Д-р Десислав Тасков

Със своята „Визия за България“ БСП предизвиква здравия разум и воля у всички партии

Д-р Десислав Тасков: Необходимо е надпартийно мислене, за да се смени моделът в здравеопазването!

23097 | 24 юли 2018 | 16:51

Предлагаме диференцирана ставката на ДДС не само върху лекарствата, но и върху медицинските изделия


Д-р Десислав Тасков е роден през 1972 г. във Варна. Завършил е Четвърта езикова гимназия и Медицинския университет в морския град. Специалист по урология. Работил е в МБАЛ „Св. Анна” и в онкоболницата „Д-р Марко Марков”. В момента практикува в СБАЛ на онкологични заболявания гр. Варна.

На последните парламентарни избори бе в листата на БСП във Варна.

Владее английски, испански и руски език.

 

 

- В своята „Визия за България“ БСП обявява, че ще връща държавата в здравеопазването. Как ще стане това д-р Тасков?
- Ние предлагаме именно визия, а не партийна програма. Визия, с която предизвикваме здравия разум и воля у всички партии. Не казваме, че сме най-умните и най-знаем, но знаем, че без съвместните усилия на всички, реформата в здравеопазването няма как да се случи. Искаме всички – партии, НПО, специалисти, целият професионализъм на нацията, да се слушаме и да работим, за да я направим. Безспорно е необходимо сътрудничеството и на министерствата на социалната политика, на образованието, на вътрешните работи.
Здравната ни система има крещяща нужда от промяна, това всички го виждаме. В момента 75% от пациентите не са доволни от услугата, която получават. Лекарите не са доволни – трудът им не е остойностен. И резултатът е, че здравето на нацията не е добро – живеем най-малко, налице е висока детска смъртност и висок процент недоносени бебета, висока смъртност от коронарни и исхемични инциденти. Висок е процентът от трайна инвалидизация и смъртност от онкологичните заболявания, защо ги хващаме в напреднал стадии поради недостатъчната профилактика. Имаме тежко социално разслоение, което в някои региони води до невъзможност за лечение.
Най-опасната последица от този 20-годишен модел е, че девалвира не само доверието, девалвира моралът в системата. Превръщането на лечебните заведения в търговски дружества доведе до това, че финансовият резултат стана водещ. Важно стана количеството извършена дейност, а не толкова качеството и изходът от лечението.
Затова казваме, че трябва да има повече контрол в системата на здравеопазването и този контрол да бъде в регулацията на системата. Затова основната ни мярка е промяна в статута на болниците, която да отговаря на техния социален характер и същност. Да не бъдат търговски дружества.
 
- Болниците станаха търговски дружества, за да не се харчи безразборно, да се „простират спрямо чергата си“. Ако обратно станат държавни, тогава няма ли да трупат огромни дефицити, които накрая пак бюджетът ще трябва да покрива.
- Затова говорим за контрол! Контролът върху разходите в системата трябва да бъде обвързан не само с количеството, но и с резултата. Ние трябва да започнем да мислим за принципно нова система в здравеопазването. Виждаме, че този продукт - клиничните пътеки, който беше замислен с добри намерения, се изроди.
 
- Какво конкретно предлагате?
- Засилване на медицинския одит. Диференцирана ставка на ДДС не само за лекарствата, но и върху медицинските изделия. Искаме рязко да намалим това доплащане. В момента имаме тотално смачкване на пациента! Ако, например, стане пътно-транспортно произшествие, където травматизмът е огромен, пациентът стига до клиниката, където му се извършват необходимите дейности, но имплантите, които трябва да плати, понякога са в рамките на десетки хиляди. Затова искаме да направим ежегодно държавно определяне на цените на лекарствата от реимбурсния списък и на медицинските изделия. И той да бъде задължителен за всички болнични заведения, използващи обществен ресурс.
Това определено ще намали цената. 4,5 милиарда лева е бюджетът на здравната каса и още толкова са парите, които хората дават като доплащане. По стандартите на Световната здравна организация доплащането е 20%, а в България е 50%. А говорим за хората с най-ниски доходи в Европа! Държавата също така трябва да поеме своята отговорност и да заплаща в пълен размер вноските си за децата, пенсионерите и държавните служители.
 
- Ако се заменят клиничните пътеки с диагностично-свързани групи, това ще реши ли проблемите?
- Категорично е крачка напред! Но, за да стане това, е необходимо точно остойностяване на всички процеси в системата – от извършваните дейности до лекарския труд.
Промяната на системата не е нещо, което може да се направи от днес за утре от една партия. Затова говорим за наредба, която да формира заплатите в държавните лечебни заведения. Да има достойна базова заплата, свързана с квалификацията, с опита, с резултатите. В момента ножицата при заплащането на лекарите е много широко отворена, като огромната част работят за ниски възнаграждения. И трябва да работят на няколко места, за да могат да си осигурят нормален доход. А труда на сестрите? Той също трябва да бъде достойно заплатен. Огромен е проблемът с недостига на специалисти по здравни грижи. В момента около 20% от лекарите и сестрите са пенсионери, а какво ще стане след десет години при тази демографска криза и висока емиграция? Затова според нас безплатното обучение по медицина трябва да включва държавни стипендии, както за обучение, така и за специализации, но с ясен ангажимент за работа в националното здравеопазване след това.
 
- Сегашната териториална структура на здравеопазването в България отговаря на България от 80-те години на ХХ век – с осеммилионно население. Сега страната обезлюдява, населението намалява и се концентрира в няколко големи града. На този фон какво трябва да се прави с общинските болници, те кого ще лекуват? Не трябва ли да се затварят общински болници?
- В момента ние просто убиваме общинското здравеопазване! С неглижирането на общинското здравеопазване губим възможността хората да имат достъп до здравеопазване. На това разчитат 2 милиона от българите по социални и икономически причини. В момента общинските болници на практика са ничии – нито държавата им е принципал, нито общините имат възможност пряко да ги финансират.
 
- Но как може да бъдат спасени болници в общини, в които няма население?
- Ако я няма болницата, общината напълно ще загине, а и от финансова гледна точка общинските болници са най-малкият проблем. Ако няма болница, това значи да няма клинична лаборатория, да няма образна диагностика. Трудно ще останат и медицинските центрове, които са свързани с общинските болници. Това ще доведе до следната ситуация - изнесените центрове на спешна медицинска помощ ще станат просто едни таксита. Затова ние не просто не искаме да закриваме общински болници, искаме те да бъдат спасени, за да могат хората да имат достъп до здравеопазване. Ще дам един прост пример: ако ваш близък, който живее в Дуранкулак, получи инсулт, той ще отиде в общинската болница в Каварна. После, ако имате възможност, ще го вземете и ще го заведете във Варна, в София. Ако обаче нямате такава възможност, той ще бъде лекуван само в общинската болница в Каварна. Но и в двата случая, първото място, където ще му окажат помощ, е общинската болница. Затова са важни общинските болници. Чрез тях може да се направи и пълноценна профилактика – това е едно от нещата, на които залагаме.
Национална профилактична програма, особено спрямо социалнозначимите заболявания, от които загиваме. Която да включва не само големите областни и университетски болници, а именно и общинските – обхващащи малките общини, граничните райони, периферията на страната, като по този начин ще обхванем максимален брой хора.
Според вас колко човека от Гоце Делчев ще отидат специално да си направят профилактичен преглед за рак на простатата в София? Единици! Но, ако специалистите дойдат в Гоце Делчев, ще се прегледат стотици. Същото се отнася и за рака на гърдата, за карцинома на шийката на матката – за всички тези заболявания, от които загиваме, защото не можем да ги хванем навреме. Чрез профилактичните програми общинските болници могат да поемат глътка въздух.

- Няма как да се увеличат хората, които плащат здравни вноски, това е ясно. Те намаляват. Щом като приходите намаляват, трябва да намалеят и разходите. Ако не се закриват общински болници, трябва да се закриват частни. Това ли предлагате?
- Казах вече – на първо място трябва да има контрол на ресурсите, на второ място – да преценим каква е системата, адекватна на нуждите на населението. Болниците не трябва да бъдат закривани ей така, но достъпът до здравеопазване трябва да бъде равномерен. Точно това е принципът на внедряването на Националната здравна карта. Има резон в съществуването и на национална здравна система на регионален принцип, която да обхваща всички служби, свързани със здравеопазването в даден регион.

- БСП винаги е била против разбиването на монопола на здравната каса. Но, ако те са няколко, това няма ли да свали цената на предоставяните услуги?
- Мисленето за демонополизация на Националната здравна каса води до въвеждане на траен пазарен принцип и абсолютна комерсиализация на здравеопазването.
Пак ще кажа – ние от БСП даваме проект за мислене, проект, който да бъде база за разсъждение, не предлагаме готов продукт, с който всички да се съгласят. Не искаме да се действа като досега – с временни мерки, които потушават даден момент на напрежение, докато не възникне следващият. Ние не търсим виновници, не искаме да се караме, а да се слушаме. Искаме всички да работим заедно, надпартийно.
От категорията

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?

Велизар Енчев: Защо 24 часа преди вота Румен Радев домакинства на Урсула фон дер Лайен?-1642944500.jpg

Дали пак няма да ни сервират нов проект, този път роден в Брюксел? Или ...

27 септ. 2022 | 12:21

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Най-важното

ПП трябва да дадат информация за какво държавата изхарчи 9 млрд. лв. през декември 2021 г.

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край

Николай Василев: България се спуска по пързалката на дефицитите и дълговете, и няма край-1626325811.jpg

Нас ни управляваха през последната година хора, които смятаха, че правилната ...

27 септ. 2022 | 21:28

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

Държавата има нужда от сигурност и стабилност в това кризисно време, категоричен е той

Карадайъ в Якоруда: Дойде времето на ДПС. Имаме план и програма за изход от кризата
(Видео)

Снимки: ДПС-Snimki--DPS_1664293260.jpg

Когато бяхме на власт, достигнахме най-добрите икономически резултати - 7% ръст ...

27 септ. 2022 | 18:38

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Ако Украйна загуби, това ще бъде лошо за всички нас, заяви генералният секретар

Столтенберг: Путин допусна стратегическа грешка. Ако използва ядрено оръжие, ще има тежки последици

Йенс Столтенберг-1647361042.jpg

Войната в Украйна е нещо лошо, но по-лошо би било, ако започне пълномащабна ...

27 септ. 2022 | 21:22

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим, добави той

Георги Георгиев: За 1 година начело на СОС превърнах 12 свои лични каузи в 12 общи решения за София

Георги Георгиев: За 1 година подобрихме градската среда и живот на софиянци. Продължаваме да работим-Georgi-Georgiev--Za-1-godina-podobrihme-gradskata-sreda-i-zhivot-na-sofiyantsi--Prodalzhavame-da-rabotim_1664279870.jpg

Под негово ръководство Столичният общински съвет набляга на темата за ...

27 септ. 2022 | 14:10