Удар срещу полуостров Крим ще бъде приет от Кремъл като удар срещу Подмосковието или Новгород, казва Боян Чуков

Много хора все повече приличат на „объркано стадо“ в резултат на агресивната либерална пропаганда

Боян Чуков: Русия ще стане безпощадна към Киев, ако украинците атакуват Крим

301583 | 20 юли 2022 | 00:37

Европейските политици проявяват патологична ирационалност, токсично и непремерено високомерие, илюзорно отклонение от реалността, когнитивен хаос на възприятието, казва политическият анализатор пред Валерия Велева


За войната в Украйна, за глобалните процеси в Европа и света, за ролята на политическите лидери разговаряме с политическия анализатор Боян ЧУКОВ.

 

Ето акценти от разговора ни:

 

- Появата в Украйна американските ракетни системи HIMARS и евентуалното им използване за удари по руска територия ще бъде началото на нов етап в сраженията, които ще имат по-обширна география и по-кръвопролитна история.

 

- Със системите HIMARS Зеленски може да нанесе разрушения на Кримския мост, но това ще пресече „червените линии“ на Кремъл. Удар срещу полуостров Крим ще бъде приет от Кремъл като удар срещу Подмосковието или Новгород

 

- Русия продължава да печели от продажбата на по-малко количество, но по-скъпи енергийни суровини. И отчетливо се оформират контурите на новите суверенни полюси в лицето на Русия, Китай, Индия и САЩ.

 

- В Украйна ситуацията е още по-неприятна, защото руснаци се сражават срещу етнически руснаци. Кървавият хаос в Украйна е вид гражданска война, която унищожава в демографски план т.нар. Руски свят.  

 

Създава се усещане, че се подготвя преврат в Киев и смяна на президента с по-подходяща марионетка. В държавната администрация в Киев цари пълен бардак.

 

- Американските военни експерти са наясно, че Украйна не може да победи Русия на бойното поле. Но искат украинците да ударят колкото си може по-болезнено руснаците.

 

- Само едно торпедо „Посейдон“ и Западното или Източно крайбрежие на САЩ ще бъде пометено от огромно цунами.

 

- Европейските политици проявяват патологична ирационалност, токсично и непремерено високомерие, илюзорно отклонение от реалността, когнитивен хаос на възприятието. 

 

Глобалният либерализъм е като Бермудския триъгълник. В него изчезват всички суверенни държави и горди нации.

 

В България американците постепенно предават лостовете за управление на страната на британците.

 

Еманюел Тод предсказа, че днешният свят, в който живеем, ще се управлява от диктатори или клоуни. Е, оказа се прав.

 

---- 

- Ще променят ли американските ракетни системи HIMARS, които Киев вече получи, хода на войната в Украйна, г-н Чуков? Навлиза ли конфликтът в нов етап и какви ще са отраженията му в глобален аспект?


- САЩ с изпращането на ракетните системи HIMARS в Украйна повишиха с една степен риска от пренасяне на военния сблъсък извън границите на Украйна. По-ясно казано, военни складове с оръжие на територията на някои съседни страни могат да станат легитимна цел за руските ракети. Вашингтон предизвиква Москва да използва в сраженията на украинска територия по-мощни оръжейни системи. Повишава се нивото на военния сблъсък. Да не забравяме, че руснаците воюват срещу украинците с по-малко от 20% от своя военен капацитет.

 

Самите системи HIMARS са отдавна познати. Те са използвани от американската армия преди години в Ирак. HIMARS определено не са вундервафе. Но появата им в Украйна и евентуалното им използване за удари по руска територия ще бъде началото на нов етап в сраженията, които ще имат по-обширна география и по-кръвопролитна история.

 

Сръбският президент Александър Вучич и майор Тулси Габард, член на Камарата на представителите на САЩ от 2-ри конгресен район Хавай, недвусмислено предупредиха, че конфликтът в Украйна не е локален, не е регионален, а се е превърнал в глобален и има атомна проекция.

 

- Нима допускате, че не е отминала заплахата за атомен конфликт?

 

- Не считам, че заплахата от атомна война е преминала окончателно и не съществува. Но на фона на икономическата катастрофа в Европа опасността от ядрен сблъсък сякаш намалява. Очакванията в рамките на либералната когнитивна матрица бяха, че Кремъл ще се срине икономически и военно. Но Русия продължава да печели от продажбата на по-малко количество, но по-скъпи енергийни суровини. И отчетливо се оформират контурите на новите суверенни полюси в лицето на Русия, Китай, Индия и САЩ.


- Среди в САЩ все по-често призовават Украйна да нанася удари по руска територия. Това може ли да се случи?


- За съжаление все повече официални представители на властта в САЩ призовават Киев да нанесе удари по руска територия. Необходимо е да се обърне внимание, че руснаците считат Крим за своя земя. Но колективният Запад и Киев не признават този факт. Удар срещу полуострова ще бъде приет от Кремъл като удар срещу Подмосковието или Новгород. С всички произтичащи от това последици, не само за Киев.

 

Американският конгресмен Дан Креншоу след като гласува за отпускането на 40 млрд. долара за оръжия, които да бъдат изпратени в Украйна, без особени угризения на съвестта заяви: „Да инвестираш в разрушаването на армията на нашия противник, без да загубиш и един американски войник, ми се струва добра идея“. Руснаците са в неизгодна позиция, тъй като се сражават срещу украинската армия и радикалните националисти (бандеровците), но те всъщност са прокси на САЩ.

 

Историята показва, че този, който се сражава срещу прокси на своя противник, обикновено губи. По същия начин САЩ се сражаваха във Виетнам срещу Виетконг, които бяха прокси на СССР. Американците загубиха. В Афганистан съветската армия се сражаваше срещу „възбудените муджахидини“ (ислямските фундаменталисти), които тогава бяха прокси на САЩ. Руснаците загубиха.

 

В Украйна ситуацията е още по-неприятна, защото руснаци се сражават срещу етнически руснаци. Кървавият хаос в Украйна е някакъв вид гражданска война, която унищожава в демографски план т.нар. Руски свят.  Украинците са само средство за реализиране на американската геостратегия в Евразия. Нищо повече.

 

По същия начин за Вашингтон изглеждат поляците, румънците, молдовците и българите. Те и ние сме само възможност, инструмент за реализиране на американската геостратегия. Американците непрекъснато окуражават Зеленски да даде заповед за нанасяне на по-големи щети на Русия. Американските военни експерти са наясно, че Украйна не може да победи Русия на бойното поле. Но искат украинците да ударят колкото си може по-болезнено руснаците. Да им нанесат максимални военни, икономически, политически и всякакви други загуби.


- Говорителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки, съобщи, че ракетните системи HIMARS биха могли да бъдат използвани за атака на Кримския мост, който е най-охраняваният мост в света. Ако бъде взривен, това какво ще означава за Русия, за Украйна и войната въобще?


- Системите HIMARS ползват три вида ракети, които имат обсег на действие до 80 км., до 300 км. и до 500 км. Засега има информация, че украинците разполагат само с ракети, които поразяват цели до 80 км. Дали това е така, не е съвсем ясно. Киев се заканва да нанесе удар по Кримския мост от доста време. Заплашваше преди време, че украински диверсионни групи ще го взривят.

Със системите HIMARS Зеленски може да нанесе разрушения на Кримския мост, но такъв удар ще пресече „червените линии“ на Кремъл. Москва има проблем в тази война. Посочването на „червени линии“, които украинците постоянно нарушават, и липсата на адекватен обещан удар по „центровете за вземане на решение“ девалвират наратива на управляващите в руската столица. Това определено може да направи Зеленски по-склонен към крайни действия.

 

- Знак на какво е фактът, че той уволни главния прокурор и шефа на контраразузнаването?

 

- Украинските войски търпят поражение в Донбас. Зеленски има повод да се притеснява. Бившият президент Порошенко с мълчаливото съгласие на американците открито работи срещу него. Зеленски уволни шефа на СБУ (контраразузнаване) Баканов и главния прокурор Венедиктова за несправяне с работата. И двамата са от най-близкото му обкръжение. Тяхното отстраняване показва системни противоречия в екипа на украинския президент. Зеленски все повече се огражда от чиновници, които са подбрани от неговите външни куратори. Създава се усещане, че се подготвя преврат в Киев и смяна на президента с по-подходяща марионетка. В държавната администрация в Киев цари пълен бардак. Оказа се, че около 60 служители на СБУ са останали на превзети от руската армия територии и са се включили да работят за новосъздадената от руснаците военно-гражданска администрация. Служителите на специалните служби поради естеството на своята работа най-бързо се ориентират в променящата се обстановка.


- Дмитрий Медведев предупреди, че ако Киев атакува моста, украинците ще бъдат „изправени пред Деня на страшния съд“. На практика какво ни казва Медведев?


- Думите на Медведев бяха съпроводени с пускане на далечно плаване на руската атомна подводница „Белгород“, която е въоръжена с безпилотни торпеда „Посейдон“. Едно от тях е достатъчно да нанесе неприемливи за Вашингтон щети. Само едно торпедо „Посейдон“ и Западното или Източно крайбрежие на САЩ ще бъде пометено от огромно цунами. Къде е подводницата в този момент е неизвестно. Но по непотвърдени данни 6-те торпеда „Посейдон“, които носи подводницата, са вече на бойно дежурство около американското крайбрежие. Това е пределно ясен знак за центровете, които вземат решения във Вашингтон. Американците дадоха знак, че са разбрали знака на руснаците.

 

Отделно думите на Медведев са грозно предупреждение за самата Украйна. Русия ще стане безпощадна към Киев, ако украинците атакуват Крим. След кончината на Владимир Жириновски имам усещането, че неговата роля пое Дмитрий Медведев като зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Бившият руски президент бе любимец на Запада. Минаваше за истински руски либерал, който приличаше много на бившия външен министър Андрей Козирев. Последният беше известен с фразата, че „Русия няма национални интереси“. Е, Дмитрий Анатолиевич Медведев се промени коренно и започна да казва директно всичко, което Владимир Путин не иска лично да озвучи.


- На 14 юли посолството на САЩ в Киев призова всички американски граждани, намиращи се в Украйна, да напуснат територията на страната. Мотивът: ситуацията в Украйна е крайно нестабилна и може във всеки момент „рязко и внезапно да се влоши“. Как очаквате да се развие войната в близко бъдеще?


- Вашингтон затвори американското посолство в Киев и американското консулство в Одеса. Преди това Сергей Шойгу посети фронта в Донбас и даде заповед да се активизират руските войски в югозападно направление и посока Харков. Зачестиха ракетните удари по военни обекти във Виница, Одеса и Западна Украйна. Вероятно американското разузнаване има информация, че руснаците ще продължат своята офанзива и САЩ вземат мерки за сигурността на щатските дипломати и граждани.

Във въздуха витае въпросът докъде ще стигнат на украинска територия хората на Сергей Шойгу. Какво е бъдещето на Западна Украйна? Тя е ключов геополитически плацдарм. Тя е катализатор на процесите в битката между глобалните фактори за съхраняване или разрушаване на еднополярния свят. След преврата през 2014 г. в Киев „западенците“ превзеха управлението на страната. Те се считат за потомци на протогерманците или викингите и наричат жителите на източна Украйна „нечовеци“. Повечето от „западенците“ са униати, а не православни. Накратко, Западна Украйна е генератор на вестернизацията (озападняването) на Украйна. Тази част винаги е била русофобско агресивна. За влияние в Европа се борят САЩ, Русия, Китай, Великобритания, Германия и Франция. Напоследък Централна и Източна Европа увеличават своята геополитическа тежест, най-вече страни като Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

 

Зоните обаче, които определят контрола над изброените страни чрез транспортни и енергийни коридори, включват териториите на Беларус, Украйна и Молдова. Контролирайки Украйна, англосаксонците предотвратяват развитието на търговските връзки между Азия и Европа. Когато европейските държави се субективизират и нарастват, те отхвърлят възможността за общ контрол. След преврата през 2014 г. в Киев бяха нарушени и плановете на Китай за коридора „Един пояс, един път“.

В този смисъл интересите на Пекин съвпадат с тези на Москва по отношение на украинската територия. Китайците създадоха множество земеделски ферми на най-плодородните земи в Южната част на Украйна. По времето на Янукович Китай се готвеше да инвестира 3,5 млрд. долара в инфраструктурата и икономиката на Крим.

В Беларус ключова е западната част от страната, в Украйна същото това е западната част и Закарпатието, а в Молдова – Приднестровието. Става ясно защо Лукашенко така пречеше на англосаксонската геостратегия в тази част на света.

Вестернизацията на Украйна се налага от САЩ, а не от Европа. Съвременното политическо украинство е версия на американизацията.

 

- Но американизацията се случи в цяла Европа след Втората световна война!

 

- Да, същото се отнася и за Европа, която бе американизирана след Втората световна война. Старият континент бе американизиран в процеса на изграждане на Pax Americana. Без Западна Украйна проектът „Три морета“ се обезценява, защото се принизява ролята на Полша като локомотив на този процес. Централна, Южна и Източна Украйна се превръщат в продължение на общоруската идентификация и напускат западната такава.

Ето, затова в Херсонска, Запорожка, Харковска области се раздават руски паспорти. Този процес ще го наблюдаваме и в Одеска област.

Тази е и причината САЩ да дадат съгласие за въвеждане на полски войски в Западна Украйна, затова и Зеленски предостави специален статут на полските граждани в Украйна. Идеята е Полша да се яви като прокси сила на англосаксонците в Западна Украйна.

 

- Какви са руските интереси в Западна Украйна?

 

- Пътно-транспортната мрежа, създадена от СССР, в западно направление е най-плътна и развита. Има и военно предназначение, което се вписва в геостратегията на глобалните фактори. Западна Украйна е земя на газопроводи и нефтопроводи, наследени от СССР. Тя е врата (Ужгород) в европейската система на магистрални тръбопроводи. На територията на Западна Украйна се намира най-големият газов хъб в Европа. И този, който го контролира, ще диктува условията на Русия за западния газов транзит. Ровенската АЕЦ (до град Ровно, близо до границата с Беларус) е една от 5-те украински АЕЦ, които са основата на украинската енергетика. По брой на атомни централи в Европа Украйна заема пето място. Контролът над Ровненската АЕЦ ще позволи контрол над енергетиката в Украйна и региона. Много вероятно Русия да се откаже в полза на Полша от Галиция, която обхваща територии на днешните Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска област. За руснаците всъщност е изгодна деукраинизацията на Галиция от поляците, които ненавиждат Бандера. Цялата тази информация очертава докъде и защо руснаците ще стигнат в Украйна.

 

Ние все още не можем да осъзнаем докрай какво се случи на 24 февруари 2022 г. Владимир Путин дефинира стратегическата цел на Русия: осигуряване на сигурността на руската държава. А това означава връщане на НАТО в границите от 1997 г. Пътят към тази цел минава през Одеса, Приднестровието и нататък. Руският президент каза ясно, че сме само в началото на събитията, които предстоят.


- В статия за „Известия“ Сергей Лавров заявява: „Инструкторите на НАТО и стрелците от РСЗО вече ръководят действията на въоръжените сили на Украйна и националистическите батальони директно на земята.“ Означава ли, че НАТО вече участва във войната срещу Русия?

 

- НАТО от много години участва в подготовката и развитието на днешните събития в Украйна. Войната в нито един момент не е била между Киев и Москва. САЩ започват интензивно подготовката на украинската армия за война срещу Русия незабавно след майдана през 2014 г. Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм наградиха през 2015 г. бойци на батальона „Азов“ в присъствието на президента Порошенко. Маккейн на церемонията заяви, че САЩ подготвят и въоръжават украинците, за да се сражават с руснаците. През 2016 г. американците наградиха украински военни с американски медали, които се дават само на американски военнослужащи. Това показва, че обучението в украинската армия е било по стандартите на НАТО още преди десетина години. В момента има информация от руски източници, че американските гаубици и системите HIMARS, които стрелят по цели в Донбас, се управляват от американски военни, а украинците са само обслужващ персонал. НАТО участва от самото начало в сраженията срещу руснаците. Осигурява включително разузнавателна информация от своите самолети и спътници, която предоставя на украинския команден състав, сред който има натовски инструктори и съветници. Но това отдавна не е тайна. На 22 февруари 2022 г. украинските ВВС наброяваха 154 военни самолети. Днес руснаците са свалили над 260. По непотвърдени данни на „украинските“ самолети летят пилоти на страни от НАТО, предимно поляци.


- Ясно е, че Русия се стреми към формиране на многополюсен свят въз основа на спазването на принципа на суверенно равенство на държавите. Но духът на глобализма вече е изпуснат от бутилката. В какъв свят ще живеем?


- През последните 30-на години Русия не успя да се интегрира в глобалната световна икономика. Направи много усилия, но Западът не я прие като равноправен партньор. На Русия се гледаше високомерно и пренебрежително като на ресурсен придатък. Днес едно е пределно ясно. Русия се раздели окончателно от днешните и бъдещи елити на Запада. Русия няма да се промени съгласно рецептите на либералните глобалисти. Времето на Борис Елцин е отминало безвъзвратно в историята. Владимир Путин го заяви директно на Клаус Шваб в Давос. Русия няма намерение да се променя и това е само началото. Битката между Русия и Запада е преди всичко битка между две ценностни системи. Битка между две цивилизации. Ще живеем в свят на панрегиони, които ще се изграждат през следващите години на цивилизационен принцип. Те ще бъдат с висока степен на автаркия. Всеки един народ, който се отдалечева от своето цивилизационно ядро, се топи и ще се топи в демографски план. Мисля, че има над какво да се замислим.


- В лекция пред британско-американската фондация „Дичли“ Тони Блеър изненадващо се оказа на позициите на Лавров с признанието си: „Епохата на западното господство е към своя край, светът е в преход към многополярност, а Изтокът може да се окаже на равна нога със Запада“. Това означава, че в хардмисленето на европейските лидери вече има пробив? Може ли да очакваме, че Европа и по-специално Брюксел ще заемат по-адекватна на глобалните процеси политика?


- Тони Блеър е голям международен играч. Невероятно достижение е да бъдеш съветник едновременно на Назърбаев и Вучич. Неговата съпруга Чери Блеър има адвокатска кантора в Лондон, която защитаваше Рамуш Харадинай от Косово в Хага. Злите езици твърдят, че Чери не става от дивана за по-малко от 3 млн. евро. Британците винаги са имали стратегическо мислене. Те отдавна усетиха, че ЕС е на доизживяване. Затова навреме организираха Brexit. Да не забравяме, че Лондон винаги е бил противник на континентална Европа, която манипулира и насъсква да се сражава сама със себе си. Самите европейски лидери не са единни. Виждаме, че при задълбочаването на икономическата криза всеки си има своя собствена стратегия за оцеляване. Приказките за сплотяване и единение са димна завеса за наивници. Европейците в разгара на ковид кризата си крадяха и отмъкваха взаимно медицинските маски по летищата. Липсваше елементарна солидарност. Руснаците се наложи да изпращат военни медицински екипи в страната на спагетите и да спасяват преди време италианците от ковид. А стратегическите съюзници от НАТО и ЕС се разсейваха и гледаха предимно своите интереси.

Жозеп Борел ли е адекватен? Като дипломат той апелира за война срещу Русия. Урсула фон дер Лайен ли е адекватна със своята очарователна усмивка на гинеколожка от университетската клиника в Хановър? Шапка й свалям, че е многодетна майка и има седем деца. Но това не я прави професионален политик в Брюксел.

 

Европейските политици проявяват патологична ирационалност, токсично и непремерено високомерие, илюзорно отклонение от реалността, когнитивен хаос на възприятието. Известният бразилски геополитик Пепе Ескобар счита, че западните политици показват в своите изяви „симптоми на тежко болестно състояние на душата“.

Европа отдавна не е единна. След Brexit Лондон следва своята собствена стратегия „Глобална Британия“. Великобритания планира формирането на свой собствен панрегион, който ще гради върху дяснолибералния проект „Новата Ханза“. Основна цел на Лондон е отслабване, фрагментиране и придобиване на контрол върху Северна и Западна Европа. До 2040 г. британците планират да се оформят като основен фактор в Европа чрез проектите „Три морета“ и Жечпосполита-2. В тях трябва да влязат Полша, Прибалтика, Украйна и Западна Беларус.

 

- Но тази идея има и своите противници. Берлин и Париж няма да наблюдават това безучастно!

 

- Да, противници на Лондон в краткосрочен план са ЕС (Франция и Германия), а в средносрочна перспектива континенталните европейски елити в лицето на Ватикан и Русия. Старите континентални европейски елити не виждат в центъра на Европа Полша, а Австрия и Унгария, към които трябва да се добавят Чехия и Словакия с цел противовес на Брюксел, за да се предотврати превръщането на ЕС в единна държава.

 

Стратегическа цел на Берлин и Париж е отмяна на националната идентичност на страните, членки на Евросъюза, и превръщането им в автономии в състава на ЕС. Сега става ли ясно защо французите ни похлъзнаха със Северна Македония? Добре познатата германска формула „Европа на регионите“, а не мечтата на Шарл дьо Гол за „Европа на нациите“.

Унгария е ухажвана от Русия, Китай и Ватикан. Полша и Румъния са в орбитата на Лондон. Те биват тласкани от британците да се противопоставят на Русия, Унгария, Германия и реформирането на ЕС съгласно франко-германската концепция.

Ватиканът лансира дясноконсервативния проект „Четвърти Рим“ като водещи в него са Австрия и Унгария. В реализацията му може да се намерят допирни точки между Светия Престол и Кремъл. Това е една от причините Владимир Путин и папата да поддържат динамичен диалог.


Русия също създава свой панрегион. В него като ядро влизат Русия, Беларус, Украйна, Казахстан, както и цялото постсъветско пространство. Действията на Русия в Украйна подсказват, че структурата на териториалното делене на руският панрегион ще бъде близка до губерниите в Руската империя.

 

- А какво предстои на Балканите?

 

- На Балканите също предстоят турбуленции. В нашия регион основни съперници са ЕС, Великобритания и Русия. В последно време се активизираха Турция и Китай. Сърбия е подкрепяна от Русия и Китай. Турция залага на Косово, Босна и Албания. В България американците постепенно предават лостовете за управление на страната на британците. Гърция предвид огромната си средиземноморска брегова ивица и множеството острови остават под управлението на САЩ. Гърците са принудени да легнат на Вашингтон с цел да неутрализират агресивната антигръцка политика на Ердоган. Затова от русофили елините станаха русофоби и взеха да въртят в Атон номера на Руската православна църква.


България е интересна със своето географско разположение и своето историческо минало, важна част от което е историята на двете български държави на територията на Евразия. България е важна за Русия, тъй като през 16-ти век при етногенезиса на Московското царство се забелязва ярка българска следа. По-късно българите участват активно и в изграждането на руската държава. Не е случаен фактът, че през последните години се динамизират връзките между София и Казан. При тържественото честване преди няколко месеца на 1100-годишнината от приемането на исляма в столицата на Татарстан бе отделено достатъчно голямо внимание на българите, които имат заслуга това да се случи. Противници на Русия, Китай и Турция на Балканите са ЕС, Великобритания и САЩ. Тектоничните процеси в Европа са много силни. И не е далеч денят, когато някъде някой друг „вулкан“ (освен украинския) ще изригне. Много възможно е това да се случи на Балканите.


- Предстои смяна на премиера във Великобритания. Отива си „ястребът“ в отношенията с Москва Борис Джонсън. В каква посока според вас, ще тръгне Лондон?


- Борис Джонсън си отиде, защото избърза близо две години с началото на реализацията на проекта „Глобална Британия“. Лондон започна да гради припряно своя панрегион „Новата Ханза“. Британците притежават стратегическо мислене, огромна агентурна мрежа по света, оставена като наследство още от времената на Британската империя. Тя днес е грижливо съхранявана, отглеждана и освежавана. Британците все още притежават ефикасна система за селекция на своите национални елити. Притежават великолепни и реномирани геополитически лаборатории като Фабианското дружество или Чатъм Хаус. Но Великобритания загуби своята икономическа и военна мощ. Британската армия и флот се намират в незавидно състояние. Лондон може да разчита във военно отношение само на Вашингтон. Британското атомно оръжие в действитеност е американско. Борис Джонсън се опита да играе прибързано своя собствена геополитическа игра и американците чрез британската „дълбочинна държава“ (Сити) го приключиха мълниеносно. Лондон вероятно известно време ще се „ослушва“. Преди да предприеме по-самостоятелни ходове, които не са съгласувани с американската „дълбочинна държава“.


- След като Иран и Аржентина кандидатстваха за членство в БРИКС, стана ясно, че Саудитска Арабия, Турция и Египет, също възнамеряват да направят това. Според Китай това е сигнал, че светът се нуждае от реформиране на управлението, в което се чува не само гласът на Запада. Вашият коментар?


- Мисля, че БРИКС няма особено бляскаво бъдеще. Организацията може да се превърне в алтернатива на G-20. Нещо като икономическа площадка на незападните държави. В геополитически план не мисля, че БРИКС може да играе някаква съществена роля. Организацията е много разнородна в цивилизационен план. А бъдещите панрегиони ще се изграждат на цивилизационен принцип. БРИКС е интересна организация, защото тя олицетворява „незапада“, незападния свят. В нея няма нито една страна, която да бъде в състава на „белите държави“. Какво е БРИКС като общност? Пред вратата на БРИКС са се наредили Азия, Африка, ислямският свят, Латинска Америка. Това са всички хора на земята без тези, които живеят в т.нар. „бели държави“. Тази констатация е в резултат на културния цивилизационен расизъм на Запада.

 

Страните от „незапада“ отхвърлят западната съвременност и остават с традицията, която е обща за хората по света. Глобалният либерализъм е като Бермудския триъгълник. В него изчезват всички суверенни държави и горди нации. БРИКС е призован да се бори срещу неоколониализма, който днес се нарича Pax Americana.

Считам, че далеч по-перспективна в геополитически и военен план е организацията ШОС, която е с ясно изразена цивилизационна основа. Тя напомня на Златната орда основана от монголския хан Батъй (внук на Чингиз хан) през 1243 г. в долното Поволжие. В нея наред с много други народи присъстват и волжките прабългари. В последно време се наблюдават мощни интеграционни процеси в Азия, строят се транспортни коридори от Русия, Иран и Китай, в които липсва европейски вектор. Колкото и парадоксално да звучи в момента, европейците постепенно изпадат в изолация. Китай плавно изпреварва в много отношения САЩ. Азия се превръща в център на света, който излиза все по-уверено от доларовата матрица. Песимист съм относно бъдещето на Европа, която тепърва ще понесе щетите от некадърното и сервилно управление на нейните политици и евробюрократи в Брюксел.

 

- Санкциите срещу Русия имат ужасяващ ефект върху икономиката и гражданите на Европа. Възможно ли е една студена зима да помете брюкселския елит?


- Мисля, че сегашният европейски елит вече трудно може да бъде спокоен за своето бъдеще. Европейците не гледат дружелюбно своите управляващи. На 10 юли на парти редица жени от германските социалдемократи са се почувствали зле и евентуално, според публикации в медиите, е било злоупотребено с тях в сексуален план. На мероприятието е бил Олаф Шолц. Тази тема е удобна за компроментиране на политици.

Британският „Телеграф“ написа, че канцлерът Олаф Шолц ще загуби своя пост ако „не капитулира пред Путин“.

На 11 юли френският вестник „Монд“ публикува документи, че преди години Еманюел Макрон е участвал в непрозрачно сключване на договор с американската фирма Uber, за която е лобирал. Няма доказателства за корупция, но петното остава.

Италианският премиер Марио Драги подаде оставка, но президентът отказа да я приеме. Обстановката в Италия обаче остава напрегната и неясна.

Подаде оставка Кайа Калас, премиер на Естония. Малко говорим за Холандия, но там обстановката също е неспокойна.

Българският премиер Кирил Петков също загуби своя пост. Още не е дошла есента, а Европа се тресе в политически план. През зимата ще е още по-турбулентно. Студената зима ще бъде много абразивна за европейските елити.


- ООН алармира, че стотици милиони по света са застрашени от глад, а ситуацията се усложнява от войната в Украйна. Западът обвинява Русия, а Москва - западните санкции. Къде е истината и какво трябва да се направи?


- ООН загуби своя авторитет и значение. Същото се случва с МВФ, ОССЕ, СБ, СЗО и много други международни организации. През последните години изброените организации доказаха, че са обикновени инструменти, които обслужват либералния глобализъм. В момента за реалността, която наблюдаваме, има две коренно различни интерпретации. Глобалните либерали имат своя истина, която не се приема от по-голямата част от света, от Незапада. Много хора все повече приличат на „объркано стадо“ в резултат на агресивната либерална пропаганда.

Проблемът с предстоящата липса на хранителни продукти в света бе повдигнат от редица страни от Северна Африка още през 2019 г., когато никой не говореше за Украйна. Днес събитията в Украйна са добър начин за оправдаване на некадърните управленци. Преди това причина за техните несполуки беше ковид кризата. Всъщност огромно количество пари, фондове и дарения се изсипват в Африка, имаше дори и песен „Америка за Африка“, не е ли интересно защо нищо съществено не е постигнато досега за най-бедната част на света.

 

Рядко става дума за бедността и в Латинска Америка или Индия. В света неравенствата се задълбочават, пропастта се разширява, свръхбогатите стават по-богати, бедните – остават бедни. Средната класа в САЩ и Европа, която беше емблемата на социалното благоденствие, започва да изчезва. Френският историк, социолог и журналист Еманюел Тод преди време алармира, че със стопяването на средната класа си отива и демокрацията.

И светът ще се движи по две релси. Едната ще бъдат богатите, а другата бедните. Между тях ще има огромна биомаса. Еманюел Тод предсказа, че днешният свят, в който живеем, ще се управлява от диктатори или клоуни. Е, оказа се прав.


- На предстоящите през ноември междинни избори в САЩ се очаква демократите да изгубят мнозинството си в двете камари на Конгреса. Популярността на Байдън продължава да пада катастрофално. Какво да очакваме отвъд океана?


- Ситуацията в САЩ се влошава не само в чисто политически или икономически план. Разнообразните противоречия в американското общество се увеличават лавинообразно. Остри конфликти назряват в американската армия. Тази година набирането на нови военнослужащи е най-слабото от десетилетия. Набирането на кадри от Пентагона е с 23% по-малко и закъснява. Не само това. Пентагонът е в конфликт с Националната гвардия, която не е съгласна да изпраща своите формирования във въоръжени конфликти извън територията на САЩ. Тази негативна реакция е в резултат на ангажиментите на Вашингтон в Европа и Украйна.

 

В политическия живот на САЩ навлизат масово латиносите, които са носители на чужда за WASP (White Anglo-Saxon Protestants) цивилизация. Те са католици, интелигентни и много по-пасионарни. Цивилизационният разлом в САЩ се задълбочава. Президентът на асоциация „Тръмп- Франция“ Джордж Клеман счита, че САЩ в резултат на поляризацията и политическия антагонизъм могат да се разпаднат или да избухне гражданска война. Във всички случаи в САЩ предстоят драматични вътрешни сътресения.

 

Що се касае до Европа мисля, че най-късно след 2027 г. американците ще започнат осезаемо да се оттеглят от Стария континент, когато той ще заприлича на no man's land...

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13