Боян Чуков

Британците получават все повече права да управляват темата "Украйна"

Боян Чуков: Основен геополитически противник на Москва към днешна дата е Лондон

30084 | 20 ноем. 2023 | 11:46

Лондон има сериозни възможности да дестабилизира руската държава. Путин не контролира изцяло обстановката. Основен проблем за Русия са корупционерите и предателите. А те не са никак малко във властовите структури


Боян Чуков, Фейсбук

Дейвид Камерън на третия ден от своята нова кариера на външен министър на Великобритания посети Киев. Някои информационни ресурси твърдят, че се е отбил и до Одеса. Камерън се е срещнал със Зеленски. Полските медии съобщиха, че бившият премиер на Обединеното кралство е беседвал и с командващия ВМСУ вице-адмирал Алексей Неижпапа.

Очевидно Камерън няма да се разхожда до Киев без да има основателна причина. Още повече британски външен министър се среща с командващ Военно-морските сили на Украйна. Засега особено уязвимо място във военен план е Черноморския флот на Русия.

От началото на войната ВСУ нанесоха болезнени морски удари на руснаците. Даже потопиха техния черноморски флагман крайцера „Москва“. Имаше и други сериозни удари. Руснаците се принудиха да предислоцират част от своя боен флот на изток, по-далеч от Крим.

Британските разработки на морски дронове се оказаха ефективни. До момента не е намерено задоволително противодействие срещу тях. Украински военни се обучават от британски инструктори предимно в порт Очаково и Одеса. В цитираните два града продължават да работят активно британски центрове за планиране и разработка на диверсии. Обединеното кралство използва удачно Черно море като полигон за своите нови разработки. Увеличаващата се активност на британците във водите около Крим най-вероятно ще мотивира руснаците да превземат Очаков и Одеса.

Американците нямат необходимия ресурс да подкрепят паралелно военно и финансово Украйна, Израел, да въоръжават активно Тайван, да заделят ресурс за изтласкването на Русия от Кавказ и да присъстват активно в Сирия и Ирак.

Затова се наблюдава делегиране на „права“ за отделни региони на определени по-големи съюзници на САЩ по линия на НАТО. Франция се настанява военно в Армения и Грузия. Строи обща ПВО за Ереван и Тбилиси.
САЩ и да искат, не могат да пренебрегнат Израел. Американското еврейско лоби е прекалено силно и няма да позволи Вашингтон да се „разсейва“ в други посоки. В Сирия и Ирак се видя, че американските военни бази инкасират ракетни удари. Има убити и ранени американски войници. Но засега няма реакция, която бе достатъчно хард преди години при подобни ситуации за Пентагона.

Американските самолетоносачи в Средиземно море плашеха всички страни от Близкия Изток. Днес обаче не е така. Иран разполага с ракети, способни да нанесат щети на американските кораби, които са неприемливи за Пентагона. А и щатските военни бази в по-голямата си част в региона са уязвими.
Заплахата за употреба на тактическо ядрено оръжие няма предишната възпираща роля. Сега не се знае кой точно има или няма ТЯО или "мръсни" (обеднен уран) бомби. Усеща се, че британците получават все повече права да управляват темата "Украйна".

Британското влияние върху вътрешнополитическата обстановка в Русия е очевидно. Членове от семействата на голяма част от шумните руски „патриоти“ живее във Великобритания и притежават недвижими имоти в Албиона. Руските богаташи държат своите „спестявания“ в сметки в офшорни зони, които се контролират от англосаксонците. Лондон има достатъчно възможности и лостове за клатене на власта в Русия.

Вълненията в Дагестан, поредицата от награди на 15-годишния Адам Кадиров, син на Рамзан Кадиров, президент на Чечения, показват, че Кремъл има още много проблеми, с които не може да се справи. Младият чеченец Адам преби в ареста човек, който се бе изгаври с Корана. Това определено не е реклама за руската демокрация! Побоят бе разпространен на видео в социалните мрежи. За това свое изстъпление Адам получи множество отличия и награди в руските областите, в които преобладава мюсюлманско население.
Рамзан Кадиров също постепенно се „изоглавя“. На нови военни формирования в Чечения се дават имена на чеченци, които са се сражавали срещу Руската империя и са убивали руснаци.

Зреят неприятни за Кремъл допълнителни вътрешнополитически проблеми в Грозни. Огромната маса от гастарбайтери от бившите съветски републики в руските мегаполиси е бомба със закъснител. Голяма част от тях присъстват нелегално. Но това не им пречи да налагат със сила своите правила в руските области, които населяват.

Корумпираните руски силови структури наблюдават пасивно тези негативни за руската държава процеси. С военна сила Русия към днешна дата не може да бъде победена. В това вече не се съмнява почти никой. Но в руската история има много примери, когато страната е била поставяна на колене след множество вътрешни предателства.

Във вътрешнополитически план Лондон има сериозни възможности да дестабилизира руската държава. И определено го прави с променлив успех. Путин не контролира изцяло обстановката.

Накрая, ако един ден закрият „Елцин-център“ в Русия, който се финансира от руската държава, то бихме могли да считаме, че Кремъл е овладял по-сериозно властта в страната. Иначе гастрольори като олигарха Абрамович продължават да внасят пертурбации в душите на истинските руснаци в резултат на „жестовете на добра воля“ от страна на Кремъл.

След което следва познатото „нас кинули опять“. А това е възможно само при пасивна и двусмислена позиция на Кремъл и руските институции.

Въобще на Русия не са проблем пътищата и глупаците. Пътищата ги пооправиха. Проблем са корупционерите и предателите. А те не са никак малко в руските властови структури.

Основен геополитически противник на Москва към днешна дата е Лондон. Така както е било по време на Голямата игра (1813-1907), битката между Руската империя и Британската империя.

 

 


От категорията

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха

Economist: Путин изглежда печели войната в Украйна - засега, западните санкции се провалиха-Economist--Putin-izglezhda-pecheli-voynata-v-Ukrayna---zasega--zapadnite-sanktsii-se-provaliha_1701924133.jpg

През 2024 г. Русия ще бъде в по-силна позиция да се бие, защото ще има повече ...

7 дек. 2023 | 06:41

Боян Чуков: Зеленски вече разбира, че не е желан в Съединените щати

Боян Чуков-Boyan-Chukov-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1697876672.jpg

Америка винаги ще избере Израел пред Украйна, Израел е нещо като 51-ви ...

6 дек. 2023 | 17:10

Гордън Браун: Победата на Тръмп ще донесе отмъщение в САЩ и хаос за световния ред

Гордън Браун-1565509442.jpg

В момент, който спешно се нуждаят от "пожарникар", който да потуши ...

7 дек. 2023 | 18:46

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия

Президентските избори на 17 март вероятно ще подпечатат оставането на Путин на власт в Русия поне до края на това десетилетие-Vladimir-Putin-Snimka--kremlin-ru_1692092296.jpg

За първи път в президентски избори в Русия ще имат право да гласуват жителите ...

7 дек. 2023 | 14:06

Най-важното

Здравният министър беше бламиран от ресорната парламентарна комисия, коментира тя

Илияна Йотова: Не виждам какво му остава на Хинков, освен да си подаде оставката

Илияна Йотова-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1701792956.jpg

Според вицепрезидентът по-сериозното е, че скандалът в "Пирогов" ...

7 дек. 2023 | 17:42

Руският петрол се спира от 1 март, но от 1 януари се спира износа на всякакъв вид продукти, произведени от руски петрол

ГЕРБ спират дъвката "Лукойл", дерогацията пада от 1 март. Борисов и Петков постигат консенсус
(Видео)

Борисов: Оттеглихме двата проектозакона на ПП-ДБ и ГЕРБ за дерогацията-Borisov--Otteglihme-dvata-proektozakona-na-PP-DB-i-GERB-za-derogatsiyata_1701963773.jpg

Направихме един междинен вариант, така че безпокойството на колегите, че може ...

7 дек. 2023 | 17:41

Депутатите спряха заседанието на НС заради скандала с болницата

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад
(Видео)

Здравната комисия защити шефа на "Пирогов" от уволнение, Той: Не ми е връчен одитния доклад-Zdravnata-komisiya-zashtiti-shefa-na--Pirogov--ot-uvolnenie--Toy--Ne-mi-e-vrachen-oditniya-doklad_1701961520.jpg

Когато финансов министър ти поиска оставката мисля, че няма какво да се чудиш ...

7 дек. 2023 | 15:35

Ние сме изпълнили всички условия от 2011 г. насам, изтъква евродепутатът

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове

Илхан Кючюк за Шенген: Може би си заслужава идеята за частично членство, но има рискове-1593865850.png

Големите разширявания обаче не са явление в европейската политика, казва той

7 дек. 2023 | 09:03

Вносители на решението са Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО

Спешно даваме още ракети на Украйна, молим НАТО да ни пази с ПВО-Speshno-davame-oshte-raketi-na-Ukrayna--molim-NATO-da-ni-pazi-s-PVO_1701955484.jpg

България отваря небето си за обучение на украински пилоти на F-16

7 дек. 2023 | 15:14

Вносителите на двата законопроекта за "Лукойл" заявиха писмено, че ги оттеглят (ВИДЕО)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се разбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024
(Видео)

Обрат! ГЕРБ, ППДБ и ДПС се рзбраха: Отпада предложението за отмяна на дерогацията от 1 януари 2024-Obrat--GERB--PPDB-i-DPS-se-rzbraha--Otpada-predlozhenieto-za-otmyana-na-derogatsiyata-ot-1-yanuari-2024_1701947976.jpg

Само час преди това това Борисов заплаши, че ще си подаде оставката като ...

7 дек. 2023 | 13:10

Ген. Залужни критикува Зеленски, Кличко го подкрепи

NYT: Украйна се раздира от политически скандали на фона на проблемите със западната помощ

Ген. Залужни критикува Зеленски--Ukrainskaya-pravda--Zelenski-obshtuva-s-komandirite-zad-garba-na-Zaluzhni_1701685282.png

Лидерът на опозицията Петро Порошенко не беше пуснат да излезе от страната

7 дек. 2023 | 15:27

Шефът на руското разузнаване предупреди Америка, че Украйна ще стане черна дупка, която ще поглъща все повече ресурси и хора

Наришкин към САЩ: Конфликтът в Украйна ще се превърне за вас във втори Виетнам

Шефът на руското разузнаване предупреди САЩ, че Украйна ще се превърне за тях във втори Виетнам-Sergey-Narishkin_1697117178.jpg

Западът предостави на Киев повече от 246 милиарда долара военна и хуманитарна ...

7 дек. 2023 | 16:58

Иранският президент покани Путин на официална визита, руският лидер прие с благодарност

Путин: Обсъждането на палестинския въпрос е жизненоважно. Раиси: Израелските удари в Газа са геноцид

Снимки: kremlin.ru-Snimki--kremlin-ru_1701977839.jpg

Двамата лидери се съгласиха, че сътрудничеството между двете страни се развива ...

7 дек. 2023 | 21:36