Искам да знам какво е мнението на ген. Радев по "македонския въпрос", казва шефът на НИМ

Божидар Диммитров: Някой е дал пари на Орешарски да се кандидатира, за да рони гласове

10865 | 28 септ. 2016 | 16:52

Кандидатът на ГЕРБ за президент ще привлече над милион и двеста хиляди гласа, благодарение на организационния талант на Цветанов и дисциплината на партия ГЕРБ.


- Как ще коментирате, проф. Димитров, разслоението в ляво? Това се случва за първи път. Вчера epicenter.bg съобщи и за включването на Александър Томов в надпреварата за президентския стол. Така кандидатите на левицата стават четирима. Какво предстои?
- Разслоението в БСП не е първото. БСП се разслоява непрекъснато. Нека припомним, че именно Александър Томов направи едно от първите разслоения, създавайки партия. Други видни дейци на БСП също направиха това, но партиите им много бързо умряха. Както и партиите, които се откъснаха от СДС. Те просто повтарят това, което се случи в дясно навремето.

- Какви гласове ще привлече Александър Томов?
- В рамките на шегата – ако всички привърженици на ЦСКА гласуваха, то Александър Томов щеше да спечели изборите, защото само Левски има повече фенове, отколкото ЦСКА в България. Но казват, без да съм сигурен, че е така, но щом казват вероятно има и нещо вярно, че той е обезкостил ЦСКА. Тогава за какво да си говорим!

 

 - А какъв кандидат е Пламен Орешарски? Появата му изненада всички. На какво разчита? Кой стои зад него? Имате ли отговори на тези въпроси?
- Орешарски е повече от ясен. Някои му е дал пари – не знам кой е, макар че има сериозни предположения, да рони гласове. Той няма никакви шансове, абсолютно никакви. Но срещу определена сума, каквато дават във Биг Брадър и човекът се явява. И така, 100 000 гласа да отцепи, някой ще ги спечели.

- Кой?
- Или ген. Радев, или кандидата на ГЕРБ.

- Какви шансове има Ивайло Калфин, възможно ли е тези отцепени гласове да отидат при него? Все пак той е политик със сериозен стаж.
- Мисля, че той е един сух и случен чиновник в очите на избирателите и в никакъв случай няма да стигне до балотаж, ще вземе не повече от 3-4%. Нали това е енигмата? Мисля, че никой няма да има повече гласове от ГЕРБ, но може би няма да им стигнат да спечелят от първи тур, така че вероятно ще се стигне до балотаж. 

- А Татяна Дончева? Тя влиза в надпреварата с доста висок рейтинг.
- Що се отнася за Век 21 – то това е най-малкото лява партия и мисля, че и Татяна Дончева не настоява за това. Докато беше в БСП тя прие няколко закона, които защитаваха един мафиотски бос - Ванко 1 и проституцията в България. Законът за досиетата също беше нейна инициатива, която поряза хора, които традиционно гласуват за БСП. Това са бившите ченгета. И не случайно за нея се шири тихомълком приказката, че тя е „адвокат на мафията“ и най-малкото тя може да се представя за лява партия.

 

- Ген. Радев набира скорост в кампанията си. Влиянието му расте, за един месец има 25% доверие, вече са известни позициите му по много въпроси. Вие какво мислете за него?
- Не знам какво да мисля, защото нищо не знам...Знам какво може, може да лети на 20 м. от земята, което е много опасно, знам, че може да прави страховити лупинги.
Но аз не знам какъв ще бъде като президент. Като държавен глава той трябва да определи преди всичко каква да бъде балканската ни политика. 


Аз не знам дали знае какво представлява „македонският въпрос”, не знам дали неговата партия, от която той се явява, макар че формално е от инициативен комитет, но всички знаем, че е от БСП, не знам дали знае, че тя е извършила и още не се е извинила за най-страшното престъпление спрямо българския народ, което няма аналог в световната история.


При независимо българско правителство на Георги Димитров през 1946 год. Българската комунистическа партия, на която БСП не се свени да каже, че е наследник, отцепи част от населението на един български окръг – 250 000 души и насила ги денационализира. Обяви, че те вече не са българи, а македонци. За това престъпление БПК не се извини. Тя се извини за други работи по време на комунизма, но не и за това.

И аз се питам – ген. Радев, при определен външен натиск, вие ще направите ли същото? Питам, задавам въпрос. След като няма извинение и се смята за нормално, защо да не го направят още веднъж при определен външно-политически натиск, който винаги е възможен.

- Следите ли кандидат-президентската двойка Красимир Каракачанов-Явор Нотев? Тя се изявява на терена на "патриотичното", към което вие имате особени пристрастия.
- Що се отнася до кандидата на патриотите мисля, че има големи шансове да отиде на балотаж, тъй като в момента патриотичната вълна е доста силна. Българският народ сякаш взе да се събужда. Разбира се, много хора се съмняват, имайки предвид многобройните съюзи, които е сключил и в ляво, и в дясно – веднъж преди едни избори го направи три пъти в рамките на две седмици. Но само хората, които внимателно следят политиката, знаят това. Обикновеният избирател не знае и ще гласува за него.

 

-- Какви са шансовете на Трайчо Трайков за „Дондуков 2“?
-
Кандидатът на РБ едва ли ще получи повече от 4-5%, 5-6 максимум. 

- За кого работи това разслоение на политическата сцена? За кандидата на ГЕРБ ли?
- Ако бяхме в 30-те години, ситуацията би  работила за установяване на военен преврат и налагане на тоталитарна диктатура.  Днес положението в България на партииното поле е същото като това, което беше през 1931-1934-та година – множество партии, крилца и перца, откъснали се от основните партия, управляваше се чрез безпринципни коалиции. Като се даде хляб и пари на последователите си, измисляха се нови кметства, нови щатни места и държавният бюджет отиваше за заплати на безброй чиновници. Дойде 19-то майският преврат и народът изръкопляска. Това беше единственият, посрещнат с радост, държавен преврат. На царя му хареса и започна да управлява така – със забранени политически партии, избори в Народното събрание и така чак от 1938 г. година -  кандидатите за депутати се явяваха само в лично качество, а не от партии. Така че всеки знаеше убежденията им – всеки се явяваше сам, с името си.

- Защо ГЕРБ забави толкова обявяването на кандидата си?
- Всеки умен политик би направил същото, а Бойко Борисов безусловно в момента е най-умният политик в България. Първо, спестява разгром на кандидата в медиите, които нямаше да се посвенят да измислят несъществуващи компроматни неща и ситуации.

- Каква кандидатура ще представят в неделя? Възможно ли е това да е Цецка Цачева?
- Не знам. Казано честно, не знам. Често се виждам с Борисов, чуваме се и по телефона, но по взаимно споразумение не си говорим за политика. Говорим си за история, за големи и малки базилики, за други работи. Знам обаче, че неизвестният засега кандидат на ГЕРБ ще привлече традиционните гласове за партията – малко над милион и сто хиляди. Ако Цветан Цветанов успее, благодарение на организационния си талант, който наистина е съвършен, да ги активира в деня на изборите.
Но знаем от един виц, че Цветан Цветанов може да спечели избори за ГЕРБ, дори и в Германия.
Анекдотът е следният:
Меркел видяла, че губи частичните избори в провинциите и помолила Бойко Борисов да й даде един консултант. Бойко изпраща Цветан Цветанов.
В 19.00 ч., когато вече може да се каже кой печели Меркел пита Цветанов: „Как сме? Кой печели?”
Той казва: „Много добре! Вашата партия е на второ място.”
Тя пита уплашена: „Кой е на първо място?”
Цветанов казва: „Е, как кой? ГЕРБ и Бойко Борисов”.

Така че когото и да посочи Бойко, той ще спечели, стига да има дисциплина, дори и от твърдото ядро. Но според мен ГЕРБ ще привлече хора и от периферията.

 

- Мина ли ви гневът от „македонския случай“ с поругаване на исторически паметник?
- Не! Това което се случи е част от македонската държавна политика. Този тиквеник, не го наричам човек, защото не е човек. Той посяга на мъртви, а това не е редно – в цял свят е прието. Да си говорим честно във Франция и на други места има и нацистки военни гробища. И Рейгън на времето беше направил голям скандал – не чак толкова голям, че положи венци не на обикновено гробище, на вермахта, на немската армия, а на гробище на дивизия на СС.

- Каква плоча и била издигната?

- Този паметна плоча, която издигнаха формат А4 войници от 68-ма бригада специални сили, е в памет на всички, не само на българските 3 000 войници, а и на 6 000 сърби и по 2 000 французи и гърци. И там имаше и техни представители – от Гърция имаше няколко генерали, а македонците не дойдоха – те отидоха на отделно поклонение на сърбите няколко седмици по-рано. Но такава е  държавната политика на Македоншя - да изличават всичко българско. Всякакви надписи на български не само на гробищата, а всички  са ги изличили още 1966-та година. Сега ги възстановяваме, аз съм възстановил над 10. Гробищата са вандализирани. Не може така, това е държавна политика. Тя продължава и днес.

 

- Защо македонският журналист Миленко Неделковски си позволи подобно поведение? Всички останата учудени, гневни, омерзени.
- Нямаше да го направи, ако нямаше подкрепа от държавата. Външният министър обяви, че плочата е била незаконна. Веднага искам да кажа, че не е така от международно-правна гледна точка. Този въпрос в света се урежда чрез Женевската конвенция за водене на война. Аз я знам наизуст, тъй като съм възстановил военни гробища не само в Македония, а и в Сърбия и другаде. Тя гласи следното: „Всяка държава, независимо от каузата на войната, която е водила – справедлива или несправедлива – има право да изгради военни гробища или военен паметник на мястото, където са погребани нейни войни”. Тоест момчетата от 68-ма бригада са постъпили в съзвучие с Женевската конвенция. Тя се спазва от всички нормални държави.

Дори руснаците са пазели всички немски военни гробища след 1945 г. и естествено сега германците ги възстановяват. Имат и общи военни гробища. Ние също имаме общи – в Тутракан имаме на румънци и българи, например.

„Мъртвият не ни е враг” е написал Димчо Дебелянов. Това е още преди Втората световна война, по време на Първата. Било е прието още тогава – с мъртвите се отнасяли с уважение. Дори французите са погребали наш генерал с почести и военна музика – ген. Климент Черов. И ние сме го правели.

 

- Чувствате ли се обиден? 
- Обиден съм като българин. Персонално, не. Едно такова говедо не може да обиди Божидар Димитров, не е на равнище. 

- Ще има ли ответна реакция от ваша страна?
- Утре ще изправя да купят макарони и ще ги изпратя на Груевски, министър-председателя на Македония като намек, че ще гледа Европа през крив макарон. Говоря сериозно! 

- Какъв отзвук ще има „македонският случай” върху кандидат-президентската кампания?
- Ще усили позициите на патриотите, преди всичко. Но и на Бойко Борисов, тъй като този път беше безкомпромисен.

- Заявихте, че ще възстановите поруганата плоча. Ще го направите ли?
- Писаха, че ще възстановя три паметника, но всъщност ще са само два, тъй като Краси Узунов и ген. Попов ми се обадиха и казаха, че ще правят отделен инициативен комитет. Обясниха, че ще правят и параклис, освен паметника.

А паметникът на Каварналиев вече съм го правил. Беше две години пред музея, но те не разрешиха, защото бил висш офицер, а войнишките гробища били за войници. А той е един от тези, който определят завоевателната политика на България спрямо Македония. А след това излезе книга „История на град Валандово”, където пише, че полк. Каварналиев е спасил Валандово и околните села от клане. Историята е такава: гърците били 40 000 души, а той ги спира с 3 000 човека. После сядат да се почерпят в чест на победата, а той припада. Един шрапнел му е прерязал вена на крака и той пада и умира. Не се усеща това от адреналина.

- Възможно ли е българи и македонци да загърбят противоречията си? Ще доживеем ли този момент?
- Ще бъде много трудно! Мнозина се чудят, включително и на Запад, че основният им враг са албанците. Те настъпват и постепенно превземат територията им.

- Как?
- С пари. Предлагат три пъти повече за един имот и македонецът си мисли – с тези пари ще купя три апартамента в София, ще взема българско гражданство и шапка на тояга. Ще давам под наем, а в другия ще живея с жената. Това е единият метод. Другият е „со курец ще ги победя”. Тоест те произвеждат много деца, а македонците като нас – по едно-две. В резултат ги притискат демографски.

- Ще дойде ли време тази агресия спрямо българското да отмине?
- Едва ли! Нацията им е построена върху част от българската нация. 1 мил. и 200 хил. души са откъснати от българската си същност, от българските си прадеди и им се обяснява, че са македонци – народ без нищо общо с българите. Затова се заличават стотици паметници – не само военни, но и църкви и манастири. На тях пише: „Построено от българите в Битоля, 1864 г.”. това се заличава, хвърля се и се слага надпис на македонски, че е построена 1864г., ама българи няма. Същото е и с паметниците на откраднати от нас и от гърците герои. Но това  не може да продължава вечно! Защото затвореността на комунизма и липсата на информация вече не съществуват. Те не пускаха нито една българска книга или вестник за всички 45 години. Беше прожектиран един единствен български филм „Крадецът на праскови” и то защото там един красив пленник взима жената на български офицер.


Но днес не може така – комуникацията произлиза от всякъде. Те дори гледат нашата телевизия „Планета”, защото певиците са по-хубави, по-млади от сръбкините. Така че прониква от всякъде информация. Те масово гледат чалга, те са на по-ниско равнище от нас.
Младото поколение вече не знае сръбски, защото не го учи. Той е по-труден, с падежи. Като руския за нас.

- Все повече македонци искат българско гражданство. Защо?
- Вече 10% от македонското население има българско гражданство. Това значи, че в заявлението са написали: „Аз съм българин, произхождам от стар български род...еди-какво си. Измислици! „Баща ми бил член на ВМРО”, такива глупости. Това един ден ще гръмне. Докато половината от населението стане български граждани, за сега са 120 000. Те дори гласуват у нас – в Петрич, в Сандански.


От категорията

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия

"Фигаро": Украйна е все по-изолирана на фона на Русия--Figaro--Ukrayna-e-vse-po-izolirana-na-fona-na-Rusiya_1702022050.jpg

На този фон блокирането на следващия транш от помощта в Конгреса на САЩ ...

8 дек. 2023 | 09:53

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение

Удобството не e въпрос на привилегия, то е необходимо условие за успеха на съвременното лечение-Udobstvoto-ne-e-vapros-na-privilegiya--to-e-neobhodimo-uslovie-za-uspeha-na-savremennoto-lechenie_1701946691.jpg

Единственият сериозен напредък в детското здравеопазване през 2023 г. е ...

8 дек. 2023 | 08:01

Гадателката на Берлускони: В САЩ републиканците се връщат на власт, проблеми при ротацията у нас

Не бива да се плашим от роботите. Те няма да вземат работата ни, казва Теодора Стефанова-Ne-biva-da-se-plashim-ot-robotite--Te-nyama-da-vzemat-rabotata-ni--kazva-Teodora-Stefanova_1702050052.jpg

Тя бе категорична, че високосната 2024-та е изключително подходяща за сватби. ...

8 дек. 2023 | 16:48

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали

Иван Френкев: Около КЗП ври и кипи! За една година комисията затъна в скандали-Ivan-Frenkev--Prezidentat-Radev-tryabva-da-nosi-otgovornost-za-deystviyata-na-sluzhebnoto-pravitelstvo_1663915451.jpg

Ръководство не работи с министъра на икономиката и не ходи, когато го извикат ...

8 дек. 2023 | 16:38

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25