Д-р Иван Маджаров: Има "нездрав" търговски интерес за задължителните електронни „бели рецепти“

Тормозът и натискът над лекарите е най-прекият път към провал на дигитализацията, казва председателят на БЛС

Д-р Иван Маджаров: Има "нездрав" търговски интерес за задължителните електронни „бели рецепти“

2746 | 30 юни 2022 | 12:57

БЛС категорично във всичките си действия подкрепя дигитализацията. Но това не трябва да е свързано с налагане на нови тегоби на колегите, още по-малко като някакъв метод за ограничаване на финансиране, налагане на глоби, санкции и т.н


Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров е гост в подкаста "В центъра на системата" на БНР по най-горещите теми в здравеопазването - за хода на дигитализацията, за притесненията и въпросите на лекарите от извънболничната и болничната система ще има ли наказания и глоби след първия месец на електронизация, за липсата на гъвкавост по налаганите изисквания от страна на НЗОК, за предупреждението, че съсловната организация няма да стои безучастна, ако процесите не сработят.

 

"Диалогът ни със Здравната каса ще спре, в момента, в който видим, че има наказани общопрактикуващи лекари и незаплатена, но извършена дейност заради проблем с отчитането към Националната здравно-информационно система. Ние категорично ще застанем на страната на колегите си и след като някой разбира дигитализацията като форма за тормоз и натиск върху лекарите, категорично ще застанем на позиция, че докато не бъдат изчистени предварително неща като да не се наказват колеги, докато не се напишат ясни писмени указания между договорните партньори и НЗОК, не могат да очакват нашата подкрепа", каза пред БНР д-р Иван Маджаров. И допълни:

 

"Защото НЗОК продължава да работи със своите договорни партньори като с подчинени.


БЛС категорично във всичките си действия подкрепя дигитализацията. Но това не трябва да е свързано с налагане на нови тегоби на колегите, още по-малко като някакъв метод за ограничаване на финансиране, налагане на глоби, санкции и т.н. Това, което нас ни притеснява е, че независимо, че се отправили писмено предложение до управителя на НЗОК, в което казваме, че над 80 на сто от дейностите са вкарани в НЗИС, системата работи, но нека за този първи месец юни, ако има установено несъответствие на данните постъпили в НЗИС и данните от месечните електронни отчети към НЗОК, това да не е основание лекарите да не получат средства за отчетена и извършена дейност за месеца.

Отговор обаче нямаме от НЗОК. Това само ще доведе до отрицателни настроения към нововъведенията, ще даде повод на тези, които са против дигитализацията, да кажат, че това е пълен провал. Нашето писмо беше само за този месец в знак на уважение към колегите да не засича всичко в точност до запетайката, защото колегите се приспособяват към системата. За съжаление отсрещната страна засега не проявява гъвкавост, за мен това е най-прекият път към провала на дигитализацията.

Чухме предложение, че който имал оплаквания, да ги подаде писмено, това за мен е непряка заплаха за проверки. А има много случаи, в които системата не започваше да приема документите ...не разбирам твърдоглавието на НЗОК", заяви още председателят на БЛС.

Той припомни, че от 1 юни не само електронното направление, но и цялата дейност в извънболничната медицинска помощ премина на ново ниво - всички събития в кабинета на общопрактикуващия лекар, на специалиста, в лабораторията се подават към Национална здравно информационна система. Същите проблеми сега се очакват от 1 август и за болничната помощ. Там уверенията са, че ще се започне с подаване към НЗИС при постъпване и изписване от болница, за епикризата, но според д-р Маджаров и в тези случаи трябваше да се започне с пилотни проекти на няколко места, за да се види какво се прави, ако в тези случаи системата блокира - къде го пращаме пациента.

 

По думите на д-р Иван Маджаров въвеждането на новата система вече е довела до отказ на по-възрастните лекари да работят като общопрактикуващи лекари.

Според него трябва да има възможност лекарите да имат възможност, изпращайки информацията към НЗИС да знаят дали не са допуснали грешка, за да са сигурни какво е отчетено и да имат обратна информация дали са подали всичко, така че след това всичко извършено да им бъде и заплатено.

"Така че, засега от моите колеги има единствено притеснения и въпроси, засега радост няма... каза още д-р Маджаров.

Председателят на БЛС счита, че настояването да има задължителен характер за електронните "бели рецепти" говори за "нездрав" търговски интерес за маркетиране на определени медикаменти. От това пациентът не печели нищо, защото за лекарите, за изследователите и научните дружества е важна здравната информация за лечението на хронично болните и диспансеризираните пациенти, а за тези пациенти рецептите за лекарствата им, които се поемат от НЗОК, така или иначе са електронни.

Белите рецепти и у нас, както и в другите страни, трябва да бъдат и хартиени, и електронни, поясни д-р Маджаров.


От категорията

Бившият министър на енергетиката отговори на наследника си: Да не се окаже, че няма да усеете...

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в Булгаргаз… отново са по-добри от тези, които ще “реализирате” през “търговата” процедура?!", пише още Александър Николов.
-1659007397.jpg

"И само да не се окаже, че наличните оферти за първи слот, които са в ...

12 авг. 2022 | 01:34

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"

Министър Христов: Петков е платил колосални суми за адвокатски хонорари за преговори с "Газпром"-1660198900.png

Недостигът на газ е около 30% от планираното отопление. Ако не осигурим газ и ...

11 авг. 2022 | 08:49

Димитър Стоянов: Враг съм на безхаберието в българската армия, не на F-16
(Видео)

Димитър Стоянов Кадър: бТВ-1660236378.jpg

"Ако не вземем втората осмица изтребители, няма да имаме даже състав на ...

11 авг. 2022 | 19:44

Директорът на Центъра за радиационна защита: Няма място за паника, следим ежедневно радиационния фон
(Видео)

-1435938485.jpg

"Фоновите стойности са в границите на естествения фон и са под минимално ...

11 авг. 2022 | 22:19