Черни Вит ревниво пази тайната на зеленото сирене

27898 | 24 юни 2015 | 13:30

През миналия век овчарите го смятали за развалено и го изхвърляли

-1435141996.jpgВ такива качета от бук се оставя да зрее зеленото сирене, показва Цветан Димитров.-1435141985.jpgСиренето зрее 9 месеца и постоянно мени вкуса си. Дегустира се с червено вино.-1435141961.jpg


Авторитетното британско издание „Телеграф“ изненада миналата седмица любителите на млечни деликатеси на Стария континент. Вестникът публикува списък на 18-те най-добри сирена в Европа и сред тях неочаквано се оказа българското зелено сирене, което става единствено в тетевенското с. Черни Вит. То се прави само в домашни условия и в малки количества. Името му идва от зеленикавата плесен, с която е покрито. Списъкът на сирената е изготвен от журналиста Доналд Стречън на базата на негови преки впечатления от националните кухни на европейските страни и мнения на специалисти.


Въпреки качествата си нашенското зелено млечно изкушение е забранено за производство у нас. На практика такова сирене не може да се купи никъде, защото не се продава в търговската мрежа. Никой все още не е изготвил технологична документация, с която да се гарантира безопасността на този продукт. А в родното ни законодателство изискванията към малките производители на храни са толкова завишени, че правят подобен бизнес невъзможен.

 


Уникалното българско зелено сирене, което смая Европа с невероятните си вкусови качества, неслучайно става само в тетевенското село Черни Вит. Дори и на километър извън селото със същата суровина и същия начин на приготвяне вкусът и ароматът на млечния продукт стават различни, твърдят гордо черновитци.


Според тях една от тайните, за да се получи неповторимият вкус на това сирене, е балканският климат в селото. Другата е млякото за него. То се дои само от две породи - тетевенска и каракачанска овца. Животните се отглеждат в смесени стада високо в планината. Има и трета, и четвърта тайна, но местните хора ги пазят ревниво. В Черни Вит само петима души приготвят млечния деликатес. Те дори не допускат външни хора в помещенията, в които го правят - под претекст, че ще се наруши микрофлората вътре.


„Зеленото сирене е домашен продукт, от векове местните са го получавали почти всеки път, когато си сирят овчето мляко. Част от качетата плесенясвали в зелено и доста овчари изхвърляли сиренето, защото не им харесвало на вкус“, разказва биологът Цветан Димитров.


Той кметувал в селото от 2003 до 2011 г. В края на първия му мандат го потърсили от движението „Слоу фуд“ - негови експерти тръгнали на експедиция в България, за да издирят интересни традиционни местни продукти. Димитров приел да им съдейства. Спомнил си за домашното зелено сирене, което е опитвал в своето детство, и започнал да търси в района дали някой все още го прави. В отдалечена от селото къща попаднал на семейство, което поддържало тази традиция от няколко поколения.


„Случи се в средата на юни и в къщата беше останало само едно малко парче от това сирене - с големината на кибритена кутийка. Заведох там участниците в експедицията и след като го опитаха, те останаха много изненадани. Казаха, че това е продуктът, който търсят отдавна, защото на Балканите няма други естествено плесенни сирена“, спомня си Димитров. Такива сирена се получавали само на три места в Европа и едното от тях е Черни Вит. Плесента на зеленото сирене също била уникална - тя е комбинация от три вида плесени, които придават неповторим вкус и аромат на млечния продукт, пояснява биологът.


Скоро след посещението на експертите от „Слоу фуд“ Димитров и още няколко души от селото решили да регистрират асоциация „Зелено сирене“. Започнали да приготвят по-големи количества от млечния деликатес - по около 150 кг годишно, и да търсят начин да го популяризират по света. Продуктът е сезонен - прави се от началото на октомври до края на май. Не се продава - през този период може да се вкуси само на място в селото или на международни изложения.


Зеленото сирене се оказало и сериозно професионално предизвикателство за Цветан Димитров. Местните овчари твърдели, че то „просто си става“ - не е необходимо да се прави нищо допълнително. Биологът обаче започнал да прави научни изследвания на сиренето. Трябвали му близо 6 години, за да установи формулата - как зрее, как старее, каква е генетиката на плесента, за да се получи точно този млечен продукт.


Освен Димитров в асоциация „Зелено сирене“ участват и четирима местни овчари, които през топлите месеци са високо в планината със стадата си.

 

Деликатесът е представян на изложения в над 10 страни

 

Черновитският млечен деликатес е представял България на специализирани изложения в над 10 страни - от Япония, през Швейцария до Аржентина. И винаги е впечатлявал с невероятните си вкусови качества. Използва се много често при представянето на качествени вина.


Последните няколко пити зелено сирене от отминалия вече сезон за приготвянето му тази пролет са участвали във варненския фестивал „Храна и вино“. Следващата дегустация на уникалното млечно изкушение ще бъде от 23 до 25 октомври т.г. на форума „Тера мадре“ в детския научен център „Музейко“ в столицата.


За да може такива домашни продукти като зеленото сирене да се предлагат на пазара, трябва да се промени законодателството ни. Ако това стане, много хора в села като Черни Вит - с добри условия за развитие на туризъм, ще имат осигурен поминък. И вместо да търсят каквато и да е работа в големите градове и да отиват да живеят в тях, младите ще остават по родните си места, смята Цветан Димитров.


ЕНП
Енергото

От категорията

Проф. Луджев: Такава забрана на медии, каквато от Брюксел налагат сега, не съм виждал от комунизма!

-1576830150.jpg

„Отворено общество“ бе регистрирана от Луканов през октомври 1990. Сорос беше ...

10 ноем. 2025 | 08:17

Кеворкян: 10 ноември и костюмът на Горбачов

Кеворкян: 10 ноември и костюмът на Горбачов-1520884212.jpg

Късният български антикомунизъм е бутафорен, защото се изповядва от нискочели ...

10 ноем. 2025 | 08:37

Как се промeня „вътрешното убеждение“ на съдия №1 Галина Захарова?

Как се промeня „вътрешното убеждение“ на съдия №1 Галина Захарова?-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В рамките само на четири години председателят на ВКС постановява две ...

10 ноем. 2025 | 19:05

Разсипаха и разграбиха всичко

Виктор Папазов: 36 години от "прехода към ликвидиране и забвение на България"

Виктор Папазов: 36 години от "прехода към ликвидиране и забвение на България"-Viktor-Papazov-Snimka---Vazrazhdane-_1748360687.jpg

Отнемайки поминъка и прокудвайки 3 милиона българи заедно с децата им, всъщност ...

10 ноем. 2025 | 17:05

НАЙ-ВАЖНОТО

По думите му Законът за особения управител в „Лукойл“ е българският отговор на санкциите

Премиерът: Не сме искали дерогация от САЩ, имаме достатъчно горива за много повече от 90 дни

Премиерът: Не сме искали дерогация от САЩ, имаме достатъчно горива за много повече от 90 дни-Premierat--Ne-sme-iskali-derogatsiya-ot-SASht--imame-dostatachno-goriva-za-mnogo-poveche-ot-90-dni_1762803877.jpg

От ден първи на санкциите ние сме в постоянни разговори както с департамента по ...

10 ноем. 2025 | 21:37

Председател на Сметната палата – 113 257 лв, в Комисия за регулиране на съобщенията - 821 670 лв.

Шестцифрени бонуси раздадени в държавната администрация

Шестцифрени бонуси раздадени в държавната администрация-Shesttsifreni-bonusi-razdadeni-v-darzhavnata-administratsiya_1762805457.jpg

Скромна сума са получили и в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) - ...

10 ноем. 2025 | 22:02

По-вероятният изход, според анализатора, е забавяне на процеса на продажба и въвеждане на временно управление на предприятието

Дмитрий Касаткин: България може да повлече крак за национализация на активите на "Лукойл" в Европа

Дмитрий Касаткин: България може да повлече крак за национализация на активите на "Лукойл" в Европа-Dmitriy-Kasatkin--Balgariya-mozhe-da-povleche-krak-za-natsionalizatsiya-na-aktivite-na--Lukoyl--v-Evropa_1762795083.jpg

"Ведомости" пък отбелязва, че след отказа на "Гънвор" да ...

10 ноем. 2025 | 19:16

Бившият френски президент излезе от затвора, където прекара 20 дни

Саркози излезе от "Ла Санте": Затворът е много тежък, бих казал дори, че е изтощителен

Съдът реши: Саркози излиза от затвора още днес-Nikola-Sarkozi--Nie-imame-nuzhda-ot-rusnatsite-i-te-ot-nas--Ukrayna-tryabva-da-ostane-neutralna_1692261957.jpg

Съдът прецени, че "няма риск от укриване на доказателства, натиск, риск от ...

10 ноем. 2025 | 14:55

Би Би Си призна, че начинът, по който речта на Тръмп е била монтирана, "е създал впечатление за пряк призив към насилие"

Тръмп заплаши да съди BBC за 1 милиард долара, от корпорация му се извиниха: Беше грешка!

BBC: Получихме писмо от Тръмп, в което той заплшава медийната корпорация със съд-BBC--Poluchihme-pismo-ot-Tramp--v-koeto-toy-zaplshava-mediynata-korporatsiya-sas-sad_1762790573.jpg

От медията признават, че монтажът на речта на Тръмп е довел до създаването на ...

10 ноем. 2025 | 18:02

Предстои да се изготви проект във всеки областен град

Проф. Костадин Ангелов: Във всеки областен град ще бъде формиран нов тип лечебни заведения

Проф. Костадин Ангелов: Във всеки областен град ще бъде формиран нов тип лечебни заведения -Prof--Kostadin-Angelov-e-parviyat-rotatsionen-predsedatel-na-SSU_1737460361.png

В рамките на заседание на комисията по здравеопазване се състоя дискусия ...

10 ноем. 2025 | 17:56

Днес разрухата в много отношения е очевидна, а съзиданието е предимно на думи

Кеворкян: 10 ноември и костюмът на Горбачов

Кеворкян: 10 ноември и костюмът на Горбачов-1520884212.jpg

Късният български антикомунизъм е бутафорен, защото се изповядва от нискочели ...

10 ноем. 2025 | 08:37

През 1990-а Сорос ни каза: Не виждам вашия Балцерович

Проф. Луджев: Такава забрана на медии, каквато от Брюксел налагат сега, не съм виждал от комунизма!

-1576830150.jpg

„Отворено общество“ бе регистрирана от Луканов през октомври 1990. Сорос беше ...

10 ноем. 2025 | 08:17

На 10 ноември 1989 г. бе извършен не някакъв „преврат“, а исторически пробив в „крепостната стена“, в „бастиона“ на тоталитарната власт

Георги Пирински: 10 ноември - пробивът и разрухата "Никаква отсрочка"*

Георги Пирински-1640078627.png

На кръгла маса на 24 ноември се постарах да обоснова необходимостта от ...

10 ноем. 2025 | 13:40