Кадър: Фейсбук

Радев от 10 месеца управлява страната, какво направи той за цените на газа, попита бившият премиер

Борисов към управляващите: Веднага отменете мораториума, ще ви дадем гласове в парламента! (ВИДЕО)

15083 | 30 дек. 2021 | 13:12

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента", разказа Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката


Управляващите незабавно да отменят мораториума върху цените на тока, парното и водата и да въведат адекватни компенсации за бизнеса. За това настоя лидерът на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов на извънредна пресконференция в партийната централа.
Той предложи да даде гласове, ако имат нужда при гласуване в пленарна зала.

От ГЕРБ определиха като лобистко приетото от парламента решение, защото води до свръхсубсидиране на ВЕИ-сектора.
Бившите управляващи припомниха, че утре изтича срокът за финализиране на проекта за построяване на газовия интерконектор между България и Гърция, чрез който от 1 януари 2022 г. трябваше да потече азербайджански газ.

 

"Осигурили сме газ за 5 месеца напред", припомни бившият премиер.

И попита - ние президенска република ли сме, след като бизнесът иска среща с президента, а на тази среща не присъстват нито премиерът, нито министърът на енергетиката, нито министърът на икономиката.

 

"Предлагам да отменят мораториума, ще дадем гласове в парламента за това", обяви лидерът на ГЕРБ.

 

Според него още днес на заседанието на правителството това може да се приеме като решение, а не да се свиква КСНС, който няма прерогативи за взимането на такива решения. Президентът няма функции по тази тема, подчерта Борисов.

 

Изпълнителната власт още днес трябва да компенсира бизнеса заради  цените на тока и газта, каза той.

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента, аз искам да ви кажа какво сме направили ние. На 10 декември 2015 г. се взе окончателното решение за проекта", разказа Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката.

"На 1 януари 2016 до ноември 2017 г. беше осигурено финансирането на проекта - над 220 милиона евро. Нашето правителство осигури държавна гаранция за 110 млн. евро, 32 млн. евро бяха осигурени за гръцката връзка и т.н. Работихме по осигуряване на финансирането.

През 2017 г., декември, стартираха обществените поръчки. През май 2019 г. бяха избрани изпълнителите и беше даден старт на строителството за срок от 18 месеца, посочи Петкова.

 

Срокът за изпълнение на договора беше удължен до утре, 31 декември 2021 г. Не съм чула нищо от министъра на енергетиката за този проект", коментира Петкова.

 

"Ще видим кой какво направи през последните 8 месеца, два служебни кабинета какво направиха, колко срещи проведоха, как ускориха реализацията на проекта. Двете служебни правителства бяха заети да чегъртат ГЕРБ, но провалиха един от най-важните проекти за доставка на газ", категорична бе Петкова.

"Направихме всичко необходимо, така че България получава 350 млн. кубични метра газ годишно и то на атрактивни цени. Това ни даде възможност да не плащаме неустойка на азерската страна. Сега България пак предлага на своите потребители природен газ с 30% по евтин от този в европейските хъбове. Всъщност ние, от ПП ГЕРБ, сме се стремяли са работим така, че доставките да са при най-добри цени за страната ни. По времето на Делян Добрев без фанфари се преодоляха трима посредници и ефектът за българския бизнес е налице", припомни тя.

Петкова напомни, че се предоговори и контракта с "Газпром" и сега имаме по-атрактивни цени от тези в останалите европейски страни.

 

"Първо трябваше да се премахнат три посреднически фирми, които години наред, отклоняваха стотици милиони по тръбата за България. Предоговорихме веднъж цените. Заедно с европейската комисия предоговорихме договора с над 50 на сто и върнахме на бизнеса надвзети пари. След като единствена в региона България защити Украйна и спря изпълнението на "Южен поток", казвам го за колегите вдясно, които са вече вляво, тогава натовска Гърция прие руския газ и България беше изхвърлена от газоразпределението и беше превърната в клиент", обясни Бойко Борисов.

Той припомни, че тогава успял да убеди ЕК за газовия хъб "Балкан", след което се е построил газопровод, подменени били руските тръби с американците и сега работят на пълни обороти и България печели стотици милиони годишно от нашите действия.

 

"На 20 дни ходихме по отсечките в калта да контролираме строежа на интерконектора и на 31 декември трябваше всичко да е готово. Ако не е готово, трябва да има неустойки и всеки ден по 90 хиляди евро. На 31 декември трябваше с Мицотакис да открием връзката. Всеки лъжец, който каже различно от това, да си носи отговорност. Единствената разлика е в сроковете заради ковид", категоричен бе Борисов.

"На 31 декември трябваше да потече азерски газ. И нека управляващите, особено президентството, не се оправдават и да не се правят, че управлява ГЕРБ. От 10 месеца ГЕРБ не е на власт", изтъкна лидерът на партията.

Делян Добрев показа графика, в която е отбелязана цената на тока по време на ГЕРБ.

 

"Тогава е била около 100 лева. Сега е в пъти повече", подчерта той.

"НС прие мораториум и нещата ще се изкривят. През април ще сме в по-тежка ситуация, отколкото сега. Ние предложихме компенсация от 75 на сто от 600 лева, което е разликата между базовата цена на КЕВР от 119 лв. и пазарната цена от 719 лв. Така бизнесът ще бъде компенсиран с 450 лева. Но със селски тарикатлък правителството са написали, че незнайно защо базата е 185 лв., а не тази на КЕВР от 119 лв. Те започват с тарикатлък и променят базовата цена и така се получават 400 лева компенсация. Но те слагат и една запетайка и казват не повече от една трета от пазарната цена, т.е. на бизнеса му се полагат 400 лева, но те казват не повече от една трета и това е 215 лв. При такава компенсация, бизнесът каза, че няма да може да работи и много от предприятията ще затворят", коментира Делян Добрев.


"Предложих да махнем свръхкомпенсирането на ВЕИ-тата, но не го приеха и сега този сектор ще е свръхкомпенсиран с 300 млн. лв. от фонда. Това е най-лобисткото предложение, след като не приеха да отменят това свръхкомпенсиране", посочи Делян Добрев.

 

Борисов обобщи какъв е прочитът за срещата на бизнеса при Радев.

"Или вече сме реална президентска република и кабинетът и НС са функция на президента, за да отиват работодателите там или работодателските организации са изчерпали диалога си с кабинета и парламента. Учудва ме среща във формат, в който го няма министърът на енергетиката, няма го министърът на индустрията", зачуди се Бойко Борисов.

 

"Предлагам да отменят мораториума, ще дадем гласове за това", посочи лидерът на ГЕРБ.

 

"Не искам да ни нападат за неща, които сме свършили", предупреди Борисов.

"Какъв КСНС ще свиква Радев при тези цени на тока?! Или иска да се накара на Киро и Асен, както обича, или ще излъже, че прави нещо. Днес Радев иска да излъже работодателите, че нещо е правил и ще излъже днес. И какво да си говорим на КСНС, нищо", каза Борисов.

"Радев е такъв популист, че може да каже всичко, ще дойде време да мечтае за времената, в които аз бях премиер, а той беше президент. Това всичко се трупа на неговата сметка. Като станем президентска република, тогава ще е важно какво казва този орган. Сега има премиер, министри на енергетиката, съветници", посочи той.

"На мен ми правиха февруарски протест за цената на тока с 12 на сто, а сега? Сега скача в пъти токът, но нищо. Трябва ни спокойствие като държава и да сме спокойни, днешната пресконференция не е да нападаме някого, а чрез вас да кажем нашия опит и как се държат такива цени години наред", допълни той.

"162-ма българи са починали днес. Пълен хаос е с ваксините, с имунизацията на деца. Всяване на паника ли е, когато кажеш как е в Германия и Франция. Вместо да се занимават с безобразията на Кацаров, те се занимаваха с мен, като лидер на политическа партия. Какво да ми направи прокуратурата? С кое съм всял паника, с това, че казах, че са удължили срока на ваксините ли? Кое не е истина", попита реторично Борисов по повод излязлото съобщение, че прокуратурата е отказала да образува досъдебно производство по сигнала на Стойчо Кацаров, че лидерът на ГЕРБ е всявал паника с изявленията си.

 Борисов с извънреден брифинг за кризата в енергетиката и спекулата с цените на газа и тока

"На 1 януари трябваше да сме свидетели как по тръбата ще потече азерски газ. Изговориха се небивалици и лъжи до момента", разказа Теменужка Петкова, бивш министър на енергетиката

От категорията

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, ветото остава

Петков зове Радев да свика КСНС заради РС Македония, решение под натиск кабинетът няма да взима-1652365165.jpg

Единствено Народното събрание има финалния легитимен мандат по темата Северна ...

20 май 2022 | 18:03

Асен Василев: Няма да вдигнем ветото над РСМакедония

Нашата позиция по отношение на РСМ остава непроменена. Ние държим на спазването на договора, каза още министърът.-1653071473.jpg

България не отстъпва от Договора и задълженията на Скопие към неговото ...

20 май 2022 | 20:09

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България

Помощник-държавният секретар на САЩ Карън Донфрид: Благодарни сме, че имаме съюзници като България-1652949152.jpg

Съюзниците отговориха категорично, противопоставяйки се на руската агресия. ...

20 май 2022 | 22:36

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас, която е контрапродуктивна

Андрей Райчев: Войната в Украйна поражда истерия у нас-1653072036.png

Западният човек не знае какво е да живееш в комунизъм и пропагандата. В същото ...

20 май 2022 | 21:39