Снимка: Правителствена информационна служба

Премиерът цяла вечер чертал на Камерън какво правят гърците по нашите гранични пунктове

Борисов: Попитах колегите в Брюксел, ако дойдат 200 000 мигранти, какво да ги правя? Отговор няма! (обновена)

11316 | 19 февр. 2016 | 19:05

Целта на спирането на търговете не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че е всичко прозрачно, твърди премиерът


Министър-председателят Бойко Борисов определи като тежко заседанието на Европейския съвет, тъй като трудно можел да се намери консенсус. Относно темата за Великобритания премиерът посочи, че крайната цел е да се запази единството на ЕС, което е много важно и за България.

И ЕК разговаря с премиерите и министрите. Технологията е много простичко нещо - за да работи един организъм, завод, има главен технолог и аз питах, след като не се съгласявате с моето предложение, че трябва незабавно да затворим всички външни границзи на ЕС и да останат само официалните контролно-пропусквателни пунктове, какво правим, каза Борисов. Какво значи нелегален мигрант, кой го счита за нещо правилно, попита той. САЩ направиха ограда с Мексико заради подобно нещо, подчерта той.

 

Борисов попита, след като се узаконява терминът нелегален мигрант."Не, че съм съгласен, но колективът така, реши аз зададох на колегите въпрос: От днес Австрия казва ние ще пускаме по 80 човека, имаме само едно КПП. Унгария казва не искам, Полша казва няма да приемам, Словакия, Чехия, Швеция и др. Приемаме, че като сумирате всички тези 80 +1 000+20, които могат да дойдат в Европа става една цифра да кажем 10 000-20 000 няма значение. Какво се случва с тези, които са влезли в България, или в Гърция, или на друго място по външните граници, които в момента са отворени за нелегални мигранти считаме, че е нормално”, попита премиерът.

 

„Става малко като на рецепцията на хотел. Идваш в България, добър ден искам да отида в Австрия. Искаш ама няма места. Ама искам в Германия и там няма места. Искам в Полша – и там няма места, и в Чехия няма.

 

„Задавам следващ въпрос като вкараме НАТО сега в Егейско море между Турция и Гърция къде ще дойде потокът от тези мигранти, след като не дават или считаме, че е неправилно моето предложение да затворим границите външните в случая с Турция. Как да се съглася с това нещо”, попита Борисов.

 

Зададох въпроса защо тази гореща точка трябва да е вътре в ЕС, подчера той. Ако има КПП и твърди граници, тези, за които няма място за тях, ще чакат отвън, обясни Борисов. А ние сега си ги вкарваме в съюза и почва спор между държавите кой колко да вземе от тях. Защо да го правим, като с едно движение, с много по-малко пари, ако направим само външните граници, може да се направи. Къде ще дойде потокът от мигранти, след като считат за неправилно моето предложение да затворим външните граници, зададе нов въпрос той.

Ще дойдат в България, как да се съглася с това, категоричен е министър-председателят. Помолих колегите, ако може някой от тях да ми обясни, ако дойдат 200 000 души и няма място в Австрия, Германия или друга държава, аз какво ще ги правя, след като не искат да приемат предложението ми да не ги допуснат да влязат. Стояхме до 4 часа нощес българско време, довери Борисов.

 

Отговор от технолога няма, затова на 5 март, по време на национални празници, отново ще съм в Брюксел, каза той. Отново ще се опитаме да отговорим на моя въпрос, затова се прави следващият Съвет, подчерта той.

 

На въпрос дали след решението на Австрия да ограничи броя на мигрантите, които могат да влязат на нейна територия, е готов да затвори границата ни с Турция, Борисов отговри: „Ние сме я затворили границата с Турция и имаме официално контролен пропускателен пункт. На него взимаме отпечатъци, биометри и всичко останало” , посочи той.

 

Исках да ми направят дефиниция какво е легален и какво нелегален - на практика сега това е едно и също. В двустранните разговори всеки дърпа собствената черга към себе си, каза Борисов за развоя на срещата. Не виждам как ще постигнем това решение на тази база, коментира той.

Ако не се намери компромисът, ако референдумът във Великобритания даде резултат, че те искат да излязат от ЕС, как светът ще приеме това, как ще се отрази на финансовите пазари?, попита той. В това време мигрантите - след като не се съгласяват с моето предложение, ще наводнят Европа, какъв ще е имиджът на този ЕС, в който всеки гледа собствената си черга, коментира още Борисов.

 

Крайната цел е да се запази единството на Съюза, това за България е много важно, подчерта премиерът.

 

„Това за България е много важно, както и за моите колеги, които ги посъветваха от бившия соцлагер или Източна Европа също да помислят. Великобритания, излизайки от ЕС като основен донор, кохезионните фондове ще паднат, а всички ние, десетте, само на кохезиите разчитаме за инфраструктурните ни проекти и да подобрим конкурентоспособността си”, каза още той.

 

Тревожен съм, защото всички разбират проблема, но всеки иска, като се върне в своята страна, да е победителят, той да е успяващ, той да е надделял над другите, което е пагубно за един колективен орган, категоричен е Борисов. Сега говорим само за войната в Сирия, но какво ще стане в Египет, колко милиона има там - около 5 млн., които чакат да дойдат? Ами в Африка, Иран, Ирак, Афганистан - като се сумира тревогата, която всеки един изнася, идва веднага моят въпрос - защо тогава, вместо да се страхуваме, не си затворим границата и да пускаме тези, които са минали по правилата?

 

Борисов благодари на нашия кораб "Обзор", който спаси 900 души преди ден.

 

На въпрос за промяната в акционерите на "Булгартабак", премиерът отвърна - мога да ви препратя само към Ситибанк, когато беше правена приватизационната сделка, наехме една от най-големите  консултантски банки в света, платихме, за да направи процедурата така, че ако някой се интересува, да отиде да ги пита по тази тема. Оттам нататък както във Виваком, впоследствие БТК, Булгартабак, вече като частни търговски дружества за това кой какви акции има, къде ги търгува, какво прави, не е наша работа.

 

Аз нося отговорност, че съм наел Ситибанк след конкурс и оттам нататък цялата отговорност я носи консултантът, който ми е казал - по този начин трябва да се направи тази сделка, заяви Борисов. И това е практиката в света, подчерта той.

 

В отговор на журналистически въпрос за промяната в акционерната собственост в „Булгартабак“ Борисов заяви, че той носи отговорност само за наемането след конкурс на банката за приватизационната сделка. „Оттам нататък, като частни търговски дружества кой какви акции има и как ги търгува, не е наша отговорност“, заяви премиерът.

 

На въпрос дали ще има други спрени поръчки, премиерът потвърди, че разбира се може да има нови спрени поръчки, ако някъде има съмнение, че не са направени както трябва. Той съобщи, че е възложил на вицепремиера Томислав Дончев да бъде направен електронен регистър на търговете както с европейско, така и с национално финансиране, поръчките на общините, на министерствата, начин на финансиране, критерии.Който иска да го провери и навреме да се даде сигнал, ако има нещо нередно. Това не са мои пари или на който и да било, а на държавата, на данъкоплатците и всеки има прав ода знае как се разходват, каза премиерът.

По европейските поръчки сме изключително стриктни, изключително добре се правят, подчерта Борисов. Не бива да остава грам съмнение в обществото, допълни той.

„Целта на спирането (на търговете) не е да унижим някоя фирма или да посочим някои хора с пръст. Точно обратното – да е убедено обществото, че всичко е прозрачно“, подчерта той. Той подчерта, че спрените поръчки са направени законосъобразно. Във връзка с поръчката за строежа на Лот 1 и Лот 2 на АМ „Хемус” той посочи, че може да се намери вариант за по-ниска цена с промени в трасето, намаляване на максимално разрешената скорост от 140 км/ч на 120 км/ч и др.

 

Борисов благодари на парламента, че днес с такова голямо мнозинство е потвърдил, че „нищо по-добро от това правителство не може да се направи“.

 

Той изказа благодарност и за декларацията на Народното събрание във връзка с блокадата на българо-гръцката граница, като посочи принципа, че не може вътрешно-политически проблеми на една страна да се решават за сметка на други държави.

Повярвайте, положих огромни усилия да убедя Ципрас да се намеси повече, опозицията да се изкаже в интерес на България, Юнкер, Туск, канцлерът Меркел – всички колеги до един, цяла вечер чертах на Камерън, който седеше до мен, границата, какво ни правят по отделните пунктове“, каза той.

Евентуално в неделя можело да има среща на гръцкия премиер и фермерите. Ще се въздържа от по-тежък коментар за това, което си мисля по този въпрос, заяви още Борисов. Той сподели, че няма да каже "бруталните" неща, които мисли, защото са ни съседи, защото векове ще живеем заедно, едно е да го кажат стачкуващи, друго е да го каже премиерът.

 


 


От категорията

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28

Най-важното

Ако бях на мястото на Хинков, бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление-1597650321.png

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-1655541543.png

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Tryabva-smelost-za-prilagane-na-nepopulyarni-merki-sreshtu-visokite-tseni_1678356260.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Изследването показва още, че най-щастливи в Европа са домакинствата, в които има дете

"Евростат": Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1702136612.jpg

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са ...

9 дек. 2023 | 17:42

Министерството подари на децата и уикенд в базата на ведомството в Боровец

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28