Бойко Борисов. Снимка: БТВ

Обезсмисля ли се кампанията на кандидата на ГЕРБ за втория тур на президентските избори?

Изненада! Четири дни преди втория тур Борисов призна като своя грешка избора на Цачева!

216527 | 9 ноем. 2016 | 16:56

Изборът на Тръмп не ме изненада. Особено след Брекзит, заяви премиерътНие от ГЕРБ от днешния ден работим за това - 120 депутати, 1 лев субсидия, обяви той

Бойко Борисов. Снимка: БТВ-1478705470.jpgБойко Борисов. Снимка: БТВ-1478705505.jpg

 Премиерът Бойко Борисов за пореден път поднесе изненада на българите. Четири дни преди решаващия втори тур на президентските избори публично той ПРИЗНА КАТО СВОЯ ГРЕШКА ИЗБОРА НА ЦЕЦКА ЦАЧЕВА като кандидат президент на ГЕРБ, с което на практика обезсмисли кампанията ѝ!

 

"Грешката за този резултат е изцяло моя", заяви той пред смаяния поглед на  Цветанка Ризова по БиТиТи, коментирайки катастрофалните на Цачева резултати от първия тур.

 

Със смирен и тъжен поглед министър-председателят направи пълно разкаяние за грешките, които е допуснал като управленец и показа, че се е примирил с евентуалната си раздяла с властта. Борисов с нищо не нахъса своите симпатизанти преди втория тер, не призова в неделя хората да гласуват за Цачева, не се обърна към партията да я подкрепи, не се обърна и към евентуални партньори за помощ. Задоволи се да повтори, че за него тя е най-добрият кандидат-президент, но подчерта, че в неделя първи ще поздрави ген. Радев с победата му.

 

За първи път, откакто е във власта, Борисов изглеждаше смазан и примирен!

Очите му бяха зачервени. От цялото интервю струеше песимизъм и отчаяние!

 

Трябваше да помисля преди да залагам правителството, каза още той, признавайки пореден грешен ход.

 

"Още в неделя щях да подам оставка. Събрахме се в партията и всички ме помолиха да не го правя до балотажа. Но да стоим и да участваме в избори, вече в оставка, нямаше да е честно нито към Цачева, нито към партията", обясни премиерът. "Може би е трябвало повече да помисля, преди да залагам правителството", призна той относно обещанието си да даде оставка, ако се загуби първия тур. На тези избори станало ясно, че ГЕРБ и РБ са загубили от управлението си.

"Изборът на Тръмп не ме изненада. Особено след Брекзит", бяха първите му думи още в началото на предаването"Лице в лице" по БТВ, коментирайки горещата тема на деня - новия президент на САЩ..

 

"Дето се вика, едно се говори в предизбораната кампания, друго се прави след това. То и в България е така", продължи Борисов.

 

"При нас от сутрин до вечер - от сутрешните блокове до вечерните шоу-програми - всичко беше против нас", каза Борисов като коментар на това, че в САЩ медиите са били на страната на Хилъри Клинтън.

 

Не знам моят любим актьор Робърд де Ниро какво ще каже след това, което каза за Тръмп, коментира Борисов. Той имаше предвид следния гневен изблик на актьора: " Доналд Тръмп е жалък, той е куче, свиня, мошеник, скапан актьор, противен тип, който не знае за какво говори, който не проучва темите, по които говори, на когото не му пука за нищо, който не плаща данъците си!"

 

Бойко Борисов припомни, че едно време и за президента Роналд Рейгън се е говорило с подценяване, като за неуспял актьор, пък после е паднала Желязната завеса.

 

След това премиерът и лидер на ГЕРБ  "се върна в България" и започна разбор на изборните резултати в неделя.

"Снощи до късно се карах на дейците на ГЕРБ, които се опитват да плашат, че едва ли не ще стане лошо, ако не е нашето правителство. За всеки има алтернатива. Винаги съм цитирал дядо ми - и без петел ще съмне", посочи Борисов.

 

Старахме се много, старахме се истински. Грешката за този резултат е изцяло моя, продължи той и така даде воля на емоциалния си изблик на разкаяние.

 

Да започнем с референдума - всички ме предупреждаваха, че тогава избирателната активност ще скочи много, каза още Борисов.

 

"Дори и най-големите ми приятели ми се обидиха, че затворихме центъра на София, за да си направи Слави Трифонов концерта на Орлов мост.

 Би било груба грешка ЦИК за 12 000 или за 13 000 гласа ЦИК да се хваща за буквата. В ГЕРБ взехме решение да подкрепим референдума. Едното от тези решения - субсидията от един лев ще доведе олигархията пряко във властта.

 

Аз съм направил ГЕРБ без нито един лев. Нещо повече. Сегашните субсидии бяха гласувани от тройната коалиция, защото те не очакваха да паднат от власт.

 Но след като три милиона и половина души искат субсидия 1 лев - глас народен, глас божи. Ние от днешния ден работим за това - 120 депутати, 1 лев субсидия.

Но г-н Трифонов да слезе от сцената и да носи отговорност!

 Аз нямам сън, когато на другия ден ще имам разговор с Ердоган, с Путин или с държавния секретар Кери. Това ми коства здраве, това ми носи безсъние", оплака се Бойко Борисов.

 

И отбеляза - дори на Слави Трифонов колите са в пъти по-хубви, отколкото петгодишните мерцедеси на НСО.

 

И отново призова шоумена - да дойде и да носи отговорност.

"Питайте какви пари са похарчени за изборите в медиите. Когато ги няма субсидиите, ще дойдат олигарсите с куфарчетата.

ГЕРБ може да работи без пари - така, както сме почнали и сме печелили избори без пари.

ГЕРБ ще подкрепя и трите точки от референдума. Но Трифонов да обещае като направи партия и влезе в парламента, да не каже след някоя и друга година - с тези малки субсидии не може.

Но тогава и Ценко Чоков ще стане депутат. С новите правила и олигарсите ще бъдат вътре.

Убеден съм, че не е редно, но ще го подкрепям, след като три милиона и половина го искат", каза лидерът на ГЕРБ.

 

"Аз съм човек на години, вече с опит, и никога не се радвам на ново начало - не се знае какво ще дойде. Вече 16-17 години с българите имаме усещане кога греша, и винаги се поправям", анализира министър-председателят.

Премиерът каза, че дори съжалявал, че толкова много магистрали е направил. Явно не това искали хората - това показал на първия тур вотът. Оня ден Борисов минал по "Витошка" и си спомнил протестите, които му правели търговците, преди да изгони колите на мутрите оттам, мислел, че ще се оценят станциите, които чистят фекалиите от морето. Мислех, че когато санираме блокове, за всеки празник по над 50 милиона бонуси за пенсионери...

 

В момента над 3 милиарда е излишъкът в бюджета, изплатихме на предишните бакиите, и изведнъж - протестен вот. Защо? Явно това не е приоритетът." "Ако Радев спечели, ще съм първият, който ще го поздрави. Но после да му мислим... Ако 2017-а не е спокойна, по-добре да се откажем от председателството", заключи премиерът.

(Очаквайте подробности)

 

 


От категорията

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Крум Зарков: Ограничаването правомощията на служебното правителство е насочено срещу президента

Крум Зарков Снимка: БНТ-Krum-Zarkov-Snimka--BNT_1702067812.jpg

Това предложение е плод на една фрустрация на сглобката от една страна от това, ...

8 дек. 2023 | 22:36

Проф. Пламен Киров за промените в Конституцията: Най-вероятно ще има сериозни изменения

Проф. Пламен Киров-Prof--Plamen-Kirov--Gabrovski-mozhe-da-e-predlozhenie-za-premier-otnovo--ako-e-kato-Stanishev_1671000564.jpg

"Никоя правна норма, никой закон, колкото и съвършен да е той, не може да ...

8 дек. 2023 | 22:04

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25