Брикел стартира план за енергийна трансформация „Brikel Re Pоwer”

Инвестицията от малко над 30 милиона евро е осъществена при пълно самофинансиране

Брикел стартира план за енергийна трансформация „Brikel Re Pоwer”

7708 | 9 юни 2023 | 14:01

Христо Ковачки, Sustainability Transformation Lead, за програмата BRIKEL RE POWER: Трансформацията на българската енергетика - въпрос на време и увереност


Във връзка със започната програма – BRIKEL RE POWER, свързана с трансформацията на Брикел ЕАД, от дружеството информират за вече започнатите, вече свършените и предстоящите стъпки.

ТЕХНИЧЕСКИ РЕСТАРТ

Задължителното обследване преди голяма крачка, свързана с енергийната трансформация на Брикел, изискваше обновяване на ключовите мощности на централата. След този предстартов период, разделен на 3 етапа, първата електроцентрала, построена в маришкия басейн, получава шанс за своята нова история.

1 етап – обследване, предпроектна и проектна фаза – приключен април 2022 година

2 етап – През 2022 година започнахме най - мащабния капиталов ремонт на горивната инсталация, което подобрява качествено работата на централата

- През Март 2023 приключи капиталовият ремонт на парогенератор 1, като бяха подменени над 90% от всички компоненти на горивната инсталация. Монтирана е нова топлоизолация и защита от висока температура на пещна камера, таван и газоходи.

- В ход е реконструкцията на парогенератор 2 и 5, като тази на 2-ри парогенератор вече е на своя финал. Подменени са :

-хладен конус на пещна камера

-таванен паропрегревател над конвективна шахта

-нов въздухоподгревател

-основен ремонт на електрофилтър и изходящи газоходи към димни вентилатори

3 етап е посветен на реконструкцията на последните 2 парогенератора, които са в резерв и могат да заменят вече обновените при необходимост. Плановете са рехабилитацията на парогенератор № 4 да завърши до края на м.октомври 2023 година, а на парогенератор №3 до края на календарната година.

Това са ремонти, които рестартират производствените мощности на предприятието. Инвестицията от малко над 30 милиона евро е осъществена при пълно самофинансиране, без нито едно евро подпомагане от държавен или европейски бюджет.

Успоредно с това започна и изграждането на втора инсталация за очистване на димните газове за постигане на необходимото качество на въздуха, съгласно европейското законодателство.

На този етап разпалването е на мазут, като планираме в бъдеще мазутът да бъде заменен с природен газ.

Етап 2 и 3 ще дадат възможност за безпроблемната работа на централата по време на активния сезон. Екшън планът на Брикел ще завърши в рамките на декември 2023/ януари 2024 година, когато ще бъде факт обновяването и на последния парогенератор. Пълната промяна ще ни даде потенциал за нова история – тази, която ще е свързана с реализиране на целите ни за чистото и устойчиво производство.

ЗАРЕДЕНИ С ЕНЕРГИЯ

Брикел заема важно място в енергийната система на страната не само с производството на електрическа енергия. Тук от лигнитните въглища на „Мини Марица-Изток“ се произвежда обогатено енергийно гориво, което е ценна и незаменима суровина за още много топлоцентрали в страната. Друг производител на подобен продукт в България няма. Също така дружеството осигурява най-евтиното отопление на над 70% от домакинствата на територията на град Гълъбово. Училищата, детските градини, социални домове и обществени сгради в Гълъбово използват напълно безплатно отопление.

Успешно интегрирахме единствени в комплекса Марица Изток биомасата в горивния си микс. Излишно е да казваме, че заменяйки макар и частично биомасата, която е с нулев въглероден отпечатък, вече сме направили стъпка в посока по-зелено и чисто производство. Това е начало на нашата програма и своевременно ще информираме обществото за всеки следващ етап.

Днес можем уверено да заявим, че с приключването на трите подготвителни етапа ще бъдем заредени с енергия да започнем истинската голяма трансформация още в началото на 2024 година.

Трансформацията е процес, които изисква много енергия, но огромният собствен капитал, който вложихме, вече ни поставя на пътя, който Европа е очертала на модернатата, чиста и устойчива българска енергетика.

Сигурни сме, че всеки мегават, произведен в България е действие, на страната на обществото.

Българските граждани имат право на енергия – чиста, устойчива, но и произведена в България.

Христо Ковачки, Sustainability Transformation Lead, за програмата BRIKEL RE POWER: ТРАНСФОРМАЦИЯТА НА БЪЛГАРСКАТА ЕНЕРГЕТИКА – ВЪПРОС НА ВРЕМЕ И УВЕРЕНОСТ

Мениджърският екип на Брикел, начело с изпълнителния директор носят тежестта на решенията по отношение на съдбата на предприятието пред акционерите си, борда на директорите, работещите там и обществото като цяло. Назад във времето те създадоха работна група, която имаше за задача да изследва и намери оптималното решение за зелената трансформация. Личното ми убеждение и преди 10 години и сега е, че устойчиво бъдеще се гради на стабилни основи и с мисъл за диверсификация на горивния микс.

Днес те правят тази толкова важна крачка, защото мащабният капиталов ремонт не е нищо друго освен увереност, че ще стъпват на едни много стабилни основи, за да изградят устойчиво своето бъдеще.

Смятам, че тази стъпка е закъсняла, но също така, че тя е плод на достигната зрялост за вземане на такова решение. Давам си сметка, че без стратегическата рамка на държавата, която да очертава ясен план за трансформация на енергетиката като цяло, процесът е два пъти по – сложен.

От позицията ми на физик, доктор на науките и човек, който познава техническите възможности и перспективи - решенията са повече от начертани. Те обаче са свързани с огромни инвестиции, които изглеждат повече от рискови в несигурна среда. Считам, че ресорните институции могат да фасилитират процеса на трансформация, което ще внесе повече предвидимост.

България има експерти, експертиза и акумулиран европейски опит да случи прехода. Въпрос на време и увереност.

 

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм и Туитър!     

 


ОЗК
Еврохолд

От категорията

Свежа оферта за Великден на Мальовица

Свежа оферта за Великден на Мальовица-Svezha-oferta-za-Velikden-na-Malyovitsa_1713255259.jpg

За по-малко от 700 лв. 4-членно семейство може да се възползва от цели 4 дни /3 ...

16 апр. 2024 | 11:13

Китайската икономика нарасна изненадващо силно с 5,3% през първото тримесечие

Китайската икономика нарасна изненадващо силно с 5,3% през първото тримесечие-1606724706.jpg

Продажбите на дребно и индустриалното производство през март обаче са по-слаби ...

16 апр. 2024 | 11:07

Петролът поскъпна на фона на напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна на фона на напрежението в Близкия изток-petrol--tseni--poskapvane_1702998529.jpg

Това се случи след като Израел обяви, че обмисля как да отговори на нападението ...

16 апр. 2024 | 12:20

БЕХ смени ръководствата на няколко компании в енергетиката

-1444052317.jpg

Направени са промени в "Мини Марица Изток", Националната електрическа ...

15 апр. 2024 | 19:59

Най-важното

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Председателят на ДПС честити професионалния празник на юристите

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България-Peevski--Elitat-na-PP-DB-na-snimki-s-kontrabandisti---tova-e-nechuvan-skandal-_1712661036.jpg

По думите му в сложното и противоречиво съвремие Конституцията е гарантът за ...

16 апр. 2024 | 13:43

Президентът Радев като нищо може да откаже смяната на Стефан Димитров. Бозата е пълна и международна

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

16 апр. 2024 | 10:57

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията коментира исканата замяна на Стефан Димитров с Даниел Митов

Експерт: Няма норма, която да задължи президента да освободи служебен министър

Димитър Марков от Центъра за изследване на демокрацията-Dimitar-Markov-ot-Tsentara-za-izsledvane-na-demokratsiyata_1713260782.jpg

Според него най-вероятната хипотеза в настоящата ситуация е, че докато ...

16 апр. 2024 | 12:41