Д-р инж. Владимир Вутов: Стабилният и работещ строителен сектор е от полза за цялата държава

Д-р инж. Владимир Вутов: Стабилният и работещ строителен сектор е от полза за цялата държава

5828 | 1 февр. 2023 | 11:39

Реалната индексация на цените на договорите в строителството е изключително важна за запазването на заетостта и работата на компаниите


Компаниите от строителния сектор са изправени пред трудни решения заради галопиращите цени на строителните материали и енергоносителите.

 

Камарата на строителите в България (КСБ) има нов Управителен съвет. Какви са приоритетите на ръководството на браншовата организация и какви са очакванията за годината – разговаряме с д-р инж. Владимир Вутов, зам.-председател на Управителния съвет на КСБ.

 

 

- Д-р инж. Вутов, Вие бяхте избран за зам.-председател на КСБ и заедно с други Ваши колеги сте част от новото ръководство на браншовата организация. Каква ще е годината за строителния сектор според Вас?

 

- Благодаря на колегите за доверието. С новия Управителен съвет на Камарата на строителите в България ще продължим активната работа за развитието на сектора. Последните години са не просто предизвикателни, те са трудни и компаниите и екипите им трябва да положат много усилия, за да продължат работа по започнатите проекти. Основната причина за това е ръстът в цените на строителните материали, но също така и на горивата и други продукти, свързани с веригата на доставки в строителството. Фирмите могат да продължат успешно работа, а някои и да оцелеят на пазара, единствено ако се приложи индексация на цените. Това е един от ключовите приоритети на камарата като организация през последната година и половина – да води разговори с представителите на институциите за изработването на правила и за реализирането на индексация на договорите с публичните възложители – държавата или общините. С договорите по Закона за обществените поръчки определено срещаме усложнения, които, вярвам, че ще преодолеем.

 

- От какво най-много имате нужда сега?

 

- От разбиране. Необходимо е разбиране за проблемите на бранша, за да се постигне добър за цялото общество резултат. Стабилността на сектора е важна за семействата на стотиците хиляди заети, както и за постъпленията от данъци, такси и осигуровки в хазната.

 

Дигитализацията е друг ключов за развитието на бранша момент. Работата ни ще бъде и в тази посока, за да можем да отговорим на най-съвременните изисквания. Въпреки трудностите, ние подпомагаме компаниите в технологичния преход, който е бъдещето на нашата индустрия.

 

- Да се върнем на индексацията. Тя докъде стигна – методиката беше приета през септември от служебното правителство?

 

- Да, има приета методика, но няма единни указания за прилагането ѝ от страна на публичните възложители и това позволява разностранни тълкувания. Необходимо е да се приемат общи правила, така че да няма ощетени фирми и да не се поставя под риск изпълнението на започнати проекти, както и бъдещите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост и по инвестиционните програми.

 

- Какви са най-големите рискове, ако не сработи индексацията?

 

- Започнатите проекти, както и предстоящи, са изложени на риск – от спиране или изобщо да не стартират. Голяма част от фирмите не успяват да се справят с високите цени на материалите, енергоносителите и необходимостта от нов тип отношение към служителите от гледна точка на социална политика и заплащане. Последният икономически отчет на строителния сектор на Камарата на строителите в България ясно показва какво се случва. За деветмесечието на 2022 г. произведената строителна продукция е намаляла с още 8.2% спрямо същия период през предходната година. Едновременно с това намалява и броят на фирмите, вписани в Централния професионален регистър на строителя (ЦПРС). В началото на декември регистрираните в България компании са 6 302 – 422 са заличени (бел. ред. на годишна пререгистрация подлежат всички фирми, които изграждат обекти над 100 кв. м).

 

 

- Кои са най-засегнатите фирми?

 

- Най-засегнати са малките фирми. Спадът на продукцията и на регистрираните в ЦПРС фирми говори за спад в оборотите, което ощетява цялата държава. В строителството са заети над 200 000 души. Трябва да запазим тази заетост заради социалния статус на хората и държавата, защото ако има добре работещ сектор, в държавния бюджет влизат повече данъци и такси, повече средства за осигуровки. Стабилността на бранша е важна както за заетите в сектора, така и за цялата държава.

 

- Друг голям проблем в строителството е текучеството и изтичането на кадри в чужбина. Всичко, за което говорите, води и до това. Как може да се спре?

 

- За да има стабилност в сектора, е особено актуално да има индексация и нови проекти. Едно от положителните неща за строителите е допълнителното увеличение на минималната работна заплата в строителството. Камарата без колебание подписа нов Отраслов колективен трудов договор със синдикатите. Това е един от начините да се отговори на повишаващата се инфлация. Социалният ангажимент на компаниите също е ключов. Най-важният ресурс за работодателите са служителите. Работещите в строителството движат напред не само компаниите, те са важни за цялата държава.

 

- Споменахте, че дигитализацията е друг приоритет на КСБ. Браншът може ли да отговори на новите тенденции, свързани с въвеждане на съвременни дигитални процеси, които също биха се отразили добре и на служителите?

 

- Да, цифровизацията е един от приоритетите ни. Фирмите трябва да получат възможност за обучение на своите кадри в областта на дигитализацията, внедряването на системи и иновативни решения. Тук е ролята на КСБ - най-голямата браншова организация, да помага на компаниите. Камарата е съучредител на Европейския цифров иновационен хъб в сектор строителство, който дългосрочно ще работи в посока дигитализация и обучение на сектора, така че фирмите да бъдат конкурентни чрез максимално дигитализиране на строителния процес и допълнителна квалификация на служителите.

 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт

Кеворк Кеворкян: Фалитът е факт -Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Какво се лигавят около бюджетният дефицит - катастрофата, в която сме затънали, ...

20 март 2023 | 08:25

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10

КПКОНПИ скри резултата от проверката на Слави Трифонов

Антикорупционната комисия КПКОНПИ скри резултата от проверката, която е направила на имуществото на лидера на ИТН Слави Трифонов, въпреки че съдът постанови, че това е публична информация-1626172273.jpg

През 2022 г. на Трифонов е издадено и наказателно постановление, с което му е ...

20 март 2023 | 12:57

Проф. Стефанов: Без компромис между Русия и Украйна, човечеството е на секунди от Съдния ден

Проф. Стефанов: Без компромис между Русия и Украйна, човечеството е на секунди от Съдния ден-1531082313.jpg

България трябва да се обяви за зона на мира, за брод за мир. Никакво изпращане ...

20 март 2023 | 12:45

Най-важното

Това не трябва да се обвързва с вдигане на данъци, подчерта тя

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.

Корнелия Нинова: Минималната заплата 940 лв. да влезе от 01.07.23 г., а не през 2024 г.-Ninova--BSP-predupredi--che-stranata-ne-e-gotova-za-priemane-na-evroto-ot-2024-g-_1676642085.jpg

Министърът на финансите говори за увеличаване на данъци, за премахване на ...

20 март 2023 | 10:58

Той заяви още, че хората в цяла България искат задача на задачите за новия кабинет да бъде спиране на обедняването

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години
(Видео)

Карадайъ от Асеновград: За ДПС продоволствената сигурност е приоритет вече 7 години-Karadaya-ot-Asenovgrad--Za-DPS-prodovolstvenata-sigurnost-e-prioritet-veche-7-godini_1679304652.jpg

Реализирана ли е дори стотинка от Плана за възстановяване и развитие, от ...

20 март 2023 | 11:27

Главният прокурор се очаква да повдигне темата и за зловредното руско влияние в България и региона

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас

Гешев извънредно в Брюксел, информира европейски депутати за заговора срещу държавата у нас-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

По информация на „Епицентър“ на предстоящите срещи с евродепутати главният ...

20 март 2023 | 08:39

В програмата ни е да държим най-ниските данъци в ЕС, каза той

Борисов в Търново: Ако и сега не направим правителство, при следващите избори няма да агитираме
(Видео)

Борисов в Търново: Ако и сега не направим  правителство, при следващите избори няма да агитираме-Borisov-v-Tarnovo--Ako-i-sega-ne-napravim-pravitelstvo--pri-sledvashtite-izbori-nyama-da-agitirame_1679235446.png

Докато ПП управляваха, България е дала 5 млрд. на Путин - вашите пари от ...

19 март 2023 | 11:53

До две седмици ще има яснота какъв ще е механизмът и той ще важи за всички – и за веригите, и за малките магазини

Никола Стоянов: Таванът на надценките ще зависи от броя продукти, клоним към 10%
(Видео)

Никола Стоянов: Таванът на надценките ще зависи от броя продукти, най-вероятно ще е 10%-Nikola-Stoyanov--Tavanat-na-nadtsenkite-shte-zavisi-ot-broya-produkti--nay-veroyatno-shte-e-10-_1679252283.png

По думите му в момента може да се въздейства чрез контрол и чрез повече ...

19 март 2023 | 20:54

Това, което ни спасява от още по-голяма инфлация, е че имаме своя собствена валута, каза той

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото
(Видео)

Костадинов: Българският лев е спасителната лодка на икономиката и обществото-Kostadinov--Balgarskiyat-lev-e-spasitelnata-lodka-na-ikonomikata-i-obshtestvoto_1679248491.png

Той заяви, че забелязва наченките на идваща много сериозна финансова криза. Той ...

19 март 2023 | 19:53

Изход от кризата ще има тогава, когато избирателят спре да гласува като в риалити шоу или за ПР опаковките

Борислав Ангелов: Социология и политически нагласи: шизофренното разминаване в България

Борислав Ангелов -Borislav-Angelov--_1679294165.jpg

Защото е нужна послушна, опитомена и беззъба левица с отцепиници от БСП, ...

20 март 2023 | 08:35

Приемам диагнозата на финансовия министър, но не съм съвсем съгласна с лечението

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие

Деница Сачева: Без ГЕРБ-СДС правителство не може да има. Гражданите очакват да намерим съгласие -Denitsa-Sacheva--Bez-GERB-SDS-pravitelstvo-ne-mozhe-da-ima--Grazhdanite-ochakvat-da-namerim-saglasie-_1679052669.png

Стана ясно това, за което предупреждавахме – че състоянието на бюджета е в ...

18 март 2023 | 08:10

В условия на криза – „без МВФ – лошо, с МВФ – още по-лошо, смята той

Йордан Цонев: Промяната се оказа към по-лошо. Дали да я продължаваме с 10 млрд. заеми всяка година?

Йордан Цонев: Промяната се оказа към по-лошо. Дали да я продължаваме с 10 млрд. заеми всяка година?-Yordan-Tsonev--DPS-iska-radikalna-sadebna-reforma--Tya-zapochva-s-promyana-v-Konstitutsiyata_1677840958.jpg

В следващите три години (2023-2025 г.) при запазване на сегашните приходни и ...

19 март 2023 | 10:44