Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава, казва той

Буяр Османи: Никой не трябва да застрашава правата на българската общност в Македония

3192 | 3 март 2021 | 13:41

Напротив, гражданските организации трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да участват във всички механизми за упражняване на общностните колективни права, пише в профила си във Фейсбук външният министър на РСМ


В обществеността се появиха реакции за отношението и правата на българската общност в Република Северна Македония (РСМ). Тези реакции първо бяха представени като мнения и възгледи на определени граждански сдружения, а след това бяха посочени като проблем от определени официални представители на Република България, пише в своя профил във „Фейсбук“ външният министър на РСМ Буяр Османи, цитиран от македонския вестник “Слободен печат“.

„Позволете ми да отбележа: 


Република Северна Македония има изключително успешен модел на мултиетническа държава. В допълнение към колективните права на по-големите общности съществуват и функционални механизми за защита на по-малките етнически общности. В този смисъл никой не бива да застрашава правата на българската общност в страната и тяхната уникалност; напротив, гражданските организации трябва да бъдат насърчавани да си сътрудничат с властите и да участват във всички механизми за упражняване на общностните колективни права.

 

Веднага представителите на тези сдружения трябва да се свържат с преброителните органи и да поискат подходяща графа в преброяването, за да се определи количественото, демографското и географското разпределение на тази отделна общност, което би допринесло значително за формирането на бъдещите политики и на правителството, и на съответните звена на местното самоуправление и държавата като цяло,“ написа Османи в профила си във „Фейсбук“.

 

 

Източник Агенция "Фокус"


Намери своята история

От категорията

Тръмп подновява масовите митинги през юни

-1610038399.jpg

През март бившият президент заяви, че възнамерява след междинните избори в ...

14 май 2021 | 09:50

Без маска: Отпадат ограничения за ваксинираните в САЩ

-1617954303.png

Президентът Джо Байдън нарече велик ден за Америка решението за отпадането на ...

14 май 2021 | 09:30

Само Чехия и САЩ в списъка с неприятелски страни на Русия

-1560322488.jpg

Според документа, Чехия може да наема за работа в своето посолство не повече от ...

14 май 2021 | 19:26

Путин: Украйна се превръща бавно, но сигурно в антипод на Русия

-1620545381.jpg

Москва ще реагира своевременно на заплахите за страната, произтичащи от ...

14 май 2021 | 16:55