Борисов (вляво - 2001 г., вдясно - 2023 г.)

Иска да ни каже, че той е точният човек, че има опит и вече се е справял многократно с кризите в държавата

Борисов отново с кожения шлифер - мачото се завърна, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ

14090 | 23 март 2023 | 12:58

„Той се завърна“, обяви пиарът на ГЕРБ Николай Николов, публикувайки снимка на Борисов в цял ръст, на която ясно личи решителната осанка на лидера и твърдото изражение на лицето му.

Борисов (вляво - 2001 г., вдясно - 2023 г.)
-Borisov--vlyavo---2001-g--vdyasno---2023-g-_1679564824.jpgБорисов (вляво - 2001 г., вдясно - 2023 г.)
-Borisov-2001-g--i-2023-g-_1679564773.jpgБорисов в Кърджали, март 2023 г.
-Borisov-v-Kardzhali--mart-2023-g-_1679564679.jpgБорисов с любимия си кожен шлифер
-Borisov-v-Kardzhali--mart-2023-g-_1679564576.jpgБорисов като главен секретар на МВР, 2004 г.
-Borisov-kato-glaven-sekretar-na-MVR--2004-g-_1679564565.jpgБорисов като главен секретар на МВР, 2003 г.-Borisov-kato-glaven-sekretar-na-MVR--2003-g-_1679564520.jpgБорисов в Кърджали, март 2023 г.-Borisov-v-Kardzhali--mart-2023-g-_1679564480.jpg

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поднесе поредната изненада, появявайки се на предизборна среща в Кърджали, облечен отново с прословутия черен кожен шлифер от времето, когато беше главен секретар на МВР.


Дрехата е емблематична не само за началото на века, политическата и обществена обстановка у нас в периода 2001 - 2005 - 2006 г., а и за самия политик, който изгради образа си на мачо, спасител на нацията именно чрез симиотичния образ на черния кожен тренчкот.

Несъмнено припомнянето на времената отпреди 20-ина години в разгара на предизборната кампания е търсен пи ар ход от страна на екипа на Борисов. Цели се припомняне, дори изграждане на чувство на носталгия по онези отминали времена, когато Борисов буквално "ловеше" престъпниците ежедневно, появявайки се в този вид на всяка полицейска акция.

Образът му тогава се свързваше с действеност, с мачизъм, с геройство. Носеше усещане за контрол, за сигурност. 

Това се търси и днес от избирателя, който е уморен от избори през половин година, жадува за стабилност и подем, и не вярва на политическите си водачи.

 

Връщайки се към образа, който го изстреля начело на държавата, Борисов сякаш иска да напомни, че той е точният човек, че има опит и вече се е справял многократно с кризите в държавата. Иска да наблегне отново на мъжествеността, на силата, на харизмата. Да възроди онзи позабравен образ на романтичния герой от приказките, който спасява света. В този смисъл коженото палто е своеобразна препратка и към наметалото на Супермен. Както и към кино образите на самотния войн, борещ се със злото, рискуващ и побеждаващ неприятеля в името на спасението на света.

 

Борисов се появи в Кърджали, изглеждайки точно така, както и преди 20 години – с тъмни дънки, с черна блуза и кожен шлифер.

 

„Той се завърна“, обяви снощи пиарът на ГЕРБ Николай Николов, публикувайки снимка на Борисов в цял ръст, на която ясно личи решителната осанка на лидера и твърдото изражение на лицето му.

Поредната препратка към екшън филм и може би най-цитираната кино реплика на всички времена: "I ll be back", с която мускулестият Арнолд Шварценегер винаги се завръщаше в най-добрата си форма, за да разгроми неприятеля.


Ето я и историята на Борисов и любимото му кожено палто


Метаморфозата на Борисов през последните 30 години е голяма: от охранител на видни личности като бившия държавен глава Тодор Живков, Негово Величество цар Симеон Втори и президента на Международния Олимпийски комитет Хуан Антонио Самаранч, през поста главен секретар на МВР и кмет на столицата до министър-председател в три правителства (с малки прекъсвания в периода 2009 - 2021 г.). Постепенното изкачване по социалната стълбица променя и външния вид и модните предпочитания на Борисов. Типично в свой стил през последните три десетилетия той изгражда емблематични визии, които допълват образа му на човек от народа и генерал-лейтенат в структурите на МВР.

След като става главен секретар на МВР Борисов започва да проявява доста фриволност от отношение на облеклото си. В началото на новото хилядолетие генералът допълва героичната си осанка на борец с престъпността с дълъг шлифер от лъскава кожа, като цялото му облекло е решено в черен цвят. 

 

(Според медиини публикации мантото е подарено на Борисов от сестра му – медицинската сестра Красимира Иванова. Тя зарадвала по-малкия си брат с уникалния шлифер от телешки бокс за 40-ия му рожден ден).

 

Носи маратонки и пристегнат кожен колан, а акцентът пада върху широкополата му шапка борсалино. Визия, която „говори” много за притежателя си – мъжкар, борещ се със злото в името на народната правда. Един истински екшън герой.

По-късно, като министър-председател, Борисов продължава да носи кожено палто, но в доста по-скромен вариант, като правят впечатление скъсената му дължина, декоративните елементи по шева, удобните обемни странични джобове, както и пухената вътрешна част.

Той комбинира якето с всичко, което има в гардероба – тениски или блузи в разнообразни цветове и като правило го носи винаги разкопчано. Тук трябва да подчертаем, че като премиер Борисов си позволява да носи дрехата само в дните на обиколки из страната. По време на другите си ангажименти винаги следва протоколните норми.

Ако обаче сравняваме бившата leather визия на Борисов от годините му на главен секретар на МВР с премиерскта му осанка, трябва да отбележим, че налице е по-малко модна пушилка, т.е. търсен е ефектът на небрежност и работоспособност, а не на мачизъм и сила.

И все пак, ако внимателно проследим визията на политика, ще забележим нещо любопитно. През януари 2017 г. Борисов избира да облече любимото си дълго кожена палто за церемонията по встъпване в длъжност на президента Румен Радев. Разбира се, под шлифера тогавашният премиер носи костюм с риза и сако, както изисква протокола на заемания от него пост. Но може да предположим, че изборът на тренчкот за официалното събитие е израз на непризнаване на новоизбрания държавен глава – дали е така или не, можем само да гадаем, но фактът, че пет години по-рано, през януари 2012 г., когато Росен Плевнелиев полага клетва като президент, Борисов носи далеч по-елегантно вълнено палто с двойна яка, е красноречив.

Мястото на кожения шлифер в модната индустрия


На английски го наричат с думата raincoat, дъждовно палто, или тренчкот. В историята на модата, изкуството и литературата то е заредено с огромно напрежение и противоречиви емоции. Най-ранните реквизитни представи за него са метафора на мракобесието и насилието - кожен шлифер върху военна униформа, символ на жестокостта, фашистите, Гестапо, лагерите, непроницаеми мъже с лъскави ботуши насилват безпомощни хора.

От друга страна, Щирлиц, добрият разузнавач, също носи дъждовно палто, така че става въпрос по-скоро за обща негативна представа за шлиферите от епохата на Втората световна война. Цивилният му вариант е не по-малко отблъскващ и безскруполен - мафиотският шлифер, пристегнат с колан, прикриващ пистолети, автомати, остри ножове и зли намерения.

Съвсем друго нещо обаче е кариерата му в киното, там тази иначе безформена непромокаема дреха бележи неописуем възход, превръщайки се в атрибут на самотния войн, който се бори със злото, независимо от невъзможните обстоятелства, побеждава го, рискувайки всичко.

Несъмнено, последното тълкувание е подходящо за лъскавия кожен шлифер на Борисов, който възкръсна в гардероба му през пролетта на 2023 година.

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!   


От категорията

Принц Хари на процеса срещу "Мирър": Откакто съм се родил, ми казват, че Чарлз не ми е баща

-Memoarite-na-prints-Hari-po-pogreshka-byaha-pusnati-v-prodazhba-v-Ispaniya-dni-predi-premierata-_1672986842.jpg

Има хиляди, може би милиони статии, които са написани за мен, от времето, ...

8 юни 2023 | 10:29

Дойче Веле: Съпругата на Ердоган - владетелката на хилядата стаи, която пие чай за 1800 евро

Сн. Туитър-Sn--Tuitar_1686038044.jpg

Дизайнерска чанта за 45 000 евро, свръхлуксозни покупки и моден дизайн – ...

6 юни 2023 | 10:47

Упражнения за по-малко от минута блокират паник атаки

Константин Ковачев-Konstantin-Kovachev_1686252574.jpg

Най-честите болки са схващания във врата и главоболия

8 юни 2023 | 22:28

Ал Пачино след новината, че ще става баща на 83 години: Имам доста деца, но се вълнувам

Ал Пачино след новината, че ще става баща на 83 години: Имам доста деца, но се вълнувам-1481037728.jpg

Както и известно, актьорът очаква бебе от своята приятелка – 29-годишната Нур ...

8 юни 2023 | 15:56

Най-важното

Във връзка с конкретни досъдебни производства, свързани с корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние, посочва той

Гешев поиска да бъде изслушан в закрито заседание на НС по дела за корупция и търговия с влияние

Гешев поиска изслушване в НС за корупция по високите етажи на властта и търговия с влияние-1629385698.jpg

Главният прокурор посочва, че изслушването следва да се проведе при закрити ...

9 юни 2023 | 16:14

Никой не може да доминира в тази комисия, защото се касае за конституцията на България, поддчерта той

Пеевски след среща с правосъдния министър: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор

Делян Пеевски: В новата конституция предвиждаме да няма главен прокурор-Delyan-Peevski--V-novata-konstitutsiya-predvizhdame-da-nyama-glaven-prokuror_1686311077.jpg

Никога не съм казвал, че се работи само върху проекта на конституция на ДПС, ...

9 юни 2023 | 14:09

БСП трескаво чете папките "Барселонагейт" в деловодството на парламента

Нинова: В парламента крият Борисов, внасяме проект за решение за сваляне на имунитета му

Депутатите от БСП се запознават с искането за имунитета на Борисов
Сн. БНР-Deputatite-ot-BSP-se-zapoznavat-s-iskaneto-za-imuniteta-na-Borisov-Sn--BNR_1686299841.jpg

След като те нищо не правят, той няма доблестта сам да си го даде, ...

9 юни 2023 | 11:34

След като Нинова видя документите по "Барселонагейт"

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев

Маноил Манев, ГЕРБ: Лидерката на БСП се държи като асистентка на главния прокурор Иван Гешев -Manoil-Manev--Uvazhavam-mazhkite-salzi-na-Demerdzhiev--no-vinovnikat-Boyko-Rashkov-e-v-zalata_1668073522.png

Госпожа Корнелия Нинова стои, стои, и като някой натисне бутончето, тя започва ...

9 юни 2023 | 12:37

Тошко Йорданов уточни, че се е запознал с изпратените от прокуратурата в парламента материали по делото "Барселонагейт"

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов

ИТН ще подкрепи искането за снемането на имунитета на Бойко Борисов-Toshko-Yordanov--PP-postapva-samovlyubeno-s-proektokabinet-s-Asen-Vasilev_1683267125.jpg

Това, което видях, е излизало по медиите, но е по-интересно, каза Йордамов за ...

9 юни 2023 | 15:15

Средствата са за системи за сигурност на помещенията за съхранение на класифицирано оборудване и въоръжение

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16

Парламентът одобри нов договор за 7,2 млн. долара за изтребителите F-16-1644321495.jpg

Влизането в сила на този договор има пряко отражение върху сроковете за ...

9 юни 2023 | 17:25

След края на мандата си той може да излезе на партийния терен

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години

Георги Киряков: Радев ще търси да обедини всички недоволни - не сега, след три години-1583697474.png

Президентът натрупа достатъчно символен капитал, за да го изостави толкова ...

9 юни 2023 | 16:52

Турция се превърна в силен играч на глобално ниво, политическата конюнктура сближи Анкара и Москва

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция

Любомир Кючуков: Милитаризацията на Черно море е основен риск, кабинетът да изработи ясна позиция-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Формулата на настоящото правителство и начинът му на формиране не дават особени ...

9 юни 2023 | 13:58

И ако ПП-ДБ играят за момента, при ГЕРБ ситуацията е точно обратната – те разчитат на бъдещи ползи

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха

Димитър Ганев: Тези, които протестираха, направиха коалиция с тези, срещу които протестираха-1641382969.jpg

ПП-ДБ в момента консумират власт, докато играта на ГЕРБ-СДС е точно обратната. ...

9 юни 2023 | 11:20