Д-р Георги Стаменов е Будителят на годината

Радио ФМ+ и фондация "Българска памет" избраха най-читавите хора на нацията

Д-р Георги Стаменов е Будителят на годината

14062 | 2 ноем. 2016 | 14:22

Лекарят, помогнал на хиляди българи да имат деца и фондация "Майки за донорство" получиха златен ключ с 30 на сто от гласовете

Д-р Георги Стаменов е Будителят на годината 
-1478087900.jpgВсички номинирани-1478088078.jpgводещите на церемонията Ива Дойчинова и Андрей Захариев-1478088048.jpgИва Дойчинова и Боян Петров-1478088012.jpgД-р Георги Стаменов е Будителят на годината, заедно с фондация "Майки за донорство" 
-1478087867.jpg

Будителят на надеждата - д-р Георги Стаменов и фондация "Майки за донорство" получиха официално званието "Будитер на годината" с близо 30 на сто от гласувалите слушатели на радио ФМ+. 


След оспорван вот д-р Стаменов и дамите, които убеждават съмишленички да даряват яйцеклетки, се оказаха на върха на класацията с активен спомоществувател фондация "Българска памет". Те бяха номинирани в категория "Будител на надеждата", заради това, че дариха пет безплатни ин витро процедури през 2016 г. на двойки с репродуктивни проблеми.

Първенците във вота по традиция получиха уникалния плакет „Златен ключ“ , а наградата им бе връчена от д-р Милен Врабевски, първият носител на титлата през 2014 г. и основател на фондация "Българска памет".

В топла и приятелска атмосфера с аплаузите на съмишленици в клуб "Перото" д-р Стаменов трогна препълнената зала с думите си, че наградата е за всички номинирани в инициативата и в знак на уважение и благодарност към техните каузи, ги покани на сцената, за да споделят заедно момента.

Номинираният за будител на духа алпинист Боян Петров бе избор на обществените личности, коментирали класацията в ефира на Радио FM+. От името на медията, водещата на "Ива от сутрин до обед" Ива Дойчинова му поднесе плакет-талера „Великите български владетели”. Боян беше и една от най-ухажваните“ личности в „Перото“. Всеки искаше да се докосне до него, да поговори, да се зарадва на бързото му оздравяване и да сподели усещането, че духът на едни продължава да подбужда други и да събужда трети.

Подкрепилите кампанията партньори на Радио FM+ Фондация „Българска памет” , Vivacom и Julius Meinl също отличиха със специален приз някои от номинираните. От името на „Българска памет“ д-р Милен Врабевски връчи своята награда на номинираната за Будител „огнище“ Диана Илиева, кмет на община Тервел, за обединяването на младежи от различни етноси в, но не пропусна да изкаже благодарност и към Любка Биаджони за мисията й да представя пред света български музикални таланти. От вчера двамата са избрани в Обществения съвет на БНР, така че им предстои още много обща работа.

Изборът на Vivacom полетя към Америка, за да достигне до Иво Иванов, писателят и журналист, чиито истории намират будни съзнания и добри сърца, прекрояват душите, провокират ново осъзнаване на света.

Илиян Любомиров (по-известен кат поета Августин Господинов, който бе номинацията за будителят на младите, вдъхнови екипа на Julius Meinel и „кафето на поетите“ го отличи със специален приз.

Церемонията „Будител на годината“ събра за трети път повече от 150 гости, които аплодираха, просълзяваха се и се усмихваха заедно със съвременните будители и водещите на Радио FM+ Калина Стефанова, Евелина Павлова и Мартен Роберто. Водещи на събитието бяха създателят на инициативата „Будител на годината“ Ива Дойчинова и Андрей Захариев (БНТ - медиен партньор на проекта, излъчил церемонията).

За да подкрепят благородното дело на д-р Милен Врабевски в "Перото го придружаваха съпругата му и най-голямото от петте му деца.

 

А ето и останалите, които бяха номинирани в различните категории и представени с емоционални видеа:

 

Вижте кои са останалите претенденти за почетното звание за 2016-а: 

Будителят на сградите: НАСИМО 

Стрийт райтърът Насимо обърна представата за графитър, когато нарисува дядо Добри върху панелен блок в кв. "Хаджи Димитър". Станислав Трифонов-Насимо провокира и с интересната си лична история. След изложба в Канада, от която не продава нищо, той решава да дарява своето изкуство, повлиян от Петър Дънов и неговият урок да създаваш, за да се радваш, а не да очакваш. Но тогава съдбата му се обръща и колкото повече дарява, толкова повече поръчки и признание получава. 

В България графитите на Насимо изобразиха дядо Добри, Вазов, Вапцаров, Левски и Ботев, Българката с хляба, Възкресението, Даването... Насимо оживява градската среда с образи и послания, носещи добро и любов и не престава да "буди" себе си и другите, оживявайки градската среда с посланията и думите си. 

През октомври 2016 година Насимо открива изложба, посветена на "Будителят вътре в нас". Изложбата не е свързана с нашата номинация, но има посланието, което Pадио FM+ отправя с кампанията си "Будител на годината". 

Будителите на града: "СОФИЯ ДИША" 

Създателите на "София диша", Суни и Стоян, изминаха своите първи седем години от създаването на фестивала. През 2016 година "София диша" вече стъпи на булевард, освободи все по-големи градски пространства от коли и ги отвори за дишане, култура и каузи. В своята история "София диша" показа, че: 
• Обхваща все по-големи зони и дава възможност на хората за общуване и празник. 
• Променя отношението към улиците, които "дишат" и тяхното развитие е видимо. Вижда се уюта на града. 
• Насърчава предприемачеството и хубавите идеи за бизнес. Откроиха се автори, идеи, каузи и инициативи, които намериха своята сцена; 
• "София диша" е на път да стане туристически повод за посещения на българи тук, българи в чужбина и чужденци. 
• "София диша" е добър инструмент за представяне на изкуство, тъй като осигурява необходимите за това условия в градска среда, досег до огромна публика,експеримент,иновация, колаборация, финансиране. 

Будителите на града 2: квартал "КАПАНА", Пловдив 

Категорията Будителите на града тази година има втора номинация: квартал "Капана" в Пловдив. Около "Капана" се осъществи първата по рода си институционална и обществена активност в посока реновиране, социализиране и оживяване на градско пространство. Всичко това бе постигнато с инструментите на културата, креативните индустрии и бизнеса. 

С общата будителска мисия се ангажираха: Община Пловдив, неправителствени организации, творчески институции, но най-важното е, че каузата за пресътворяването на квартал Капана бе прегърната и осъществена от хората. 

Медиите също се ангажират с популяризирането на Капана като място за култура и забавление. Резултатът от тези общи будителски усилия е превръщането на Капана в новата емблема на Пловдив - уникална градска среда за култура, забавление, туризъм. 

Днес тази зона, служеща за паркинг само до преди две години, е поле на творчески експерименти, зона за развитие на арт-индустрии, уникални инсталации и гостувания на артисти от цял свят, място за живот, забавление и пазар, посещавано от стотици пловдивчани и гости на града. Проектът е част от артистичната програма на Пловдив за Европейска столица на културата през 2019 г. и попада в клъстера "Градски мечти" за преосмисляне и промяна на изоставени, забравени пространства и префункционализирането им за целите на културата. 

Примерът Капана вече се следва в други градове, които се опитват на своя територия да приложат този общностен процес. 

Будителите на бизнеса и солидарността / кампании: HOLIDAY HEROES 

За пета поредна година "празничните герои" свързват бизнеса в България с хората, които не могат да бъдат клиенти. "Любовта в действие" прави възможно два пъти годишно, на Коледа и Великден, да достигне пратка на съпричастие до най-нуждаещите се из цяла България. 

Самотни родители, бедни семейства, временно затруднени, хора в изолация, стават част от всички с каузата на кампанията. Ангажирането на огромен доброволчески потенциал, посланици и бизнеса постига все повече солидарност в обществото ни и от година на година достига до все повече крайно бедни и отхвърлени от живота хора. Всяка година кампанията увеличава своя обсег и за "Великден 2016" достигна, чрез 5149 празнични пакета, до все повече нуждаещи се в България. 

Номинираме кампнията Holiday Heroes заради осъществяването на идеята бизнеса, хората и доброволците да пътуват към една идея – взаимността и солидарността. В началото малцина вярваха, че това е възможно у нас. Сега, пет години по-късно, то просто се прави. За екипа на Holiday Heroes и съмишленици му няма невъзможни неща. Просто "Любов в действие". 

Будителят на младите: ИЛИЯН ЛЮБОМИРОВ (АВГУСТИН ГОСПОДИНОВ) 

Илиян Любомиров е считан за един от символите на младия буден човек, който избира да се върне в България, за да развива съвременната литература у нас. С дебютната си книга "Нощта е действие" постига безпрецедентен успех и по този начин успява да върне интереса на новото ни поколение към българската поезия. Поетът е и един от идеолозите на нов модел за работа между доказани майстори в изкуствата и хора, търсещи ново развитие. 

През 2016 г., съвместно с Ирена Иванова, Лъчезар Аврамов и Димитър Стоянович, създава Tворческa Aкадемия "Валери Петров" в НДК. През първия семестър курсистите усъвършенстват своя талант в областта на прозата, поезията, сценария за кино и телевизия, а от октомври, освен досегашните дисциплини, ще се изучават и театрална драматургия, редакция, превод и рекламно писане. 

Илиян влага много енергия и лични усилия в този проект, вдъхновява и насърчава хиляди млади хора да четат и да създават нови форми на изкуството, работи ежедневно за изграждането на широки общности в културата. За него голямата награда в тази инициатива е, че ги има другите Будители. 

Будител "Огнище": ДИАНА ИЛИЕВА 

Диана е заместник кмет в община Тервел. Причината, поради която я номинираме, не е нейният статут, а нейната човещина. Хора като Диана не са видими за медиите и рядко стигат до публичност и признание. 

Още преди 12 години Диана започва да мисли за децата и младежите в общината, и да създава програми, които ги обединяват. Населението в областта етнически е съставено от българи, турци и роми. В тази среда Диана вижда възможност, а не противопоставяне. Младите хора често са разделяни поради политически интереси и това е причинявало агресия. Диана решава да създаде общински програми, които да обединят младежите в творчество, фолклор, познания по историята на техния добруджански край. Присъединява учители, които да отдадат сърцето и душата си за тяхното израстване и политане. 

Днес тези деца не мислят за различията, а за своето културно богатство и талант. Младежите стъпват на сцените в различни краища на България, печелят непрекъснато награди, стигат неколкократно до Брюксел и се гордеят с постиженията си. Будителството Диана свързва не с учебниците, а с отношението, което възпитаваме у младите хора към стойностните неща в живота. 

Будителят на доброто: ИВО ИВАНОВ 

Писателят и журналист Иво Иванов издаде два сборника с разкази през последните години – "Кривата на щастието" и "Отвъд играта", разширено и допълнено издание с най-новите текстове на автора. И при двете представяния в България, читателите на Иво чакаха с часове да се срещнат и да поговорят с него. Историите на Иво Иванов са за действителни личности, места и събития, но истинската им стойност е в спотайващите се между редовете послания, които, макар и създадени в далечните прерии на Канзас, от години търсят и намират будни съзнания и добри сърца в България. 

Историите на Иво нямат претенция за литература, те прекрояват душите, вдъхновяват ново осъзнаване на света. Това са пътешествия от сърцето към сърцето. Примерите, които Иво дава, преплитат в едно спорт, история, музика в реални човешки съдби и отправят послания, които са действени. Историите, родени от сърцето и търсачеството на Иво достигат да хора, които също търсят. 

Намерилите вдъхновение от тази взаимност доведоха и до номинацията на Иво Иванов като "Будител на доброто". Призивът към будителство на Иво е да забавим темпото, да се вслушаме в себе си, да изчакаме случването и да бъдем по-бавни, за да чуем душите си. И, да, влюбен е в България. Разстоянието не е причината, а признателността. 

Будителят на духа: БОЯН ПЕТРОВ 

Боян Петров е първият българин, който на два пъти изкачва по три осемхилядника в рамките на една година. През 2014 г. бяха успешни експедициите му до Канчендзьонга (8586), Броуд Пик (8047) и К2 (8611). Тази година, преди Нанга Парбат, той покори Анапурна (8091) и Макалу (8485). По този начин Боян Петров вече има изкачени осем осемхилядника и продължава към заветната цел - да покори всичките 14. Боян е диабетик и е преборил два пъти рака преди това. Ето какво казва за катеренето с инсулин по върховете и преодоляването на себе си: "Обективно погледнато обаче, диабетът е неприятно заболяване. 

Много хора не вярваха, че ще успея в алпинизма заради захарната болест. Но в такива моменти човек застава срещу себе си. Трябва да се бори, за да успее. За щастие, аз успях. Всичко, което ми е минало през главата, всичките тези неприятности, ми подействаха като допинг и сила в борбата с планините. Ракът и диабетът ме направиха по-силен психически." В началото на тези номинации, Боян претърпя тежка травма след като бе блъснат от кола в Кресненското дефиле, заедно с Андрей Ковачев. 

Силата на духа и физиката му поразиха дори лекарите, а Боян кротко покани хората на следващото си изкачване с кауза – изкачването на Мальовица. Провалено заради инцидента, то се отлага за следващата година, но не и мечтата за чисти планини и чиста природа, която е кауза на Боян. Той планира следващото си изкачване до Еверест и сякаш нищо и никой не може да промени мечтите на един "Будител на духа". 

Будителят на българската култура в чужбина: диригентът ЛЮБКА БИАДЖОНИ 

Любка Биаджони цу Гутенберг безпрекословно вярва в българите и техния музикален талант. През 2015 г. тя представи за пръв път в България пред публиката своя оркестър "София Симфоникс" – български музиканти, с които тя представя пред света фантастичния талант на нашата музикална школа. 

Още от 2008 г. Любка води български музиканти в двореца на Лудвиг ІІ в Бавария, за да може да се види и там високото ниво на българското изкуство. Без каквато и да било друга подкрепа тя създава " София Симфоникс" и гастролира с тях по света и у нас, без успехите им да имат широка популяризация. Реализира с тях опери, авторски постановки, симфонична и ораториална музика. 

Любка Биаджони е била и щатен диригент на Софийската филхармония, но сега, вече със свой оркестър, тя има възможността в пълна свобода да претворява музиката навсякъде, където я посрещат ценителите. Влюбена в българската класическа музика, тя се стреми да я представи в Германия, Италия, Австрия. "София Симфоникс" беше и оркестъра, който съпровождаше концерта на Хосе Харерас у нас, а българската публика се превърна в най-важната музикална спирка за Любка Биаджони и нейните музиканти. 

Будителят на смирението: ДЯДО ДОБРИ 

Най-големият дарител на българските православни храмове! Наричат го "живият светец на България" и "тихият ангел"... Просяк и аскет, отдаден изцяло на духовното, отричащ светското и материалното, дядо Добри стана символ на отдаденост и смирение. Светецът тихо се оттегли тази година, за да бъде на своя 102 рожден ден само с дъщеря си Богдана, но стотици хиляди българи честитиха този юбилей като своя вяра. 

Жив символ на светостта, дядо Добри не веднъж стана обект на клевети, измислени истории, гавра и присмех. И в същото време се извиси над това, което сам надмогна – суетата! Стана светецът на живите и всяка година вдъхновява хората със своята смиреност и вяра. 

Номинацията на дядо Добри не подлежеше на гласуване. Той бе представен от Горан Благоев, създал документален филм и пръв откривател на добродетелната му дейност. 


От категорията

Хари и Меган не си поплюват: Ще уважат коронацията, само ако са на балкона редом до Уилям и Кейт

Хари и Меган не си поплюват: Ще уважат коронацията ако само са на балкона редом до Уилям и Кейт
Сн. Инстаграм-Hari-i-Megan-ne-si-poplyuvat--Shte-uvazhat-koronatsiyata-ako-samo-sa-na-balkona-redom-do-Uilyam-i-Keyt-Sn--Instagram_1679399142.jpg

Рожденият ден на принц Арчи съвпада с коронацията, а двойката е поискала ...

21 март 2023 | 13:42

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: Страхувах се да се влюбя, но знаех, че е за последно

Рупърт Мърдок ще се жени за пети път на 92 г.: Страхувах се да се влюбя, но знаех, че е за последно
Сн. Туитър-Rupart-Mardok-shte-se-zheni-za-peti-pat-na-92-g--Strahuvah-se-da-se-vlyubya--no-znaeh--che-e-za-posledno-Sn--Tuitar_1679393805.jpg

Мърдок предложил брак на избраницата си в Деня на Свети Патрик. Двамата ще се ...

21 март 2023 | 12:15

Скандал със сериала "Короната"! Показаха реплика на смазаната кола от катастрофата на Даяна

Скандал със сериала "Короната"! Показаха реплика на смазаната кола от катастрофата на Даяна
Сн. Туитър-Skandal-sas-seriala--Koronata--Pokazaha-replika-na-smazanata-kola-ot-katastrofata-na-Dayana_1679414051.jpg

Според източници репликата на катастрофиралия автомобил е била транспортирана ...

21 март 2023 | 17:53

Сашо Кадиев си тръгва от бТВ, набляга на актьорската кариера. Медията спешно му търси заместник

Сашо Кадиев си тръгва от бТВ, набляга на актьорската кариера. Медията спешно му търси заместник-Sasho-Kadiev-si-tragva-ot-bTV--nablyaga-na-aktyorskata-kariera--Mediyata-speshno-mu-tarsi-zamestnik_1679396314.jpg

Играе само в старите си представления, с които обикаля по турнета, но има ...

21 март 2023 | 12:53

Най-важното

Министрите се събират от 10 часа

Кабинетът обсъжда предложението за двойно увеличение на командировъчните

Кабинетът обсъжда предложението за двойно увеличение на командировъчните-Ministrite-odobriha-dopalnitelna-humanitarna-pomosht-za-Ukrayna_1674652957.jpg

На правителственото заседание ще бъде обсъден още проект на Закона за изменение ...

22 март 2023 | 07:52

Винаги сме в подкрепа на мира и диалога, заставайки твърдо от правилната страна на историята, заяви Си

Путин обеща на Си потоци природен газ и покани китайските компании да инвестират в Русия

Президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Дзинпин обсъдиха икономическите параметри на сътрудничеството между двете държави по време на втория ден от официалното посещение на китайския държавен глава в Москва-Prezidentite-na-Rusiya-i-Kitay-Vladimir-Putin-i-Si-Dzinpin-obsadiha-ikonomicheskite-parametri-na-satrudnichestvoto-mezhdu-dvete-darzhavi-po-vreme-na-vtoriya-den-ot-ofitsialnoto-poseshtenie-na-kitayskiya-darzhaven-glava-v-Moskva_1679427458.jpg

Двете държави ще трябва да работят съвместно, "за да постигнат новите си ...

21 март 2023 | 17:37

Китай се стреми да оказва съдействие, без да попада под санкции, но и няма да позволи поражение на Русия

Любомир Кючуков: Войната и санкциите тласнаха Русия в обятията на Китай

Любомир Кючуков: Войната и санкциите тласнаха Русия в обятията на Китай-Lyubomir-Kyuchukov--Balgariya-tryabva-da-e-po-blizo-do--patsifistite--v-Evropa_1665482079.jpg

Ако внимателно се слуша какво говори китайският лидер Си Цзинпин, ще се чуе, че ...

21 март 2023 | 20:54

Ако имаме малко разум, на 2-ри април политическата класа трябва да се стегне и да си свърши работата, пожела лидерът на ГЕРБ

Борисов: Докладът на САЩ казва, че ПП и ДБ нямат капацитет да се справят със съдебната реформа
(Видео)

Нашите зали са пълни, подчерта Борисов-Nashite-zali-sa-palni--podcherta-Borisov_1679415567.jpg

Стотици симпатизанти посрещнаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в Хасково (ВИДЕО)

21 март 2023 | 17:57

Честит празник на кюстендилци, честита пролет на всички българи, пожела лидерът на БСП

Нинова от Кюстендил: Винаги ще защитаваме българското родно производство

Нинова от Кюстендил: Винаги ще защитаваме българското родно производство-Ninova-ot-Kyustendil--Vinagi-shte-zashtitavame-balgarskoto-rodno-proizvodstvo_1679402351.jpg

Трябва да осигурим продоволствието на българския народ - храната и водата. ...

21 март 2023 | 14:37

На терена на политиката липсва диалог. Липсва съгласие, обединение, липсва любовта към хората, каза той

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза

Карадайъ от Хасково: Политика се прави с разум, с акъл, с отговорност, с любов, а не с омраза-Karadaya-ot-Haskovo--Politika-se-pravi-s-razum--s-akal--s-otgovornost--s-lyubov--a-ne-s-omraza_1679392561.jpg

В кризисни времена можем да се обединим и да покажем силата си, подчерта ...

21 март 2023 | 11:54

Нейната убеденост в отстояването на либералните ценности са точно това, от което се нуждае силна и обединена България

Ги Верховстад подкрепи Филиз Хюсменова: Тя има умения, знания и надеждност в трудни ситуации (Видео)

Ги Верховстад подкрепи Филиз Хюсменова: Тя има умения, знания и надеждност в трудни ситуации-Gi-Verhovstad-podkrepi-Filiz-Hyusmenova--Tya-ima-umeniya--znaniya-i-nadezhdnost-v-trudni-situatsii_1679401007.jpg

Бившият премиерна Белгия изрази убеденост, че Хюсменова е човекът, който може ...

21 март 2023 | 14:15

Хората искат сигурност, стабилност, управление, посока, в която да се развива държавата, посочва социалистът

Еньо Савов: Спирала от избори и нестабилност са пагубни за страната, но безпринципна коалиция - също

Еньо Савов: Спиралата от избори и нестабилност са пагубни за държавата, но безпринципна коалиция - също-Enyo-Savov--Spiralata-ot-izbori-i-nestabilnost-sa-pagubni-za-darzhavata--no-bezprintsipna-koalitsiya---sashto_1679403706.jpg

Младите не страдат от предразсъдъците на миналото, БСП предизвиква интереса им, ...

21 март 2023 | 14:51

САЩ подлагат на унищожителна критика правителството на Петков за несправяне с корупцията

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков: Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни

САЩ с тежък удар срещу Кирил Петков:  Арестите на Борисов, Горанов и Арнаудова са незаконни-SASht-s-tezhak-udar-sreshtu-Kiril-Petkov--Arestite-na-Borisov--Goranov-i-Arnaudova-sa-nezakonni_1679383804.jpg

С конкретното визиране на задържането на Борисов като пример за “незаконен ...

21 март 2023 | 09:28