Тука в момента имаме положителни цели семейства. Минава по-различен начин - лекуваме по 10 дни, има обаче и такива, които стигат до болница, каза д-р Николова

В ковид зоните хората няма да се заразят, защото като имат симптоми - вече са заразни, категорична е тя.

Д-р Гергана Николова: Много стрес, много болни, тежко е, все повече деца са с ковид!

3726 | 15 ян. 2022 | 09:23

Личните лекари имат добър диалог с новия здравен министър, това което искаме е да се намали бумащината и да имаме възможност да назначаваме повече изследвания, заяви общопрактикуващият лекар


Много стрес, много болни. Замествам и колега, които е в тежко състояние. Много е тежко да се работи. Казвам на мъжа ми: Дано да не се заразя, че три практики съм поела. Това са 6000 -7000 пациенти. Насочваме и към ковид зоните. Колегите там работят като нас - преуморени, претоварени. Това заяви в ефира на Нова телевизия общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

В ковид зоните хората няма да се заразят, защото като имат симптоми - вече са заразни, категорична е тя.

По думите ѝ все повече практиките на личните лекари набъбват. "Имам колеги, които се разболяха и не могат да се върнат, имам такива, които починаха, има и такива, които се пенсионират. Имаме много бумащина. Няма кой да издържи на това нещо, ще има недостиг на лични лекари", категорична е д-р Николова.

По отношение на Омикрон тя каза: това, което се чува и се чете е за страните, които са с високо ваксинационно покритие. Тука в момента имаме положителни цели семейства. Много положителни деца от 4, 5, 7-годишна възраст. Минава по-различен начин - лекуваме по 10 дни, има обаче и такива, които стигат до болница, каза тя.

"Тетанус и дифтерия се прави на всеки 10 години, а ако се каже, че ще трябва да се ваксинираме за ковид, ще кажем: "ааа, не". Ваксината ни се струва нова, но разликата е в това как ще боледуваш - няма да стигнеш до кислород и няма да се стигне до летален изход", обясни още лекарят.

Правилно е да се следят интензивните легла. Проблемът е когато един човек се нуждае от кислород, но няма къде да легне и няма специалист да го обгрижва", категорична е тя.

"Трябва да се ваксинираме, трябва да повярваме, че вирусът съществува и че е заразен. Няма безопасно нещо. Грипът е едно вирусно заболяване, при което нещата са ясни. Грипът проявява симптомите си за минути, а ковидът пълзи бавно. Повече в момента е ковид, а не грип", обясни още д-р Николова.

"Личните лекари имат добър диалог с новия здравен министър, това което искаме е да се намали бумащината и да имаме възможност да назначаваме повече изследвания. Не един пациент да лежи 4-5 или 6 дни за един скенер. Той може да се направи в доболничната помощ, това ще е и по-евтино и за системата", каза д-р Николова.


От категорията

Петков: Правата на българите в Република Северна Македония са огромен приоритет

Министър-председателят Кирил Петков ще говори в парламента за двустранните ни отношения с РС Македония-1642766053.png

Подготвяме съвместно честване на годишнината от рождението на Гоце Делчев, ...

28 ян. 2022 | 08:09

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста

Петков и Гешев заедно в памет на жертвите на Холокоста Кадър: БНТ-1643354260.jpg

След споровете за върховенството на закона у нас, премиерът и главният прокурор ...

28 ян. 2022 | 09:15

Министър Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax (Видео)
(Видео)

Сербезова: Търсят се възможности за осигуряване на ваксината на Novavax-1643372223.png

При взимане на решението са били взети предвит няколко съображения – имало е ...

28 ян. 2022 | 14:15

Министерство на туризма отвори за кандидатстване втората схема в подкрепа на сектора за 30 млн. лв.
(Видео)

-1642099452.jpg

Безвъзмездните средства ще се предоставят еднократно и ще се разпределят на ...

28 ян. 2022 | 14:14