Буруджиева: Президентът потърси сигурност за себе си със служебния кабинет

Смяната на шефовете на НАП и митниците е много ключова, заяви политологът

Буруджиева: Президентът потърси сигурност за себе си със служебния кабинет

3970 | 6 авг. 2022 | 17:10

Румен Радев вече започва да понася щети по репутацията си, защото лансира Петков и Василев, смята тя


Президентът Радев е потърсил сигурност за себе си при назначенията в служебния кабинет. Това менние изрази политологът доцент Татяна Буруджиева в предаването „Офанзива” по NOVA News.

Според нея смяната на шефовете на НАП и митниците е много ключова, защото е важно как ще вървят приходите и дали този процес ще може да бъде контролиран от това правителство.

„Имам чувството, че президентът потърси сигурност за себе си, след като при предишните два промотираше различни политически фигури. Сега е заложил – в голямата си част – на хора, които са били в служебни кабинети. Второ – в този служебен кабинет присъстват на ключови места съветници на президента, които са част от неговата администрация. Това са хора, които като че ли нямат проблем да се върнат обратно в „собствената си кожа”, поне като се гледат техните биографии. "Не виждам хора, които биха търсили чрез служебния кабинет някакво развитие”. Това заяви доцент Буруджиева в отговор на въпрос как би определила служебния кабинет на президента Румен Радев.

„Румен Радев вече започва да понася щети по репутацията си. Заради думите му, че тези хора, които слязоха от власт са „най-доброто нещо за бъдещето на България”. Няма значение, че сега ги критикува. Това ще му бъде припомняно. Той беше човекът, който трябваше да бъде активен в този ход. Когато един политик прави грешка – трябва да си я признае. Иначе му се размахва до края на политическата му кариера”.

По думите ѝ може да се каже, че едно от обвиненията към президента, че се опитва да повлияе върху политическите процеси, сега не съществува. „В същото време беше ясно, че този служебен кабинет ще направи доста различни назначения. Като се започне от областните управители. Нямаше обаче много голяма логика за смяната на областните управители, които бяха назначени от предишните служебни правителства”.

Според Буруджиева обаче смяната на шефовете на НАП и митниците е много ключова. „Според мен смяната им е оценка за секторите и начините, по който се развиваха политиките на предишното управление в тези два сектора. Така категорично се показва, че президентът няма доверие в ръководителите на тези два сектора – така, както са работили преди това. Става дума и за два ключови сектора по отношение на работата на самото служебно правителство. Важно е как ще вървят приходите и дали този процес ще може да бъде контролиран от служебното правителство”.

Тя коментира и сваленото доверие от страна на БСП към членовете на партията, които бяха назначени за служебни министри. „По-голям удар към БСП, според мен е, назначаването на Никола Стоянов, който Нинова уволни от ВМЗ. Защото информацията, която той вече дава като информация – директно атакува образа на самия лидер на БСП. Чудя се каква е целта за назначаването му, защото Нинова няма проблем с ръководството на партията си”.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!  


От категорията

Провал! Договорен е слот само за един танкер с втечнен газ през октомври, другите два са отказани
(Видео)

Служебният министър на енергетиката Росен Христов Снимка: БНТ-1660926600.jpg

За ноември и декември не можахме да намерим слотове, които са на икономически ...

19 авг. 2022 | 19:29

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство
(Видео)

Нинова: С тази негативна кампания към мен се цели БСП да се срине и да се сложи удобно ръководство-1660945219.jpg

Аз съм неудобна в политиката от много време, много бой съм понасяла, и това ще ...

19 авг. 2022 | 18:31

10 милиарда лева несъбрани данъци след Асен Василев
(Видео)

Просрочени данъчни задължения на фирми за над 10 млрд. лв. остави след себе си бившият министър на финансите Асен Василев-1656911400.jpg

По време на управлението на бившия финансов министър в списъка на големите ...

19 авг. 2022 | 21:38

Каримански, ИТН: Ние не свалихме кабинета, концентрацията на властта беше при финансовия министър
(Видео)

Любомир Каримански Кадър: БНТ-1660930441.jpg

Неразбираемо е защо в един момент партиите твърдят, че служебният кабинет ...

19 авг. 2022 | 20:32