Постигането на мир изисква политическа воля, компромис и инициатива от страна на международната общност

Това е единственият дългосрочен вариант за целия Близък изток.

Carnegie Europe: Възможно ли е двудържавно решение?

6542 | 10 ноем. 2023 | 08:09

Палестинското общество не показа такава тенденция към демокрация и култура на политически компромиси. В резултат на това то също е изолирано от своите потенциални арабски съюзници


Войната между Израел и Хамас прави решението за две държави по-малко жизнеспособно от всякога. Постигането на мир изисква политическа воля, компромис и инициатива от страна на международната общност, пише *Джуди Демпси за Carnegie Europe и пита експерти.

 

Мюриел Асербургс, старши сътрудник в отдела за Африка и Близкия изток в Германския институт по международни въпроси и въпроси на сигурността (SWP)

През последните десетилетия в Израел/Палестина се утвърди еднодържавна реалност с неравни права. Израелско-палестинският антагонизъм, който беше сдържан от споразуменията от Осло, прерасна отново в екзистенциален конфликт за цяла бивша Палестина под британски мандат. Международната общност се задоволи с управлението на кризи.

И все пак жестокостите, извършени от Хамас и други бойци на 7 октомври, безпрецедентният брой на жертвите и разрушенията, причинени от войната в Газа, и високият риск от регионален и международен пожар, всичко това подчертава, че не може да има трайна стабилност в Близкия изток без споразумение, което говори за нуждите на сигурността, националните стремежи и човешкото достойнство както на израелците, така и на палестинците.

 

Това осъзнаване трябва да помогне да се съсредоточат умовете на съответните участници - преди всичко в Съединените щати, Европа и арабските държави - най-накрая да обединят сили и да настояват първо за споразумение за Газа и след това за уреждане на палестинския въпрос. Наистина, разделянето на две държави изглежда като единственият наличен формат, като двунационална държава с равни права е още по-малко вероятно, отколкото беше преди. Ако международните участници успеят да съберат достатъчно политическа воля и капитал, за да покажат пътя напред, да подтикнат страните към стабилен процес и да го проведат докрай, те все пак биха могли да доведат до такъв резултат.

 

Каролайн Де Груйтер, кореспондент по европейски въпроси за Nrc Handelsblad

Решението за две държави е единственият възможен път към мир между израелци и палестинци. За Израел животът в една държава е неприемлив - един ден, при сегашната раждаемост, евреите могат да бъдат многобройни там. Ето защо Израел инвестира в мирния процес в Осло през 90-те години, който даде на части от Палестина постепенна автономия. Те така и не стигнаха до независимост. Една от причините за това е продължаващото изграждане на селища в Израел и военно "зониране" на Западния бряг. Палестинските села са разпръснати навсякъде, отцепени едно от друго.

 

Аргументът, че селищата са постоянни, е неверен. Когато живях там от 1994 г. до 1999 г., много израелци се заселиха на палестинска земя на Западния бряг, защото това беше нещо като субсидирано, много евтино предградие, близо до Тел Авив и плажа. Магистралите позволяват лесно пътуване до работа или кино - беше "само на три светофара". Срещнах дори много леви заселници, гласуващи за Мерец, които казаха, че ако има мир един ден, те с радост ще си отидат. Правителството щеше да изкупи - както направи в Синай и по-късно в Газа.

Разбира се, много религиозни и екстремистки заселници също живеят там. Извеждането на всички изисква само едно нещо: политическа воля. Досега липсваше. И се съмнявам, уви, че ще я видим в близко бъдеще.

 

Мартин Елх, анализатор в Hospodářské Noviny

В момента, един месец след клането на Хамас, решението за две държави не изглежда като жизнеспособна опция. Ако пътят в тази посока беше сложен преди 7 октомври, в момента той изглежда безкраен с безкрайно много възможни завои и мрак пред себе си.

Това обаче е единственият дългосрочен вариант за целия Близък изток. Това би изисквало не само добра воля от двете страни, но и структурни промени в политическата система - най-вече от палестинска страна. Жизнеспособността на такъв вариант би била възможна само при условие на (повече или по-малко) демократично управление, което се основава на търсенето на компромиси.

 

Да, Израел има своите проблеми, свързани с личността на министър-председателя Бенямин Нетаняху и популизма, свързан с неговото управление и неговата коалиция. Но израелското общество е организирано според принципите на демокрацията и поради това може да се справи с недостатъците си.

 

Палестинското общество, напротив, не показа такава тенденция към демокрация и култура на политически компромиси. В резултат на това то също е изолирано от своите потенциални арабски съюзници, не защото те биха били демократи - каквито в повечето случаи не са - а защото в нито една от формите си палестинското ръководство не успя да формулира и привлече внимание и подкрепа чрез такава политическа култура на компромис.

 

Бруно Мачеаш, автор и чуждестранен кореспондент на New Statesman

Не вярвам, че решение с две държави вече е възможно, колкото и желателно да е. Около половин милион израелски заселници живеят на Западния бряг. Палестинското население е изгонвано от домовете си, докато говорим, а заселниците все повече управляват израелското правителство. Решението за две държави винаги ще зависи от баланса на силите между двете страни и сега Израел се чувства толкова могъщ, че вече няма нужда да прави компромиси.

 

Това, на което станах свидетел при последното ми посещение на Западния бряг преди година, бяха върховете на отчаянието. За съжаление, еднодържавно решение също е невъзможно. След бруталните атаки от Хамас миналия месец се очертава сценарият за окончателно прогонване на палестинците от Газа и дори от Западния бряг. Може да сме навлезли в последните мъки на палестинската национална мечта.

 

Маруан Муашер, вицепрезидент по изследвания в Програмата за Близки изток към Фонд Карнеги за международен мир

Какви са условията, при които решение с две държави все още може да бъде възможно на теория?

Първо, те се нуждаят от Съединени щати, които са способни и желаят да водят инициатива не към друг отворен процес, в който никоя от страните вече не вярва, а към такъв, в който априори определя крайната игра - просто краят на окупацията - и след това работи назад в процес, за да го постигне и всичко това в година на избори.

 

Второ, има нужда от различно израелско правителство, което не само да замени сегашната твърдолинейна коалиция, но и такова, което е готово да приеме изтегляне по границата от 1967 г., значително разрушаване на селища - където броят на заселниците днес е над 750 000 - и да направи всичко това в атмосфера, в която сегашното израелско обществено мнение е по-твърдолинейно от всякога след операцията на Хамас на 7 октомври.

 

Трето, има нужда от ново палестинско ръководство, което да се появи чрез избори в Западния бряг, Източен Йерусалим и Газа, което може легитимно да подпише сделка от името на палестинците. Такива избори не представляват интерес за нито една от страните.

Нулеви ли са шансовете? Не. Вероятни ли са? Не. Решение с две държави съществува само на теория. На практика то умря отдавна.

 

Джоел Питърс, професор по правителствени и международни отношения във Вирджиния Тех, САЩ

Тъй като споменът за атаките на Хамас от 7 октомври е все още пресен, с нерешената съдба на израелските заложници и с израелската военна атака срещу Газа, която все още продължава, идеята за решението с две държави днес изглежда фантастична. Ще отнеме време, докато белезите заздравеят. Но в един момент политиката и разумът ще трябва да заменят емоцията и гнева.

 

Двудържавното решение отдавна е предпочитаното решение на конфликта. Но в действителност, Израел и палестинците са съгласни само на думи за прилагането му.

 

Решението за две държави остава на масата, макар и само поради липсата на жизнеспособна алтернатива. Но за да бъде реализирано, ще е необходимо признание от страна на Израел, че не може да контролира живота на палестинците безнаказано и безплатно, както и подновен ангажимент от страна на палестинците към идеята за мирно съжителство с Израел. Освен това ще изисква много по-голям ангажимент от страна на международната общност, отколкото досега, за да държи Израел и палестинците отговорни за техните действия.

Това са големи "ако" и далеч не е сигурно, че Израел, палестинците или международната общност ще се справят с предизвикателството. Но последният месец показа човешката цена на миналите провали.

 

Луиджи Скациери, изследовател в Центъра за Европейски реформи

Трудно е да си представим решение с две държави. Приблизително 700 000 заселници на Западния бряг, наклонът към твърдата десница в израелската политика и липсата на единно ръководство на палестинците поставят огромни пречки.

 

Но алтернативите са още по-нереалистични. Илюзията, че конфликтът може да бъде игнориран, беше разбита от клането на Хамас през октомври. Пълният контрол върху Западния бряг и Газа, искан от израелската десница, би направил Израел по-изолиран, по-малко сигурен и би разтегнал военните и финансовите му ресурси до краен предел. А доверието, необходимо за една държава, в която двата народа съжителстват с равни права, е по-далеч от всякога.

 

Конфликтът принуждава Съединените щати, ЕС и регионалните сили да преоценят своя подход и предположението, че могат безопасно да игнорират конфликта. След като сегашната битка приключи, може да има съществени политически промени. Независимо дали Хамас е унищожен или не, мнозина в Израел ще си помислят, че нямат друг избор, освен да упълномощят палестинската власт, тъй като без функционална и самоуверена палестинска единица няма алтернатива на екстремизма. Това би била една първа стъпка към съживяване на решението за две държави.

 

Теса Шизковиц, куратор във форума Бруно Крайски за Международен диалог, Виена

През 1993 г. лидерът на Организацията за освобождение на Палестина (ООП) Ясер Арафат прегърна решението за две държави, както и тогавашният министър-председател на Израел Ицхак Рабин. Споразуменията от Осло бяха подписани и през 1994 г. Нобеловата награда за мир беше присъдена на Рабин, Арафат и Шимон Перес, който беше мозъкът зад историческото споразумение. Идеята - държава за всеки, израелци и палестинци - беше първият план, който го направи да изглежда като решение за безкраен, скъп конфликт между два народа, които претендират, че една и съща земя може да бъде намерена по взаимно съгласие.

 

Но прегръщането не беше достатъчно. Внедряването е неуспешно. Тридесет години по-късно има малка надежда за решението с две държави. Част от палестинското общество, Хамас в Газа, е вкоренено с насилие. Вместо да изградят доверие, последователните израелски правителства изградиха нови селища в окупирания Западен бряг и Източен Йерусалим. Има около 700 000 израелци, живеещи сред 3 милиона палестинци на земя, предназначена за палестинска държава. След клането на 7 октомври на 1400 цивилни от Хамас в израелските кибуци, насилието пое контрола. Израел влиза в капана, поставен от Хамас. Месец след атаката не са много хората, които вярват, че мирното съжителство някога въобще ще бъде възможно.

 

Но може би тази катастрофа в крайна сметка ще доведе до ново мислене за мирните планове. Австрийският еврейски философ Мартин Бубер мисли за двунационална държава през 1946 г. Палестинските и израелските мислители - сред които Башир Башир, Лейла Фарсах и Авраам Бург - наскоро подхванаха тези идеи и разгледаха алтернативи на разделянето. Какво, попитаха те, ако самоопределението за израелци и палестинци не се основава непременно на територията, а на правата на гражданите? Посредниците и търсещите мир трябва да държат умовете си отворени и да не се отказват от мирно решение. Защото алтернативата е безкрайна война.

 

*Джуди Демпси е старши сътрудник в Carnegie Europe и главен редактор на Strategic Europe. Тя е и автор на книгата "Феноменът Меркел". Работила е за International Herald Tribune от 2004 г. до 2011 г. като кореспондент в Германия и Източна Европа и от 2011 г. до септември 2013 г. като колумнист. Демпси е дипломатически кореспондент на Financial Times в Брюксел от 2001 г., като отразява разширяването на НАТО и Европейския съюз. Между 1990 г. и 2001 г. ръководи представителството в Йерусалим (1996-2001 г.), кореспондент в Берлин (1992-1996 г.) и кореспондент за Източна Европа в Лондон (1990-1992 г.) за Financial Times. През 80-те години Демпси пише за Централна и Източна Европа за Financial Times, Irish Times и Economist.


Еврохолд

От категорията

Проф.д-р Маргарита Пешева: „Ергенът”- модерната телевизионна приказка с измислени герои

Проф.д-р Маргарита Пешева-Prof--Margarita-Pesheva_1694183533.jpg

В новия сезон, телевизионният образ на Ергена сценарно е по-добре развит и ...

16 апр. 2024 | 15:13

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

"Ню Йорк таймс": Украйна може да загуби войната

-MAAE--Opasno-blizo-sme-do-yadrena-katastrofa-v-Ukrayna_1713247894.jpg

Украйна е изправена пред три критични предизвикателства. Те са: недостиг на ...

16 апр. 2024 | 20:28

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18