Черноморец

Плажовете около Шабла са спокойни, а в района се намира най-старият и най-високият у нас

Черно море – перлата на България, съчетава история, култура, религия и 5-звездна почивка

10801 | 18 авг. 2022 | 18:11

На нос Акра може да станем свидетели на отпечатъкът на византийците по Черноморието. Крепостта Урдовиза край Китен е известна като тайнствения град на траките. Изящната антична култура на Поморие пък впечатлява туристите


Лятото е любим сезон за мнозина. През горещите дълги дни няма как да не обърнем взор към безбрежния хоризонт на любимото Черноморие, където вековна история, хилядолетна религия, цветна култура и хармонична 5-звездна почивка се сливат в едно неразривно цяло.

 

„Златният” ситен пясък, масленосините вълни и спокойните плажове са перлата в короната на Черно море, а всичко това в съчетание с природните и културни забележителности правят изживяването неповторимо.

 

Предлагаме ви няколко морски дестинации, които няма да ви оставят равнодушни.

 

Шабла и най-старият морски фар

Плажът до най-източната точка на страната е подходяш за хора, които предпочитат тихите и спокойни плажове, далеч от шумните места. Той се характеризира с дълга и широка плажна ивица, а в близост се намира езеро „Шабленска тузла" с лечебна кал, което е подходящо за желаещите да си направят кална баня.

 

shabla_2

 

А фарът на нос Шабла е най-старият и най-високият у нас! Цели 32 метра. Преди няколко години уникалното съоръжение навърши 150 години.

 

Боядисан в бяло и червено, той повече от век и половина указва пътя на мореплавателите в Черно море. Фарът предпазва корабите от сблъсък с подводен риф, който е с дължина близо 1 морска миля, както и от затъване в плитчините между нос Шабла и село Тюленово. Бялата му светлина просветва три пъти на всеки 25 секунди, като при добра видимост се забелязва от разстояние 17 морски мили.

 

shabla

 

Шабленци не без гордост споделят, че притежават умалено копие на едно от седемте чудеса на древния свят – Александрийския фар. 132 са стъпалата, които водят до халогенния прожектор, който стои на неизменна вахта и осветява пътя на корабите. Гръмоотводът на фара е с позлатен връх. Стените му са дебели 1,20 м и дори и през зимата студ в помещението не прониква. Четирима са пазачите на фара, които денонощно следят работата му.

 

Любопитно е, че именно тук е работила и единствената жена пазач на такова съоръжение – Тодорка Хаджииванова. Дамата и нейният съпруг Иван дълги години са обслужвали фара. Днес техният син Атанас Атанасов е наследник на професията им и е началник на морското навигационно съоръжение.

 

Паленето и гасенето на фара зависи от изгрева и залеза на Слънцето.

 

В стените на кулата преди повече от 10 години е вградено послание за бъдните поколения. Посланието на пазачите трябва да бъде отворено през 2056 г. То съдържа данни за разстоянието от брега до фара. Мъжете измерили, че разстоянието е 13 мeтра, а според запазени статистически данни през 1948 г. то е било 29 м. Пазачите искат това разстояние да бъде измерено и сравнено след години.

 

В морето около Шабла има множество потънали морски съдове и подводници от втората световна война. Това прави Шабла предпочитана дестинация за подводен туризъм. Местността е любимо място и за орнитолозите. До Шабла се намира и яхтклуб, от който стартира ежегодната яхт регата по Черноморието.

 

Нос Акра – отпечатъкът на византийците по Черноморието

 

Черноморец е малък град от курортен тип, намиращ на 25 км на югоизток от Бургас, на южния бряг на големия Бургаски залив. На изток от Черноморец се намират остров Свети Иван и Созопол.

 

Селището има отлично разположение в своеобразна падина край брега, на малък залив до морето. Малкият залив, който още от стари времена гърците наричали „Агиос Николас“ (Свети Никола), има формата на морска подкова, обърната с отвора на север.

 

download

 

Подножието на източна Странджа планина и леко нагънатият релеф откриват красива панорама. На север погледът стига до нос Емине, на юг - до Аркутино.

 

Освен прекрасните слънчеви плажове в Черноморец може да разгледате уникалната крепостна стена от края на V в., построена при управлението на император Анастасий. Крепостта служи за защита на местното население обитавало тази част на полуостров Свети Никола.

 

Разкрити са десетки жилищни и стопански сгради използвани около един век. Откритите монети, накити, цели и фрагментирани съдове дават една добра представа за живота на този нос през ранновизантийската епоха.

 

2chernomorets_muzej_9600

Музеят в Черноморец

 

Укрепеното селище престава да съществува в края на VI в., когато аварите го завземат. Днес на нос Акра може да бъде разгледана реставрираната крепостна стена и военни отбранителни съоръжения от времето на Втората световна война, които са неделима част от историята на град Черноморец.

 

Град Бяла и чудният нос Свети Атанас

 

Бяла се намира в Североизточна България, Варненска област. Градът е сравнително спокоенн и предлага на своите посетители възможност за една пълноценна почивка – хотелите предлагат всички екстри, а плажовете са „златни”. Селището е и с богата история, датираща от IV век пр.н.е., когато носи името Аспрос.

 

В малкото градче се намира античната крепост на нос Св. Атанас, която е реставрирана и отворена за посетители от 2014 г.

 

1200px-Byala

 

Ранно-християнска базилика е разкрита в най-източната част на нос Свети Атанас край град Бяла, в пределите на антична крепост. Археологическите находки свидетелстват, че тя датира от V-VІ век. Оградена е от масивна ограда от камъни и тухли, която на места достига височина от 150 см. В сегашно време базиликата е частично реконструирана и запазена.

 

Един от акцентите в експозицията е кръщелната в базиликата, изградена вероятно в края на IV век, в която е запазена солидната основа на басейна.

 

Ще видите и питос (голям керамичен съд за съхранение на течности и храни), на който е изобразен кръст и надпис на гръцки „Господи, помагай!“ – очевидна молба за по-хубаво вино. Питосът е от VI век и е единствен по рода си в България.

 

bqla_bazilika

Базиликата в Бяла

 

Част от комплекса е и винарна, в която има плитък басейн с дъно, наклонено на юг. В долния край има улей, по който ширата се е вливала в питоси. Мачкането на гроздето е ставало с механична дървена лостово-винтова преса.

 

В Бяла се намира палео-геоложкият обект Белите скали. Разположени са между северната страна на централния плаж и устието на река Бялата река. Природният и геоложки феномен Белите скали е обект от висока научна и екологична стойност.

 

Урдовиза край Китен – тайнственият град на траките

 

На 35 км от Созопол, непосредствено до курортното градче Китен, се намират останки от крепостта Урдовиза. Коренът на името идва от древна Тракия, което дава основание да се предполага, че това са останки от древно тракийско селище.

 

Археологическите проучвания, направени през последните години, потвърждават съществуването на тайнствения град, датирайки го около VI в. пр.Хр. Откритата крепостна стена с две кули е една от най-добре запазените по Черноморието и свидетелства са съществувалото някога укрепление, което защитавало полуострова. Той бил фактически непревземаем по вода, заради височината на стръмните скали, а откъм сушата, където малко парче земя свързвало полустрова, бил изкопан ров, така крепостта била защитена отвсякъде. Пред основната крепоста стена, може би за да увеличат сигурността на крепостта, древните са построили втора, която също е имала кула, играеща ролята и на порта. В основите на тази втора стена са намерени останки от пещи, което говори, че Урдовиза е била важен търговски център при производството на керамика.

 

urdoviza

Крепостна стена на Урдовиза

 

Други находки открити при разкопките са древни монети датирани от късноантичния период, чак до предримския. Откритията са автентичен извор на историята на местността.

 

Морската ивица край Китен е подходяща за младежи и любители на нощните забавления. Тук се намират няколко плажни дискотеки, кудето може да танцувате под открито небе чак до зори.

 

Изящната антична култура на Поморие впечатлява туристите

 

В курорта Поморие морският бряг е нисък, песъчлив, с напълно открит хоризонт на изток и запад, защитен на север от Стара планина. Плажната ивица с площ от 18700 кв.м., дълга около 7 км. и с богат на желязо пясък опасва Поморийския залив. Плиткото и равно крайбрежно морско дъно, със слаб наклон, без рифове и студени морски течения е безопасно за къпане.

 

Town_of_Pomorie_aerial_Boby_Dimitrov

 

Уникални исторически и културни паметници в района са Тракийската куполна гробница, музейният обект „Стари анхиалски солници”, църквите „Христос” и „Св.Богородица”, манастирът „Св.Георги” и архитектурният резерват „Стари поморийски къщи”. Забележителност на града е аязмото в манастира „Св.Георги”. Според историята там са заровени част от мощите на Св.Георги, а изворът над тях е с лековита вода.

 

church_center_pomorie_003

Църква „Св.Богородица”

 

Античната куполна гробница край Поморие е най-голямата, разкривана по българските земи, поради което заслужава да бъде разгледана самостоятелно. 

 

Гробницата се намира се под земния насип на висока могила и представлява оригинална комбинация от типична тракийска гробница и римски мавзолей (хероон) на заможна фамилия от Анхиало. Датира от ІІ-ІІІ век след Христа и според учените в кръглата й като ротонда зала с висок свод са се извършвали религиозни езически обреди.

 

Внушителна по размери, изградена от камък и тухли, с уникален гъбообразен купол – поморийската гробница е единствена по рода си на Балканския полуостров. Архитектурната идея и градежът й и до днес впечатляват с прецизното си изпълнение.

 

Могилата, под която се крие мавзолеят, е висока 8 метра и е с диаметър 60 метра. Основата й е елипсовидна, върхът е с леко яйцевидна форма и е насочен на север.

 

Самата гробница се състои от дълъг 22 метра коридор (дромос) и от просторна кръгла камера с диаметър 11,60 м и височина 5,50 м. Изградена е от камък (типично за траките) и тухли (характерни за римския строеж). В центъра на полуцилиндричния й свод се издига куха колона с диаметър 3,30 м. Тя се разширява нагоре и се слива с външната стена, напомняйки така на гигантска гъба. От вътрешната стена на централната куха колона в хероона някога е имало вита каменна стълба, която е отвеждала към повърхността на могилата.

 

grobnica_pomorie

 

(Не)познатият Бургас – плаж, море и още

 

Златните плажове и тихото морско вълнение правят Бургас важно средище на морския туризъм с много удобства и връзки към курортите от Южното Черноморие. Курортният комплекс се обогатява от наличието на Бургаските минерални бани /на 15 км. от града/, които са един от най-древните български балнеологични центрове.

 

Езерото Вая пък се намира на брега на Черно море. То е най-голямото езеро в България. Край него гнездят над 250 вида птици, голяма част от които са записани в Червената книга на България. В северозападната част на езерото са изградени рибарници, а то се зарибява с шаран. Бреговете на езерото са обагрени с ливади, което го прави идеално място за почивка и къмпинг.

 

burgas_2

 

На разположение на любителите на лодките има и инструктори, които преди да допуснат хората във водата ще проведат кратко обучение, с цел тяхната безопасност. От съображения за сигурност е изградена и обособена зона за гребане.

 

Бургас е известен и като „Градът на птиците и езерата“.

 

Lake-burgas-dinev

 

Бургаската катедрала, носеща името на славянските просветители, светите братя Кирил и Методий; и защитената местност Пода са сред 100-те национални туристически обекта. Манастирът „Света Анастасия“ на едноименния остров във водите на Бургаския залив е единственият запазен средновековен островен манастир в Черно море.

 

Дуранкулак – връстник на Троянската война

 

Село Дуранкулак е известно като най-североизточната точка на България. Намира се на 100 км северно от Варна, на 20 км северно от Шабла и само на 2 км от морския бряг. Тук морската ивица е просторна, изящна със ситния си пясък... и изпъстрена с къмпинги. Тук не само ще си прекарате невероятна ваканция близо до природата и с всички удобства на разположение, а и ще се пренесете векове назад във времената на хубавата Елена.

 

Археологически резерват „Дуранкулак” е археологически обект, разположен в Дуранкулашкото езеро. На неговата територия са открити първи наченки на писмени знаци в човешката история.

 

През късната бронзова епоха в XIII в. пр.н.е. и началото на ранножелязната на южния склон на острова извън селищната могила възниква укрепено тракийско селище добре проучено от археолозите. Това е единственият изцяло изследван обект на Балканския полуостров от времето на Троянската война, когато започва генезисът на Тракийската племенна общност.

 

durankulak

 

Следващият голям забележителен паметник на езерният остров е от IV в. пр.н.е. – началото на Елинистичната епоха. На 26 м навътре в скалния масив е изсечен елинистически пещерен храм на трако-фригийската Велика майка богиня. Това е позната мощна богиня майка, но вече като Кибела, вариантът възприет в Мала Азия от траките, техните наследници и съседните им племена, малко по-страховита и близка до първообраза си посестрима на балканските Бендида и Деметра.

 

Този внушителен по размери храм е без аналог в Европа и е единственото нейно пещерно светилище на континента открито досега. Светилището е изградено във вътрешността на карстова пещерна ниша, състояща са от две успоредни пещери. Открит е случайно, едва след като сводът му пропада от собствената си тежест. При разкопките са открити оброчна плоча на богинята, два старогръцки чернофирнисови (червенофигурни) кантароса, амфорна тара и дръж¬ки.

 

Отново на западния бряг на Дуранкулашкото езеро е разкрит и частично проучен античен некропол от елинистическо и римско време, съществувал близо 700 години от III в. пр.н.е. до IV в. Открити са 41 гробни съоръжения. Те са с различна типология, архитектура и културна принадлежност. Открити са много ценни погребения със златни и бронзови украшения.

 

Durankulak-Tell_Golemija_ostrov

 

Самата защитена местност Дуранкулашко езеро се намира на 15 км северно от град Шабла. Езерото е сред най-добре запазените крайбрежни влажни зони в България. От международно значение е опазването на над 260 вида ендемични, редки и защитени от изчезване растения и животни, които се срещат на територията на местността.

 

Най-голяма е важността на Дуранкулашкото езеро за опазването на птиците. Оттук минава прелетният път Via Pontica, което го превръща в подходяща дестинация за орнитоложки туризъм. В района на защитената местност са регистрирани 256 вида птици, като 92 вида от тях са гнездящи.

 

Защитената местност Дуранкулашко езеро се охранява, но достъпът е свободен. Задължително е посетителите да спазват установени правила.

 

Чрез горепосочените идеи може да направите лятото малко по-дълго с приказна разходка до морето в края на август или в началото на септември. Гарантираме ви вълшебно изживяване и смесица между история, култура, религия и 5-звездна почивка.

 

Последвайте Епицентър.БГ вече и в Телеграм!


Намери своята история

От категорията

Весела Лечева: Спестихме 3 млн лева държавни пари, които щяха да бъдат похарчени непрозрачно

Весела Лечева-Vesela-Lecheva--Ima-nezakonni-i-nemoralni-deystviya-v-predhodnoto-pravitelstvo_1663741372.jpg

До края на октомври ще бъде разработена новата стратегия за българския спорт и ...

27 септ. 2022 | 16:39

Ето кои са първите казино игри

Ето кои са първите казино игри-Eto-koi-sa-parvite-kazino-igri_1664276009.jpg

Днес, казино игрите се намират в своя връх благодарение на новите технологии и ...

27 септ. 2022 | 13:45

Григор Димитров: Няма по-хубаво от това да играеш на родна земя

Григор Димитров: Няма по-хубаво от това да играеш на родна земя-1558878415.jpg

Той заяви, че е развълнуван и очаква с нетърпение отново да играе пред ...

25 септ. 2022 | 13:12

Мария Бакалова става посланик на Sofia Open 2022

Мария Бакалова става посланик на Sofia Open 2022-1659708120.jpg

Номинираната за „Оскар“ Бакалова записа специално видео в Рим за всички, които ...

22 септ. 2022 | 11:39

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Заедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Кому беше нужна цялата септемврийска предизборна вакханалия?

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11