Москва си върна статута на много важен играч на световната сцена

CNN: Опитите да бъде изолирана Русия доведоха до увеличаване на влиянието ѝ в света

45604 | 2 септ. 2016 | 13:45

Китай обяви Владимир Путин за гост №1 на срещата на върха на Г-20, руското влияние на световната сцена се увеличи дотолкова, че тя вече няма как да бъде игнорирана


Китай обяви Владимир Путин за гост №1 на срещата на върха на Г-20. През 2014 г. в Бризбейн руският президент се оказа в изолация, но оттогава насам руското влияние на световната сцена се увеличи дотолкова, че тя вече няма как да бъде игнорирана, колкото и да ни се иска, пише кореспондентът на CNN Матю Чанс.

Несигурността е мощно оръжие. В навечерието на срещата на Г-20 разореният от войната изток на Украйна изпитва действието на това оръжие върху себе си. Зачестяват нощните обстрели, жертвите са все повече. Освен това, въоръжените сили на Русия явно са се активизирали и това буди безпокойство.

Забелязано е прехвърляне на тежка бронирана техника в Крим. Световните лидери се готвят за среща в Китай и изострянето на напрежението не може да бъде подминато без внимание.

Мария Липман, политически анализатор:

"Бих казала, че Русия има нужда от това, за да укрепи преговорната си позиция. Всички да са нащрек, да нервничат, да се чудят какви са истинските намерения на Москва. Да се страхуват от евентуална война между Русия и Украйна".

На минали срещи на Г-20 на Русия ѝ се е случвало да се сблъска с критики. Припомнете си срещата през 2014 г. в Бризбейн, където руският президент, наказан със санкции за Крим, беше като чужд сред равни. В Китай това едва ли ще се случи: Пекин вече обяви Путин за Гост №1.

Матю Чанс, старши международен кореспондент на CNN:

"Известно време след Крим Западът говореше за изолацията на Русия; болезнените американски и европейски санкции трябваше да накарат Москва да почувства последствията от нарушаването на международните правила. Но Русия се върна на световната сцена, превърнала се в държава, която "голямата двадесетица" дори при цялото си желание, не може да игнорира.
Това превъплъщение е особено забележимо в Сирия, където масираната операция на руската авиация измени военното положение в полза на съюзника на Русия - Башар Асад."

Доналд Тръмп, кандидат за президент на САЩ:

"А всъщност няма ли да е прекрасно, ако се разбираме с Русия? Нали?"

Русия стана важна тема в предизборната надпревара в САЩ. Не като свръхдържава, но като държава, с която всички трябва да се съобразяват.

Мария Липман, политически анализатор:

"Русия не е наравно със САЩ, но си върна статута на много важен играч на световната сцена. Такъв играч, за когото вестниците пишат уводни статии, за когото мислят и най-влиятелните политици в света."

А ново изостряне на напрежението в Украйна ще подкрепя това положение на нещата, като оказва натиск върху Запада да свали санкциите и напомня на Г-20 за ключовата роля на Русия.

 


Намери своята история

От категорията

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение

Медведев: Зеленски предвижда неизбежното си поражение-1648274884.jpg

Той обърна внимание на факта, че президентът на Украйна "изисква Донбас и ...

27 май 2022 | 00:24

Путин към Нехамер: Украйна саботира преговорния процес с Русия

Владимир Путин и Карл Нехамер разговаряха по телефона-1653672501.jpg

Той е определил като безпочвени опитите да се прехвърли отговорността за ...

27 май 2022 | 20:27

Киев призна: Украинските части може да се изтеглят от Луганска област, за да не бъдат пленени

Кадър от обстрел на фронтовата линия в Украйна-1653677835.jpg

В социалната мрежа "Телеграм" областният управител Сергий Гайдай ...

27 май 2022 | 21:55

Борис Джонсън призна: Путин постига бавен, но осезаем напредък в Донбас

Борис Джонсън призна, че Путин бележи бавен, но осезаем напредък в Донбас-1649272309.jpg

Британският премиер заяви, че Украйна се нуждае от още военна подкрепа, ...

27 май 2022 | 20:33