Д-р Димитър Петров

Механичното събиране ще съсипе и двете болници, смята той

Д-р Димитър Петров: През октомври МС отхвърли идеята на Кацаров за педиатрия в "Лозенец"

2995 | 7 дек. 2021 | 19:27

Сега служебният министър се опитва да направи същото, но еднолично, обясни бившият му заместник, който е категорично против


"Идеята на Стойчо Кацаров Национална детска болница да бъде изградена на терена в двора на болница "Лозенец" е от началото на мандата му, но той я приведе в действие през месец октомври, когато това нещо, което сега той иска да направи, го беше подготвил като докладна записка и проект за решение на Министерски съвет." Това каза пред БНР д-р Димитър Петров, доскоро заместник-министър на здравеопазването в екипа на служебния министър Стойчо Кацаров.

Д-р Петров уточни, че несъгласието му с това решение за болница "Лозенец" е било причина да се раздели с Министерството на здравеопазването. Той подчерта, че от експертния екип на МЗ никой не е съгласен с това.

"Само Кацаров и началникът на кабинета му Лидия Чорбанова искат да направят това нещо," обясни д-р Петров.

"Докладната записка беше внесена в МС и се получиха няколко негативни становища от други министерства, както и от администрацията на МС. Разговарях с премиера, той беше категорично несъгласен. След това, като не бе прието, изчезна в небитието. И аз мислех, че вече се е отказал (Стойчо Кацаров - бел. ред.). Това съвпадна с първия опит за моето махане", разказа той.

По думите му сега Кацаров се опитва да направи същото, но еднолично, защото няма съгласието на МС.

"Като принципал на тези три дружества министърът може да го направи - да ги обедини. Въпросът е доколко това е целесъобразно и доколко това е работа на служебен министър, който до няколко дни ще си тръгне," заяви Петров.

Според него служебният министър бърза с юридическото сливане на двете дружества, защото след това разделянето ще е много по-трудно.

Бившият заместник-министър изложи мотивите за несъгласието си:

"Механичното събиране ще съсипе и двете болници. Не случайно няма съгласие и от педиатричната болница, която ще се мести в новата сграда, която според Кацаров е много по-добра и подходяща".

Той подчерта, че парите за строеж на Национална детска болница са в едно дружество, което е за този строеж и могат да се използват само за това:

"Това, че няма да се построи на мястото, където първоначално беше обявено, не означава, че няма да стане на друго място. ... Като се слеят сега и се прехвърлят тези пари към Педиатрията и оттам в новото дружество - те стават безконтролни и не пречи да се харчат и за други неща. Може да се окаже, че с тях са покрити загуби на двете болници, купени са разни други неща и тези пари да ги няма".

Петров беше категоричен, че дружеството е създадено от МС с цел строеж на Детска болница:

"Аз не знам доколко Кацаров може да ги прехвърля в капиталите на други дружества, които са действащи лечебни заведения".

Д-р Петров изказа подозрение, че, ако се намалят леглата за възрастни в "Лозенец", те могат да бъдат прехвърлени към други лечебни заведения - по здравна карта.

 


От категорията

Скандал! Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!

Явор Божанков: Секретарят на президента - Димитър Стоянов простреля Радев жестоко!-1655801007.png

Улучват и българската военна индустрия, която спазва всичи международни ...

25 юни 2022 | 20:57

Димитър Стоянов показа фалшив документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна

Димитър Стоянов показа документ, внушаващ, че се изнася оръжие за Украйна-1546968845.jpg

Няма подпис, няма печат, няма адресат, няма подател, няма дата - няма никакви ...

25 юни 2022 | 21:00

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия

„Продължаваме промяната" все още без регистрация като партия-1656188611.jpg

Запитан дали е вярно, че ПП все още не са внесли документите си за регистрация ...

25 юни 2022 | 23:22

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство

Николай Денков: И Асен Василев може да е премиер, нужно е стабилно правителство-1636527269.jpg

Според акад. Денков изразни средства като "мафия", "едни ...

25 юни 2022 | 22:58