Андрей Бабиш

Андрей Бабиш обяви, че всичко се случва по инициатива на чешката опозиция

Чешкият премиер обвини Европейския парламент в намеса във вътрешните работи на страната му

2047 | 10 юни 2021 | 14:31

Той е обвиняван за измама с незаконно получаване на субсидии от еврофондове в размер на 50 милиона крони (около 2 милиона евро) на свързаното с него дружество „Щъркелово гнездо“. Бабиш категорично отрича обвиненията


Чешкият премиер Андрей Бабиш обвини в четвъртък Европейския парламент, който прие резолюция, осъждаща конфликта между неговите лични и държавните интереси, в намеса във вътрешните работи на Чешката република, предават TACC и "Фокус".

"Това е продължение на намесата на Европейския парламент във вътрешните работи на Чешката република," каза Бабиш пред репортери, коментирайки приемането на резолюцията. "Разбира се, това (приемането на резолюцията) е инициатива на чешката опозиция".

По-рано в четвъртък пресслужбата на Европейския парламент съобщи, че 505 депутати са гласували за резолюцията, осъждаща конфликта на интереси на Бабиш, 30 са гласували против, a 155 въздържали се.

Преди това Европейската комисия обвивни в конфликт на интереси милиардера Бабиш.
Ситуацията ще бъде разгледана от Европейската прокуратура. Чешката полиция също извършва проверка. На 31 май тя предложи на прокуратурата да привлече министър-председателя под отговорност по подозрение за измама с незаконно получаване на субсидии от еврофондове в размер на 50 милиона крони (около 2 милиона евро) на свързаното с него дружество „Щъркелово гнездо“.

Бабиш категорично отрича обвиненията срещу него. Той ги смята за провокация от страна на политическите му опоненти, а разследването на случая със субсидиите на компанията „Щъркелово гнездо“ за "поръчково".

Разглеждането му вече веднъж бе прекратено от прокуратурата и сега се прави опит това дело да бъде съживено преди предстоящите парламентарни избори в републиката на 8 и 9 октомври тази година.

Премиерът подчертава, че няма в този случай конфликт на интереси, тъй като той не се занимава с бизнес и откакто заема висш държавен пост е прехвърлил управлението на принадлежащите му компании на попечителски фонд.

 


Намери своята история

От категорията

САЩ и Русия връщат посланици след срещата Байдън и Путин в Женева

-1623820157.jpg

Двустранните отношения, киберсигурността, спазването на човешките права и ...

16 юни 2021 | 08:08

Заев обяви, че подготвя посещение в България, говорил с Радев, благодари на Блинкън

-1614547412.jpg

Ceвeрнa Мaкeдoния нямa aлтeрнaтивa нa члeнcтвoтo в Eврoпeйcкия cъюз. Тoвa oбяви ...

15 юни 2021 | 22:41

Ким Чен-ун предупреди за глад в Северна Корея

Ким Чен-ун Снимка: ТАСС-1623832743.jpg

„Поради щетите от миналогодишния тайфун не е изпълнен планът за отглеждане на ...

16 юни 2021 | 11:38

Урсула фон дер Лайен започва европейска обиколка от Лисабон

-1563253186.jpg

Председателят на Европейската комисия е на обиколка за обсъждане на ...

16 юни 2021 | 11:27