Снимки: Пресцентър на МС

Втори ден от официалното посещение на министър-председателя в Южна Корея (СНИМКИ, ВИДЕО)

Премиерът на Корея: България е първата ми любов! Борисов: Първата любов ръжда не хваща!

10299 | 26 септ. 2019 | 03:58

Двамата държавници са се съгласили, че е възможно да бъде изграден завод за производство на батерии за електромобили, обединили са се около проектите за изграждане на възобновяеми източници и производство на слънчева енергия.

Снимки: Пресцентър на МС-1569473838.png-1569485112.png-1569485060.jpg-1569481429.jpg-1569481383.jpg-1568628151.jpg-1568967665.jpg-1569173607.jpg

 “България ми е много специална. Това беше първата държава, която посетих като министър-председател. В този ред на мисли България  ми е първата любов.”

Това заяви премиерът на Южна Корея Ли Нак-йон по време на официалния обяд, който даде в чест на министър-председателя на България и водената от него правителствена делегация.

 

Борисов отговори в същия закачлив тон: “В България казват, че първата любов ражда не хваща. Нека развиваме отношенията си и сте винаги добре дошли при първата си любов!”

 

В началото на тоста Южнокорейският премиер разказа още една емоционална история. По време на Корейската война 500 деца от Северна Корея са пристигнали в България, много сираци са бягали от ужасите на войната и България ги е приютила. Те били настанени в различни български училища, където са продължили своето обуучение. Една  от учителките, които е обучавала тези деца, е била майката на Бойко Борисов. “Да приветстваме майката на премиера на България”, каза Ли Нак-йон, давайки тон на обяда в правителствената резиденция в Сеул.

 

Преди това двамата държавници проведоха разговор, след което дадоха изявления за медиите.

 

Ли Нак-йон приветства решението на България да даде статут на стратегически инвеститор на Южна Корея, което ще улесни дейността на южнокорейските компании у нас.

Двамата държавници са се съгласили, че е възможно да бъде изграден завод за производство на батерии за електромобили, обединили са се около проектите за изграждане  на възобновяеми източници и производство на слънчева енергия.

 

Ли Нак-йон е помолил Борисов за съдействие южнокорейски фирми да участват в изграждането на съоръжения RDF за изгаряне на инсталацията, която от отпадъците на София ще се произвежда РДФ гориво. 

От взаимен интерес са също възможностите, които корейските строителни фирми имат за инвестиции в областта на пътната инфраструктура в България посочи министър-председателят Борисов.

Той допълни, че те биха могли да се включат в редица инфраструктурни обекти у нас чрез механизма на публично-частното партньорство. 


”Сътрудничеството ще продължи и в областта на отбраната, отбранителните дейности, науката и технологиите“, подчерта Ли  Нак-йон.

„Важно е сътрудничеството в сферата на енергетиката, за което днес подписахме споразумение. Има място за съвместна дейност и във военната област,  науката, технологиите, културата и образованието“, изброи премиерът на Република Корея Ли Нак-йон.

 

Борисов отговори, че очаква политическа подкрепа от южнокорейското правителство за изграждането у нас на завод производство на батерии за електромобили. Той вметна, че у нас има 31 фирми, които произвеждат части за “Хюндай” и “Деу”. 

Борисов изтъкна, че в Корея са следили внимателно преговорите с “Фолксваген“и подчерта, че след тези срещи на високо равнище има сближаване на подходите и препоръча правителството на Южна Корея да толерира повече частния бизнес да инвестира у нас.

 

“И двете държави са поставили като свои приоритет сферите на образованието и културата. Затова бих извадил най-отпред взаимоотношенията между нашите университети и академии“, каза Борисов. 

Българският министър-председател припомни, че когато през 2017 г. корейският му колега Ли Нак-йон е бил у нас, е посетил Софийския университет, който има силна катедра по кореистика. „И тук, в Сеул, виждаме нашите преводачи и същите преподаватели от тези катедри и университети“, посочи премиерът.

 

За пореден път Борисов изтъкна, че по отношение на разговорите за инвестиции в сферата на производството на батерии за електрически автомобили, “сме много близо до развитие на процеса”.

„Но тъй като касае частни компании - надявам се на цялата политическа подкрепа на нашите колеги от правителството в Корея, както и на автомобилната промишленост“, изтъкна министър-председателят Бойко Борисов.

 

По думите му в сферата на туризма се отбелязва желание за напредък по отношение на бъдеща линия между двете страни. 

”Ще правим сметки заедно - с полетите до Хърватия дали не може и по какъв начин да прикачим директната връзка и към нас“, добави българският премиер.


Той изрази надежда, че след разговорите по време на официалното му посещение в Република Корея, както и утрешната среща с президента на азиатската страна, позициите между двете държави в сферите от взаимен интерес ще се сближат още повече. А частният бизнес ще бъде толериран да инвестира в България.


„Приех поздравленията на колегата за избирането на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд, благодаря за подкрепата на Корея“, каза още премиерът Борисов. 


Корейският му колега Ли Нак-йон посочи, че очаква визитата на Борисов да създаде възможност за задълбочаване на отношенията между двете страни в навечерието на 30-ата годишнина от установяване на дипломатическите ни отношения.


„Имаме открито сътрудничество. Оценихме постоянното нарастване на стокообмена и инвестициите. Приветствам присъствието на български бизнесмени“, акцентира Ли Нак-йон. 

 

Това е вторият ден от официалното посещение на министър-председателя Бойко Боросов и водената от него правителствена делегация в Южна Корея. Вчера Борисов посети Центъра за научно-изследователска и развойна дейност за нови автомобили на “Хюндай” в град Хуансон, който е на около 50 км. от Сеул.

 

България е дала своите предложения за облекчения, които може да предложи на автомобилния гигант, ако реши да инвестира в нов автомобилен завод в България. Предложението е внесено в Борда на директорите на “Хюндай”, каза Борисов пред Епицентър.бг и подчерта - сега трябва да изчакаме, без много да се говори.

Южнокорейците също да заявили своите изисквания -  ако се срещнем, ще си стиснем ръцете, подчерта Борисов. 

 

Вчера той заяви, че продължават преговорите и с “Фолксваген”.

По същото време обаче излезе информация в германския “Франкфурт Алгемаре Цайтунг”, че решението на германците в полза на Турция вече е взето, може да влезе в сила всеки момент и до седмица може да се подпишат даже и договорите. Оставало да се уточнят някои подробности, които бяха предмет на разговори между шефа на концерна Херберт Дийс и турският президент Ердоган. “Намираме се на финалната права, сега само трябва да изгладим договора”, пише ФАЦ

 

Така сега за България остава възможността да се пребори за голяма инвестиция от Южна Корея.

Борисов обясни, че с южнокорейците са обсъдени възможности за изграждане на мощности за електрически и автономни автомобили, за разлика от “Фолксваген”, където е ставало дума за бензинови и дизелови автомобили. 

 

Към този момент по-реалистична като че ли е инвестицията от 1,5 млрд.щ.д. на друг южнокорейски гигант в построяванате на завод за батерии за електромобили, подчерта икономическият министър Емил Караиванов. Той отказа да назове името на компанията, а Борисов отново призова за търпение - “да си пазим стабилността и нещата ще станат”.

Вторият ден от посещението на премиера  в Корея продължава с визита в Университета за чужди езици “Ханкок”, където обучението е на базата на 45 езика в 32 катедри. През 2005 година в университета е с зададена Катедра по гръцистика и българистика. Всяка година около 15-20 корейски студенти започват да изучават български език в Сеул.

 

 


От категорията

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Общо 62 милиона лева са осигурени по оперативна програма „Околна среда“ за залесяване

Началото на дейностите беше дадено днес от министрите на околната среда и водите Росица Карамфилова и на земеделието Явор Гечев-Nachaloto-na-deynostite-beshe-dadeno-dnes-ot-ministrite-na-okolnata-sreda-i-vodite-Rositsa-Karamfilova-i-na-zemedelieto-Yavor-Gechev_1670523772.jpg

Началото на дейностите беше дадено днес от министрите на околната среда и ...

8 дек. 2022 | 20:22

На първо четене. По предложение на БСП: Минималната заплата става 850 лева

На първо четене: Минималната заплата става 850 лева-Parlamentat-reshi--Aktsiz-veche-shte-se-prashta-vseki-mesets--a-ne-pri-vsyako-poluchavane-na-aktsizna-stoka-Snimka-BTA_1668082732.jpg

От БСП предлагат тя да се изчислява на база последните 12 месеца, от ПП - ...

8 дек. 2022 | 11:37

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08