Бойко Борисов: Държавата не може повече така, трябва да се излезе от този тупик

Аз съм готов на всякакви компромиси, дори да не съм премиер, категоричен е лидерът на ГЕРБ

Борисов: Инстинктът ми сочи, че този път ще има правителство, най-добре ще е между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ

12328 | 31 март 2023 | 17:19

Трябва да се направи компромис и да се направи правителство. Стабилно ще е правителство, ако имаш 120-140 депутати. А това може да стане, само ако е съставено от първите две формации. каза той


Държавата е в тупик, не може да продължава така. Трябва да се намери решение.
Аз съм готов на всякакви компромиси - дори да не стана премиер. Ако в интерес на хората трябва да се направят копомиси, ще го направя и сега.
Трябва да се направи между първите две формации най-доброто правителство.
Ще стоя в парламента докато вървят преговори за съставяне на правителство.
Инстинктът ми сочи, че този път ще има правителство.
Ако трябва да се направи крачка-две, но да се направаи правителство. Стабилно ще е правителство, ако имаш 120-140 депутати. А това може да стане, само ако е съставено от първите две формации.

ГЕРБ няма да подкрепи правителство на малцинството.

 

Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването "Лице в лице" по БТВ.

 

Аз съм готов на всякакви компромиси, категоричен е лидерът на ГЕРБ. Той отговори така на въпроса готов ли е да стане премиер.

 

"Ако си победител като лидер на партия, и да не станеш премиер, е компромис. На фона на всички останали съм най-опитният, с най-доказани резултати. Трябва да се намери компромис между всички и да се направи между първите 2, това е най-добро правителство. Ако не - с останалите", заяви Борисов.

Той обаче обясни, че не предлага коалиция отсега, това може да е след 2 април.

 

Трябва да се направи компромис и да се направи правителство с първите двама - така казва демокрацията. Това е най-добрият вариант. Ще мога да предлагам след 2-ри. Широката коалиция е най-стабилна, посочи Борисов.

 

Ще вляза в парламента, Ще стоя там, докато има шанс да се направи правителство, посочи лидерът на ГЕРБ.

Борисов каза, че партията иска той да е премиер, но той е настроен компромисно.

 

"Правителство на малцинството означава трайна нестабилност. Ако няма стабилна коалиция, няма шанс. Към нея могат да се привлекат ДПС и БСП. Който иска може да дойде, но ядрото трябва да бъде такова - между двете коалиции. Лъжа е, че някой може да притисне ГЕРБ да подкрепи правителство на малцинството без да участваме. Само пряко участие! Има 2 варианта - или експерти от двете партии или политически лица. Но това ще бъде решено след втори април", обясни той.

 

Инстинктът ми сочи, че ще има правителство. На народа му додея. Партиите нямат ресурси. Ако президентът Радев извърви бързо мандатите - ние ще имаме и още едни, и още едни избори - хората ще престават да гласуват, посочи той.

 

Според него идеалното правителство е такова, в което "имаш поне 130-140 депутати".

"Това е най-добрият вариант по принцип - широка коалиция е най-стабилно, най-добре се управлява и е най-дълготрайно", подчерта лидерът на ГЕРБ.

 

И припомни какво се е случило с четворната коалиция, в която имаше много субекти - трае до ден до пладне.

 

"Има вариант за правителство с малките партии, но то няма да устойчиво", каза той.

 

Борисов иска и конституционно мнозинство, за да се направят реформи. Истинската правосъдна реформа не е да направиш КОНПИ за Бойко Рашков, добави той.

 

"С "Възраждане" имаме уважение помежду си, но толкова идеологически различия, че няма как да се допрем до тях. Аз съм притесенен, че Асен Василев се гордее, че гласуват с "Възраждане" - гласуваха срещу американсите реактори, против втората част на Ф-16. Аз от това се притеснявам", коментира той евентуално сътрудничество с Костадин Костадинов.

 

Борисов посочи, че ГЕРБ има решение на конгреса да не се коалира с БСП, партията не желае да го промени. И СДС са с нас, ние единствени не сме правили коалиция с БСП, добави бившият премиер.

 

Борисов цитира доклада на БНБ, за да докаже защо трябва да има правителство.

"Задлъжняваме скоростно. Това за над 90 млрд. външен дълг. Лошото на този дълг, защо трябва да се смирим и помисли всички за държавата, не гледайте кой е лидерът на партията, дали е Кирил, дали е Асен, те са много лидери там (б.р. - в коалицията ПП - ДБ). Не гледайте лидерите, гледайте хората, това са български граждани. Този дълг, близо 10 на сто се е увеличил в последната една година. А лихвите, които БНБ дава, са 2,6 млрд. на година“, заяви Борисов каква е ситуацията с финансите на държавата.

 

Според него ако няма редовно правителство дълговете ще наранат на 100 млрд. "Редовното правителство носи отговорност за фианснсите и за всичко останало. Г-н Кирил Петков казва, че ще влязат в новия бюджет 50 млрд. лв. за Юга и Севера. 90 млрд., с 2 млрд. лихви и още 50 млрд. - те ни трябват два бюджета на държавата. Тези приказки не кореспондират с реалността", посече той предизборните обещания на ПП.

 

"Тези приказки не граничат с реалното, за него са необходими два бюджета. При нас дълговете бяха 590 млн., с Естония бяхме отличниците в Еврозоната. Прогнозите до 2025 г. са за 2 млрд. дългове. Ние свикнахме само да обещаваме, не само ние, това е пети парламент“, продължи Бойко Борисов по темата с държавните пари.

"Това също е прекрасно. В парламента, когато се внасят закони, това, че ние опазихме да са в тези, макари и огромни размери дълговете, са ГЕРБ-СДС, "Да, България“ и ДПС, тези четири партии“, заяви Борисов дали ДПС, които казват, че трябва да са в следващото управление и дали той е съгласен на такова участие.

 

Ако ние си позволяваме да повишаваме този дълг и да плащаме по над 2 милиарда за лихви - две магистрали "Хемус" заминават, нито една партия не може да устои на този огромен външен дълг, продължи Борисов.

 

"Едно е да рефинансираш, а друго е да теглиш заеми без покритие.
Политическите партии правим пет пъти избори - ние свикнахме само да обещаваме.
Опазихме дълговете да са в тези размери благодарение ДБ, БВ, ДПС и ГЕРБ", каза Борисов.

На 9 октомври ние предложихме да се даде оръжие на Украйна, припомни Борисов.

Правителство на малцинството? Това е дилетантско, неразбиране на това как работи държавата, каза Борисов. И припомни, че и ГЕРБ е правил този опит с варианта на проф. Габровски.

Ако не се направи стабилна коалиция - няма никакъв шанс. Ядрото трябва да е между двете коалиции, може да се привлекат БСП и ДПС, повтори няколко пъти лидерът на ГЕРБ.

 

Лъжа е, че може да ни притиснат. Шансът е - или експерти от двете партии, или политически лица, каза Бойко Борисов.

 

И разказа вариант, в който ГЕРБ "платонично" подкрепи кабинет на ПП.

И на другия ден идват с парламента с бюджет. Асен Василев прави три бюджета и те не стават, как да го подкрепим, посочи Бойко Борисов.

 

"Няма как. За БСП имам решение на конгреса. Партията не желае (коалиция с БСП - б.р.). Неслучайно партията си го е заложила, неслучайно и СДС са с нас, защото ние сме единствените партии, които не са правили коалиции с БСП. Това са толкова, не искам никого да обидя, но точната дума е неразбиране как работи държавата, машината. Не може с 60-70 или 80 депутата (да се прави правителство). Да, опитахме, не ни достигнаха 5 депутата. Правителство на малцинството означава трайна нестабилност. В така тежка дългова спирала, инфлационна спирала, Костов оня ден им каза, че тази инфлация се овладява с години, поне две, каза го по БНР. С една дума - ако не се направи стабилна коалиция, към нея може да дойде който иска да подкрепа, но ядрото трябва да бъде такова. Техните анонси, няма шанс, това е лъжа, че някой може да притисне ГЕРБ да подкрепи правителство на малцинството“, каза още Бойко Борисов, посочвайки какви са възможните сглобки за следващ работещ редовен кабинет и дали от ГЕРБ може да влязат в коалиция с БСП и "Възраждане“.

Асен Василев прави три бюджета. Всички се оплакват, че не стават, не се харесват на хората. Хората плащаха по 1 лв. на всеки литър бензин и нафта заради него, как живяха по-добре? 2,30 е при Борисов, 4 лв. е при Асен Василев. Какво значение имат данъчните складове?“, влезе Борисов в спор с Цветанка Ризова за цената на горивата по негово и по Кирил-петково време. Той показа и документ от НСИ, в който е записано, че България, по време на тяхното (на "Промяната“) управление, е станала три пъти по-зависима от Русия.

"Тя истинската правосъдна реформа не е да направиш шеф на КПКОНПИ Бойко Рашков“, обясни Борисов. И отново потвърди, че от ГЕРБ ще подкрепят предложенията на Крум Зарков за контрол върху главния прокурор.

 

По повод проверката на европрокуратурата на ремонта на жълтите павета в София, той посочи, че тя е започнала по сигнал септември м.г., не днес. "Тя работи по тази тема за измама от фирмата към Столична община от тогава. Днес влизат да взимат документи в деня преди размисъл. Точно като Костинброд 2. Разликата с Костинброд е, че е петък вечер, а не събота. Ако има нарушител, след разследването, да върне парите и да го вкарат в затвора. Аз аплодирам разследването на европрокуратурата, днес излезе съобщението, защото БОП-а на Демрджиев и Радев влезе да взима документи.

 

До понеделник щеше ли да се промени нещо? Това не е ли намеса в изборите?

 

Ако има нарушител да е виновен, да върне парите и да го вкарат в затвора. Ние казахме, че Фандъкова няма да е кмет на София следващия мандат. Аз не бих правил ремонт там,. Трябваше да затворят ринга над София, за да минават хората.

 

Днешното им влизане е тенденциозно и обслужва президентът Радев. Шишков и Демерджиев бият по ГЕРБ, Велкова и енергийният министър бият по ПП-тата.

Той, Радев, наблюдава кой взима превес, целта е да няма редовен кабинет. Те ще ни нападнат, ние ще им върнем с БНБ, те ще ни върнат, ние ще ги атакуваме с парапета.

 

Що в петък вечер? Какво щеше да се промени до понеделник? От септември е това разследване. И ако фирмата е измамила общината, ще си понесе отговорността.

 

Стадиона на Ботев Пловдив не го ли видяхте?

Вчера в София се пускат 30 електробуса. Днес, в петък вечерта, се сетили БОП-а да идат там, за да може в събота да се повтаря само това“, ядосано коментира Борисов и акцията на Европейската прокуратура в София от този следобед.

 

"Какъв беше Шишков преди да стане служебен министър? Какъв беше Шишков? Убиец! Той беше в "Триадица“ (б.р. - главен архитект), заради него умря човек! Този човек ходи да ръчка на две места, за да носи "ядки" на ПП-тата.

Нито аз съм редил павета, нито съм разпоредил това.

Има фирма за строителен надзор, пет човека носят отговорност.

Заговор е, да си понесат отговорност. По какъв начин го нарекох? Заради него загина човек! Загина в шахтата, не помните ли? Сведете цялото изречение...

 

Заварих България с една магистрала до Правец и една до Пловдив. Оказа се, че "Хемус“ няма проект! Затова и започнахме инженеринг и инхаус процедурите. Международният път минава през центъра на Велико Търново! Две години ще ме заведете ли да взема и аз една ядка? Коя домакиня, те ще ме разберат, е правила ремонт в дома си и не е карала строителите да преправят нещо по два-три пъти. Заведете ме да видя нещо направено за две години от Шишков и Мишков“, продължи Борисов.

 

"Заведете ми да видя нещо, направено от Шишков, от Мишков..."

"Инхаус процедурата е разрешена от Европейската комисия. В същото време Шишков плати половин милиард повече, като са грешни договорите, защо ги плати", посочи Бойко Борисов.

 

Той защити тезата, че по времето на ГЕРБ горивата са били по-евтини.

 

"Над 30 - 40 хиляди души съм срещнал в тази кампания. И всички ми казваха, че по 1 лев им взимаха от бензина. За пет месеца България стана три пъти по-зависима от Русия икономически, казва НСИ", продължи Бойко Борисов.

 

Правосъдна реформа не е да направиш КОНПИ за Бойко Рашков, отсече Бойко Борисов.

Екзотично е да няма главен прокурор, смята Борисов.

 

"Чувам екзотични предложения, партиите може да си направим Министерски съвети, всяка партия правителство", коментира той някои от предложенията за реформи в съдебната система.

 

Борисов настоя главният прокурор да е подложен на контрол и да не може да се намесва в разследванията на останалите. И дори предложи МВР да се раздели на всяка област да си има свой департамент.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!    


От категорията

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13