Ченчев, БСП: Президентът е знаел за изгонването на дипломатите, имал е представители при обсъждането

Радев е бил информиран и от председателя на ДАНС, и от съветника си Димитър Стоянов, изтъква депутатът от левицата

Ченчев, БСП: Президентът е знаел за изгонването на дипломатите, имал е представители при обсъждането

3836 | 30 юни 2022 | 13:54

Социалистът подчерта, че БСП от много години се бори срещу едноличния модел на управление на държавата чрез sms-и и телефонни обаждания


"Премиерът е в нашата стая, поиска среща и в момента тече изслушване, но позицията ни остава непроменена. От вчерашното изслушване няколко неща не станаха ясни и едно от тях е кой е издал нареждането за депортацията на тези 70 служители на руското посолство - технически и административен персонал. Няколко неща станаха ясни - например, че президентът на републиката е знаел, защото забележете е имал двама представители в Съвета по сигурност към премиера, който се е състоял на 9 юни."

Това заяви заместник-председателят на парламентарната група на „БСП за България“ и председател на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта Иван Ченчев в ефира на Bulgaria ON AIR.


По думите на Ченчев на срещата, когато се е обсъждало изгонването на руските дипломати, президентът е имал двама свои представители, които са назначени с указ от него в Съвета по сигурност към премиера.

"Отделно от това е бил информиран според информация от председателя на ДАНС и съветникът на президента - Димитър Стоянов. Президентът е знаел какво се случва на 9 юни и с каква информация разполагат службите", коментира социалистът ситуацията около изгонването на руските дипломати.


"БСП е известна със своята последователност, така че ние в тази посока ще вървим. Непроменено ни е решението. Ние не се бъркаме в работата на другите партии, макар че забелязваме някои от тях да се бъркат в нашата. Тяхно решение е кой ще предложат за премиер. Нека постъпят отговорно спрямо ситуацията в държавата и спрямо българските граждани, защото най-важно е да осигурим на хората спокойствие в кризите, които са ги застигнали", заяви Ченчев и добави, че когато се взимат еднолични решения и не се пита БСП, която е основен коалиционен партньор, е нормално социалистите да не са доволни, а това рефлектира както върху партията, така и най-вече върху българските граждани.


Социалистът бе категоричен, че тези неща са важни за БСП, защото те от много години се борят срещу едноличния модел държавата да се управлява чрез sms-и и телефонни обаждания, както и срещу едноличните решения, които “падишаха” е взимал през последните 12 години.
"Сега искаме да бъдем една структурирана и институционална държава. Но с решенията, които Кирил Петков взе - въздушен коридор, който беше затворен за руски самолети, както и редица други примери. Това вече беше предела и не просто заради експулсирането на хората с дипломатически статут", добави той.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!

 


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19