Борисов определи наложения мораториум за противоконституционен

По време на онлайн срещата си с Флоранс Робин

Борисов пред френския посланик: Наложеният мораториум e противоконституционен

8662 | 23 апр. 2021 | 20:29

В рамките на разговора посланик Робин благодари за приетото от правителството решение, с което се предоставя терен за построяване на нова модерна сграда в София за френското училище "Виктор Юго".


През изминалите четири години наш основен приоритет беше образованието. Считам, че отличен завършек на работата ни в тази сфера през настоящия мандат е решението ни относно френското училище в София.

 

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на онлайн срещата си с френския посланик в България Флоранс Робин.

В рамките на разговора посланик Робин благодари за приетото от правителството решение, с което се предоставя терен за построяване на нова модерна сграда в София за френското училище "Виктор Юго". Училището действа по силата на Спогодба между българското и френското правителство от 2010 г. и в него се обучават около 800 деца.

Премиерът Борисов посочи, че правителството е изпълнило поетия ангажимент към френската страна.

Ние сме направили всичко, за да имат децата в София френско училище, което предоставя високо качествено образование, категоричен беше министър-председателят и изрази надежда, че няма да се допусне приетият от парламента вчера мораториум срещу кабинета, който по думите му е противоконституционен, да уязви правителственото решение за френското училище.

Френският посланик в България Флоранс Робин изтъкна, че училището "Виктор Юго" работи в интерес на развитието на образованието в България и посочи, че в него се обучават близо 80% български деца.

,,Това училище е и знак за отдадеността на България към Франкофонията'', отбеляза посланик Робин и посочи, че през настоящата година се навършват 30 години от присъединяването на страната ни към Международната организация за франкофония.

Според посланика на Франция училището има потенциала да приема за обучение и децата на бъдещи чуждестранни инвеститори в България.

Благодаря на всички за този успешен етап, който ни вдъхва доверие за бъдещето, заяви в заключение посланик Флоранс Робин.

В рамките на разговора министър-председателят Бойко Борисов изпрати приятелски поздрави на френския президент Еманюел Макрон и изрази очакване, че той ще бъде известен за направеното от българското правителство в интерес на културно-образователното сътрудничество между България и Франция.


От категорията

Янев се срещна с ученици от ОУ „Неофит Рилски“-Габрово и ги поздрави като „малките министри"

Снимки Правителствена информационна служба-1624276206.png

Янев подари на гостите си от училищния клуб плакет на Министерския съвет и ...

21 юни 2021 | 14:48

Рашков на национално съвещание на ръководния състав на МВР: Честните избори са приоритет

Сн. МВР
-1624277151.png

Искам Министерството на вътрешните работи да застане на мястото си, да работи ...

21 юни 2021 | 15:01

В Кърджали борят зависимостите с музика и спорт

DEEP ZONE Project дадоха своя музикален принос към проекта-1624302851.jpg

Събитието започна с приятелски футболни срещи под надслов „Ритни ...

21 юни 2021 | 22:10

Министър Тодоров: Възстановихме диалога с браншовите организации в обучението на кандидат-водачите

-1620747306.jpg

По време на срещата са обсъдени различни спорни моменти, които основно са ...

21 юни 2021 | 21:07