калоян методиев

Световният ред се разтресе, а това значи промяна

Д-р Калоян Методиев: Правителството заложи на Клинтън и сбърка. Цачева – също

60370 | 9 ноем. 2016 | 12:35

Европейската комисия и евробюрокрацията са в ступор. Санкции и на американците ли ще наложат? Започна началото на края на либералния модел. Дори да спечели някоя и друга битка, той губи войната. Колкото и да плашат хората, промяната на нагласите е факт


- Г-н Методиев, и американските социолози се провалиха в прогнозите си. Доналд Тръмп влиза в Белия дом за следващите четири години. Вие сред изненаданите ли сте от резултата?

- Изненадан съм само от смазващата разлика между него и Хилари Клинтън. Нормалните анализатори, колкото и да са малко в България, още миналата година обявиха, че Тръмп има шансове и намира път към избирателите, говори в прав текст, сблъсква се със статуквото. Не забравяйте, че срещу него играха водещите медии, Холивуд, върхушката на Републиканската партия, лобисти и финансови спекуланти. И днес той категорично печели. Това не са гласове за републиканците, а за него. Живеем в променящ се свят. Който не го вижда – изпада от влака.
Трябва дебело да се подчертае, че Институтът за стратегии и анализи беше единственият think tank  в България, който не изключи победата на Тръмп. Грантовите фондации се провалиха и компрометираха. Защото не действаха от принципни позиции при анализите си. И тук трябва да има промяна.

- Как тази победа ще се отрази върху политиката на САЩ спрямо Русия и съответно върху България?

- Путин бе един от първите, които поздравиха Тръмп. Поне първоначално се очаква разведряване в отношенията, възобновяване на диалога. Очевидно има симпатии и от двете страни. Намаляването на противопоставянето прави излишни крайните антиамерикански и антируски кресльовци. Ние трябва да имаме българо-центрирана политика. Не сме в позиция да се конфронтираме наляво и надясно. Големите много бързо се разбират и в такива случаи страдат малките. Трябва да има баланс.

- Изглежда, че победата на Тръмп свари неподготвени управляващите елити у нас. Да очакваме ли промени във външната политика? Срутват ли се познатите опорни точки?

- Срутиха се тази сутрин. Българското правителство заложи на Хилари Клинтън и сбърка. Този кабинет не може да работи с новоизбрания президент Доналд Тръмп. Близките им коментатори, социолози и журналисти го наричаха ненормален, неуравновесен, опасен и какъв ли още не. Искам да им видя физиономиите и да чуя какво мислят сега. Демократите и филантропът Сорос, които играха много грубо за Клинтън, имаха едни финансови приоритети. Нещата вече са други и е възможно да настъпят промени за определени кръгове в България, които се опитват да формират общественото мнение и да насочват политиката в избрана посока.  

- Мнозина вече твърдят, че победата на Тръмп дава допълнителен шанс на ген. Радев в президентската надпревара. Не са ли твърде предварителни подобни очаквания?

- Не влияе директно, но като настроение, определено. А и Цачева неразумно подкрепи Хилари Клинтън по време на кампанията. Имаме сериозна серия от грешки във външната политика – ООН провала, бягството на Кристалина Георгиева, крайната позиция за санкциите заради Алепо, подкрепа за СЕТА срещу едни визи, лакейното обслужване на Меркел и Ердоган... Към списъка вече трябва да добавим и негативното отношение към избрания президент Тръмп и подкрепата за Клинтън.


- Как Тръмп отговаря на въпроса чий е Крим?

- Не отговаря. Това е разликата между него и демократите. Заявката му е, че няма да прави усилия за връщането му в състава на Украйна, нито ще се намесва в този спор. Вътрешните проблеми на Съединените щати са му приоритетни. Истината е, че позицията му е неясна. Питайте българските анализатори, които твърдяха, че щял да прави ядрена война, а същевременно го обвиняваха, че не иска да върне Крим.

- Определят Тръмп като непредсказуем. Все пак можем ли да прогнозираме как изборът му ще се отрази върху отношенията с друга важна за нас страна – Турция?

- Така е. Той е непредсказуем. Ще има изненади. Въпросът е, че световният ред се разтресе, а това значи промяна.  По-малко от час след като обявиха резултатите, Ердоган направи изявление, в което поиска екстрадацията на Гюлен. Него това най-много го интересува. Има фиксация върху проповедника. За България е от изключителна важност какво се случва в триъгълника – Вашингтон-Анкара-Москва. Ние нямаме интерес от сближаване между Русия и Турция.

- Защо първите, които се зарадваха на резултатите от вота в Америка, бяха националистическите партии в Европа?

- Не са националистически. Така ги етикетират от статуквото. Иначе това са най-модерните, динамични, европейски партии. Вижте им лицата, начина на обличане, поведението.  Марин льо Пен беше първата, която поздрави Тръмп. Тези формации говорят на един език с Тръмп, акцентират върху едни и същи проблеми, на едни и същи позиции са, борят се със статуквото, обругавани са и нападани са. При тях го няма фанатизмът на либералните адепти. Просто от години са обект на  мащабна негативна кампания. А всъщност това е кампания срещу традиционните европейски народи и техния глас.  Европейската комисия и евробюрокрацията са в ступор. Санкции и на американците ли ще наложат?

- Идва ли промяна на процеса на глобализация и на либералния модел?

- Започна началото на края на либералния модел. Дори да спечели някоя и друга битка, той губи войната. Историята не свършва с тях. Колкото и да плашат хората, промяната на нагласите е факт. Влакът тръгна.


От категорията

„Маркет линкс“: ГЕРБ води с 6% пред ПП, следвани от ДПС с 12,3%, БСП с 9,9%, „Възраждане“- 8,7%.

„Маркет линкс“: ГЕРБ води с 6% пред ПП, следвани от ДПС с 12,3%, БСП с 9,9%,--Market-links--GERB-vodi-s-6--pred-PP--sledvani-ot-DPS-s-12-3--BSP-s-9-9-_1664216799.jpg

Под 4-процентната бариера остават „Има такъв народ“ на Слави Трифонов – с 3,9%, ...

26 септ. 2022 | 21:23

Кеворкян с нова книга - "Великият случайник": Дори, когато си отиваше, продължаваше да лъже...

Кеворкян с нова книга - "Великият случайник": Дори, когато си отиваше, продължаваше да лъже...-Kevorkyan-s-nova-kniga----Velikiyat-sluchaynik--Dori--kogato-si-otivashe--prodalzhavashe-da-lazhe-_1664187075.jpg

Ако някой ден се наложи Радев да потърси хероят, който окончателно ще превърна ...

26 септ. 2022 | 13:17

Димитър Недков: Президентът превръща България в генерал-губернаторство на ЕС…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Да поканиш на откровено пиар-мероприятие и то с “мирис на газ”, председателката ...

27 септ. 2022 | 17:06

Доц. Борис Попиванов: Партиите да си дадат сметка, че отговорността им е по-голяма от всякога

Доц. Борис Попиванов-1482151715.jpg

"Доверието на избирателите е по-ниско от всякога. Ако партиите пропилеят ...

27 септ. 2022 | 16:55

Най-важното

Повод за неговата остра реакция е смъртта на полицейски служител от Стралджа

Гешев зове: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя

Гешев: Да предприемем решителни и безкомпромисни мерки за възпиране убийствата на пътя-1645097846.jpg

Всички институции, призвани да служат на гражданите, трябва да предприемем ...

27 септ. 2022 | 14:07

Откриването стана неслучайно на 22 септември, денят на обявяването от Цар Фердинанд I на Българската независимост!

Радев се "скри" в Деня на Независимостта във "Врана". Заедно със Симеон II слушат млади таланти

В Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”.
Снимки Невена Рикова-V-Tsarskiya-Dvorets-Vrana-se-sastoya-parviyat-muzikalen-festival--Stremezh-_1664278915.jpg

Царския Дворец Врана се състоя първият музикален фестивал “Стремеж”, посветен ...

27 септ. 2022 | 14:41

Радев реставрира целия екип на Юруков-Лукарски в министерство на икономиката

Чистката! Кабинетът на Радев назначи миска за финансов контрольор на АПИ

Мисис България – Радка Орцова е назначена за финансов контрольор на „Агенция пътна инфраструктура“-Misis-Balgariya---Radka-Ortsova-e-naznachena-za-finansov-kontrolyor-na--Agentsiya-patna-infrastruktura-_1664277974.jpg

Чистката, провеждана от служебното правителство в различни държавни структури и ...

27 септ. 2022 | 13:44

Най-голямо количество ДЦК на аукциона придобиха банките

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %

Държавата взима нов дълг от 150 млн. лв. при много висока лихва 4,13 %-Darzhavata-vzima-nov-dalg-ot-150-mln--lv--pri-mnogo-visoka-lihva-4-13--_1664272218.jpg

Общият размер на подадените поръчки достигна 203,85 млн. лв.

27 септ. 2022 | 12:20

Ако няма разбирането на народа и подкрепата на политическата класа, декември месец няма да има пари за пенсии, предупреди той

Борисов: Влизаме в дългова спирала, това е тотален крах на финансовата система! (ВИДЕО)
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1664269275.jpg

"От няколко месеца, стана година, ние алармираме, че всяка седмица се ...

27 септ. 2022 | 11:54

Всички само обещаваха, ние направихме конкретни неща за Северозапада, заявява тя

Нинова: Бойко плаши, че няма да има пари за пенсии. Няма, ако ги дадете с Радев за нови самолети

Лидерът на БСП Корнелия Нинова във Видин, където продължи обиколката си в страната-Liderat-na-BSP-Korneliya-Ninova-vav-Vidin--kadeto-prodalzhi-obikolkata-si-v-stranata_1664285320.jpg

Страната има нужда от стабилно управление и предвидимост, категорична е лидерът ...

27 септ. 2022 | 16:26

ГЕРБ предложихме визия, експертиза и екип. Отговориха ни с халтура и детинщини

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката

Деница Сачева: При ефективно работеща съдебна система Кирил Петков трябваше да е извън политиката-Denitsa-Sacheva--Pri-efektivno-raboteshta-sadebna-sistema-Kiril-Petkov-tryabvashe-da-e-izvan-politikata_1664261600.jpg

Бойко Борисов е избран за председател от нашите членове и тук няма място за ...

27 септ. 2022 | 09:29

Ако се състави друго правителство, то ще е за да вкара страната ни в конфликт, смята лидерът на формацията

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"

Костадинов: Ще подкрепим само кабинет с мандата на "Възраждане"-Kostadinov--Shte-podkrepim-samo-kabinet-s-mandata-na--Vazrazhdane-_1664260835.jpg

„Русия ще спечели тази война, защото тя отиде там, за да защитава свои ...

27 септ. 2022 | 09:39

Нужно е да заложим на качество в образованието, подчерта лидерът на ДПС

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера

Карадайъ към младежи във Велинград: Длъжни сме да бъдем най-подготвените, да сме № 1 във всяка сфера-Karadaya-kam-mladezhi-vav-Velingrad--Dlazhni-sme-da-badem-nay-podgotvenite--da-sme---1-vav-vsyaka-sfera_1664259146.jpg

Той бе категоричен, че моделът парите следват ученика и парите следват ...

27 септ. 2022 | 09:11