Публикацията на Ройтерс

Балк-Магазин прави извода, че „Борисов силно се е вкопчил във властта“

Чужди медии за протестите в София: Ескалация на напрежението, пред парламента - народно въстание

15962 | 2 септ. 2020 | 14:35

В материала на Ройтерс се отбелязва, че на един от най-големите протести се е стигнало до сбивания между гражданите и полицията, използван е лютив спрей, има арестувани


Световните медии отразяват протестите в България и агресивния отпор на властта, която мобилизира хиляди полицаи и използва сълзотворен газ срещу множеството, искащо да помете корумпираното правителство.

 

Изминаха почти два месеца, откакто български протестиращи излязоха на улиците с искане премиерът Бойко Борисов и неговото правителство да подадат оставка, информира Евронюз. Телевизионният канал припомня, че България е най-корумпираната и бедна държава в ЕС.

Водещото европейско издание „Политико“ излиза с обширен материал за случващото се в момента в България. За последните два месеца премиерът не обръща внимание на протестите, изкарали на улицата десетки хиляди гневни българи. „Политико“ пише: „На 2 септември протестиращите искат с голям замах и национално въстание на свалят Борисов, който е смятан за един от водещите съюзници на Европейската народна партия в Европейския съюз. Според народа в момента той се опитва да печели време с опитите се за промяна на конституцията.“

Водещата световна информационна агенция "Ройтерс" съобщава: "Хиляди българи са се събрали пред парламента в София един от най-големите протести досега от два месеца на демонстрации, призоваващи за оставката на премиера Бойко Борисов. Между протестиращите и полицията избухнаха сбивания. Силите на реда са използвали лютив спрея и са извършили арести. Силно охраняваният парламент е замерян с яйца, ябълки и боклук."

Руските медии също отразяват протестите в България.

От мястото на събитието кореспондентът на ТАСС разказва как президентът на България Румен Радев, който се изказа на откриването на заседанието на парламента и вицепрезидентът Илияна Йотова не са имали нужда от охрана и са били посрещнати радушно от протестиращите, за разлика от депутатите на управляващата партия. Според вестник „Известия“ Румен Радев и Илияна Йотова свободно са преминали покрай редиците на протестиращите, били са посрещнати с аплодисменти и приветствия.

Македонските медии също се вълнуват от ставащото у нас. Водещата медия ЕмЕмЕс пише: „София: Народно събрание в парламента, а пред парламента - народно въстание“. Протестите в България ескалират, съобщава Макфакс.

С коментар пред унгарското Клуб-Радио излиза местният балканист Янош Карпати. Експертът разказа в ефир случващото се в България и изразява възхищение, как българският народ се е надигнал на въстание срещу Борисов, който според неговото лично мнение също толкова корумпиран, колкото и неговия унгарски колега Виктор Орбан.

Дойде ли часът на народното въстание, пита специализираното издание по политически анализи отново от Унгария - Балк-Магазин. В обширен анализ за обществените нагласи то стига до извод, че друг политик на фона на подобни скандали би подал оставка далеч преди насрочените на 2 септември огромни протести, но Борисов се е вкопчил силно във властта, страхувайки се, че отново напуснал властта, никога няма да се върне в нея.


Източник БСТВ


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19