Снимки: БГНЕС

Най-честно е да затворим границите

Бойко Борисов: Развитите страни ще плащаме бежанците да стоят близо до Сирия (обновена, снимки)

4149 | 4 февр. 2016 | 17:31

Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България, заяви министър-председателят на конференция в Лондон

Снимки: БГНЕС-1454600560.jpgПремиерът Борисов с британския си колега Дейвид Камерън-1454595013.jpgПремиерът Борисов с генералния секретар на ООН Бан Ки-мун-1454594978.jpgСнимки: БГНЕС-1454593813.jpg

"Развитите страни ще плащаме, за това тези хора (бежанците – бел. ред.) да стоят в близост до самата Сирия, да го няма този керван". Това каза премиерът Бойко Борисов в Лондон на организираната от Обединеното кралство, Германия, Кувейт, Норвегия и ООН конференция „Подкрепа за Сирия и региона”, предаде БГНЕС. Той поздрави домакините в лицето на британския премиер Дейвид Камерън за организираната конференция.

"Европейските страни харчат огромен финансов ресурс, а връщаме обратно бежанците без пари в населени места, от които те са избягали по различни причини. Най-честно към тези хора е да затворим границите и да се влиза само по официален път", отбеляза министър-председателят.

„Това е един омагьосан кръг, в който всички губят – европейските страни харчат огромен финансов ресурс, самите бежанци с всичката си покъщнина, с която са тръгнали на този маратон от хиляди километри, обедняват и в един момент ги връщаме обратно и без пари по населените места, от които са побягнали. Затова най-логично и най-честно спрямо тези хора според мен е да затворим границите, да се влиза само по официален път с вземане на пръстови отпечатъци, с цялата работа на специалните служби и съответно само там, където има нужда от работна ръка или има възможност да бъдат устроени – там да отиват”, коментира Борисов.

"За съжаление идеите ни се приемат с една година закъснение", каза Борисов в отговор на въпрос на БНТ за това как колегите му от другите страни възприемат призива му за спешно временно затваряне на външните граници на ЕС.

"В момента 7 държави се заградиха в сърцето на Европа в нарушение на шенгенските договори", продължи Борисов.

"Това, което говорихме преди месеци, вече е обща политика - да се събере фонд за подпомагане на бежанците, в който развитите страни да плащат, за да останат тези хора в регионите в близост до самата Сирия", допълни Борисов.

 

България е силно заинтересована от възможно най-скорошно решение на конфликта в Сирия и стабилизиране на ситуацията, заяви министър-председателят Бойко Борисов в изказването си на форума.

„Нашият непосредствен принос по отношение на сирийската криза за 2016 г. ще достигне 400 000 евро, което е само част от общата подкрепа, оказвана от България както във вътрешен план за бежанците на наша територия, така и по линия на различни инструменти на Европейския съюз“, съобщи премиерът. Той посочи, че българското правителство е взело решение за безвъзмездно предоставяне на 250 000 евро, от които 100 000 евро чрез Световната продоволствена програма за изхранване на бежанците и 50 000 евро чрез УНИЦЕФ за осигуряване на справедлив достъп до образование на децата извън училище в Сирия.

„През тази година страната ни ще направи принос от 100 000 евро към Регионалния доверителен фонд на Европейския съюз за отговор на кризата в Сирия, както и вноски към други инструменти и програми, подпомагащи бежанците и вътрешно разселените лица в Сирия“, допълни министър-председателят, цитиран от правителствената пресслужба.

Борисов изрази солидарността на България със страните, поели основното бреме за осигуряване на подслон, храна и медицинска грижа на бързо нарастващите бежански общности, но отбеляза, че мащабът на кризата изисква всеобхватен отговор. По думите му, поддържането на устойчиви икономически и социални системи в съседните на Сирия страни, които да осигуряват достъп до образование, работа и адекватни условия за живот на бежанците и техните семейства, ще създаде по-добра възможност за задържането им в близост до родината и завръщането им в Сирия, след като политическата ситуация там се промени.

„Сериозните социално-икономически и политически последствия от кризата в Сирия и около нея ни дават основание да преосмислим как подпомагаме държавите от региона. Хуманитарната помощ запазва важното си значение, но дългосрочните нужди на бежанците и вътрешно разселените лица следва да бъдат посрещнати чрез създаване на адекватни икономически възможности, трудова заетост и справедлив достъп на сирийските деца до качествено образование. В този контекст България има готовност да участва в нови инициативи за подпомагане на страните от региона, с оглед осигуряване на поминък и подобряване на условията на живот на сирийските бежанци в Ливан и Йордания”, посочи Бойко Борисов.


По думите му, страна ни е солидарна и сме удовлетворени, че вече светът е единен относно начина, по който трябва да се подпомогнат бежанците.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и генералният секретар на ООН Бан Ки-мун са били в България, познават страната и политическата обстановка тук и имаме подкрепата в лицето на Съединените щати и ООН за това, което правим, допълни още Борисов, запитан за водените разговори с тях в Лондон.

Премиерът каза още, че на среща с "Бритиш петролиум" е успял да представи газовия разпределител "Балкан", който ЕК в момента продуцира. Нашето желание е големи компании да дойдат да инвестират в България и ние да станем голям разпределителен център, каза още Борисов.

 


Още по темата

Обявяваме българския кандидат за шеф на ООН в края на март (видео)

-1454587422.jpg

Основните кандидати чакат, ще бъдат пуснати, когато се поизтощят другите, заяви ...

4 февр. 2016 | 13:43

Нужно е общо решение

Борисов пред българи в Лондон: Трябва да затворим границите на ЕС за мигранти!

Снимка: БГНЕС-1453707970.jpg

Премиерът обсъди със сънародниците ни бързото въвеждане на електронно ...

4 февр. 2016 | 09:50

Борисов от Лондон: Кери, Камерън и Бан Ки Мун ни похвалиха за охраната по границата

Премиерът Бойко Борисов, държавният секретар на САЩ Джон Кери и външният министър Даниел Митов. Снимка: Фейсбук-1454532193.jpg

Препотвърдихме започнатите ангажименти, които бяха обсъдени при последното ...

3 февр. 2016 | 22:42

Борисов ще обяви в Лондон: България дава 150 000 евро за прехрана на бежанците

-1453707970.jpg

До момента страната ни е участвала с финансов принос във всички донорски ...

3 февр. 2016 | 13:39

Борисов на форум в Лондон, нищи с Меркел и Камерън войната в Сирия и бежанския поток (обновена)

По време на визитата си у нас на 3 и 4 декември м.г. Дейвид Камерън оцени високо мерките на България срещу бежанската криза Снимка: БГНЕС-1454412488.jpg

Международната конференция е организирана от ООН, Великобритания, Норвегия и ...

3 февр. 2016 | 04:13

Борисов заминава за Лондон. Дончев внася кандидатурата на Кунева в парламента!

Меглена Кунева Снимка: БГНЕС-1454432577.jpg

Изборът на министър на образованието днес става въпрос на парламентарна ...

3 февр. 2016 | 03:45

Най-важното

Двамата президенти ще проведат работна среща

Радев отива в Турция по покана на Ердоган

Радев отива в Турция по покана на Ердоган-1521805951.jpg

Сътрудничеството в областите на икономиката, енергетиката, миграцията и ...

8 дек. 2022 | 20:11

Предложението за Хърватия е било одобрено.

Официално! Австрия и Нидерландия оставиха България и Румъния извън Шенген

Снимка: Европейски съвет-Snimka--Evropeyski-savet_1670517723.jpg

Имаме над 100 000 случая на нерегистрирани мигранти, пресекли източната ни ...

8 дек. 2022 | 13:08

Решението за Шенген е политическа присъда за несвършена работа, категорична бе лидерът на БСП

Нинова: Докрай ще се боря срещу джендър-идеологията. От ПЕС искат да прекрачим Конституцията си

Нинова: Решението за Шенген е обидно и унизително, като към държава втора ръка-Ninova--Reshenieto-za-Shengen-e-obidno-i-unizitelno--kato-kam-darzhava-vtora-raka_1670515273.jpg

Не изключвам вероятността с третия мандат да има правителство. Това остава. ...

8 дек. 2022 | 17:49

Въоръжението, което ще изпратим, съответства на "консервативния подход" на министъра

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО

Димитър Стоянов: България ще изпрати някои от най-желаните от Украйна оръжия, но не ситеми за ПВО-Dimitar-Stoyanov--Balgariya-shte-izprati-nyakoi-ot-nay-zhelanite-ot-Ukrayna-orazhiya--no-ne-sitemi-za-PVO_1670519192.jpg

В списъка на Киев влизаха артилерийски оръдия и снаряди, системи за ...

8 дек. 2022 | 19:05

Депутатите викат и президента Радев - "началника на назначените"

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство!

Парламентарна канонада срещу премиера Донев. Ченчев: Поведението му е безпрецентно нахалство-Parlamentarna-kanonada-sreshtu-premiera-Donev--Chenchev--Povedenieto-mu-e-bezpretsentno-nahalstvo_1670500778.jpg

"Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години, никога ...

8 дек. 2022 | 13:59

Сигурен съм, че с такива деца и учители, бъдещето ще е по-добро, заяви главният прокурор в Петрич

Кой въпрос затрудни главния прокурор?
(Видео)

Иван Гешев в Петрич
Сн. ПРБ-Ivan-Geshev-v-Petrich-Sn--PRB_1670511764.jpg

В гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“ 12-то класник получи почетен плакет на ...

8 дек. 2022 | 16:59

Българите сме бедни, но сме и ще останем християни. Ще си запазим мама е жена, татко - мъж

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!

Георги Марков: Корнелия, дръж се, християнска България е над всичко!-1610910808.jpg

Конституционният съд на България отхвърли Конвенцията като противоречаща на ...

8 дек. 2022 | 10:14

Ако Георги ми зададе простичкият въпрос – защо се буташ, където не е твоето място?…

Тошо Тошев и "Лъжата": За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев

Тошо Тошев и "Лъжата" : За Първанов, Йотова, Овчаров и Станишев-Tosho-Toshev-i--Lazhata----Za-Parvanov--Yotova--Ovcharov-i-Stanishev_1670505148.jpg

Партията ще отхвърли младия Станишев, както се отхвърля неподходящият за ...

8 дек. 2022 | 15:10

Проф. Габровски само да присади мозък на Кирил Петков, ще е венец на неговия престой в политиката.

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски

Христо Стоянов: Българските политици не могат да осмислят саможертвата на проф. Габровски-1585736000.jpg

Проф. Габровски (както и Герджиков, апропо") по нещо приличат на онези ...

8 дек. 2022 | 01:08