Д-р Нигяр Джафер

От здравната система се очаква да отговори на предизвикателството, категорична е тя

Д-р Нигяр Джафер: Виждаме ефекта от мерките срещу пандемията, но виждаме и пораженията

18920 | 9 февр. 2021 | 16:57

България остава на последното място по брой имунизирани хора, за съжаление под 1% от нашето население е ваксинирано на този етап при средноевропейски нива над 5%, отбелязва заместник-председателят на Народното събрание


Д-р Нигяр Джафер, депутат от ДПС и зам.-председател на Народното събрание, в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“

Водещ: Ще издържи ли здравната система на още една вълна на Ковид-19, за каквото предупреждават здравните власти? Наш гост е д-р Нигяр Джафер – депутат от ДПС и зам.-председател на Народното събрание. Здравейте.

Нигяр Джафер: Здравейте.

Водещ: Видя се къде са пробойните в здравната система при тази криза. Това обаче, че се видяха проблемите, означава ли, че ще се вземат ли някакви мерки да се запушат тези пробойни в близките месеци, може би година?

Нигяр Джафер: Мисията на всяка здравна система е да издържи на предизвикателствата, да издържи на натиска, включително такъв, какъвто видяхме съвсем скоро. Много се надявам, и не само аз, здравната система да се подготвя в момента за очакваната трета вълна, защото фактите са безспорни: ние имаме на седмична база, макар и бавно, увеличение на случаите, имаме отново нарастване на броя на хоспитализираните пациенти. За вчерашния ден например статистиката отчита, че те са над 3000. Имаме завишение, макар и с малко, на смъртните случаи. Така че отговорът ми е, че от здравната система се очаква да отговори на предизвикателството, защото другото означава, че институциите, че ръководствата на лечебните заведения не са си свършили работата. Държавата, говоря за решения, правомощия, които бяха дадени на изпълнителната власт, трябва да има ресурса да се справи с нова вълна, защото другото не искам да разсъждавам какво може да създаде – стрес тест, който очакваме все пак да бъде издържан. Да не бъдем песимисти.

Водещ: Да, най-важното е да запазим оптимизма си. Той влияе добре и на имунната система, казват специалистите.

Нигяр Джафер: Така се оказва.

Водещ: Да. Успява ли обаче изпълнителната власт да овладее тази ситуация, говоря за началото на март миналата година, така че тази здравна криза да не започне да се превръща в икономическа и социална? Наистина ние сме една от малкото държави, в която няма толкова строги мерки, такива, каквито виждаме във Франция, в Италия, в Гърция.

Нигяр Джафер: Така е. България на този етап остава с едни от най-либералните мерки. Нека все пак да припомним, че има страни, в които ситуацията на пълен локдаун е факт. Има страни съвсем близо до нас, при които се изисква да пуснеш СМС, ако искаш да излезеш от вкъщи, има строги правила за пазаруване, като препоръката е това да става само онлайн, да плащаш само с карта, да бъдат уведомявани властите. Оказа се, че са наложени много значителни суми като глоби. Въобще ние сме в един етап на развитие на пандемията, когато виждаме ефекта от мерките, но виждаме и пораженията. Аз мисля, че икономическите и социални вече са налице. Въпросът е дали по-бързо ще овладеем ситуацията. Ваксините бяха тази надежда. За първи път всъщност с договарянето на ваксините на европейско ниво видяхме наченки на общоевропейско законодателство, на общоевропейска здравна политика, позиции, договаряне. Засега тази общоевропейска политика на договаряне на ваксините не изглежда особено успешна. Нека да напомня, че България например остава на последното място по брой имунизирани хора, за съжаление под 1% от нашето население е ваксинирано на този етап при средноевропейски нива над 5 %, като една част от страните са даже много, много даже този процент. Около 60 хиляди български граждани към момента са получили ваксината, което е притеснително. Не трябва да забравяме, че на фона на тази ситуация в България предстои да се проведе предизборна кампания и избори, което ще насложи още проблеми. Държавата и институциите трябва да дадат увереност на хората, които ще участват в изборния процес, и секционни комисии, и администрация, и на гласоподавателите не на последно място, че владее ситуацията. Само да припомня, че се очаква т.нар. „здравен протокол“, който ще предопредели поведението на институциите, ангажирани с изборите, какво и на гласоподавателите впрочем, както и ще определи броя на хората, които ще отидат до урните. Така че има още много какво да се направи. Да не говоря, че на фона на съмненията, които по принцип съществуват за непрозрачност и манипулации на изборните резултати, започват да се наслагват някакви съмнения, че ще бъдат използвани епидемиологичните мерки и последващите данни, което утежнява ситуацията.

Водещ: Да, това наистина е притеснително. Като казвате, че ще се използват противоепидемиологичните мерки, за да се внесе допълнително напрежение, какво точно имате предвид? Изобщо, спокойни ли сте за това как ще се проведе самият изборен ден? Защото да не пророкуваме за април месец, но ако наистина от март месец дойде трета вълна на Ковид, ще бъдем в доста по-различна ситуация отколкото сме сега в момента.

Нигяр Джафер: Аз се позовах на изказани вече мнения от различни политически сили, знаете, че в България по принцип се води дискусия за прозрачността, за честността на изборите. Наслагването и на подобни съмнения на този фон ще утежни самата предизборна кампания. А неминуемо тази предизборна кампания, самите избори ще минат под знака на епидемията. Ние не си представяме ролята на първите мъже от държавата като посрещачи на фризери и доставка на ваксини, а като вдъхващи доверие хора, че се управлява процесът. Не просто ние, хората очакват наистина да се овладеят логистично проблемите, свързани с ваксинацията например. Много по-добре би било, ако България има много повече ваксинирани хора когато отидем в една предизборна кампания, защото знаете, че официално тя е един месец преди самите избори, макар че ние отдавна сме в предизборна обстановка – това се вижда от нажежаването на страстите. Днес е първият ден, в който политическите сили се регистрират за участници в тези избори. Много са въпросите, които по принцип стоят от чисто научно-медицинско естество. Ето защо насаждането на подобни съмнения само утежняват ситуацията. Някак ми се иска повече увереност в това, което се прави и ще се предприеме да вдъхват хората, които отговарят за това. Предизборната кампания и изборите трябва да бъдат така организирани, че да не остават съмнение в легитимността и обективността на резултатите от тях. Въобще може да се обобщи, че това ще бъдат едни трудни избори в безпрецедентна обстановка. Още повече, че сме далеч от реализирането на информиран избор за ваксина, нищо че в момента имаме 3 вида ваксини в България, нищо че преминаваме към трета фаза на реализация на този ваксинационен план. Този път се оказа, че план имаме, фази дори за реализиране на плана имаме, но нямаме достатъчно ваксини.

Водещ: И не само това. В обществото все още се наблюдава едно огромно разделение. Една част от хората казват: „Аз ще се ваксинирам веднага щом имам тази възможност, най-малкото за да мога да пътувам“, друга част обаче изразяват много сериозен скептицизъм. Освен това, у обществото остава усещането, че няма да имат избор с каква ваксина да се ваксинират. Някои дори искат да се ваксинират с руската „Спутник“, и то може би тези желания идват именно поради факта, че България не е поръчала от тази ваксина.

Нигяр Джафер: Има какво да се желае по отношение на информационната кампания, има какво да се желае по отношение на реализиране на информиран избор на хората ваксина. Неслучайно последните дни се заговори за появата вече на сайтове с фишинг новини за продажбата на ваксина. Тоест, има търсене. Аз съм оптимист по отношение на това, че България ще ваксинира повече от обявените около 30%, които желаят да се ваксинират, просто защото виждам увеличаване на броя на желаещи да се ваксинират. Появата на подобни фишинг новини, защото знаете, че в това пространство няма празна ниша, тя просто се заема когато има интерес към нещо, показва, че търсенето е повече от предлагането в момента. Аз много се надявам следващите дни да сме свидетели на преодоляване на недостатъчния брой ваксини. Последните 1-2 дни виждаме, че в България пристигат по-голям брой ваксини. Мисля, че трябва да се направи всичко максимално бързо да преодолеем това изоставяне чрез включване на общопрактикуващите лекари и чрез пунктовете за ваксиниране в лечебните заведения, ако трябва и с мобилни екипи. Има страни, които много успешно прилагат тази стратегия. Другото ще предизвика притеснения у хората. В трета фаза ще бъдат включени хората, които ще участват в изборния процес, хората от секционните комисии, от районите избирателни комисии. Това наистина трябва да се направи час по-бързо, защото са необходими 40 дни, за да могат тези хора да бъдат защитени всъщност след двете дози ваксина. Тоест, ние нямаме технологично време. Но най-важното е да се успокои обществото с ясни коментирани, научно обосновани послания, които да дадат увереност, че това е изходът от ситуацията. Немалък брой от хората преболедуваха така или иначе коронавирусната инфекция, те имат изграден някакъв имунитет, макар че за 5-6-7-8 месеца, никой точно не може да каже колко. Така че нещата може би ще изглеждат по-оптимистични и за България, но това не значи, че в тази безпрецедентна криза институциите, хората, които трябва да отправят това послание, дори съсловните организации трябва да стоят по-уверени и по-стабилни.

Водещ: Така е, да. И в края на нашия разговор няколко изречения за предизборната кампания. Много експерти прогнозират, че тя ще се води предимно в социалните мрежи, разбира се, и в медиите. Вие споделяте ли това мнение?

Нигяр Джафер: Категорично. Аз също смятам, че голяма част от тази предизборна кампания ще се осъществи в медиите, в социалните мрежи. Въпреки всичко, ще има, разбира се, похвати, които са логични по-скоро за типичната предизборна кампания, макар че както вече говорихме, ние сме под знака на пандемията и няма как да бъде по друг начин. Тези избори ще бъдат наистина по-различни. Мисля, че ще бъде впрегната доста енергия в хода на самата кампания за следене на опонента, за спазване на епидемиологичните мерки и съответни сигнали за това. Голяма част от енергията, от времето ще отиде и в тази посока. Въобще това ще бъде по-различна кампания, по-трудна кампания. Дано резултатите бъдат добри за развитието ни като държава и да доведат до създаване на политическа перспектива, която се основава на ценности, на ясна програма за развитие на страната, за догонващо развитие, за бързо развитие, което да ни поставя достойно на картата на европейските страни. Тоест, да има стабилно мнозинство, което е обединено около ценности, около идеи, около визия за развитие на страната, а не на противопоставяне и на мнозинства, които се разпадат в зависимост от конюнктурата.

 


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

Неглижирате енергетиката, защото трябва да усвоите едни пари по ПВУ, заяви Павела Митова от ИТН

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13