Решение

ДПС осъди България в Страсбург заради касирания вот в Турция през 2009 г.

4942 | 13 окт. 2015 | 19:44

Европейският съд за правата на човека нe присъжда обезщетение и приема, че самото установяване на нарушение е достатъчно


ДПС, неуспелият депутат Рушен Риза и 101 гласоподаватели от Турция осъдиха България в Страсбург заради отменения от Конституционния съд вот в южната ни съседка през 2009 година, съобщи сайтът Правен свят.

 

Европейският съд за правата на човека днес постанови, че с касирането на над 18 000 гласа от Турция и пренареждането на мандатите, с които ДПС изгуби едно място в парламента, е нарушен чл. 3 от Протокол №1 към Евроконвенцията.

 

Той гласи: "Βисокодоговарящите страни се задължават да провеждат свободни избори през разумни интервали от време, с тайно гласуване, и при условия, осигуряващи свободното изразяване на мнението на народа при избиране на законодателното тяло".


Съдът в Страсбург обаче е отрязал претенциите за материална компенсация на партията и Риза. Неуспелият депутат искаше над 75 000 евро за имуществените и морални вреди, които твърди, че е претърпял. ЕСПЧ заявява, че установяването на нарушение представлява достатъчно справедливо обезщетение. Съдът присъжда солидарно на ДПС и въпросните 101 души 6000 евро за разноски по делото.


Европейският съд приема отмяната на резултатите в Турция от парламентарните избори през 2009 г. като намеса в активното избирателно право на гласоподавателите и в пасивното избирателно право на ДПС и Риза.


"Предвид констатираните недостатъци във вътрешното право, както и липсата на всякаква възможност за провеждане на нови избори, решението на КС, което се основава на чисто формални аргументи, е довело до неоправдано нарушаване на правата на жалбоподателите", пише в решението. От него става ясно, че не самото касиране на резултатите е проблем от гледна точка на Страсбург, а фактът, че липсва възможност след това да бъде проведено ново гласуване, с което живеещите в Турция отново да упражнят правото си. "Новите избори биха позволили съгласуване на легитимната цел за отмяна на изборните резултати т.е. опазването на законността на изборния процес, със субективните права на избиратели и кандидати в парламентарните избори", заявява Страсбург.

 

Двама съдии са написали особени мнения. Единият от тях е Здравка Калайджиева, която вече напусна Съда в Страсбург. Това е нейното последно особено мнение. Ето какво заявява в него:

 

"Съгласна съм с мнозинството, че прегледът на редовността на изборите, извършен от българския Конституционен съд, представлява намеса в упражняването на правото на демократични избори на жалбоподателите, гарантирано от член 3 от Протокол № 1 към Конвенцията. Считам обаче, че тази намеса на финала на изборния процес по дефиниция е била оправдана, за да се гарантира, че изборният процес надлежно зачита всички процедури, които са в основата на властта, която избирателите дават на избраните. Мнозинството обаче не изрази никакви съмнения или притеснения в това отношение.
Самият факт, че е имало "намеса" или ограничаване на индивидуални права, не е достатъчен сам по себе си, за да се заключи, че задължително е налице нарушаване на права. Преди да се стигне до такова заключение, обикновено би следвало да се провери законността на мярката и дали е пропорционална или не на преследваната легитимна цел. В тази връзка, не съм убедена, че упражняването на подобна компетенция от страна на един Конституционен съд и правата, гарантирани от член 3 от Протокол № 1, биха могли да бъдат подложени на такъв анализ."


След това Здравка Калайджиева критикува мнозинството от колегите си за анализа, който правят на решението на КС. В него Страсбург коментира достатъчността на мотивите на КС, процедурата по оспорване на изборните резултати и според Калайджиева дори се отхвърля тълкуването, което националният съд (КС) прави на националното право.
"Намирам известна ирония във факта, че съм принудена за първи път в моето последно особено мнение да припомня, че ЕСПЧ не може да замени на компетентните национални съдилища, ако иска да остане верен на принципа, че собствената му роля е второстепенна . И все пак, ако някога е бил моментът да го направя, е тъкмо днес", пише Калайджиева.


След това тя посочва, че споделя особеното мнение на колегата си Войтичек. И двамата заявяват, че в този случай не става дума нито за крещяща дисфункционалност на КС, нито пък за спорно или грешно заключение от страна на конституционните съдии. "Напълно съм съгласна със заключението на съдия Войтичек, че не решението на КС е това, което не отговаря на стандартите, произтичащи от член 3 от Протокол № 1. За мен коренът на проблемните аспекти по отношение на правата на жалбоподателите е невъзможността да бъдат организирани нови избори. Нямам съмнение, че мнозинството щеше да стигне до друг извод, ако имаше възможност жалбоподателите да участват в нов вот, организиран, за да бъдат поправени нарушенията, констатирани от КС", заявява съдия Калайджиева.


От категорията

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Вижте писмото на Сотир Цацаров, с което отказва да се яви пред комисията за Нотариуса

Вижте писмото на Сотир Цацаров, с което отказва да се яви пред комисията за Нотариуса-1642165719.jpg

Според Цацаров този стил на работа на комисията показва нежелание за ...

16 апр. 2024 | 14:06

Задържаха шофьор след гонка в София

Снимка: бТВ-Snimka--bTV_1713285740.jpg

При произшествието няма пострадали. Задържаният мъж е отказал проба за алкохол ...

16 апр. 2024 | 19:41

Заловиха 12 нелегални мигранти в Одрин при опит да преминат в България

Заловиха 12 нелегални мигранти в Одрин при опит да преминат в България-migranti_1710253817.jpg

При акцията е задържан трафикантът, организирал опита за преминаване в България

16 апр. 2024 | 18:13

Най-важното

Лицата, подадени на шефката на митниците от баща и син Димитрови, са били поставяни на съответните позиции

Шефът на ДАНС : Живко Коцев е следен половин година, Банкова е в ОПГ за пране на пари
(Видео)

Депутатите изслушват председателя на ДАНС и финансовия министър заради скандала в Митниците НА ЖИВО-Deputatite-izslushvat-predsedatelya-na-DANS-i-finansoviya-ministar-zaradi-skandala-v-Mitnitsite-NA-ZhIVO_1713271566.jpg

Бойко Рашков представил в МВР контрабандистът Стефан Димитров "като ...

16 апр. 2024 | 15:44

Днес в мотивите за исканата оставка на Кирил Вътев е записано "несправяне със служебните задължения"

Служебният кабинет като минно поле! Георги Тахов сменя Кирил Вътев като земеделски министър

На мяското на Кирил Вътев служебният премиер предлага да бъде назначен Георги Таков.-Na-myaskoto-na-Kiril-Vatev-sluzhebniyat-premier-predlaga-da-bade-naznachen-Georgi-Takov-_1713273295.jpg

Служебният кабинет на Димитър Главче е като минно поле - един след друг гърмят ...

16 апр. 2024 | 16:00

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Направихте Конституцията мръсна дрипа и я съсипахте, ПП-ДБ влязохте в сглобката, за да ви дадат нещо от каналите

Гешев пред комисията "Нотариуса": Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу

Гешев пред комисията за Нотариуса: Използваха ви като полезните идиоти. Участвам в предизборно шоу-Geshev-pred-komisiyata-za-Notariusa--Izpolzvaha-vi-kato-poleznite-idioti--Uchastvam-v-predizborno-shou_1713270771.jpg

Будна кома и насипно състояние остави управлението на Бойко Рашков ...

16 апр. 2024 | 15:24

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Вижте кои са кандидатите на "Възраждане" за изборите за европарламент

Костадин Костадинов: Властта е в ръцете на българския народ, само от нас зависи да спасим България

Снимки: "Възраждане"-Snimki---Vazrazhdane-_1713282767.jpg

Лидерът на "Възраждане" подчерта, че от години се води чужда политика ...

16 апр. 2024 | 18:52

Журналистът обяви причине да приеме номинацията на "Възраждане"

Волгин: Ще се боря политически срещу ужасяващата цензура, кенсъл културата и русофобската истерия

Петър Волгин-Petar-Volgin_1673088689.jpg

Невъзможно е да си свободен в България, ако държавата ни е безгласен изпълнител ...

16 апр. 2024 | 20:40

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Предстоят важни решения в ЕС, трябва да се върви към интеграция на отбраната и на сигурността

Илия Лазаров: Стефан Димитров е с леви убеждения и може би това е продиктувало някои негови действия

Илия Лазаров за смяната на служебни министър: Промените в конституцията не трябва да са конюнктурни-1632461916.jpg

Правителството на Европа трябва да се занимава с глобалните неща, за да се чува ...

16 апр. 2024 | 18:18