Брижит Макрон се опита да хване ръката на съпругата на крал Чарлз III - кралица Камила, докато поднасяха цветя пред британския мемориал в Нормандия, за да отбележат 80-годишнината от десанта в Деня „Д“ в четвъртък, 6 юни.

 

Първата дама на Франция и кралицата, облечени в бяло, положиха венците си и се изправиха, за да отдадат почит. В този момент Бриджит Макрон протегна ръка към английската кралица. Тя сякаш леко стисна ръката на Камила, преди тя да се отдръпне и двете да застанат на разстояние и мълчаливо до паметника.

Това се случи след като те се присъединиха към крал Чарлз III, Еманюел Макрон и ветерани на възпоменателната церемония в памет на десетките хиляди загубени животи при боевете на нормандския бряг.

 

Според кралския протокол обаче ръкуване с английската кралица е допустимо единствено ако тя прояви желание за това първа. Хладната реакция на Камила към френската първа дама създаде „неудобна ситуация“ по време на мемориала, написа британския всекидневник Daily Mail.

 

Припомняме, че и преди е имало подобни нарушения. 

 

През 2017 г. по случай 150 рожден ден на Канада Дейвид Джонсън беше заснет да докосва леко лакътя на кралица Елизабет II по време на събитие в Лондон. 

 

Тогава той обясни пред английските медии, че докато двамата са слизали по стълбите, той е искал да се увери, че кралицата няма да се спъне по стъпалата. 

 

„Малко е неудобно това слизане от Канадския дом до площад „Трафалгар“, а и килимът беше малко хлъзгав, така че си помислих, че може би е уместно да наруша протокола, просто за да съм сигурен, че няма да се спъне“, обясни тогава той в своя защита.