Боян Чуков

Инициативата ще продължи динамично и резултатно да се развива на няколко континента

Боян Чуков пред Радио Китай: Проектът „Един пояс, един път“ се адаптира успешно към реалността

11459 | 22 авг. 2023 | 13:38

Предложеният по време на срещата в Джеда „мирен план Зеленски“, очевидно не бе план на украинския президент. По-скоро в него бяха представени вижданията на САЩ и Великобритания. Зеленски само го "огласи"


По повод 15-ата среща на лидерите на БРИКС, както и във връзка с 10-годишнината на китайската мегаинициатива „Един пояс, един път”, специално за Радио Китай разговаряме с международния коментатор и бивш секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет Боян Чуков

В.: Г-н Чуков, кажете ни моля Вашето мнение за провелата се в Джеда среща за мирно разрешаване на военния конфликт в Украйна - преди всичко, какво ни показа тази среща и какво допринесе тя?

Б. Чуков: Подобни форуми винаги са полезни по простата причина, че дават възможност да се обсъждат въпроси, които са от жизнено значение за всички държави – имам предвид мащабен въоръжен конфликт, който засяга интересите на много страни – дори ако погледнем само в чисто икономически план.

Срещата в Джеда беше представена по различен начин от световните медии – някои я представиха като „среща на високо равнище”, други – просто като среща. За мен тя беше международна среща, по време на която могат да се обсъдят множество въпроси, касаещи въоръжения конфликт на украинска територия. Самото ниво на срещата не предполага да се говори за „среща на високо равнище”. Нивото на участниците в никакъв случай не беше достатъчно високо, за да може да се подпише евентуално финален общ документ или да се обяви обща позиция.

Предложеният по време на срещата „мирен план Зеленски“, очевидно не бе план на украинския президент. По-скоро в него бяха представени вижданията на САЩ и Великобритания. Зеленски само го „огласи”.

Една подробност – украинската делегация, съгласно някои информации, е била настанена в същия хотел, в който и британската делегация, на един и същи етаж. През цялото време на срещата са били заедно и активно са комуникирали.

Самите организатори – Саудитска Арабия, които представиха собствен мирен план, подобен на този на Китай, не възприеха предложенията на Зеленски. Както се знае африканските държави също имат свои собствени виждания по конфликта в Украйна. Естествено, като резултат нито един от мирните планове не получи всеобщо одобрение.

Според някои медии, по време на срещата е имало скандал между Виктория Нюланд и бразилската делегация

За съжаление Русия не бе поканена да присъства на срещата, с което я лиши от съдържание, освен чисто пропагандното, което бе и цел на САЩ и Великобритания.

От друга страна тази среща показа единна друг важна тенденция, която не се коментира много – а именно – нарасналата роля на Саудитска Арабия в света и нейния потенциал, който й позволява да бъде медиатор в конфликтни ситуации. Саудитска Арабия даде заявка и е на път да замени Ердоган. Турският президент бе приет от Москва и Киев за мирен посредник, но принц Салман има шанс да заеме неговото място.

Саудитска Арабия и по-специално град Джеда има изключително важно значение за мюсюлманския свят. Джеда е вратата към свещения мюсюлмански град Мека.

В. Китай също взе участие в тази консултативна среща – какво показа това участие, какъв знак даде Китай и как останалите страни приеха това?

Б. Чуков: Участието на Китай в Джеда придаде тежест на срещата. Според мен заслужава да се обърне голямо внимание на добре обмислената и професионално формулирана позиция на Китай. За съжаление по-голямата част от тези, които досега я коментираха виждат в китайското мирно предложение по-скоро това, което биха желали да видят, без да се задълбочават в текста. Китайското предложение е много добра начална платформа за търсене на общо консенсусно решение. Специалният пратеник на Китай по евразийските въпроси Ли Хуей изрази отново позицията на страната, базирана на китайския мирен план от 12 точки. Китай от друга страна, в присъствието на толкова много държави показа своите отлични двустранни отношения със Саудитска Арабия. Присъствието на Ли Хуей в Джеда ще даде косвено допълнителен импулс на проекта „Един пояс, един път“, който има за цел изграждането на един мирен свят. Нивото на китайското участие беше същото, както и на останалите страни – и това е естествено. За мен бе любопитно да прочета някои коментари, че на срещата в Джеда Ли Хуей е изиграл ролята и на неофициален представител на Русия.

В. Може ли да се счита, че срещата в Джеда бе подготовка за следваща такава, но на по-високо равнище?

Б. Чуков: Според мен, тази среща беше преди всичко с цел да се „опипа почвата”, да се проучат настроенията и нагласите на много държави, преди всичко на страните от Глобалния Юг. САЩ имат намерения в обозримо бъдеще да организират „Глобален съмит на мира“. Но подхождайки както към срещата в Джеда, лично се съмнявам , че ще постигнат своите цели, които са прекалено прозрачни и насочени към дискредитиране на Русия пред световното обществено мнение.

В. През тази година отбелязваме 10 годишни от началото на мегапроекта „Един пояс, един път”. Какво е мнението Ви за тази мегаинициатива на китайския президент Си Дзинпин и как смятате, че ще продължи тя в бъдеще?

Б. Чуков: Аз виждам, че Китай се готви много сериозно и отдалеч да отбележи 10 годишнината на мегапроекта „Един пояс, един път“. Мисля, че предстоящият среща по линия на БРИКС също ще допринесе за развитието на китайската инициатива. Първоначално бе БРИК, после се появи БРИКС, а след това БРИКС+...даже стигнахме до БРИКС++. Реално увеличаването на страните членки на БРИКС дават перспектива и увереност, че проектът „Един пояс, един път“ и в бъдеще ще се развива успешно. Подходът на Китай е системен и бързо реагира на геополитическите промени в света. Проектът „Един пояс, един път“ се адаптира успешно във времето към реалността. Което е гаранция, че предложеният от Си Дзинпин мегапроект ще продължи динамично и резултатно да се развива на няколко континента.

 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25