Бойко Борисов, март 2013 година: Готов съм и за опозиция

Интервю на Валерия Велева за предателствата, за партийните разногласия и разградената държава

Бойко Борисов, март 2013 година: Готов съм и за опозиция

12482 | 9 апр. 2021 | 00:54

Всяка партия като всеки футболен отбор трябва да се явява и да се бори за шампионската титла. А не за второ, трето или пето място. Това е нормалното. Да се явявам на състезание, за да ставам опозиция! Това ли ми предлагате? Или само за да вляза в парламен


"Аз проповядвам теорията, че всяка партия като всеки футболен отбор трябва да се явява и да се бори за шампионската титла. А не за второ, трето или пето място. И аз, като се явявам на това състезание, искам да съм първи. Това е нормалното. Да се явявам на състезание, за да ставам опозиция! Това ли ми предлагате? Или само за да вляза в парламента? Не! Аз искам, ако мога да влияя, да помогна на държавата да продължи да строи магистрали, да усвоява еврофондове, да прави тези добри неща, които сме правили".

Това ми каза Бойко Борисов през май 2013 година, само два дни преди извънредните парламентарни избори, които го оставиха на опозиционната парламентарна скамейка.

Сега, за втори път в своята дълга политическа кариера, на Бойко Борисов вероятно ще му с наложи да излезе в опозиция.

Първият път бе през 2013 година, след като подаде оставка на 20 февруари в отговор на масови протести, довели до кървави сблъсъци в центъра на София. 

През април  2013-а гръмна скандалът с изтекли СРС -та на подслушани разговори на Борисов със земеделския министър Мирослав Найденов и тогавашния градски прокурор Николай Кокинов.

Успоредно с това депутати от ГЕРБ се разприказваха по медиите за лошите практики в ГЕРБ.

Месец по-късно, на 10 май, в навечерието на изборите, които бяха след два дни, направих интервю с Борисов.

Заслужава си да се прочете с днешна дата - за отношенията му с Цветанов, за подслушванията в държавата, за силовите методи на управление, за изгорените мостове...

 

- Защо се случи всичко това сега, г-н Борисов? Защо сега излязоха записите, защо недоволните в ГЕРБ се разприказваха за лошите практики в партията и управлението?

- Защото иначе вашият първи въпрос щеше да бъде - как ще отрегулирате цената на тока, която умишлено години наред не беше вдигана за населението? Как ще оздравите НЕК, която заради „Цанков камък“ и вкараните там 1 милиард лева и заради „Белене“ вече е на дефицит от 2,5 милиарда и практически е във фалит? Защото хората не излязоха на протест заради партиите, а заради цената на тока. И много странно как тези протести спряха, вляха се в партии и започнаха да говорят за политика. А ето вече два месеца и половина след като ние подадохме оставка нито цените на тока са паднали, нито има промяна в т.нар. монополи, но митинги няма. Това ми напомня главния герой в „Братя Карамазови“, който казва: „Неговата шуба ли бяха откраднали, или той беше откраднал шуба, имаше нещо за тоя човек.“ Ето това в момента се случва. И аз съм убеден, че рано или късно истината ще излезе.

 

- Коя истина? Че сте подслушвали наред в държавата?

- Аз съм набожен човек, кълна ви се - никога не съм подслушвал извън времето, когато бях главен секретар и когато това ми е била работата. Нито ми е трябвало да знам каквото и да било чрез прослушване, проследяване и всичките тези ченгеджийски номера. Това е много уродливо, много грозно, недемократично. То удря устоите на стабилността и самоувереността на хората в собствения си дом, а оттам и устоите на държавата. Откакто излязоха онези СРС-та, с които са ме подслушвали у дома, когото и да поканя на гости, първата му дума е „Ей, ама нали се слуша?“ Това е бащиният ми дом и те ми го оскверниха. И ако всеки поне за миг се постави на мое място и си помисли как би могъл да живее в такава обстановка, ще разбере за какво говоря.

 

- Но това подслушване го прави любимото ви МВР, за което вие навремето плакахте, или структури в МВР?

- Или паралелна структура на бивши служители от МВР. Ултимативно и категорично съм казал на Цветанов, че ако ми се донесе черно на бяло или бъде показано черно на бяло, че той е извършвал такова нещо (подслушване - б. а.), той повече не може да заема НИКАКВА длъжност! За съжаление до този момент аз чувам само обвинения без доказателства, включително и към Флоров. Но вече две-три седмици, откакто е махнат, няма никакво обвинение и към него.

 

- А не си ли задавате въпроса защо във всичките тези СРС-та го няма Цветанов? Защо там е вашият глас, а Цветанов отсъства?

- Защото аз съм важният човек на ГЕРБ.

 

- А не допускате ли, че той може да се е отрязъл, да е премахнал онези части в СРС-тата, в които и той фигурира?

- По никакъв начин.

 

- Защо сте толкова доверчив към Цветанов?

- Защото съм сигурен в него. Той знае, че без мен ГЕРБ не е същото. В нашата партия няма проблем за лидерския пост. В другите партии имаше противоборства или желание да се вземе управленската власт: Касим Дал, силен човек, срещу Доган, битката между Руменовците и Станишев или между Първанов и Станишев. При нас такова нещо няма.

 

- Заблуждавате се - Цветанов се виждаше президент! Не сте ли повече от допустимото доверчив към него?

- Истината е, че ако бяхме издигнали Цветанов за президент, той щеше да стане президент.

 

- Добре че не го направихте!

- Вотът за президент беше партиен вот. Целта на партията беше да излъчи кандидат широкоскроен, с езикова подготовка, проевроатлантически настроен човек. Не че Цветанов не е, но Плевнелиев, първо, е голям демократ, второ, той е обаятелен, умее да говори, поражда доверие. Президентската власт е представителна и той добре я уплътнява.

 

- Никога ли не сте изпитвали съмнения към Цветанов?

- Никога. Категорично. Хората не познават отношенията ни. Те не познават моето отношение към партията и към партийната работа, към властта изобщо. Аз съм убеден, че срещу нас се проведе един предварително подготвен сценарий за омаскаряване. Първо, едни медии бяха доста хвалебствени към нас, а след това се обърнаха срещу нас.

 

- Е, не са ви виновни медиите, г-н Борисов. Ударът срещу вас дойде отвътре, от вашите хора!

- Не, не, медиите изиграват съществена роля. Двете най-тежки обвинения срещу мен в последните месеци бяха, че съм диктатор и че има контрол върху медиите. Е, и двата мита бяха разбити сега на пух и прах. Чудовищни неща се изписаха срещу мен. Нагнети се една абсолютно изкуствена обстановка срещу нас и се стига до въпроса, че едва ли не Цветанов подслушва Борисов, защото иска да му седне на стола. Ами Цветанов си има партията. Аз не обичам да се занимавам с партийна работа. Това не ми е любимото нещо, властта не ми е любимото нещо. Властта и особено да си премиер в тази държава в това време - това е съсипиздраве. Това е огромна отговорност. Идвали сте в Бояна, сега сте в Банкя - къде е по-хубаво? Тук е спокойствие, тишина...

 

- Но всички се стремите към тази власт, колкото и уж да не ви харесва. Като е съсипиздраве, защо и сега се биете за власт?

- Защото това са правилата на състезанието. Щом имаш партия, стремиш се към властта. Другият вариант е да се откажем и да не се занимаваме с политика. Може би ще дойде и този момент, но не сега.

 

- Виждате ли се в опозиция?

Разбира се. Аз съм бил все в опозиция. Като бях кмет, как бях в опозиция?

 

- Като бяхте кмет, все едно бяхте премиер на София и имахте огромна власт. А сега ще трябва всеки ден да ходите в парламента, да седите на твърдите банки и да гледате как друг води хорото. Как си го представяте?

- Както всички, така и аз. Това е демокрацията. За разлика от другите аз не съм мързелив, ще ходя, ще се виждам с колеги като всички останали. Ние не сме крале.

 

- Ще бъдете ли яростна, деструктивна опозиция?

- Аз никога не съм бил яростен, аз винаги съм търсел консенсус.

 

- Моля? Та вие изгорихте всички мостове в обществото, г-н Борисов! С кого ли не се скарахте.

- Защо? Защото аз проповядвам теорията, че всяка партия като всеки футболен отбор трябва да се явява и да се бори за шампионската титла. А не за второ, трето или пето място. И аз, като се явявам на това състезание, искам да съм първи. Това е нормалното. Да се явявам на състезание, за да ставам опозиция! Това ли ми предлагате? Или само за да вляза в парламента? Не! Аз искам, ако мога да влияя, да помогна на държавата да продължи да строи магистрали, да усвоява еврофондове, да прави тези добри неща, които сме правили.

 

- Казвате, че сте религиозен човек, защо не се смирихте?

Пред кого да се смиря?! Аз се смирих пред хората. О кей, щом има проблем, нека отиваме пак на избори, всеки да си каже мнението.

 

- Помните ли какво ми казахте на 3 януари 2012 година: „ГЕРБ да предизвика предсрочни избори, що за глупост?“

- Да, и ние удържахме властта в най-тежкото време.

 

- Но в края на краищата вие предизвикахте предсрочни избори?

- За два месеца ли са предсрочни изборите? Трябваше ли да стоим два месеца на власт и за какво? Всички партии вече бяха влезли в предизборна кампания, бяха надъхани да се борят за власт. Никой не работеше вече, нито парламент, нито комисии, всичко се политизира.

 

- Вярно ли е, че преди да подадете оставка, през нощта ви е извикала американската посланичка и тя ви е посъветвала за този ход?

- Това е поредната глупост, която бяха написали, че съм бил викан през нощта... Не съм стъпвал в американското посолство поне три години. Дори на празниците не съм ходил. Това е огромна лъжа - никога американска посланичка и посланик не е говорил с мен на каквато и да било тема. Решението за оставката е лично мое - като видях, че се събират хората, които симпатизират на ГЕРБ, пред парламента, когато знаех, че онези, които са на Орлов мост, какви луди глави са... ако ги бях оставил, до сутринта щяха да се сбият, щяхме да пролеем кръв.

 

- С кого се посъветвахте? Това е важен държавнически ход!

- С никого. Моите хора не знаеха. Когато отидох сутринта в парламента, тогава им казах.

 

- И никой ли не се осмели да ви се противопостави, да изрази друго мнение?

- Ето тук е отговорът на предишния ви въпрос - в ГЕРБ няма проблем с с лидерското мнение или лидерския пост. Никой не ми се противопоставя, когато вземам решенията, които касаят партията и съответно правителството.

 

- Но това е авторитаризъм?

- Както искате го наричайте. Защо да е авторитаризъм?

 

- Защото би трябвало да има да чуете и друго мнение?

- Какво да чуя? Депутатите ще ми кажат: искаме да останем още два месеца в парламента? Кое е другото мнение? Кой по-добре от мен може да прецени ситуацията дали да остане ГЕРБ на власт, или да отидем за два месеца предсрочно на избори? Има решения, които се вземат само от този, който стои начело. Затова истински се надявам, че Станишев ще ревизира решението си, ако спечели изборите, да слага друг човек за премиер. Защото това означава, че партията, парламентарната група, тези, които са овластени да вземат решенията, няма да могат да ги вземат. И за да съм достатъчно конкретен, за да не използвате такива думи като „авторитаризъм“, ще ви кажа, че на 20 февруари сутринта извиках всички министри в парламента и в кабинета на Цецка Цачева и им казах: „Колеги, не виждам абсолютно никакъв смисъл да ги оставим два месеца да се бият хората по улиците.“ И се оказа, че съм бил абсолютно прав. Това решение беше много правилно за България да не се окървави страната.

 

- Защо Мирослав Найденов сега проговори? Защо ви заби този нож в гърба сега?

- Аз не обръщам внимание на казано, след като някой вече не е някъде. Както и когато чух, че някой щял да каже, че Цветанов му бил разпореждал еди-какво си. Ами той утре може да каже, че и аз съм му разпореждал. Представяте ли си служител на МВР, на някаква длъжност, да излезе и да каже: „Господа, аз си дадох оставката, защото ме карат да правя незаконни записи.“ Каква бомба! Ще помете не министър, ами правителство ще занули.

 

- Но вие знаете, че в една военизирана структура и устната заповед е заповед на началника и тя се изпълнява?

- Не, не, не. Точно обратното. Смея да твърдя, че познавам устава по-добре от вас. В устава е казано, когато ти се нареди нещо противозаконно или ти се даде противонародна заповед, отказваш да я изпълниш и докладваш на по-старшия началник.

 

- Но заповедта за подслушване ти я дава вътрешният министър, най-големият началник. Какво трябваше да направи служителят от СДОТО? Да дойде при вас ли?

- Разбира се. А защо да дойде при мен? Отива в първата агенция, в първата свободна медия и казва, че се вършат нередни неща еди-къде си. И прокуратурата ще се задейства.

 

- И Цветанов щеше да го смаже при този страх, който имаше в системата!

Моляяя! В рамките на един час това правителство щеше да си е отишло.

 

- Вашият депутат Емил Димитров заяви, че в МВР имало група мокри поръчки. Ако това е вярно, този смелчага би изчезнал на следващия ден.

- Емил Димитров ми е приятел от много години. И сега сме приятели. На Великден ми се обади, пожелахме си весели празници. С Христо Стоичков се чух и с него си пожелахме най-весели празници. Това са личните отношения. Но партията си е партия. След като знаеш нещо, кажи го, докато си бил депутат, не сега.

 

- Но Емил Димитров твърди, че докато е бил депутат, ви е предупреждавал, че с Цветанов и Фидосова ще затънете като партия.

- Да, те не се обичаха, не се разбираха. Има хора, с които по природа не се харесваш, не се разбираш, не ти е приятно.

 

- А Иван Петров? Той говори страшни неща - за прикриване на контрабандни цигари, за източване на ДДС?

- На Великден и Иван Петров дойде да ме поздрави. Мина тук, обади ми се, видяхме се.

 

- Не го ли попитахте защо ги говори тези неща по медиите?

- Питам ги, но и не искам и да ги питам много. Защото те знаят моето мнение - който е знаел нещо, трябва да го казва, когато му е времето. С всичките тези хора аз съм работил и съм в прекрасни отношения с тях. В един момент имаше проблем в партията с тях, оказаха се ненужни за партията. И се разделихме. Лично съм казвал на Емил Димитров, че няма да бъде депутат, но си оставаме приятели. И нямаше да има никакъв проблем, ако не бяха продължили конфликтите на лична основа.

 

- Но те разкриват неща, за които трябва да отговаряте пред провосъдието, нанасят ви удар...

- Да, но всичките казват едно и също: „Ние сме за Борисов или за Бойко нищо няма да казваме, той не е виновен, той ни е приятел.“ Но биейки се за моето приятелство, дружба или добри отношения, те си нанасят такива тежки удари, че това рикошира върху мен и всичко се струпа на моята глава. Група за мокри поръчки? Това са емоционални хора, така го разбират.

 

- Прокуратурата заяви, че Цветанов е извършил престъпление? Защо не вярвате на прокуратурата, а вярвате на „очичките“ на Цветанов?

- Защото, ако е извършил престъпление, трябваше да го задържат.

 

- Но в момента го пази само имунитетът му. И вие. Защо не го извадихте от листите? Тъй като той няма доблест да се откаже сам от имунитета си, в момента вие сте спирачката пред прокуратурата да го задържи.

- До изборите има още два дни. Не мога да разбера тази прокуратура. Онзи ден, Бог ми е свидетел, три пъти ги питах прокурорите: „Това разпит ли е?“ Те викат: „Не, разговаряме. Обясняваш, защото си жертва.“

 

- Прокурорите ви казаха, че сте жертва?

- Да и аз държа да намеря този, който идва да ме подслушва.

 

- Добре, но те ви опровергаха официално - заявиха, че сте били на разпит, а не на разговор?

- Не му казват разпит, а снемане на обяснение. Бяха три жени и един мъж. Казаха: „Не, ние разговаряме.“ Защото аз зададох и въпроси.

 

- Питаха ли ви как точно е бил разговорът между вас тримата тук, в Банкя?

- Не, аз не коментирам незаконни действия. Бяха ми сгрешили дори призовката, бяха написали, че ме викат на 7 април за 14 ч. Но аз им се обадих лично. Казвам: „Извинете, понеже ще пътувам за Разград и Търговище, програмата ни е отдавна направена, мога ли да дойда по-рано да снемете обяснения, да ме разпитате, каквото искате, терминологията не ме интересува, за да мога да пътувам.“ Казаха: „Да, заповядайте.“ Отидох. Странно, че всички журналисти знаеха за променения час на викането ми. Много информация изтича от прокуратурата, надявам се да си намерят тези, които изнасят информацията. Много СРС-та се изнесоха оттам. И аз се надявам, че като приключи с нас, прокуратурата ще се върне на всичко това, което вече четири години аз чакам да се случи. Защото хората по площадите ме питат: „Добре, а какво стана? Защо никого не вкарахте вие в затвора? Защо тези престъпници стоят навън?“ Аз какво да им отговоря? Че това е работа на прокурорите, че те внасят обвинителните актове. Кога ще извикат Антон Кутев и да го питат откъде знае какви СРС-та има за Корнелия Нинова? Ако става дума за незаконен разговор, не го коментирам. Но за беззаконно действие аз обикалям прокуратурите на разпит.

 

- От какво се интересуваха прокурорите? От съдържанието на записа или от начина на записването на разговора ви с Найденов и Кокинов?

- Няма да коментирам нито какво съм си говорил с прокурорите, нито какво си говоря в дома.

 

- А когато Кокинов ви дава доклада на прокуратурата от проверката по сигнала на Станишев, вие на кого го разказвате по телефона?

- Няма такова нещо!

 

- Е как да няма, като в СРС-то се чува ясно как го четете по телефона на някого?

- Откъде знаете, че го чета по телефона? И какъв доклад ми е давал и кой ми е давал? И кога си е отишъл или с кого съм говорил, какво съм говорил. Кой е бил след него? Хайде, стига сега. Аз на никого не ходя в редакцията да го питам каквото и да било, нито в дома му. То няма и какво да се говори.

 

- Фактът, че Кокинов си подаде оставката, доказа автентичността и на разговора ви.

- Факт е, че Кокинов е идвал у нас, идвал е много пъти. Жена му е тежко болна. При мене са идвали толкова много хора, че във всеки един момент могат да извадят за всеки записи.

 

- Г-н Борисов, когато излезе папката „Буда“, когато излезе СРС-то за Мишо Бирата, всичко излезе от МВР. И затова смятам, че то излиза със знанието на Цветанов. Не го ли виждате това?

- Някой умишлено го прави да изглежда по този начин. И аз неслучайно казах, че с най-голямо удоволствие бих му дал партията. И той знае, че ако има какво да я прави, веднага може да я вземе от мен. Веднага. Но хората си ме искат още.

 

- Има ли нещо, с което Цветанов да ви държи?

- Не, категорично!

 

- Да знае за нерегламентирани парични потоци?

- Какви парични потоци!

 

- За неща от личния ви живот?

- Не! Разберете, срещу нас има мощен конспиративен щаб.

 

- Е, кой може да е по-мощен от вас в държавата? Вие сте най-силният в държавата, кой може да излезе срещу вас?

- То се показва колко сме най-силни. Ако това е така, защо не излиза нищо срещу Доган, срещу Станишев, срещу Корнелия, те да не са светци? А само срещу мен! Аз винаги съм знаел, че паралелни структури подслушват и правят компромати и ще ги пуснат, когато им е най-удобно. Затова си правят и агенции, затова си правят и вестници..

 

- Защо с механизмите на властта, която имахте, не ги унищожихте?

- Защото това се прави много секретно и тайно. Този, който записва, става анонимен и не може да го хванеш. И оттам нататък вече записът се дава на агенция или в медия и се легитимира.

 

- Това означава, че държавата се е разпаднала под краката ви.

- Аз затова се учудвам на другите политици, което не съзират огромната опасност. Защо сме паднали под турско робство? Защото тогава болярите така са се мразили един друг, че една по една крепостите ни са били превземани и те, вместо да си помогнат, са се радвали, когато другият падне под робство. Сега другите политици ни гледат сеира и се подхилват и си викат: „Глей, глей, глей, а така!“ Хубаво, но вече борсата за флашки работи на пълен оборот. Всеки, който разбира малко от електроника, от шпионаж, почва да нюха, да следи, да гледа и хората няма да имат спокойствие никъде. Никъде! Мнителността ще настане между обикновените хора, няма да смеят да си говорят...

 

- Но вината за това е ваша! И от ваши хора се говори за чадър над контрабандата. Чувала съм, че Цветанов държи контрабандата за цигари, вие държите контрабандата на горива.

- Какви са тия глупости! Ние сме единственото правителство, което въведе електроника в целия процес с горивата. Въведохме електронни измервателни уреди по цялата система - от танкера през рафинерията до последната бензиностанция. Вследствие на което се вдигнаха с 1 милиарда приходите от горива. Освен това либерализирахме пазара, така както искаха всички вносители и сега от всяка рафинерия може да си влезеш и да си сложиш на своята бензиностанция. Не само това, два пъти вземахме лиценза на „Лукойл“, накарахме ги за над 100 милиона лева да сложат измервателни уреди, за да се блокира възможността за измама. Виждате ли колко абсурдно е това, което ме питате. Не са съумели да го свалят това на нула.

 

- Има ли черна каса в ГЕРБ?

- Не.

 

- Вашият Иван Петров каза, че има черна каса.

- Ако някой казва, че има черна каса, да каже къде е. Имаме толкова добра държавна субсидия - дадохме 1 милион на Бисер за наводненията, 1 милион на Перник за земетресението; 600 000 за катедралата в Ловеч; 100 000 за катедралата във Варна; 100 000 за джамии, още няколкостотин за други църкви, манастири...

 

- Не ви ли дойде в повече властта и като че ли се самозабравихте?

- Никога не съм упражнявал властта в мои ползи, та да кажа, че ми е в повече. В най-тежките години за света, когато се разсипа държавата, ние носихме отговорността сами. Защо партиите толкова много негодуват срещу нас? Защото не искаме коалиции. Да, с удоволствие бих управлявал с някого заедно, стига да имаме някаква обща програма и цел. Чувам, говорят за програмни кабинети. Хубаво де, но Станишев казва, че ще вдига данъците, Лютви Местан твърди, че няма да ги вдига, Костов казва, че няма да ги вдига, а Волен Сидеров иска да обложат всичко. Станишев казва: „Ще строим „Белене“. Орешарски, Местан и Костов казват: „Няма да строим „Белене“.“ Как ще се разберат? Аз бих гласувал с две ръце Станишев да е премиер, ако спечели изборите. Той трябва да носи отговорност. Или по същата логика аз избера Томислав Дончев и ще кажа: „Той ще е премиер. Също технократ.“ Но как се вземат решенията в държава, кого ще пита той, кой ще му казва? Помните какво беше с царя и Доган. Това ли е управлението?

 

- Костов казва: „Борисов и Цветанов са невъзможни партньори.“

- Ами да си партнира с БСП. Костов имаше 10 депутати и ми поиска 1/3 от управлението. А тези, които гласуваха за нас, не искаха да се сдружаваме с него. Сега си е харесал БСП и ДПС - ето, да си направят правителство. Побеждават и си правят. Аз съм доволен, че два дни преди изборите въпреки всички компромати и тежки удари само върху нас, ние отново водим по рейтинг. Ако не можем ние да направим правителство, идват те - управляват и си носят отговорността. Ние си оставаме опозиция, сядаме си там на столчетата и си...

 

- Много омраза се създаде, как ще се гледате в парламента, не знам.

- Кой създава омраза? Не помните ли, като бях кмет, какво ме правеше Станишев. Кризи за боклука непрекъснато, заложи столицата, не помните ли „Бойкови могили“, не помните мръснишките просташки, дебелашки техни лозунги, после, че сме съсипали държавата.

 

- Но и вашият език е много остър - партията взривявала църкви, убивала хора, а вчера в „Шпигел“ излезе статия: „България е проядена от корупция и бедност“. Това е оценка за вашето управление.

- Ами как няма да напише „Шпигел“, след като Станишев и компания всеки ден са в Брюксел да говорят срещу нас. А сега почнаха и нашите депутати да говорят: „Така ли? Айде сега да видим кой е Кохегер, какво е правила прокуратурата в предишните години срещу „Галерия“, срещу кражбите в „Белене“ и т.н . И ония в Брюксел вдигат ръце и викат: „Леле, майко, гледай какво е в България?“ Кой инвеститор ще дойде тука, когато двамата лидери на партии така говорят срещу държавата си? Приемам и моята вина тук. Говоря за опонента си, че взривява църкви и убива хора, а той ми вика, че сме организирана престъпна група. Е, това сериозна държава ли е, къде спорят по тоя начин?

 

- Защо не излязохте на нито един предизборен дебат?

- Защото няма дебат. Ето, цяло интервю правим с вас, говорим повече от час. Какво ме питате? Вие се интересувате дали Цветанов ми е верен, или не; дали иска да ме смени от партията, или не; дали има проблем в партията, или не, кой идва тука, кой подслушва, а на 13 май пак ще трябва да се говори за цената на тока. Ние сме единствените, които сме направили нещо срещу монополите. Защото едните са давали Мариците и „Балкан“, другите са давали „Белене“, курортите и т.н. Ако малко мислеха с главите си партиите, щяхме да водим състезание с аргументи, знаейки съотношенията на силите си и по проблемите на държавата. А те ни обиждат. Хубави - лоши, и ГЕРБ са хора, и тези, които ще гласуват за нас, са български граждани. Толкова отвратително се държат с нас. Ние никого не сме нападнали. БСП не успяха да ни минат, въпреки компроматната война.

 

- Не се ли опасявате, че ГЕРБ ще се разпадне, ако не е на власт?

- Нека се разпадне. Ако това ни е силата, да се разпадне. Досега не се е разпаднал. Социологическите агенции продължават да ни да дават, че сме първа политическа сила. Но тази атака срещу мен сега е кощунство.

Лошо, че всичко си го плащам със здравето. Това е единственото, което много няма да им простя. Защото аз всичко съм правил с душа, всичко съм правил със сърце, радвам се, когато виждам метрото, естакадите, магистралите, мостовете - това е огромен труд и ми доставя огромно удоволствие да го гледам. И вместо да говорим за него, трябва да говоря за някой, че подслушвал някого. Такава идиотщина! Какво значение има и какво ме интересува какво ще чуя от Станишев или от Доган, или от Местан, или от който и да е. Те са всеки ден в медиите и си го говорят публично. Тръгнали в Брюксел да говорят за подслушване. Ами Кольо Филчев ми е разказвал, че Костов му е плакал като малко дете да не ги арестува, когато ги е хванал с „бръмбарите“ в дома му. Такава молба е било. И той сега говори. А като хванаха Станишев с „Галерия“, че подслушва журналисти. Абе, хора, замълчете! Сега вие ми казвате, че има омраза. Ами погледнете ги какво правят и как това да води до ответна реакция. Няма по-позитивна кампания от тази на ГЕРБ. Това, което ме радва в смесените райони, че давам по няколко хиляди автографа на ден и половината са на хора с турски имена.

 

- Давате на деца.

- На всякакви давам. Ама какво по-хубаво от децата, има ли по-чиста душичка от детската, Валерия? Докато децата ми се радват, и бабите и дядовците ще ми се радват. Защото тези дечица после отиват вкъщи и викат: „Пипнах го Бойко.“ Не виждате ли как ме пипат с пръст, все едно, че чукат на дърва за късмет.

 

- Първанов каза, че това не е истинската политика.

- С Първанов винаги сме били големи политически противници, но и винаги сме се държали така, че да можем да си говорим. На Гергьовден му се обадих да му честитя именния ден.

 

- Той предупреди, че сте в цугцванг - нямате полезен ход.

- А те какъв имат? Демокрацията е за всички.

 

- Ще признаете ли резултатите, каквито и да са?

- Разбира се. Аз съм много по-голям демократ от тях. Подавам ръка на победителя и му желая успех. Ще му изпратя и писмо официално. А те са като сърдити деца - ако ги победят, няма да признаем изборите. Хубаво, като не ги признаете, какво става. Нови избори. Добре. А и тогава ако не ги признаете, какво правим. Пак избори ли! Как? Къде го има това? Аз не съм извънземен като Станишев и компания, но съм човек, който, като сгреши, си признава грешките и може да каже „Извинявай“. Няма безгрешни хора. И затова трябва да се мисли, като се говори. Има политически тези, има политика, тя се прави и за това трябва да се говори.

 

- Ще съдействате ли във всички случаи за съставяне на правителство?

- Естествено, защото и на президента не му е лесно в тая ситуация. Той си има други функции. Сега служебното правителство му е на гърба.

 

- Плевнелиев се чувстваше малко разочарован от вас, когато съставяше служебното правителство, почувства се сякаш предаден от ГЕРБ. Кога за последен път се чухте с него?

- На Гергьовден му честитих празника, нали е главнокомандващ, и за Христос воскресе. Това е нормалното. Лютви Местан ми е изпратил писмо за Великден, до партията, до мен за светлите празници. Аз веднага му отвърнах. Ердоган ми се обади за Великден.

 

- В БСП твърдят, че вече нямате подкрепата на Европа.

- Мартенс е тук да ни подкрепи за изборите. Като се разболях, в болницата ми се обадиха премиерът Дейвид Камерън, президентът Обама, Джон Кери, канцлерът Меркел, президентът Рампой, Натаняху през вечер звънеше, Саркози, кой ли не ми се обади, даже и шефът на ООН Бан Ки Мун, Путин също се обади.

 

- Ако имате втори мандат, какво не бихте направили? За какво сте си взели поука?

- Най-голямата ми грешка беше, че бяхме много силни, много силни.

 

- Силови, г-н Борисов.

- Силни.

 

- Силови!

- Силни, в смисъл с огромна подкрепа, и в желанието да направим големите инфраструктурни проекти пропуснахме малките детайли. Това е най-голямата грешка. А народът, тоя мъдър народ, е казал, че малките камъчета обръщат и голямата кола. Ние карахме голяма кола с магистрали, с мостове за милиарди инвестиции в България. А за дребния проблем на човека си казвах, че като види голямото, което сме направили, като се качи в метрото, ще забрави, че има друг проблем. Да, ама не. Затова сега трябва да се направим така, че за всяка фирма, за всеки човек да се погрижим. Администрацията е достатъчно голяма да обърне внимание на всеки. То винаги ще има недоволни, но ще гледаме най-напред хората сега.

 

- Много от бизнесмените твърдят, че сте фалирали фирми, защото сте им взели бизнеса.

- Къде да го носиш тоя бизнес? Аз повече от тоя двор и тая къща няма да имам никога. За какво ми е бизнесът, на кого да го дадеш. Тези, които са работили преди, и сега работят. Тези, които са строили при Станишев магистрали, и сега работят магистрали, защото имат техника. Кой бизнес да им вземеш? Коя нова компания се е родила и се е чула известна, за да я чистим и нея.

 

- Не чувате ли оплакванията от ГЕРБ, не слушате ли недоволните, гневният тътен не го ли усещате?

- Спънахме далаверата на много хора, те се обединиха и скочиха всички срещу нас.

 

- Миро Найденов от 2009 г. е клиент на следствието. Защо го държахте толкова време като министър?

- Аз го изпратих при бившия главен прокурор да поиска да бъде или даден на съд, или оправдан. За съжаление три години и половина това не се случи, а му повдигнаха обвинение, когато влязохме в предизборна кампания. Странно съвпадение.

 

- Найденов с телефона ли си подслушваше, или е бил окабелен?

- Телефоните бяха извън помещението, в което бяхме ние.

 

- Разузнавачи казаха, че бил окабелен.

- България е пълна с разузнавачи и затова сме на тоя хал.

 

- Смятате ли, че главният прокурор Цацаров действа така решително в момента заради факта, вие с Цветанов демонстрирахте, че той е ваш избор?

- Познавам Сотир Цацаров като съдия в Пловдив от времето, когато бях секретар. Считам, че е един перфектен съдия, най-добрият български съдия, сега като прокурор ще видим какво ще направи. Надявам се да се справи по същия начин и като прокурор. Никога не съм му бил на гости, не познавам нито жена му, нито семейството му, нито сме били някъде на почивка, вечери, разходки, каквото и да било. Истински се надявам, че като минат изборите, прокуратурата ще се занимае и с много по-важните теми, къде са заминали милиардите на българските данъкоплатци по „Белене“, „Цанков камък“ и водни огледала, и какво ли не още.

 

- Мислите ли за мига, в който ще направите правителство и отново започнат протестите?

- Ако ние спечелим изборите, имаме моралното право да направим правителството. Аз съм бил кмет, бил съм главен секретар, партията победи с огромно мнозинство, но за тези четири години освен страшен труд и нерви, нито едно хубаво нещо не ми се е случило. Нито едно! В човешки, във всякакъв план. От сутрин до вечер - от влак се ударил до земетръса, от фонд до 18 км ненаправена качествена магистрала, трябва да се бориш всеки ден. Няма делник, няма празник. Това е ужасяващо тежък труд. И повярвайте ми, ако е хубаво, Станишев щеше пак да иска да е премиер.

 

- А страх ли ви е да не би върху вас да се стовари мечът на правосъдието?

- Аз не знам едно нещо, което да съм направил и то да ме притеснява. Нямам нищо, от което да не мога да спя спокойно. Да, винаги могат да скалъпват, винаги могат ей така да запишат, да ти развалят моралния облик, да излезе, че говориш просташки, в смисъл на цинизми, но всеки мъж го прави. Много от хората го правят и аз, ако знам, че ще се записва, никога няма да говоря така. Затова в дома си човек си има своя личен живот. Майка ми казваше: „Прави добро и го хвърли зад себе си.“ За мен е важно това, което съм направил за държавата. Пробвайте ме, във всеки град знам какво е направено. Болница, площад, казарма върната, еди-какво си. Всичко е пред очите ми.

 

- Спите ли спокойно?

- Е! Не спя сега, защото много, много мръсотия се изля, а виждам как би могло да стане много по-добре за България. Много по-човешка кампания да се води, много по-политически грамотно да се проведе. Българите много по-доволни щяха да бъдат, ако ни видят със Станишев в студиото да разговаряме балансирано.

 

- В първия мандат мантрата ви беше „магистрали“, ако имате втори - какво ще правите?

- Икономика и магистрали.

 

- А бедността?

- Решаването на бедността ще дойде след това. Знам, че там, където мине път, още от римско време, след това около него започва да се гради. Гордея се с това, което сме съградили, макар че и горделивостта е лош порок.

 

- Защо е толкова голяма охраната ви? Онзи ден изброих на магистрала „Хемус“ - 15 души бях зад вас с Цветанов.

- Екипите, които се движат с мен, са от по 4 човека. Има официални документи и на чужди разузнавателни служби, че съм много застрашен човек, което не ми е приятно. Вярвайте ми, това е ужасно! След като някой може да влезе и да ми сложи микрофон в къщата, може да сложи и бомба, може да ми сложи отрова, може да сложи всичко. Но това е цената, която плащам.

 

10 май 2013 г/ В-к Преса

---

Два дни след този разговор, на 12 май 2013 година ГЕРБ печели изборите с 30,54% и вкарва  97 депутати. Втора е БСП с 26,61% и 84 депутати. 

Борисов  обаче не успява да реализира управленски мандат, поради отказа на другите три партии в парламента да подкрепят правителство на ГЕРБ.

Мандатът отива при БСП, които предлагат за премиер финансиста Пламен Орешарски. Той успява да сформира експертен кабинет от представители на БСП, ДПС и независими експерти, които имат  обаче 120 депутати в парламента. Необходимят един глас за кворум идва от Волен Сидеров от "Атака" , който влиза в парламентарната история като "златния пръст". Регистрацията му е посрещната с аплодисменти от БСП и ДПС, а депутатите от ГЕРБ напускат пленарната зала.

Борисов и ГЕРБ излизат в опозиция, а кабинетът "Орешарски" печално пада от власт на 6 август 2014 година след 405 дни масови протести.


ГЕРБ
Костадинов
БСП
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

Симеон Николов: На 23 май Европа е била на ръба за задействане на ядрената защита на Русия

-1472586819.jpg

Омаловажаване на новината, че на 23 май е била ударена руска радарна система в ...

29 май 2024 | 17:38

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53

Боян Чуков: Оказва се неистов натиск върху Русия да посегне към тактическото ядрено оръжие

Боян Чуков-1588408438.jpg

Ако Кремъл се подаде на провокациите, това най-вероятно ще промени отношението ...

30 май 2024 | 13:25

Най-важното

Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят.

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!

Пеевски от Кърджали: Готови сме да управляваме, заедно с хората - имаме какво да дадем на България!-Peevski-ot-Kardzhali--Gotovi-sme-da-upravlyavame--zaedno-s-horata---imame-kakvo-da-dadem-na-Balgariya-_1717080935.jpg

Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са ...

30 май 2024 | 17:45

"Пълна мобилизация! Да покажем, че сме ГЕРБ и СДС!", призова лидерът на ГЕРБ

Борисов пред ГЕРБ-София: Ако имаме 121 депутати, правим правителство и ставам премиер!
(Видео)

-Borisov_1717083943.jpg

ПП-ДБ щедро ми предлагаха да разделим държавата 50:50. Как да се съглася на ...

30 май 2024 | 17:46

Документите, изтекли в интернет, са само част от процеса на взимане на решение и те не представят неговата цялост

Главчев се отметна от грамата си за геноцида в Сребреница: България не е променила позицията си!

МС: България има последователна и непроменена позиция в признаването на жертвите от Сребреница-Premierat-Glavchev-podari-na-ministrite--Prikazka-za-stalbata--na-Hristo-Smirnenski_1716369088.jpg

Разпространената грама до Постоянното представителство на България към ООН в Ню ...

30 май 2024 | 16:45

ГЕРБ не се намесва в работата на служебния кабинет и няма такива намерения.

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение
(Видео)

Даниел Митов: Позицията на ГЕРБ по казуса "Сребреница" не подлежи на съмнение-Daniel-Mitov-otnovo-stava-vanshen-ministar_1713209038.jpg

Интерпретациите по този тема са на политически партии, които губят обществено ...

30 май 2024 | 15:24

От Столична община обясниха, че е нямало време да се разграфят нови паркоместа

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди

Нов скандал с "Патриарха": Заличени са личните паркоместа за инвалиди-Ot--Spasi-Sofiya--zashtitavat-promenite-kato-kazvat--che-kosoto-parkirane-ne-zatrudnyava-shofyorite_1714672112.jpg

Няма ли къде да паркираме, ние не можем да слезем, коментира Павел Савов, ...

30 май 2024 | 09:19

Настоявам веднага Терзиев да покаже „законния“ си проект!

Георги Георгиев: Васил Терзиев "нямал време" да маркира паркоместата за инвалиди? Потресаващо!

Георги Георгиев-Georgi-Georgiev-Snimka--Feysbuk_1700483046.jpg

И докато хора в инвалидни колички обясняват за изчезналите паркоместа на бул. ...

30 май 2024 | 10:56

Никой не се интересува от поредните клетви за реформи, всеки иска реални действия и реални резултати

Сарафов след Вашингтон и Люксембург категоричен: Следствие и прокуратура с реформи по модела на ФБР!

Сарафов след Вашингтон и Люксембург: Следствие и прокуратура ще се реформират по модела на ФБР-Sarafov-sled-Vashington-i-Lyuksemburg--Sledstvie-i-prokuratura-shte-se-reformirat-po-modela-na-FBR_1717062592.jpg

Фактът, че Сарафов е награден с почетна грамота от директора на ФБР Кристофър ...

30 май 2024 | 12:48

В нощта на изборите всеки да си види секцията - има видеонаблюдение по време на броенето

Калоян Методиев: Тандемът Ваня Григорова и Мая Манолова нямат шансове на изборите

Калоян Методиев, кандидат за депутат от БСП-Kaloyan-Metodiev--kandidat-za-deputat-ot-BSP_1717076606.jpg

Наливат се милиони в кампанията на Григорова и Манолова, после ще ги връщат с ...

30 май 2024 | 16:42

Дотук няма индикации, че негативната кампания сработва, напротив рейтингът на "Промяната" се срива

Черният пиар и омаскаряването на противника са запазена марка за ПП-ДБ

Кирил Петков и Асен Василев, промотирани в началото като "умни, модерни, чисти, смели и енергични", се оказаха брутални политически типове, които не подбират средства за омаскаряване на противника. -Cherniyat-piar-i-negativnata-kamaniya-sa-sa-zapazena-marka-za-PP-DB_1717070246.jpg

През ноември 2021 година Кирил Петков и Асен Василев хвърлиха един милион евро ...

30 май 2024 | 14:53