Контрабандистите баща и син Димитрови посещавали и Бойко Рашков в МВР, и Асен Василев във ФМ

Рашков и Петър Тодоров със скандални подробности пред парламентарната комисия за ОПГ-то в митниците

Контрабандистите баща и син Димитрови посещавали и Бойко Рашков в МВР, и Асен Василев в МФ

22684 | 23 апр. 2024 | 15:10

Шофьорът на Бойко Рашков посрещал Стефан Димитров на служебния вход на МВР, Тенчо Тенев завел контрабандиста на банкет на КАТ

Контрабандистите баща и син Димитрови посещавали и Бойко Рашков в МВР, и Асен Василев във ФМ
-Kontrabandistite-bashta-i-sin-Dimitrovi-poseshtavali-i-Boyko-Rashkov-v-MVR--i-Asen-Vasilev-vav-FM-_1713885353.jpgБойко Рашков с баща и син Марин и Стефан Димитрови-Boyko-Rashkov-s-bashta-i-sin-Marin-i-Stefan-Dimitrovi_1713894411.jpg

Продължават да излизат скандални факти от срастването на власт и престъпност в МВР, в Министерство на финансите и агенция "Митници"

 

Обвинените за участие в престъпна група за контрабанда, подкупи и търговия с влияние баща и син Марин и Стефан Димитрови са посещавали както сградата на Агенция "Митници", където са се срещали с Петя Банкова, така и Министерството на финансите, където са посещавали министър Асен Василев, така и кабинета на вътрешния министър Бойко Рашков в МВР.

 

Това стана ясно по време на заседанието на временната комисия, която проверява за корупция в митниците и "евентуалната роля на Асен Василев".

 

Според справката на МФ Димитрови са посещавали Асен Василев в централата на Министерството на финансите два или три пъти в края на 2023 г. Двамата са преминали през един от входовете, съпровождани от експерт от политическия кабинет на министъра (Лъчезар Ставрев) и влизането им не е било записано. Информацията е добита от писмени обяснения, снети от отговорника на охранителите във фирмата, която предоставя охранителните услуги на МФ. Миналата седмица служебният министър Людмила Петкова разясни, че видеото от камерите в министерството се пази само месец, а за Димитрови няма записи нито в дневника на посетителите, нито в деловодната система на министерството.

Депутатите изслушаха във вторник председателя на ДАНС Пламен Тончев.  По думите му ДАНС е установила само една комуникация между Асен Василев и Стефан Димитров и тя е за назначаване на Недан Хаджиев за директор на Областната дирекция (ОД) на МВР – Хасково.

След като въпросното назначение се провалило, впоследствие бил търсен пост за Хаджиев в митниците. "Буквално последните дни преди реализацията на ДАНС на това лице се търсеше място за назначаване на висока позиция в Агенция "Митници", но не се стигна до такова назначение", заяви Тончев. По този въпрос миналата седмица Асен Василев обясни, че е предлагал назначението на Хаджиев, защото той е допринесъл за много нисък дял на купените гласове на последните местни избори.

 

Отговорът на МФ изчете председателя на комисията Тошко Йорданов, който обяви, че Асен Василев е излъгал, че не е познава Димитрови.

 

Комисията за разследване на корупция в Агенция „Митници” изслуша бившият вътрешен министър Бойко Рашков и бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров. След изложението си пред комисията, Рашков демонстративно си тръгна и така не даде възможност депутатите да му задават въпроси.

 

"Стефан Димитров е вкарван в МВР през служебния вход от шофьора на Бойко Рашков", разкри пред депутатите в комисията за ОПГ-то в агенция "Митници" бившият главен секретар на МВР Петър Тодоров, назначен на поста по предложение на Бойко Рашков.

 

"Стефан Димитров съм го виждал многократно да влиза в сградата на МВР от края на 2021 г. Това, което правеше впечатление, е, че спираше кола Ауди откъм уличката, която е забранена - откъм градинката. В някои случаи съм го виждал да влиза през транспортния ход, което не е редно. Външните лица трябва да минават през главния вход и да бъдат записвани. Лицето беше посрещано от шофьора на г-н Рашков. Засичал съм го и пред кабинета на г-н Рашков", изнесе скандалните факти Петър Тодоров.

"Влизането през транспортния ход не е обичайна практика. Това е входът откъм църквата на "Св. Седмочисленици". Оттам излизат автомобилите на МВР. Не съм виждал да влизат там други лица. Откъм транспортния вход няма книга за посещения", обясни още той.

"Тези лица бяха много често в ГДНП при директора тогава Венцислав Кирчев. Знам, че лицето често е ходило и в КАТ-София при Тенчо Тенев. Включително съм чувал коментари от колеги, че "този със затъмнените стъкла" пак е спрял пред сградата", продължи със скандалните си разкрития пред депутатите Петър Тодоров.

"Стефан Димитров на един семинар на КАТ през пролетта на 2022 г. е присъствал на масата. Нещо като Нотариуса на Боровец. Там е бил и въпросният Тенчо Тенев като организатор на банкета",
сподели още бившият главен секретар на МВР.

"През 2022 г. разбрах, че лицата са обект на разработка от ДАНС", обясни Петър Тодоров.

 

Бойко Рашков посочи пред комисията, че познанството му с Марин Димитров е във връзка със сигнал, който той е направил при него като министър. Сигналът, по думите на Рашков, е свързан със „смачкано от прокуратурата“ дело във връзка с бившия министър Мирослав Найденов и бившия премиер Бойко Борисов.

 

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков призна пред парламентарната комисия за корупцията в митниците, че се срещал с обявените за контрабандисти Марин и Стефан Димитрови и обяви, че си празнувал със 100 човека рождения ден в МВР,  на който са били и баща и син Димитрови. 

"МВР явно е парти-център, след като можеш да си поканиш 100 човека на рождения ден. Не знаем какво е имало на гърба на картината", коментира шефът на комисията Тошко Йорданов по повод подарената на Рашков картина от Димитрови, за което свидетелства и изтеклата в медиите обща снимка.

 "Г-н Рашков засили всички подозрения, които имаме, че е участвал в тази корупционна схема", обясни още председателят на комисията.

 

Бойко Рашков каза, че се е срещал с Димитрови във връзка с обстановката около изборите в Хасково и купуването на гласове. "Носиха ми информация за купувачите на гласове", каза Рашков. Той отбеляза още, че Димитрови са обвинени за престъпление, извършвано от средата на 2023 г., а той е бил вътрешен министър до 31 юли 2022 г.

 

Изслушването на Бойко Рашков в комисията за ОПГ-то в митниците започна със скандал. Бившият вътрешен министър обвини Йордан Цонев, че е в основната на купуването на гласове, а депутатът от ДПС се закани да го съди.

 

Гледайте заседанието на комисията ТУК

 

Комисията беше създадена след скандала в Митниците и задържането на бившия вече директор на Агенцията Петя Банкова, която е обвинена заедно с Марин и Стефан Димитрови за участие в организирана престъпна група за контрабанда и пране на пари.

 

На предишното заседание на комисията от писмо на МВР до депутатите стана ясно, че Бойко Рашков като вътрешен министър е посещаван 10 пъти от Марин и Стефан Димитрови, както и от Петя Банкова.

 

Това е станало между май 2021 г. и март 2022 г. Рашков определи случващото се като политическа атака преди предстоящите избори и заяви, че обвиняемите по разследването в митниците са били при него в качеството им на свидетели. А от "Продължаваме Промяната" поискаха Рашков да бъде изслушан в комисията.

 

На въпрос дали смятат, че ще има осъден и дали Бойко Рашков ще понесе отговорност, Станислав Балабанов от ИТН отговори:

„Оттук нататък това е работа на отговорните институции. Ние като народни представители и членове на тази комисия, ще си извървим пътя докрай, ще излезем с необходимия доклад. В лично качество смятам, че този човек и тези хора, по принцип трябва да понесат последствията от свършеното си, защото изпаднахме в тежък абсурд.“

Защо трябва да влиза информаторът през транспортния вход?
Г-н Рашков твърди много неща. Тази комисия не е съд, но тя показва пред обществото какво се случва. И всеки гражданин може да си направи изводите“, каза още Йорданов.
От думите му стана ясно още, че в сряда в комисията ще се изслушват представители на Агенция „Митници“ и Асен Василев, ако дойде.

 


ГЕРБ СДС

От категорията

Български тираджия е задържан с 40 килограма наркотици в Румъния

Български тираджия е задържан с 40 килограма наркотици в Румъния-Balgarski-tiradzhiya-e-zadarzhan-s-40-kilograma-narkotitsi-v-Rumaniya_1716565228.png

Камионът управляван от 52-годишен български гражданин се движел по маршрут ...

24 май 2024 | 18:39

Съдът остави в ареста тримата задържани за отглеждане на марихуана в "Орландовци"

Съдът остави в ареста тримата задържани за отглеждане на марихуана в "Орландовци"-1512718348.jpg

Според съда наличието на 11 кг. суха марихуана, готова за разпространение е ...

24 май 2024 | 17:32

Лимузина с абитуриенти катастрофира в центъра на София

Лимузина с абитуриенти катастрофира в центъра на София. Снимка Фейсбук/Катастрофи в София-Limuzina-s-abiturienti-katastrofira-v-tsentara-na-Sofiya_1716574524.jpg

Предната броня на лимузината е паднала след удара

24 май 2024 | 21:14

Мъжът е с множество травми

Транспортираха с „Кугар“ тежко ранен турист от Рилските езера

Вертолет "Кугар"-Vertolet--Kugar-_1716572017.jpg

Военните успешно локализирали пострадалия и го откарали в МБАЛ "Свети ...

24 май 2024 | 20:33

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08