Снимки: Правителствена информационна служба

Новият пост на Кристалина Георгиева е най-високият в Световната банка, изтъкна премиерът

Бойко Борисов: Когато сме на власт, идват инвеститори, има работни места (Видео)

7337 | 29 окт. 2016 | 17:37

Ако не бяхме разрешили референдума и митинга на Орлов мост, въпреки трудностите за много хора тези два дни в София, щяха да кажат: „Пречат на свободата“, подчерта министър-председателят

Снимки: Правителствена информационна служба-1477754360.jpg-1477754424.jpg-1477754400.jpg-1477754378.jpg

Това, което мога да обещая на хората от Нови пазар, е че ще продължим да полагаме всички усилия те да останат и да живеят тук, защото мястото е прекрасно, каза министър-председателят Бойко Борисов при откриването на завод на Akgun Seramik в града. Чрез инвестицията на турското дружество беше съживен старият завод „Керамика Плиска”, който така и не заработи след като беше построен преди години. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

„Действително имаше проблем и инвеститорите щяха да си тръгнат, както често се случва в България, когато или администрацията е бавна, или се престарава, или не мисли стратегически колко е важна за 300 работни места – това са 1500 души да имат от заплатите си повече на трапезата. Радвам се, че днес вече имаме готова линия да работи, до март 300 човека ще работят тук. Убеден съм, че много по-скоро ще се развие тяхната инвестиция, и не само тя“, каза премиерът, като допълни, че има интерес към бившия стъкларски завод „Китка“, където биха могли да работят около 500 човека, и към цех за керамика.

Виждате, когато сме ние – идват инвеститори, има работни места, каза премиерът. Той посочи, че във фискалния резерв на страна има над 13 милиарда лева, които гарантират стабилността на националната валута и спокойствието на инвеститорите.

„И то в година, в която това правителството след експеримента Орешарски изплати 1,2 милиарда за двете американски централи, 1,3 милиарда за руската „Белене“ и 3,7 милиарда за КТБ. Събрахме и платихме близо 7 милиарда без да ги усетят хората. Тези дългове станаха за една година, докато ни нямаше. Казвам го, за да не си правим повече експерименти“, заяви Борисов.

Министър-председателят посочи, че другата му цел, която ще доведе до подобряване на живота на хората от региона, е изграждането на магистрала „Хемус“. Чрез нея ще се осигури много бърза връзка до морето и до София, и ще се създадат условия за икономическо развитие.

 

Едно от най-големите предизвикателства пред правителството е било да се разкрият възможностите, които има България като природни ресурси, и заедно с големите корпорации те да бъдат развити, за да носят печалба за страната. Така министър-председателят Бойко Борисов коментира съобщението на една от компаниите, разработващи блок „Хан Аспарух“ в Черно море, че е открила петрол. „Това наистина беше добра новина“, каза премиерът и изрази надежда, че проучванията в блок „Силистар“, където се предполагат залежи на природен газ, ще дадат добри резултати. Това осигурява работни места, но и води до стимулиране на икономиката, коментира Борисов.

В отговор на въпрос той посочи, че конфронтацията и ежедневното вглеждане един в друг не носи нищо добро. „Едно говорят (БСП и ДПС) в България, друго правят навън… Така са решили европейските социалисти и либерали – така са гласували. Приемаме го – това е демокрацията. Приемаме и тяхното решение. Ние сме били против, против сме, затова и положихме много усилия за европейската гранична полиция, както и да нормализираме отношенията с президента Ердоган, които бяха крайно лоши“, каза Борисов. По думите му, има политици, които си играят със страховете на хората.

„Ние много ясно и категорично сме заявили, че, спазвайки всички човешки ценности, правата на човека, законността, не можем да влезем нито в говоренето на тези, които искат със сила и оръжие да ги убиваме на границата, нито пък можем да влезем в риториката на тези, които казват – да идват и всеки да се засели там, където е хубаво и му харесва. Истината е някъде по средата. Хората бягат от войните, които ние причинихме – Западът, защото България е член на ЕС и НАТО. Ние причинихме толкова войни и сега си носим последствията от тях. Затова винаги съм казвал, че нашите дипломати, външната ни политика трябва да бъде коригирана. Няма нищо по-хубаво от мира и тези хора да се върнат по родните си места. Това е моята, на партията и на държавата, в случая, политика. Затова Европейската комисия се съобрази с нас. Не само че даде стотици милиони за нашата граница, но и от тук стартира европейската гранична полиция, което значи, че нашата граница е европейска граница“, посочи министър-председателят.

Той изтъкна, че идеята за изграждане на центровете за мигранти е това да става в близост до границата, за да се улесни обратното им връщане. „Дадохме над 100 милиона, правим огради, горски пътища, техника, армия, жандармерия, променихме закона – назначаваме над 1000 души. Повече от това не може да се направи. В политиканстването няма нищо градивно. Все пак става дума за живи същества. Това е бедствие, което ние им причинихме и сега теглим последствията“, подчерта министър-председателят.

Относно решението на заместник-председателя на Европейската комисия Кристалина Георгиева да се върне в Световната банка, където ще заеме поста на главен изпълнителен директор, премиерът Борисов изтъкна: „Това е най-високият пост в Световната банка, не знам дали друг българин има на толкова висок пост. Работеше се по тази позиция, защото тя е важна за България. В понеделник ще разговарям с Жан-Клод Юнкер, ще дебатираме и ще намерим изход, ще направим най-доброто за България“.

На въпрос дали Росен Плевнелиев е сред вариантите за комисар от България, министър-председателят отговори: „Той има още доста време да е президент – до края на януари, такава е Конституцията“. Борисов припомни, че именно докато той е ръководил правителството са договорени и заместник-председателският пост и ресорът на г-жа Георгиева, и е постигнато избирането на г-жа Бокова начело на ЮНЕСКО. „Никой по-добре от нас не може да преговаря по тази тема и съм убеден, че ще намерим необходимата воля и у нас, и в ЕК… и други да тръгнат в тази посока“, каза премиерът.

 

БСП не са ни победили на парламентарни избори, поне откакто участваме, за да имат претенции кой да е еврокомисар, каза още Борисов, в коментар на призива на Корнелия Нинова, докато не приключат изборите, да не обсъжда и да не номинира българин на този пост, предаде „Фокус”.

„Аз с моята добрина ще направя консултации и действително ще направим най-доброто за България, доказал съм го много пъти и, ако БСП си погледнат назначенията в чужбина - те са само социалисти и все аз съм ги предложил, включително и съпругът на г-жа Бокова. Къде ли не сме предлагали техни хора и пак ще предложим и това би било сила на всяко едно правителство - да използва целия потенциал на държавата”, коментира Бойко Борисов.

„Не си спомням, като бях опозиция, някой да ме е попитал нещо. Нещо повече, победих ги, когато бяха изборите за евродепутати и те стояха още една година на власт, като знаеха, че не са първа политическа сила. Те си позволиха да направят правителство, като не са и първи, не са спечелили изборите, експериментът „Орешарски”, има още една седмица и ще се преброим”, каза Бойко Борисов. 

Попитан за събитието в подкрепа на референдума на Орлов мост тази вечер, министър-председателят коментира, че това също е израз на демокрацията у нас. „Ако не бяхме разрешили референдума, щяха да кажат: „Те пречат“. Ако не бяхме разрешили този концерт, въпреки трудностите за толкова много хора два дни в София, щяха да кажат: „Пречат на свободата“. Надявам се да се пази общественият ред и ако няма провокации, всичко е в границите на нормалното. Това си е партийно мероприятие на практика, така както всички останали“, каза Бойко Борисов.

 Премиерът за икономическата политика, Кристаина Георгиева, референдума, митинга-концерт на Слави и още...

Ако не бяхме разрешили референдума и митинга на Орлов мост, въпреки трудностите за много хора тези два дни в София, щяха да кажат: „Пречат на свободата“, подчерта министър-председателят
Еврохолд

От категорията

Ключова политическа седмица. Борисов инициира преговори за кабинет: Време е за мъдри мъже и жени!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Разделението в ПП и ДБ е в ход. Диана Дамянова: Те са несъвместими идеологически, в ПП няма партия

 Христо Иванов подаде оставка, но ПП от гората искат реванш-Diana-Damyanova--PP-i-DB-sa-nesavmestimi-ideologicheski--razdelenieto-e-v-hod_1718597047.jpg

Посланието на клипа от гората е безумно, снимано е безумно, звучи безумно. Но ...

17 юни 2024 | 07:00

Главчев заминава за Брюксел. Европейските лидери разпределят постовете в ЕС

Главчев заминава за Брюксел. Европейските лидери разпределят постовете в ЕС-Glavchev-zaminava-za-Bryuksel--Evropeyskite-lideri-razpredelyat-postovete-v-ES_1718600035.jpg

За поста председател на Европейския съвет се завъртя името на бившия ...

17 юни 2024 | 07:52

Слънчева седмица с максимални температури между 31° и 36°

Слънчева седмица с максимални температури между 31° и 36°-Slancheva-sedmitsa-s-maksimalni-temperaturi-mezhdu-31--i-36-_1718597872.jpg

Във вторник и сряда времето ще бъде слънчево. След обяд ще се развива купеста ...

17 юни 2024 | 07:16

Най-важното

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност, коментират анализатори

Ключова политическа седмица. Борисов инициира преговори за кабинет: Време е за мъдри мъже и жени!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов инициира  преговори за кабинет-Liderat-na-GERB-Boyko-Borisov-initsiira-pregovori-za-kabinet_1718595312.jpg

"Държавата трябва да се управлява от легитимно избраните от българските ...

17 юни 2024 | 06:14

Ген. Атанасов беше подчинил поведението на ДСБ на това да стане председател на НС по договореност с ГЕРБ

Разделението в ПП и ДБ е в ход. Диана Дамянова: Те са несъвместими идеологически, в ПП няма партия

 Христо Иванов подаде оставка, но ПП от гората искат реванш-Diana-Damyanova--PP-i-DB-sa-nesavmestimi-ideologicheski--razdelenieto-e-v-hod_1718597047.jpg

Посланието на клипа от гората е безумно, снимано е безумно, звучи безумно. Но ...

17 юни 2024 | 07:00

Вторият мандат на Урсула фон дер Лайен начело на Комисията изглежда почти сигурен

Главчев заминава за Брюксел. Европейските лидери разпределят постовете в ЕС

Главчев заминава за Брюксел. Европейските лидери разпределят постовете в ЕС-Glavchev-zaminava-za-Bryuksel--Evropeyskite-lideri-razpredelyat-postovete-v-ES_1718600035.jpg

За поста председател на Европейския съвет се завъртя името на бившия ...

17 юни 2024 | 07:52

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35