Буяр Османи

Той ще даде послание, че сме сериозно отдадени на прилагането на Споразумението, заяви външният министър

Буяр Османи: Владо Бучковски ще отпътува за София следващата седмица

2337 | 4 дек. 2020 | 19:52

Надявам се, че той ще бъде приет в България на възможно най-високо ниво, за да можем да говорим открито за възможностите за преодоляване на различията още сега, подчерта дипломат №1 на Скопие


Имаме недвусмислена подкрепа не само от Нидерландия, но и от всички държави-членки на ЕС. Проблемът с Република България остава, заяви днес министърът на външните работи Буяр Османи, отговаряйки на журналистически въпрос относно информацията в някои медии, че както Холандия, така и Дания са против началото на преговорите между Република Северна Македония (РСМ) и Съюза, цитират думите македонският телевизионен канал "ТВ 21" и Агенция "Фокус".

Османи каза, че днес е имало реакция от нидерландското посолство в Скопие, което отрича подобни твърдения

„Нидерландският външен министър в нидерлансдкия парламент ясно обясни подкрепата на Нидерландия за началото на преговорите в Северна Македония, отбелязвайки напредъка на страната по отношение на преодоляването на различията и в частта за пътя на реформите“, каза Османи.

Запитан за работата на историческите комисии между България и Северна Македония, Османи каза, че днес е вторият ден, но за повече информация трябва да се изчака краят на срещата.

По отношение на работата на специалния представител за България Владо Бучковски, Османи каза, че предложението за назначаването му е в Министерството на външните работи, съгласувано с министър-председателя, с цел добавяне на допълнителни механизми за възстановяване на доверието и създаване на предсказуемост при изпълнението на споразумението, в условия, когато нямаме посланик в София.

"Мисля, че ролята на такъв мост за комуникация от профила на бивш министър-председател ще даде послание, че сме сериозно отдадени на двустранните отношения и прилагането на Споразумението. Но мисля, че това ще бъде добра възможност за засилване на комуникацията", каза Османи.

Той посочи, че се урежда заминаването на Бучковски за София, за да може да проведе първите си срещи през следващата седмица.

„Това, което се обсъжда, рамката вече е определена от 2017 г. в Споразумението за добросъседство. В момента и работните групи, и министър-председателят говорим за преодоляване на различията в очакванията и вижданията по въпросите. Надявам се, че Бучковски ще бъде приет в България на възможно най-високо ниво, за да можем да говорим открито за възможностите за преодоляване на различията още сега, за да започнем провеждането на първата междуправителствена сесия", каза Османи.

Той посочи, че Бучковски ще работи по указания и в рамките на министерството на външните работи и правителството, а уговорките за неговите посещения и срещи се правят от министерството или в координация с него.

 


Намери своята история

От категорията

САЩ и Русия връщат посланици след срещата Байдън и Путин в Женева

-1623820157.jpg

Двустранните отношения, киберсигурността, спазването на човешките права и ...

16 юни 2021 | 08:08

Заев обяви, че подготвя посещение в България, говорил с Радев, благодари на Блинкън

-1614547412.jpg

Ceвeрнa Мaкeдoния нямa aлтeрнaтивa нa члeнcтвoтo в Eврoпeйcкия cъюз. Тoвa oбяви ...

15 юни 2021 | 22:41

В САЩ е имало заразени с COVID-19 още през декември 2019 година

-1618840686.jpg

Китайските власти информираха Световната здравна организация за огнище на ...

16 юни 2021 | 09:00

Обща стачка парализира транспорта в Гърция днес

-1565851833.jpg

Очаква се транспортните работници да преустановят работа в следните часове: ...

16 юни 2021 | 08:13