Д-р Мазнейков: МБАЛ "Света София" е в готовност да се включи в борбата с Ковид-19

В болницата са извършени 26 бързи теста за короновирусна инфекция, всичките с отрицателни резултати

Д-р Мазнейков: МБАЛ "Света София" е в готовност да се включи в борбата с Ковид-19

7098 | 20 март 2020 | 18:56

Десет от седемнадесетте реанимационни легла на отделението по анестезиология и реанимация на болничния комплекс са ситуирани в централна реанимация, която е с отделни входове и това позволява изолирането на тези застрашени пациенти.

Д-р Мазнейков: МБАЛ "Света София" е в готовност да се включи в борбата с Ковид-19 -1584723514.jpgВ болницата са извършени 26 бързи теста за короновирусна инфекция, всичките с отрицателни резултати-1584723540.jpg

Във връзка с разпространяващата се инфекция с COVID-19, МБАЛ „Света София“ е в пълна готовност да поеме пациенти, нуждаещи се от болнично лечение. Такова се налага в около 5% от случаите на заразени с вируса и развили тежък респираторен дистрес синдром (ARDS) и полиорганна недостатъчност. МБАЛ „Света София“ разполага с необходимия опитен медицински персонал и апаратура за такива пациенти – инфузионни помпи, перфузори и апарати за обдишване. При крайна необходимост всички анестезиологични апарати могат да бъдат използвани като респиратори.

 

Това обяви на своята фейсбук страница шефът на болницата д-р Христо Мазнейков.

Д-р Георги Симеонов, началник на отделението по анестезиология и реанимация, коментира: „Болницата е в пълна готовност да се грижи за такива пациенти! Всички инвазивни процедури в интензивното лечение при нас се извършват под ултразвуков контрол – централна венозна катетеризация, артериална катетеризация, преврални дренажи, паркутанна трахеостомия, перкутанна цистостомия“.

 

Предизвикваният в някои от случаите тежък респираторен дистрес синдром е с голяма смъртност изисква интензивно лечение в пълен обем: изкуствена белодробна вентилация, инотропна и вазопресорна поддръжка, бъбречно и чернодробно заместителна терапия, парентерално, ентерално и смесено хранене, и др.

Десет от седемнадесетте реанимационни легла на отделението по анестезиология и реанимация на болничния комплекс са ситуирани в централна реанимация, която е с отделни входове и това позволява изолирането на тези застрашени пациенти. Останалите седем реанимационни легла покриват нуждите на пациентите от другите отделения и тяхната спешност няма да бъде нарушена от поемането на пациенти с усложнения поради инфекция с COVID-19.

Грижата и отговорността да запaзим здрави възрacтнитe ни съграждани и тези c придружaвaщи зaбoлявaния са на всички нас в този тежък период.

 

Но пациентите в живoтoзacтрaшaвaщo cъcтoяниe – на болничните институции. Екипът и ръководството на МБАЛ „Света София“ са готови да положат всички усилия в борбата с пандемията от коронавируса. В тази връзка вчера в болницата са извършени 26 бързи теста за короновирусна инфекция, всичките с отрицателни резултати.


От категорията

Ключов пленум за левицата. БСП решава дали да подкрепи правителство на ИТН

-1617973994.png

Лидерът на БСП Корнелия Нинова трябва да получи мандат от Националния съвет на ...

25 юли 2021 | 08:14

Започна срещата между "Има такъв народ" и ДПС за приоритетите на правителството (ВИДЕО)

Започна срещата между "Има такъв народ" и ДПС за приоритетите на правителството-1627204496.jpg

В предишните дни хората на Трифонов се срещнаха с "Демократична ...

25 юли 2021 | 11:25

Кирил Добрев и Весела Лечева сред протестиращите пред "Позитано" 20 срещу Нинова

Кирил Добрев води протест пред "Позитано" 20 срещу Нинова-1627205740.jpg

Николай Бериевски от младежкото БСП обяви пред bTV, че искат незабавно свикване ...

25 юли 2021 | 12:35

Мая Манолова: Част от идеите, зад които стои ИТН, не са на дневен ред

Снимка Нова телевизия-1627205282.png

Ние сме единни по отношение на необходимостта от законодателни промени в ...

25 юли 2021 | 12:26