Чешката АЕЦ "Дуковани"

След разкритията за участието на ГРУ във взрива на складове за боеприпаси през 2014 г.

Чешките власти изключват „Росатом“ от търга за завършване на АЕЦ „Дуковани”

1789 | 19 апр. 2021 | 15:53

Изграждането на енергоблока трябва да започне не по-късно от 2029 г., а чешките власти са планирали да го въведат в тестов режим през 2036 г. Той ще замени един от четирите експлоатационни блока, построени през 1985-1987 г


През следващите дни руската държавна корпорация „Росатом“ ще бъде официално изключена от списъка с кандидати за участие в търга за изграждане на нов енергиен блок в атомната електроцентрала „Дуковани“ в югоизточната част на Чешката република. Това съобщи в понеделник вицепремиерът и министър на промишлеността и търговията на Чешката република Карел Хавличек в интервю за вестник Pravo, цитиран от Агенция "Фокус".

„В рамките на няколко дни [„Росатом“] ще бъде изключена от [броя на компаниите кандидати, избрани за] възможността да участва в търга“, обяви Хавличек.

Руската корпорация, съгласно думите на Хавличек, няма да може да участва в търга като подизпълнител. „Нито една от компаниите, поканени [от Чешката република на търга], няма да използва подизпълнител от „Росатом“, заяви той.

Чешкият министър-председател Андрей Бабиш се обяви в неделя в подкрепа на отстраняването на „Росатом“ от предстоящия търг за изграждането на атомната електроцентрала „Дуковани“, след като изясни обстоятелствата при експлозиите на складовете за боеприпаси близо до град Злин от 2014 г., в която според чешките власти участват руски специални служби.

На 29 март правителството на Чешката република, по предложение на Министерството на промишлеността и търговията, включи сред кандидатите за участие в търга руската държавна корпорация, американо-канадската компания Westinghouse, френската EDF и южнокорейската KHNP.

Кабинетът на министрите също реши, че конкурсът ще бъде обявен след изборите за долната камара на чешкия парламент на 8 и 9 октомври. Договорът се оценява на 162 милиарда крони (приблизително 6 милиарда евро). Китайската корпорация China General Nuclear Power, която обяви желанието си да изгради енергиен блок в началото на 2018 г., заедно с други компании, получи отказ за участие в търга миналия месец.

В началото на март чешкият държавен орган по ядрена безопасност издаде разрешение на оператора на АЕЦ „Дуковани“, Spoleсnost Elektrаrna Dukovany II, да построи нов енергиен блок. Процесът на изготвяне на документа отне пет години. Разрешението беше одобрено след преглед на повече от 200 сложни документа, чийто анализ потвърди осъществимостта на проекта.

Изграждането на енергоблока трябва да започне не по-късно от 2029 г., а чешките власти са планирали да го въведат в тестов режим през 2036 г. Той ще замени един от четирите експлоатационни блока, построени през 1985-1987 г. в атомната електроцентрала. Останалите ще трябва да работят до 2045-2047 г.. Сега станцията осигурява 20% от енергийното потребление на Чешката република.

В Чешката република има две атомни електроцентрали, по-новата от които е „Темелин“, пусната в експлоатация през 2002 г. в южната част на републиката. И двете атомни електроцентрали са построени с участието на СССР; съответното споразумение между Съветския съюз и Чехословашката социалистическа република (Чехословакия) е подписано през 1970 г.

Строителството на атомната електроцентрала „Дуковани“ започва през 1974 година. До 1987 г. са пуснати в експлоатация четири от неговите енергийни блокове, с обща мощност 2040 MW.

Реакторите на двете АЕЦ се осигуряват от руската компания ТВЕЛ (част от „Росатом“).

 


Намери своята история

От категорията

Русия отбелязва Деня на победата (На живо)

Русия отбелязва Деня на победата -1620544183.jpg

Министърът на отбраната Сергей Шойгу ще приеме парада от командващия на ...

9 май 2021 | 10:00

"Война" в стария град на Ерусалим: Стотици ранени, камъни, бутилки водни оръдиия, гумени куршуми

Стотици ранени при сблъсъци в Ерусалим-1620455582.jpg

Израелската полиция използва гумени куршуми и шокови гранати към хвърлящи ...

8 май 2021 | 09:30

Путин цитира евроексперт: „Спутник V” е сигурна колкото автомат „Калашников“

-1600861454.png

Руските здравни власти одобриха вече и употребата на еднодозова версия на ...

7 май 2021 | 09:45

Меркел призова САЩ да отворят пазара на ваксини и да разрешат износа им

-1618583784.jpg

Сега когато голяма част от населението на САЩ е ваксинирана, бих желала да ...

8 май 2021 | 18:58