще се включат в гасенето на пожара в Беклемето-Premierat-Glavchev--Alpinisti-shte-se-vklyuchat-v-gaseneto-na-pozhara-v-Beklemeto_1721479633.jpg

Пред социалните служби няма заявени потребности от настаняване на хора

20 юли 2024 | 15:45

Младежите препотвърдиха безусловната си подкрепа за автентичното ДПС начело с лидера д-р Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган

Младежите на ДПС: Ние сме двигателят на енергия в ДПС, за нас ДПС е д-р Ахмед Доган-Mladezhite-na-DPS--Nie-sme-dvigatelyat-na-energiya-v-DPS--za-nas-DPS-e-d-r-Ahmed-Dogan_1721480685.jpg

Младежите призоваха своите колеги от цялата страна да спрат да си затварят ...

20 юли 2024 | 16:03

Архивът на ДПС, за който Чакъров обави, че липсва, бил изнесен от Касим Дал при скарването му с Доган

Скандалът в ДПС! Чакъров – със суперлуксозен кабинет в централата, Доган – с уникална баня

Нациолна конференция на ДПС - избърът на новото ръководство-Natsiolna-konferentsiya-na-DPS---izbarat-na-novoto-rakovodstvo_1721469031.jpg

Решението да започнат обновителни строителни дейности в сградата на ...

20 юли 2024 | 12:19

България затъва в политическа криза и нови избори изглеждат неизбежни наесен

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада

Radio France за ситуацията у нас: Борисов - незаобиколим, ПП-ДБ летят надолу, Радев дебне в засада-Radio-France-za-situatsiyata-u-nas--Borisov---nezaobikolim--PP-DB-letyat-nadolu--Radev-debne-v-zasada_1721476274.jpg

Изборите през юни бяха белязани от ръст на силите, благосклонни към Кремъл - ...

20 юли 2024 | 14:21