Европейският потребителски център периодично информира пътниците за правата им при отлагане на полет или загуба на багаж. Снимки: Весела Ванева

По един ден всеки месец на Летище София ще работи „Гише на пътника”

Брюксел: Ако полетът ви се забави с пет часа, връщат ви парите за билета (обновена) (снимки)

10442 | 20 дек. 2015 | 13:57

Въздушният транспорт в ЕС къса нервите на всеки пети свой клиент, установи мрежата от Европейски потребителски центрове

Европейският потребителски център периодично информира пътниците за правата им при отлагане на полет или загуба на багаж. Снимки: Весела Ванева-1450613834.jpgДиректорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов (вляво) и членът на КЗП Константин Арабаджиев представиха инициативата "Гише на пътника".-1450614435.jpg"Гише на пътника" на летище София-1450613724.jpg"Гишето на пътника", отворено на летище София от Европейския потребителски център днес.-1450613533.jpgАсоциация "Активни потребители" разпространи полезни съвети към клиентите на въздушния транспорт.-1450613484.jpg

Имате ли право на парично обезщетение, ако полетът ви се забави с три часа? А ако закъснението е с по-голямо? Отговори на тези и на много други въпроси може да бъдат получени на „Гишето на пътника“, което Европейският потребителски център (ЕПЦ) в България отвори за един ден днес на Терминал 2 на Летище „София“.

През новата година ЕПЦ ще организира такова гише за един ден всеки месец. Целта е да се информират пътниците за техните права и те да получат съдействие, ако възникнат проблеми със закъснения на полети и повреден или изгубен багаж, обясни директорът на центъра в България Игнат Арсенов пред журналисти. Инициативата ще се осъществи с подкрепата на Комисията за защита на потребителите (КЗП), допълни членът на комисията Константин Арабаджиев. Асоциация „Активни потребители“ съдейства с разпространението на брошурата „Какво трябва да знаем при пътуване“.

Кои са основните права при полети в рамките на Европейския съюз?

Право на грижи от страна на авиокомпанията при забавяне на полета над 2 часа. Това включва храна, напитки, безплатно телефонно обаждане, а при по-дълги закъснения – безплатна нощувка и двупосочен транспорт до мястото за настаняване.

Право на обезщетение, ако полетът е забавен повече от 3 часа до крайната дестинация. То обаче не се полага, ако закъснението е заради извънредни обстоятелства извън контрола на въздушния превозвач – гъста мъгла, силен снеговалеж, буря.

Размерът на компенсацията при забавен полет зависи от разстоянието на полета и може да бъде до 250 евро, когато разстоянието е до 1500 км, до 400 евро, когато разстоянието е между 1500 и 3500 км, и до 600 евро, когато разстоянието е над 3500 км.

Ако полетът е забавен или отложен повече от 5 часа, пътниците имат право на възстановяване на сумата за билет, но само ако са решили да се откажат от пътуването си.

Багажът се смята за загубен, ако не пристигне до 21 дни. В този случай, както и при повреждането му се полага обезщетение, което може да дотигне 1223 евро.

При население на ЕС от около 506 млн. души, европейците извършват годишно 870 милиона полета. Мрежата от 30 Европейски потребителски центрове в ЕС, Исландия и Норвегия ( ЕСС-Net) наскоро излезе с доклад за правата на пътниците във въздушния транспорт.

Анализът показва, че те масово се сблюскват с проблеми при пътуванията си. Всеки пети или 22% от потребителите на въздушния транспорт в ЕС признава, че през последните 12 месеца авиокомпании или летища са му късали нервите.

В Топ 3 на непреятностите са отложени полети, загубен или повреден багаж и отказан достъп до полет под някакъв предтекст. Според доклада през 2014 г. оплакванията, свързани с въздушния превоз, подадени във всички ЕПЦ в Общността, са били 6852. От тях 777 са жалбите, свързани със загубен или повреден багаж. Още около 5500 пътника са се интересували какви са правата им при причинено неудобство при полет.

За първите 6 месеца на 2015 г. оплакванията за проблеми при пътуване по въздуха са подали 3450 души. От тях 396 човека са имали проблеми с багажа си.

През 2014 г. най-често оплакванията са идвали от потребители, живеещи в Италия, Белгия, Полша, Испания и Франция. Жалбите от българи, пътуващи със самолети се нареждат на 15-о място сред 30 държави.

През първите 6 месеца на тази година най-много от жалбите са идвали от потребители, които живеят в Австрия, Италия, Полша, Франция, Великобритания и Белгия. България се нарежда на 17-а позиция.

Най-малко оплаквания от пътници със самолети има в Словакия, Исландия и Хърватия.
Жалбите са най-вече срещу авиокомпании, базирани в Германия, Ирландия, Испания, Франция и Великобритания. 46% от оплакванията са получили своето разрешение, а около една четвърт са пренасочени към други органи, показва още докладът.

От началото на годината до 18 декември 2015 г. в българския ЕПЦ са получени общо 990 жалби и запитвания. За сравнение за същия период на миналата година те са били 897. Това се обяснява с факта, че центърът става по-популярен като източник на полезна информация за потребителите и като помощник в разрешаване на проблеми с авиокомпаниите - търговци, регистрирани в друга държава от ЕС, Исландия или Норвегия.

Жалбите в категория „Транспорт” в България от 1 януари до 18 декември 2015 г. са били общо 316. В тази бройка са включени и 97 запитвания, при които не е подадена жалба. За същия период през 2014 г. в ЕПЦ у нас са приети 351 жалби, от които 112 са информационни запитвания.

От началото на годината до 18 декември 2015 г. за проблеми с въздушен транспорт в ЕПЦ са постъпили 194 жалби и запитвания. За сравнение през същия период на 2014 г. са били общо 182 жалби и запитвания.

За тази година до 18 декември за проблеми със счупени или загубени куфари по летищата има 55 жалби. За същото време през 2014 г. оплакванията в тази графа са били малко повече – 76.

Статистиката ни показва, че 41% от жалбите, свързани с въздушен превоз, завършват със споразумение с авиокомпаниите. При 40% няма споразумение, а останалите 9% са препратени към друг орган - помирителна комисия, Главна дирекция „Гражданска въздухоплавателна администрация”  или съда. По правило авиокомпаниите по цял свят трудно се съгласяват да изплащат обезщетение.

От 2016 г. Европейският потребителски център ще провежда инициативата си „Гише на пътника” всеки месец. Целта е да бъдем близо до хората, които тръгват на път, като им даваме информация и съвети как да защитят своите права, подчертаха оттам.


ОЗК

От категорията

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана

Министър Стоянов: Повече български компании трябва да се възползват от Европейския фонд за отбрана. Снимка БТА-Ministar-Stoyanov--Poveche-balgarski-kompanii-tryabva-da-se-vazpolzvat-ot-Evropeyskiya-fond-za-otbrana_1684840647.jpg

По думите на министъра на икономиката Никола Стоянов възможностите, които ...

23 май 2023 | 14:16

Илин Димитров: Този летен сезон ще е по-добър в сравнение с рекордната 2019 г.

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър Димитров откри днес официално новия летен туристически сезон. Снимка БТА-V-nay-stariya-balgarski-kurort--Sv-sv--Konstantin-i-Elena--ministar-Dimitrov-otkri-dnes-ofitsialno-noviya-leten-turisticheski-sezon_1684665570.png

В най-стария български курорт "Св.св. Константин и Елена", министър ...

21 май 2023 | 13:38

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%

БНБ: Ръст на преките чуждестранни инвестиции с близо 10%-Lihvite-tragvat-nagore--BNB-uvelichava-zadalzhitelnite-minimalni-rezervi-na-bankite_1682540126.jpg

Липсата на инфраструктура, индустриални паркове и държавен ангажимент на високо ...

4 юни 2023 | 20:26

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.

"Дойче банк": Вълната от фалити е неизбежна и ще достигне своя пик през 2024 г.-1475228335.jpg

Агресивното повишаване на лихвените проценти с цел укротяване на инфлацията от ...

4 юни 2023 | 15:53

Най-важното

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, останалите партии ще гласуват "против"

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат-Akad--Denkov-vrashta-na-Radev-izpalnen-vtoriya-prouchvatelen-mandat_1685937952.jpg

В петък, Денков и Мария Габриел обявиха, че са договорили структурата и състава ...

5 юни 2023 | 07:04

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45