ДАНС с писмо до ЦИК: Да не се използват IT експертите на ПП и ДБ за предстоящите избори

Участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес.

ДАНС с писмо до ЦИК: Да не се използват IT експертите на ПП и ДБ за предстоящите избори

9172 | 26 авг. 2022 | 10:39

Цолов е имал договор и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в служител на Дирекция “Вътрешна сигурност”. Същата се очаква да е кандидат-депутат от “Продължаваме промяната”.


Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които досега са работили с машините по граждански договори с ЦИК е препоръчала Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), научи “Труд” от свои източници в агенцията.


От ДАНС са предупредили ЦИК с писмо, че участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес.

Писмото е получено в ЦИК в понеделник вечерта - на 22 август.

На 16 август “Труд” публикува обширен материал със заглавие : “Машините си имат партия”, в който се съобщава, че IT-експерти, свързани с ПП и ДБ, назначава ЦИК, за да инсталират софтуера на машините за изборите.

 

Източници на “Труд” от МВР съобщиха, че публикацията ни е предизвикала изключително внимание сред агенти на ДАНС, които са направили проучване на изнесените факти и на 22 август са изпратили писмо на ЦИК с констатации за рисковете, които би създало назначаването на зависимите от партийни интереси IT-експерти, които участват в генерирането на изходния ключ за машините, както и в параметрирането им - т. е. в инсталирането на демоверсия на електронна бюлетина. Любопитна подробност е, че за обучението на въпросните компютърни специалисти са платени 150 000 лв.

От бивши членове на ЦИК “Труд” научи, че до 2019 г. за експерименталния машинен вот от комисията са ползвали трима професори - двама от Софийския университет и един от БАН. След това имало лобиране от членове на Министерския съвет и на хора от ЦИК да се вземат млади експерти и тихомълком били промушени хора, свързани главно с “Да, България” и инициативата “Правосъдие за всеки”.

 

Скандалът за партийните обвързаности на наетите по граждански договори от ЦИК нови компютърни специалисти гръмна миналата година, през лятото заради Атанас Шарков.

Оказа се, че е бил съветник на Стефан Янев в качеството му на служебен премиер, а след това бе и в Инициативния комитет на Лозан Панов, който го издигна за кандидат-президент.

Шарков сам напусна ЦИК, но предложи един от фирмените си съдружници - Пламен Желязков (двамата са съдружници в “Омега мениджмънт” АД).

 

Другите двама препоръчани по същата линия и взети по граждански договори да работят за ЦИК са Александър Кирков и Тодор Цолов. Цолов е имал договор и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в служител на Дирекция “Вътрешна сигурност”. Същата се очаква да е кандидат-депутат от “Продължаваме промяната”.

С ЦИК граждански договор е имал и Александър Александров, който е управител в компанията “Таксистарс”, в която работи с Пламен Желязов. Александров е съдружник в друга фирма с брата на Атанас Шарков - Александър. Още един активен симпатизант на ДБ - Николай Цонев е бил в договорни отношения с ЦИК.

За членовете на ЦИК темата с писмото на ДАНС се оказа деликатна и нежелана за коментар. В сряда министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е направил предложение комисията да използва преподаватели от вузовете, в които има факултети по информатика. В ЦИК вече правели списъци на такива преподаватели.

Юристи, които следят проблемите около машинното гласуване, коментираха пред “Труд” че случайният принцип на разпределяне на делата е направил Лозан Панов, докладчик във ВАС по жалбата на ДБ срещу решение на ЦИК от 16 август.

 

От ДБ настояват да се гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Главният прокурор Иван Гешев на работна среща в ЦИК
Общи екипи на ДАНС, МВР и прокуратурата са записани в Изборния кодекс
“Честността на изборите е от компетентност на различни институции, никоя институция не е силна, ако е сама. Прокуратурата ще изпълни своята част от работата, която е от нейна компетентност, а това е - борбата с т. нар. изборни престъпления”.

 

Това каза вчера главният прокурор Иван Гешев. Той и заместниците му имаха работна среща с представители на ЦИК, на която са заявили, че магистратите са готови да си взаимодействат с комисията в рамките на законовите им правомощия.

Както писа “Труд”, прокуратурата предложи на МВР и ДАНС отново да работят заедно в Национално междуведомствено звено, каквото съществуваше до миналата година, когато Бойко Рашков отказа участието на МВР. В сряда служебният вътрешен министър Демерджиев също отказа, като се мотивира с Изборния кодекс и продължи лошата традиция на предшественика си Бойко Рашков.

“Няма да коментирам служебния вътрешен министър, разпоредбите на Изборния кодекс са категорични, а и в крайна сметка, ако прочетете внимателно становището на МВР, то е, че не трябва да се издава съвместна заповед, но не и че не може да се осъществява такова взаимодействие. Такива общи екипи (щабове), както е записано в законовото определение, са изрично предвидени в Изборния кодекс. Не виждам някакъв проблем да съществуват със заповед или без заповед, важното е да се върши работа в интерес на българските граждани”, добави Гешев.


От категорията

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Ирена Анастасова: ПП се омаляха с модела ГЕРБ, а се прегърнаха с най-върлите си врагове

Ирена Атанасова-1628176034.png

Тя припомни притесненията на социалистите, че бюджетът, внесен от служебния ...

10 юни 2023 | 09:14

Даниел Митов: Няма да подкрепим свалянето на имунитета, на който и да е депутат

-Daniel-Mitov--Na-Radev-mnogo-mu-se-usladi-da-upravlyava_1685027134.jpg

Искането за снемането на имунитета на нашия лидер, председателят на НС няма ...

10 юни 2023 | 20:42

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати

Асен Балтов: В политиката трябва да мине поне една година, за да има резултати-Asen-Baltov--V-politikata-tryabva-da-mine-pone-edna-godina--za-da-ima-rezultati_1686418757.jpg

Преди два месеца той се отказа да бъде депутат. Един от най-известните ...

10 юни 2023 | 20:37

Най-важното

Гешев е в политическа битка, излиза от полето на правомощията си като главен прокурор, подчерта той

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика

Биков: Трябваше да се излъчи коалиционен кабинет, сега ние отговаряме само за външната политика-Bikov--Tryabvashe-da-se-izlachi-koalitsionen-kabinet--sega-nie-otgovaryame-samo-za-vanshnata-politika_1686415262.jpg

Казусът "Барселонагейт" Биков коментира така: "Няма ...

10 юни 2023 | 19:40

Не успях да видя документите за „Барселонагейт”, бяха ни изпреварили, заяви тя

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот
(Видео)

Нинова: Президентът Радев създава партия, с която задкулисно да участва на предстоящия местен вот-Ninova--Prezidentat-Radev-sazdava-partiya--s-koyato-zadkulisno-da-uchastva-na-predstoyashtiya-mesten-vot_1686411289.png

Това, което гледахме и слушахме във ВСС е позор за правото, каза тя и обобщи, ...

10 юни 2023 | 18:31

Много отдавна са опитите да бъде завладяна съдебната система от политически и икономически кръгове

Проф.Маринов: Радев няма да бърза с освобождаването на Гешев, ще чака решението на КС по жалбите му

Проф. Александър Маринов-Marinov-za-izteklite-zapisi--Shokirashto-e--che-edna-partiya-saznatelno-se-gotvi-da-narushava-zakonite_1685596835.jpg

Според него, даде ли се ход на делото по жалбата на главния прокурор Иван Гешев ...

10 юни 2023 | 09:18

Творбата носи двусмисленото име "Ако"

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!

Гешев цитира Киплинг: Светът е твой! Молбата ми е чута! И главно, сине мой - ще бъдеш Мъж!-Geshev--Emotsionalnoto-sastoyanie-mozhe-da-dovede-do-agresiya-i-izrazi_1686236797.jpg

Това не е първата поетична изява на Иван Гешев във Фейсбук в последно време

10 юни 2023 | 18:55

Министърът участва във второто издание на земеделския форум "От фермата до твоята трапеза"

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони

Кирил Вътев: Най-важното е да наваксаме изоставането по програмата за развитие на селските райони-Kiril-Vatev--Nay-vazhnoto-e-da-navaksame-izostavaneto-po-programata-za-razvitie-na-selskite-rayoni_1686414932.jpg

Той определи Министерството на земеделието и храните като сложно министерство, ...

10 юни 2023 | 19:35

Укрепването на икономическите и търговските отношения е в интерес и на двете държави, каза той

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас

Карадайъ: ДПС работи за увеличаване на турските инвестиции у нас-Karadaya--DPS-raboti-za-uvelichavane-na-turskite-investitsii-u-nas_1686400729.jpg

След дълъг и труден процес в България се състави правителство. Въпреки че ние, ...

10 юни 2023 | 15:38

Лицемерието, за съжаление, се превърна във водеща черта на западното политическо пространство

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони

Кънчо Стойчев: Радев няма да напусне поста си, няма да прави тънки сметки и мазни поклони-1542353535.jpg

Партньорството е взаимност, а не началник и подчинен. Ние никога няма да ...

10 юни 2023 | 10:59

Около създаването на ПП имаше отворена ниша, ситуацията вече няма да се повтори

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента

Юлий Павлов: Потенциалът на една президентска партия не е голям – между 2 и 6 процента-1660803152.png

Поне две трети от избирателите на ГЕРБ-СДС и на ПП-ДБ одобряват формата на ...

9 юни 2023 | 20:33

Престанете да правите грешките, които реформистките сили правят от ден първи! Време е за разумно управление

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого

Огнян Минчев: Пореден аборт на ”общия ремонт” на държавата не е необходим на никого-1616669138.png

Основен проблем на България е, че след 1989 г. страната се управлява от ...

10 юни 2023 | 18:40