Ще бъда безкомпромисен, няма да търпя престъпници с пагон, обяви МВР-шефът

Бойко Рашков уволни и шефа на СДВР: Не може полицаи да пребиват младежи в центъра на София

19314 | 19 май 2021 | 13:07

"Не виждам основание за оставката си. Обясних нещата. Съжалявам, че казах това нещо", обясни министърът скандала с репликата си, че би уволнил водещите на бТВ, които го интервюираха

-1502981181.jpgГеорги Хаджиев-1621422403.jpg

Допусналите нарушения служители в структурите на Министерството на вътрешните работи ще бъдат поканени да напуснат. Няма да търпя полицаи да се превръщат в престъпници с пагон, докато разследват престъпления.

 

Това обяви служебният вътрешен министър Бойко Рашков на брифинг в Пловдив, където отиде заради акцията, при която бяха арестуваши шефът на Трето РПУ и още шестима полицаи.

 

Той заяви твърдо, че рокадите в ръководството на ОДМВР в Пловдив са неизбежни. Рашков съобщи също, че днес е сменил шефа на СДВР заради полицейско насилие по време на протестите

„Ежедневно работим по кадрови въпроси. Мога да ви кажа, че от днес Столичната дирекция на вътрешните работи има нов ръководител (досегашният бе Георги Хаджиев, бел. ред.). Не мога да приема, че ръководител, който е гледал спокойно как пребиват младежи, протестиращи в центъра на София и то под прозорците на Министерския съвет, можем да останем равнодушни. Трябва да изкореним това. Надявам се, че стилът на работа на тези служители трябва да се промени. В закона ясно е разписано какви са правомощията. Но в него не пише, че трябва да се пребиват деца. Докато съм министър – ще бъда безкомпромисен. От днес има понижени директори на областни дирекции и в страната”, каза още Рашков, цитиран от Нова тв.

 

Припомняме, че Хаджиев беше главно действащо лице около организацията на полицейския отпор срещу протестиращите миналото лято. Той ще бъде преместен на работа в жандармерията.

По повод началниците на службите за сигурност, които са в неплатен отпуск, Рашков посочи, че според него не е редно ръководителите на важни ведомства в страната да си вземат почивка.

„Премиерът ги покани на среща, но те изпратиха свои заместници. Поканата се повтори – не мога да кажа кога ще се случи срещата, след което ще се вземат законови мерки срещу високопоставени длъжностни лица, които са се отклонили от служебните си места и изчакват, надявайки се, че няма да бъдат освободени от длъжност”, категоричен е министърът.

Рашков отрече, че се прави чистка в МВР.

„Чистка означава, когато идва като министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, който е повикал всички регионални директори в София им е разпоредил всеки да си подаде оставката, а той да реши кои да приеме и кои да откаже. Избрал си е удобни хора, всички останали е освободил до един”, обясни той.

"До момента сме освободили двама души в пенсионна възраст, другото са лъжливи обвинения и спекулации. Те прекаляват с обвиненията, но аз имам документи и няма да позволя спекулации", каза още Бойко Рашков.

"Разследването тече от няколко месеца и се стига до реализация. Няма да посочвам конкретни данни, защото това ще попречи на разследването. Каквото ви е казал колегата от прокуратурата Попов, това може да бъде разкрито", каза Рашков по отношение акцията в Пловдив.

"Тук съм, за да се видя с директора на областната дирекция на МВР, защото това е удар по полицията. Още със стъпването си в длъжност съм изразил становище, че ние няма да търпим подобни прояви. Прокуратурата ще си свърши работата", каза Рашков и заяви, че ще има промени в кадровия състав на МВР, където е необходимо.

"Нямам намерение да правя политика и затова прокуратурата ще бъде оставена да си свърши работата, както е цивилизовано", каза още министърът.

Той заяви по повод изборите, че вече има дела за купуване на гласове на предишните избори и прокуратурата работи по тях. Според него трябвало да се обявяват партиите, за които се купували гласове, за да знаят избирателите.

На въпрос за уволнението на главния секретар Ивайло Иванов без мотиви, Рашков заяви, че има такива и това било насилието над протестиращи на протестите миналото лято.

"Ако има управление, което посяга на децата ни, няма да останат млади хора в България съвсем. Аз лично видях ранено момче", обясни той.

"Не виждам основание за оставката си. Обясних нещата. Съжалявам, че казах това нещо. Имам много работа и не стои въпросът за оставка", обясни той случая с репликата си, че би уволнил водещите на бТВ, които го интервюираха.

По повод назначението на дисциплинарно уволнената от КПКОНПИ и кандидат-депутатка на Васил Божков Елена Фичерова той отговори лаконично: "Накрая аз я убедих да направи изявление, в което всички ще прочетете истината и тогава ще искате от нея обяснения. Няма нужда аз да говоря от нейно име. Ще се уверите във фактите, изнесени от самата нея".

 


От категорията

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник

"Наглост и спектакъл" - гръцкият бизнесмен Каламарис с обвинения към Зартова и нейн бивш заместник. Снимка БТА--Naglost-i-spektakal----gratskiyat-biznesmen-Kalamaris-s-obvineniya-kam-Zartova-i-neyn-bivsh-zamestnik_1708640139.png

Каламарис призова депутатите да поканят на изслушване главния архитект на София ...

23 февр. 2024 | 00:12

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов

Прокурор Зартова: В Софийската районна прокуратура никога не е имало чадър над убития Мартин Божанов-Prokuror-Zartova--V-Sofiyskata-rayonna-prokuratura-nikoga-ne-e-imalo-chadar-nad-ubitiya-Martin-Bozhanov_1708635276.jpg

В конкретния случай с господата гръцки раждани постановлението, с което те са ...

22 февр. 2024 | 19:41

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53