Снимка: Правителствена информационна служба

Премиерът цяла вечер чертал на Камерън какво правят гърците по нашите гранични пунктове

Борисов: Попитах колегите в Брюксел, ако дойдат 200 000 мигранти, какво да ги правя? Отговор няма! (обновена)

10833 | 19 февр. 2016 | 19:05

Целта на спирането на търговете не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е всичко прозрачно, твърди премиерът


Министър-председателят Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно можел да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

И ЕК разговаря с премиерите и министрите. Технологията е много простичко нещо - за да работи един организъм, завод, има главен технолог и аз питах, след като не се съгласявате с моето предложение, че трябва незабавно да затворим всички външни границзи на ЕС и да останат само официалните контролно-пропусквателни пунктове, какво правим, каза Борисов. Какво значи нелегален мигрант, кой го счита за нещо правилно, попита той. САЩ направиха ограда с Мексико заради подобно нещо, подчерта той.

 

Борисов попита, след като се узаконява терминът нелегален мигрант."Не, че съм съгласен, но колективът така, реши аз зададох на колегите въпрос: От днес Австрия казва ние ще пускаме по 80 човека, имаме само едно КПП. Унгария казва не искам, Полша казва няма да приемам, Словакия, Чехия, Швеция и др. Приемаме, че като сумирате всички тези 80 +1 000+20, които могат да дойдат в Европа става една цифра да кажем 10 000-20 000 няма значение. Какво се случва с тези, които са влезли в България, или в Гърция, или на друго място по външните граници, които в момента са отворени за нелегални мигранти считаме, че е нормално”, попита премиерът.

 

„Става малко като на рецепцията на хотел. Идваш в България, добър ден искам да отида в Австрия. Искаш ама няма места. Ама искам в Германия и там няма места. Искам в Полша – и там няма места, и в Чехия няма.

 

„Задавам следващ въпрос като вкараме НАТО сега в Егейско море между Турция и Гърция къде ще дойде потокът от тези мигранти, след като не дават или считаме, че е неправилно моето предложение да затворим границите външните в случая с Турция. Как да се съглася с това нещо”, попита Борисов.

 

Зададох въпроса защо тази гореща точка трябва да е вътре в ЕС, подчера той. Ако има КПП и твърди граници, тези, за които няма място за тях, ще чакат отвън, обясни Борисов. А ние сега си ги вкарваме в съюза и почва спор между държавите кой колко да вземе от тях. Защо да го правим, като с едно движение, с много по-малко пари, ако направим само външните граници, може да се направи. Къде ще дойде потокът от мигранти, след като считат за неправилно моето предложение да затворим външните граници, зададе нов въпрос той.

Ще дойдат в България, как да се съглася с това, категоричен е министър-председателят. Помолих колегите, ако може някой от тях да ми обясни, ако дойдат 200 000 души и няма място в Австрия, Германия или друга държава, аз какво ще ги правя, след като не искат да приемат предложението ми да не ги допуснат да влязат. Стояхме до 4 часа нощес българско време, довери Борисов.

 

Отговор от технолога няма, затова на 5 март, по време на национални празници, отново ще съм в Брюксел, каза той. Отново ще се опитаме да отговорим на моя въпрос, затова се прави следващият Съвет, подчерта той.

 

На въпрос дали след решението на Австрия да ограничи броя на мигрантите, които могат да влязат на нейна територия, е готов да затвори границата ни с Турция, Борисов отговри: „Ние сме я затворили границата с Турция и имаме официално контролен пропускателен пункт. На него взимаме отпечатъци, биометри и всичко останало” , посочи той.

 

Исках да ми направят дефиниция какво е легален и какво нелегален - на практика сега това е едно и също. В двустранните разговори всеки дърпа собствената черга към себе си, каза Борисов за развоя на срещата. Не виждам как ще постигнем това решение на тази база, коментира той.

Ако не се намери компромисът, ако референдумът във Великобритания даде резултат, че те искат да излязат от ЕС, как светът ще приеме това, как ще се отрази на финансовите пазари?, попита той. В това време мигрантите - след като не се съгласяват с моето предложение, ще наводнят Европа, какъв ще е имиджът на този ЕС, в който всеки гледа собствената си черга, коментира още Борисов.

 

Крайната цел е да се запази единството на Съюза, това за България е много важно, подчерта премиерът.

 

„Това за България е много важно, както и за моите колеги, които ги посъветваха от бившия соцлагер или Източна Европа също да помислят. Великобритания, излизайки от ЕС като основен донор, кохезионните фондове ще паднат, а всички ние, десетте, само на кохезиите разчитаме за инфраструктурните ни проекти и да подобрим конкурентоспособността си”, каза още той.

 

Тревожен съм, защото всички разбират проблема, но всеки иска, като се върне в своята страна, да е победителят, той да е успяващ, той да е надделял над другите, което е пагубно за един колективен орган, категоричен е Борисов. Сега говорим само за войната в Сирия, но какво ще стане в Египет, колко милиона има там - около 5 млн., които чакат да дойдат? Ами в Африка, Иран, Ирак, Афганистан - като се сумира тревогата, която всеки един изнася, идва веднага моят въпрос - защо тогава, вместо да се страхуваме, не си затворим границата и да пускаме тези, които са минали по правилата?

 

Борисов благодари на нашия кораб "Обзор", който спаси 900 души преди ден.

 

На въпрос за промяната в акционерите на "Булгартабак", премиерът отвърна - мога да ви препратя само към Ситибанк, когато беше правена приватизационната сделка, наехме една от най-големите  консултантски банки в света, платихме, за да направи процедурата така, че ако някой се интересува, да отиде да ги пита по тази тема. Оттам нататък както във Виваком, впоследствие БТК, Булгартабак, вече като частни търговски дружества за това кой какви акции има, къде ги търгува, какво прави, не е наша работа.

 

Аз нося отговорност, че съм наел Ситибанк след конкурс и оттам нататък цялата отговорност я носи консултантът, който ми е казал - по този начин трябва да се направи тази сделка, заяви Борисов. И това е практиката в света, подчерта той.

 

В отговор на журналистически въпрос за промяната в акционерната собственост в „Булгартабак“ Борисов заяви, че той носи отговорност само за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка. „Оттам нататък, като частни търговски дружества кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност“, заяви премиерът.

 

На въпрос дали ще има други спрени поръчки, премиерът потвърди, че разбира се може да има нови спрени поръчки, ако някъде има съмнение, че не са направени както трябва. Той съобщи, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да бъде направен електронен регистър на търговете както с европейско, така и с национално финансиране, поръчките на общините, на министерствата, начин на финансиране, критерии.Който иска да го провери и навреме да се даде сигнал, ако има нещо нередно. Това не са мои пари или на който и да било, а на държавата, на данъкоплатците и всеки има прав ода знае как се разходват, каза премиерът.

По европейските поръчки сме изключително стриктни, изключително добре се правят, подчерта Борисов. Не бива да остава грам съмнение в обществото, допълни той.

„Целта на спирането (на търговете) не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че всичко е прозрачно“, подчерта той. Той подчерта, че спрените поръчки са направени законосъобразно. Във връзка с поръчката за строежа на Лот 1 и Лот 2 на АМ „Хемус” той посочи, че може да се намери вариант за по-ниска цена с промени в трасето, намаляване на максимално разрешената скорост от 140 км/ч на 120 км/ч и др.

 

Борисов благодари на парламента, че днес с такова голямо мнозинство е потвърдил, че „нищо по-добро от това правителство не може да се направи“.

 

Той изказа благодарност и за декларацията на Народното събрание във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, като посочи принципа, че не може вътрешно-политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави.

Повярвайте, положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един, цяла вечер чертах на Камерън, който седеше до мен, границата, какво ни правят по отделните пунктове“, каза той.

Евентуално в неделя можело да има среща на гръцкия премиер и фермерите. Ще се въздържа от по-тежък коментар за това, което си мисля по този въпрос, заяви още Борисов. Той сподели, че няма да каже "бруталните" неща, които мисли, защото са ни съседи, защото векове ще живеем заедно, едно е да го кажат стачкуващи, друго е да го каже премиерът.

 


 


От категорията

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG за заплахи срещу техни служители

След скандал с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG за заплахи срещу техни служители -Sled-skandal-s-moderiraneto-na-Feysbuk--TELUS-sadyat-BIRD-BG-za-zaplahi-sreshtu-tehni-sluzhiteli-_1669672766.jpg

От компанията наричат „некоректни“ твърденията на медията и заявяват, че ...

28 ноем. 2022 | 23:58

Атанасова: Търсим възможност за правителство, дори и за експертно, но да има парламентарна подкрепа

Десислава Атанасова-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

"Ние търсим всякакви възможности, включително и това, което каза Бойко ...

28 ноем. 2022 | 13:24

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06