Предложението обхваща само инвестиционното гражданство

Чужденци ще могат да придобиват българско гражданство, ако са инвестирали 2 млн. лева у нас

1886 | 26 февр. 2021 | 14:02

Кръгът е от около 60-70 инвеститора, които ако тръгнат да ни съдят, размерът на ден обезщетение ще е минимум 1 милион, заяви Йордан Цонев от ДПС.


Чужденци получават право да придобиват българско гражданство, ако инвестират поне 2 млн. лв. на фондовата борса, реши Народното събрание, приемайки на второ четене промени в Закона за българското гражданство.

Депутатите разшириха и правомощията на началника на отбраната чрез промени в Закона за въоръжените сили.

"Предложението обхваща само инвестиционното гражданство, само тези, които по стария ред са били абсолютно изрядни и са поддържали инвестицията в разстояние от 5 години без да я изтеглят и цели, тъй като те имат права да кандидатстват, получили са постоянно пребиваване, имат права да кандидатстват за гражданство, цели да предотврати възможността да съдят държавата за това, че са им отнети права, след като те са били добросъвестни по отношение на задълженията, които имат, нищо друго не цели. Кръгът е от около 60-70 инвеститора, които ако тръгнат да ни съдят, размерът на ден обезщетение ще е минимум 1 милион", заяви Йордан Цонев от ДПС.

"Приемете моя отрицателен вот като една малка закачка, дълго време се говореше за продажба на паспорти, за продажба на гражданство, днес говорим за инвестиционно придобиване на гражданство и гласуваха против защото това е едно инстанционно придобиване на гражданство и по своята същност е продажба на гражданство", заяви Милен Михов от "Обединени патриоти".

"Когато говорим за привличане и даване право на пребиваване на компании и стартъпи, говорейки за капитал от над 1 млн. лева, мисля, че е несериозно, защото именно точно под формата на иновациите, предоставянето и инвестирането, откриването на такива компании, изискването за капитал не е адекватно", заяви Александър Иванов от "ГЕРБ".

Друг вариант за български паспорт е първоначално чужденецът да е вложил над 500 хил. лв. в дружество, което е разкрило поне 10 работни места, а една година след това увеличи инвестицията си поне до 1 млн. лв. и дружеството разкрие над 20 работни места.


От категорията

Окончателно! ВАС потвърди: Отменя се спирането на строежа на сградата "Златен век"

ВАС сложи край на спора за небостъргача Златен век. Строежът може да продължи-1621003193.jpg

Касационната инстанция приема, че не са били допуснати нарушения на ...

14 май 2021 | 17:33

Светослав Илчовски 3 часа дава показания като свидетел в прокуратурата

Светослав Илчовски с адвокатката си Галя Гълъбова Снимка: БНТ-1620978320.jpg

Бизнесменът е бил питан за всички твърдения от изслушването му във временната ...

14 май 2021 | 15:39

ВАС пита съда в Люксембург за изтеклите от НАП лични данни

-1554994812.jpg

На практика с него се спират производствата по всички такива дела в страната до ...

14 май 2021 | 13:08

Освободиха бившия шеф на КАТ-София срещу гаранция от 5000 лева

Тенчо Тенев-1620816504.png

Той беше задържан след акция на „Вътрешна сигурност” в МВР преди два дни

14 май 2021 | 15:45