Снимка: БГНЕС

Ще изкараме фадромите, заканват се блокираните

Бунт на бедстващи шофьори на "Кулата", викат Борисов на границата!

6316 | 2 февр. 2016 | 11:46

Напрежението заради фермерските протести в Гърция ескалира, опашките от ТИР-ове вече са над 15 километра. Блокадата успя да пробие само Димитър Бербатов, който обясни, че бърза да тренировка


Напрежението на българо-гръцката граница ескалира. Над 350 ТИР-а не могат да преминат в Гърция заради фермерите от южната ни съседка, които повече от десет дни протестират и създават проблеми на преминаващите през "Кулата-Промахон" и "Илинден-Есохи", а от днес и през "Маказа", предаде кореспондентът на БГНЕС, който е на мястото на блокадата.

„Докарваме фадромите и блокираме границата! Да дойдат Бойко Борисов, Лиляна Павлова, министри, целият кабинет да дойде тук”, обявиха българските шофьори, които цяла нощ стоят на границата и няма никакъв шанс през ГКПП-Кулата.

15 километра е опашката от ТИР-ове от българската страна, чакащите камиони достигат от Кулата до Дамяница. Шофьорите от цялата чакаща колона се събират на "Кулата" и се заканват да обърнат ТИР-овете на пряко и да блокират границата за абсолютно всички.

Към границата пътува областният управител Бисер Михайлов и началникът на областната дирекция на полицията за водене на преговори.

От гръцка страна ситуацията е сходна. От там български шофьори сигнализираха, че втори ден стоят на 10 километра преди границата, бедстват без храна и вода, и поискаха намесата на Външно министерство за изпращане на нота до гръцката страна заради блокадите.

 

Една от малкото коли, които успяха да пробият блоката на българо-гръцката граница, е луксозната лимузина на футболиста Димитър Бербатов. Около 9 часа сутринта бентлито на топ играча успя да се промуши между все още 3-километровата колона на път за Солун, информира "Монитор". Той махнал за поздрав на българските митничари, като им казал, че бърза за тренировка.

После поздравил и гръцките им колеги, а стачкуващите фермери, които веднага го познали бързо отместили един трактор, за да премине звездата на ПАОК.


И докато нервите не само на българските шофьори на камиони от двете страни на границата са опънати до крайност, то барбекютата на гръцките фермери пушат непрекъснато, цвърчат шишчета и пържоли. На метри от ГКПП –Промахон те невъзмутимо се подкрепят с узо, червено вино и топли мезета, като чакат постоянно инструкции от Солун.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се разпореди тази сутрин към колоната от камиони спешно да се закарат вода и храна. Спешен екип медици също бързо ще потегли за Кулата.

 

Бербатов единствен проби блокадата на границата
Бързам за тренировка, помаха голмайсторът на митничарите
Кулата, България | Публикувано: 2 февр. 2016, 11:47
Разпечатай
прочитания: 1663 |
коментари: 1

Още по темата
Бербатов сам се поздрави за рождения ден
Бербатов сам се поздрави за рождения ден

Тудор ще продължи да мъчи Бербо

Една от малкото коли, които успяха да пробият блоката на българо-гръцката граница, е луксозната лимузина на футболиста Димитър Бербатов. Около 9 часа сутринта бентлито на топ играча успя да се промуши между все още 3-километровата колона на път за Солун, информира "Монитор". Той махнал за поздрав на българските митничари, като им казал, че бърза за тренировка.

После поздравил и гръцките им колеги, а стачкуващите фермери, които веднага го познали бързо отместили един трактор, за да премине звездата на ПАОК.

Колоната от блокирани ТИР-ове на Кулата вече наближава Сандански, съобщи шофьор на камион в колоната. Никой не дава информация докога ще продължи безсрочната блокада за тежкотоварните коли: “На ГКПП “Илинден – Ексохи” леки коли няма да будат пропускани от 10 до 15 часа и от 17 до 22:30 часа, информира говорителят на Гранчна полиция Лора Любенова.

На по-критичната граница “Кулата – Промахон” леки автомобили ще бъдат спирани от 12 до 18 часа. За тежкотоварните камиони забраната е от 13 часа вчера и е безсрочна засега”, допълни гласът на Гранична полиция.

Бившият кмет на петричкото село Симеон Караколев, който сега е шофьор на ТИР се обади тревожно късно снощи по телефона: “Заклещени сме в Гърция на 10 километра преди Кулата. Возя договорен товар и от фирмата ми казаха, че каквото и да става до утре (б.а. - днес) вечерта трябва да се прибера. В хуманитарна безизходица сме, нямаме вода, нямаме храна, изнемогваме. Десетки българи сме в колоната, гръцките полицаи се правят на “дръж ми шапката” и явно толерират стачкуващите фермери, а потърпевшите сме ние. Къде са българските власти, за да ни помогнат? От 4 февруари започва национална стачка в цяла Гърция, ако стоим тук още няколко дни ще изпаднем в бедствено положение”, каза българският шофьор.

Докато нервите не само на българските шофьори на камиони от двете страни на границата са опънати до крайност, то барбекютата на гръцките фермери пушат непрекъснато, цвърчат шишчета и пържоли. На метри от ГКПП –Промахон те невъзмутимо се подкрепят с узо, червено вино и топли мезета, като чакат постоянно инструкции от Солун.

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов се разпореди тази сутрин към колоната от камиони спешно да се закарат вода и храна. Спешен екип медици също бързо ще потегли за Кулата.


Еврохолд

Още по темата

Блокадата на Кулата продължава, чака се по 20 часа (обновена)

-1453379541.jpg

Опашката от тирове е по 15 километра от двете страни на границата, загубите за ...

2 февр. 2016 | 09:13

Трафикът на ГКПП „Промахон-Кулата” е изцяло възстановен

Снимка: БГНЕС-1453922012.jpg

В момента на изхода от България има около 5-6 км колона от камиони, но пунктът ...

27 ян. 2016 | 21:07

Гръцките фермери отново затвориха границата при Кулата – Промахон

Снимка: БГНЕС-1453891473.jpg

Земеделските производители затвориха ГКПП с три вехти и ръждясали ремаркета в ...

27 ян. 2016 | 12:23

Кошмар на границата!

Километрична опашка на "Кулата" заради блокада на гръцки фермери

Снимка: БГНЕС-1453735239.jpg

Патрули на КАТ предупреждават шофьорите, че пунктът е затворен, по-рано бе ...

25 ян. 2016 | 17:19

Най-важното

Вижте текста на документа, Камала Харис и Олаф Шолц, напуснаха събитието по-рано

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария

Десетки страни, сред които тези от БРИКС и Ватикана, отказаха да подпишат декларацията в Швейцария-Desetki-strani--sred-koito-tezi-ot-BRIKS-i-Vatikana--otkazaha-da-podpishat-deklaratsiyata-v-Shveytsariya_1718546453.png

Прави впечатление, че в комюникето няма искания за изтегляне на руските войски ...

16 юни 2024 | 16:59

Не трябва да позволяваме ядрените технологии да се използват за изнудване и агресия

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света

Главчев: Трябва да защитим ядрената безопасност и сигурност на Украйна, Европа и света. Снимка Правителствена пресслужба-Glavchev--Tryabva-da-zashtitim-yadrenata-bezopasnost-i-sigurnost-na-Ukrayna--Evropa-i-sveta--Snimka-Plavitelstvena-pressluzhba_1718528517.jpg

Премиерът акцентира върху постигнатия от България съществен напредък в ...

16 юни 2024 | 12:00

Причина за изборния резултат е и суетата на ПП-ДБ с 60 депутата да поиска цялата власт

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид, ние сме на пързалкята надолу

Радан Кънев: ПП-ДБ няма политическо бъдеще в сегашния си вид-Radan-Kanev--PP-DB-nyama-politichesko-badeshte-v-segashniya-si-vid_1718529359.jpg

Идеята, че защото сме в опозиция и някакви избиратели ще започнат да се връщат ...

16 юни 2024 | 12:15

ЕС с неговите политика в момента е заплаха за европейската цивилизация, заяви лидерът на "Възраждане"

Костадинов: ПП-ДБ трябва да си "изкопаят една дупка и да се скрият, "Величие" е американски проект

Костадин Костадинов: Ще работим за своя група в ЕП-Kostadin-Kostadinov--Opitvat-da-unishtozhat-nezavisimata-balgarska-tsarkva_1717307986.jpg

Според лидера на „Възраждане“, "когато народът не вярва в държавата, ...

16 юни 2024 | 09:43

Вината за тежките резултати на изборите не може да бъде вменявана на един човек, смята той

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели

Атанас Зафиров: Преврат в БСП няма, предстои сериозен разговор защо загубихме 800 000 избиратели-Atanas-Zafirov--Prevrat-v-BSP-nyama--predstoi-seriozen-razgovor-zashto-zagubihme-800-000-izbirateli_1718523576.jpg

"Надявам се традиционният събор на Бузлуджа да се превърне в събор на ...

16 юни 2024 | 10:32

Заявките за реванш са опит да се създаде някакво самочувствие в условия на електорална катастрофа, смята тя

Проф. Румяна Коларова: "Продължаваме промяната" няма никакви перспективи за участие във властта

Проф. Румяна Коларова-1533017967.jpg

Според политолога присъствието на ПП в политическото пространство ще бъде ...

16 юни 2024 | 13:16

Проблем е, че не само компетентните са отстранени от властта, но е отстранен и естественият духовен елит на нацията

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес

Иван Стамболов-Сула: Идея за облагородяване на изборния процес-Ivan-Stambolov--Sula---Dyasnoto--obedinenie-na--dobrite--sili_1675154655.jpg

С намаляването на легитимността изчезва уважението към институциите, а омразата ...

16 юни 2024 | 17:05

Мирослав Мурджов: Има много голяма вероятност част от ПП-ДБ също да се включат в ново правителство

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии

Анализатори: Правителство ще има, ключът е в малките партии-Analizatori--Pravitelstvo-shte-ima--klyuchat-e-v-malkite-partii_1718527377.jpg

Доц. Стойчо Стойчев: По-малките формации са заинтересовани да няма предсрочни ...

16 юни 2024 | 11:35

Левицата! поиска консолидация на левите формации, вече можело и с БСП

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС

Петков: Николай Марков от "Величие" има осъдителна присъда, крил се от правосъдието. Няма място в НС-Rumen-Petkov--Poslednite-tri-parlamenta-sa-chast-ot-destabilizatsiyata-na-sadebnata-sistema_1666092582.jpg

Първи крачки вече се правят. Сега, повече от всякога - осъзнатата необходимост ...

16 юни 2024 | 16:47