Бойко Рашков: Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност

Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност, добавя той

Рашков: ДАНС са отстрелвали куци глигани в гората, вместо да следят за транзакции от над 30 000 лв

21335 | 12 дек. 2021 | 11:07

Борислав Колев е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и е възлова фигура в схемата за това престъпление:, каза Рашков


"Не мога да допусна, че служител на МВР може да принуждава прокурор какво да направи. По-скоро ми се струва, че е обратното", коментира Бойко Рашков обвиненията от страна на прокуратурата, че е оказван натиск върху разследването на скандала с АМ "Хемус".

По думите на Рашков антимафиотите правят всичко възможно да бъде проследен пътят на парите за строежа на магистралата.

"Те ще си имат някакъв повод да не подкрепят, защото иначе тяхното противодействие на промените, които ще се извършват или действията на самото правителство, те няма как да оправдаят пред обществеността. Ще се опитат с личност каквато съм аз. Българската общественост няма да се подведе. Подобни разкрития на МВР в последните 7 години не са правени и то точно за дейността на тази партия, която в момента търси под вола теле", каза Рашков в отговор на думите на Тома Биков, че ГЕРБ няма да подкрепи коалиционното правителство заради присъствието му в него.

Той допълни, че има доказателства, които ще доведат до разследване на действащи депутати.

 

"Колкото повече хора разберат сериозността на разследването за стотици милиони левове от държавния бюджет за мнимо строителство на АМ "Хемус", толкова по-добре. Толкова по-добре и за бъдещето, когато ще има и други управляващи, които няма да смеят да си позволят лукса да използват едни много удобни за присвоителна дейност конструкции като инхаус". 

Това каза пред БНР Бойко Рашков, действащ министър на вътрешните работи, номиниран да остане на поста и в новото правителство. 

 

Той съобщи, че МВР работи по разследване на сходни случаи

"Някои станаха публично известни - ремонтите на язовирите, които са малко повече от 400 у нас и за които са отделени огромни пари от бюджета и до сегашния момент не се знае в чии джобове са попаднали. Подобно разграбване не познаваме в близките десетилетия. Схемата на източване е почти идентична с начина на движение на бюджетните средства за автомагистралите. Има и други направления, в които се работи, свързани са с крупни суми и са разходвани с лека ръка, безотговорно. В нашата страна много се краде". 

 

Рашков подчерта, че част от парите са отивали и зад граница:  

"Всяка банка при транзакция над 30 000 лева трябва да информира финансовия сектор на ДАНС, това е правено. Но от тази агенция не са предприемани прозрачни действия, за да се види какви са основанията за изтегляне на необичайно голяма сума от лице, което може да тегли такава сума. Към онзи период - миналата година, ръководството на ДАНС е преследвало куци глигани в гората и ги е отстрелвало. Ползван е механизъм за присвояване на големи финансови ресурси без какъвто и да е контрол, защото контролните органи са били подчинени на тези, които са движели подобни механизми". 

 

В предаването "Неделя 150" министър Рашков допълни, че Борислав Колев е концентрирал в себе си огромно количество финансови средства и е възлова фигура в схемата за това престъпление

"Има сведения за лице, което е било в контакт с него, подписвало е документи в банката, то е видяло огромно количество пачки от по 100 лева. За услугата това лице и получило джип като награда. Установено е лицето. Установената обстановка се неглижира от прокуратурата, изтъква се на преден план епизод от професионалните спорове между разследващите и прокуратурата. Прокуратурата е съзнателно неактивна в тези разследвания. Прокуратурата, ръководена от Иван Гешев, забавя хода на разследването, защото този ход ще доведе до отговорни фактори в управлението на страната до април тази година. Съмнявам се, че тази нереформирана прокуратура в настоящия момент би могла да изведе едно такова разследване с национално значение до успешен край... Прокуратурата предпазва бившите управляващи от наказателна отговорност в много случаи". 

 

 


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58