ДАНС с писмо до ЦИК: Да не се използват IT експертите на ПП и ДБ за предстоящите избори

Участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес.

ДАНС с писмо до ЦИК: Да не се използват IT експертите на ПП и ДБ за предстоящите избори

12058 | 26 авг. 2022 | 10:39

Цолов е имал договор и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в служител на Дирекция “Вътрешна сигурност”. Същата се очаква да е кандидат-депутат от “Продължаваме промяната”.


Да не се използват IT експертите за предстоящите избори, които досега са работили с машините по граждански договори с ЦИК е препоръчала Държавната агенция “Национална сигурност” (ДАНС), научи “Труд” от свои източници в агенцията.


От ДАНС са предупредили ЦИК с писмо, че участието на въпросните компютърни специалисти създава сериозен риск от компрометиране на изборния процес.

Писмото е получено в ЦИК в понеделник вечерта - на 22 август.

На 16 август “Труд” публикува обширен материал със заглавие : “Машините си имат партия”, в който се съобщава, че IT-експерти, свързани с ПП и ДБ, назначава ЦИК, за да инсталират софтуера на машините за изборите.

 

Източници на “Труд” от МВР съобщиха, че публикацията ни е предизвикала изключително внимание сред агенти на ДАНС, които са направили проучване на изнесените факти и на 22 август са изпратили писмо на ЦИК с констатации за рисковете, които би създало назначаването на зависимите от партийни интереси IT-експерти, които участват в генерирането на изходния ключ за машините, както и в параметрирането им - т. е. в инсталирането на демоверсия на електронна бюлетина. Любопитна подробност е, че за обучението на въпросните компютърни специалисти са платени 150 000 лв.

От бивши членове на ЦИК “Труд” научи, че до 2019 г. за експерименталния машинен вот от комисията са ползвали трима професори - двама от Софийския университет и един от БАН. След това имало лобиране от членове на Министерския съвет и на хора от ЦИК да се вземат млади експерти и тихомълком били промушени хора, свързани главно с “Да, България” и инициативата “Правосъдие за всеки”.

 

Скандалът за партийните обвързаности на наетите по граждански договори от ЦИК нови компютърни специалисти гръмна миналата година, през лятото заради Атанас Шарков.

Оказа се, че е бил съветник на Стефан Янев в качеството му на служебен премиер, а след това бе и в Инициативния комитет на Лозан Панов, който го издигна за кандидат-президент.

Шарков сам напусна ЦИК, но предложи един от фирмените си съдружници - Пламен Желязков (двамата са съдружници в “Омега мениджмънт” АД).

 

Другите двама препоръчани по същата линия и взети по граждански договори да работят за ЦИК са Александър Кирков и Тодор Цолов. Цолов е имал договор и с друга държавна институция, а след изборите жена му Валентина е издигната от Бойко Рашков в служител на Дирекция “Вътрешна сигурност”. Същата се очаква да е кандидат-депутат от “Продължаваме промяната”.

С ЦИК граждански договор е имал и Александър Александров, който е управител в компанията “Таксистарс”, в която работи с Пламен Желязов. Александров е съдружник в друга фирма с брата на Атанас Шарков - Александър. Още един активен симпатизант на ДБ - Николай Цонев е бил в договорни отношения с ЦИК.

За членовете на ЦИК темата с писмото на ДАНС се оказа деликатна и нежелана за коментар. В сряда министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев е направил предложение комисията да използва преподаватели от вузовете, в които има факултети по информатика. В ЦИК вече правели списъци на такива преподаватели.

Юристи, които следят проблемите около машинното гласуване, коментираха пред “Труд” че случайният принцип на разпределяне на делата е направил Лозан Панов, докладчик във ВАС по жалбата на ДБ срещу решение на ЦИК от 16 август.

 

От ДБ настояват да се гарантира, че партиите, неправителствените организации и учените ще имат пълен достъп до изходния код от софтуера на машините за гласуване, както повелява Изборният кодекс.

Главният прокурор Иван Гешев на работна среща в ЦИК
Общи екипи на ДАНС, МВР и прокуратурата са записани в Изборния кодекс
“Честността на изборите е от компетентност на различни институции, никоя институция не е силна, ако е сама. Прокуратурата ще изпълни своята част от работата, която е от нейна компетентност, а това е - борбата с т. нар. изборни престъпления”.

 

Това каза вчера главният прокурор Иван Гешев. Той и заместниците му имаха работна среща с представители на ЦИК, на която са заявили, че магистратите са готови да си взаимодействат с комисията в рамките на законовите им правомощия.

Както писа “Труд”, прокуратурата предложи на МВР и ДАНС отново да работят заедно в Национално междуведомствено звено, каквото съществуваше до миналата година, когато Бойко Рашков отказа участието на МВР. В сряда служебният вътрешен министър Демерджиев също отказа, като се мотивира с Изборния кодекс и продължи лошата традиция на предшественика си Бойко Рашков.

“Няма да коментирам служебния вътрешен министър, разпоредбите на Изборния кодекс са категорични, а и в крайна сметка, ако прочетете внимателно становището на МВР, то е, че не трябва да се издава съвместна заповед, но не и че не може да се осъществява такова взаимодействие. Такива общи екипи (щабове), както е записано в законовото определение, са изрично предвидени в Изборния кодекс. Не виждам някакъв проблем да съществуват със заповед или без заповед, важното е да се върши работа в интерес на българските граждани”, добави Гешев.


Еврохолд

От категорията

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен

Нинова: Още съм председател на БСП, всеки документ, подписан от друг, е незаконен-Ninova--Oshte-sam-predsedatel-na-BSP--vseki-dokument--podpisan-ot-drug--e-nezakonen_1720853458.jpg

Зафиров не е вписан като председател и не може и да бъде вписан като такъв, ...

13 юли 2024 | 09:50

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община

МВР: Кметът Терзиев лъже! ГДБОП не извършва никакви проверки свързани със Столична община-MVR--Kmetat-Terziev-lazhe--GDBOP-ne-izvarshva-nikakvi-proverki-svarzani-sas-Stolichna-obshtina_1720892650.jpg

"Икономическа полиция" към Главна дирекция "Национална ...

13 юли 2024 | 20:43

НАЙ-ВАЖНОТО

НАТО вече не говори за победата на Украйна. Натискаха България да прави отстъпки за Северна Македония

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната

Каракачанов: Kабинет от признати експерти за 9-12 месеца ще стабилизира страната-Karakachanov_1714646531.jpg

13 юли 2024 | 23:51

В този парламент няма проевропейско, антикорупционно мнозинство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство

Асен Василев: Ще бъде невъзможно да се състави правителство-Asen-Vasilev-otkroveno--Nie-ne-sme-produkt-na-Radev--Nie-sme-produkt-na-Niki-Denkov-_1717051849.jpg

По-рано Николай Денков заяви, че този парламент е като "плаващи ...

13 юли 2024 | 13:34

Виждането на БСП за надпартийно, експертно, срочно и програмно правителство

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен

Атанас Зафиров: Ако Денков отиде за втория мандат, разговорът с нас е приключен-Atanas-Zafirov-pozdravi-Frenskata-sotsialisticheska-partiya-za-izbornata-pobeda_1720601694.png

Роенето на партиите обаче, по думите му, било показателно за състоянието, в ...

13 юли 2024 | 18:37

Те се скараха, защото са мъже. Ако единият нямаше характер, нямаше да се скарат изобщо, каза той

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков

Диригентът Йордан Камджалов: Не съжалявам, че запознах Ивелин Михайлов и Николай Марков-1599740864.jpg

Маестрото разказа за срещата на двамата, като инициативата е била на Марков за ...

13 юли 2024 | 15:18

Той призна, че поглеждайки към парламента, вижда тежка криза на политическата система

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години

Плевнелиев прогнозира: Идват седмите избори в рамите на по-малко от четири години-Plevneliev--Neka-se-pouchim-ot-istoriyata--da-ya-pazim-i-da-se-otnasyame-s-dostoynstvo-kam-nashite-lideri_1716991454.jpg

Когато системните политически партии се разпадат, идва популизъм. Дългосрочно ...

13 юли 2024 | 09:55

Във Вашингтон българската делегация се водеше от служебният премиер Димитър Главчев

България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа

Срещата на върха на НАТО. България и още седем държави в НАТО не подкрепиха помощ за Украйна до победа-algariya-i-oshte-sedem-darzhavi-v-NATO-ne-podkrepiha-pomosht-za-Ukrayna-do-pobeda_1720840806.jpg

Пактът включва пакет от инициативи, както и ангажимент за помощ към Украйна, ...

13 юли 2024 | 06:18

ДПС е част от националната сигурност, кризата там изправи в ступор държавата, заяви журналистът

Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС, той е в сърцата на депесарите
(Видео)

Валерия Велева: Доган трябва да се върне в оперативното ръководство на ДПС-Valeriya-Veleva--Dogan-tryabva-da-se-varne-v-operativnoto-rakovodstvo-na-DPS_1720881861.png

ДПС е партията на Доган, и той не може да я дава на концесия, да й слага лидер ...

13 юли 2024 | 17:43

Тръмп и Орбан са твърде близки на основата на своята опозиция срещу либералното статукво в Америка и Европа

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън

Огнян Минчев: Демократите се обединяват около оттеглянето на Байдън-1648148822.png

"Байдън демонстрира вече станалите твърде печално известни свои слабости, ...

13 юли 2024 | 11:35

В коалицията ПП-ДБ има разделение по въпроса как да се постъпи с втория мандат

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава

Социологът Елена Дариева: Конфликтът в ДПС тепърва ще ескалира и ще се ожесточава-1632225889.png

Пеевски се еманципира от довчерашния си опекун Ахмед Доган и е склонен да ...

13 юли 2024 | 07:39